Individuell vurdering for elever med rett til spesialundervisning Hamar 15.9.2010.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
Advertisements

FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Individuell vurdering
Endringer i regelverk.
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
Foreldremøte Vg1 Studiespesialisering tirsdag 6. september 2016 Velkommen til Et naturlig førstevalg.
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3. Formålet med vurderingen Fremme læring Uttrykke kompetanse.
-Ein tydeleg medspelar Fraværsgrense Udir Hensikten er å motivere elevene til jevn innsats, og å forhindre skulk.
Utvekslingsår i utlandet Hva er det? Hvorfor gjør man det? Hvordan gjør man det? Bør man gjøre det?
Utvekslingsår i utlandet Hva innebærer det? Hvordan går man frem? Fordeler - ulemper Bør man dra på utveksling?
Aller, aller først… Dere er flinke! Dere skal være stolte av jobben dere gjør! Dere kan være med på å utgjøre en forskjell!
Velkommen til Foreldremøte Vg1 og Vg2 Danielsen Videregående Skole
VELKOMMEN SOM LÆRLING GJENNOM TORGAR OPPLÆRINGSKONTOR VELKOMMEN SOM LÆRLING GJENNOM TORGAR OPPLÆRINGSKONTOR v/Arvid Laukholm.
Nytt fra Udir Landskonferansen for spesialundervisning 2013.
Rundskriv fra Utd.direktoratet Bruk av alternative opplæringsarenaer i grunnskolen En alternativ opplæringsarena karakteriseres av at en eller flere.
1 Inntak for søkere med fortrinnsrett Rådgiversamling 17. november 2015.
Velkommen til dere som har elev på 10.trinn! Høyland ungdomsskole Høyland ungdomsskole
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
Velkommen til foreldremøte 10.trinn 6.september 2016 Rustå for livet 1.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
OM FRAVÆR OG KARAKTERER NYE REGLER. MØTEPLIKT Du har møteplikt på skolen hver dag og hver time i alle fag. Du skal delta aktivt i opplæringa og bidra.
Velkommen til foreldremøte 10.trinn 1.september 2015 Rustå for livet 1.
Rosenvilde videregående skole Informasjonsmøte for elever som ønsker et år i utlandet som en del av sin videregående opplæring.
Rådgiversamling November 2015 Innsøking av elever med fortrinnsrett og/eller behov for spesialundervisning folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Hedmark fylkeskommunes rutiner for inntak av minoritetsspråklige v/Kasper Tøstiengen.
Grunnskoleopplæring for voksne etter opplæringsloven kapittel 4a Hilde Austad og Kjersti Botnan Larsen.
VURDERING FOR LÆRING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Ås videregående skole Visjon: Et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode Velkommen til Ås videregående skole Visjon: Et mangfoldig læringsfelleskap.
Første time: 14 av 24 elever er på plass Fraværsgrense 10 % fra høsten 2016.
Organisering av YFF helse og oppvekstavdelingen ved Dahlske vgs. Strandhotell Jorunn T ø nnessen Ramberg Fagkoordinator Helse- og oppvekstfag.
1 Introduksjonsloven 27. september 2016 Ann-Elin Djuvik Kro Fylkesmannen i Rogaland.
Slåtthaug skole En skole på høyden. Program 1. Fellesmøte Skolens satsingsområder Arbeidsplaner Vurdering og varsling Karakterterminer Eksamen, skriftlig.
Vurdering i videregående opplæring
Regionsmøte hausten 2013 Samhandling mellom PPT og VGO
YrkesfaglIge utdanningsprogRAM
Sagt om utdanning….
Praksisbrev Torun Pedersen
FØRING AV FRAVÆR PÅ VITNEMÅLET
Foreldremøte 9 A
Elevstatus, omvalg og forsering
Alternative utdanningsløp
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Nettverksledersamling
NYTT ikke-diskriminerende regelverk
Møte for foresatte 10.trinn
Velkommen til August 2017.
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Foresattemøte
Fellesmøte Fellesmøte.
Velkommen til Foreldremøte
Fullføre og bestå alle fag Aktuelt om eksamen
Yrkesfaglig fordypning
Utvekslingsår i utlandet
Alternative veier til yrkeskompetanse
Vurdering for læring Camilla Wiig, HIVE.
EKSAMEN 2018.
Foreldremøte 10. trinn Kannik skole!
Regelverk og dokumentasjon
Velkommen til foreldremøte 10. trinn
Formidlingsansvarlig Torbjørn Håmsø
Dokumentasjon Merkantil nettverkssamling i Kristiansund 21. mars 2018
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Ungdom Samarbeidsavtale NAV – Fagopplæring om lærekandidater eller ungdom som har mål om grunnkompetanse.
Foreldremøte 10. trinn, Sofienberg
Foreldremøte Midtstuen skole 6.februar 2019
Vg1 Studiespesialisering Onsdag 23. januar 2019
Foreldremøte 10. trinn, Sofienberg
Om vurdering og nye eksamensformer
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Individuell vurdering for elever med rett til spesialundervisning Hamar

Rett til vurdering § 3-1 Fastslår at elever, lærlinger og lærekandidater har rett til både underveis- og sluttvurdering og til å få opplæringen dokumentert (vitnemål, fag- /svennebrev eller kompetansebevis) Det skal være kjent for eleven, lærlingen og lærekandidaten hva som er målene for opplæringen og hva som vektlegges i vurderingen av kompetanse For orden og oppførsel gjelder at grunnlaget skal være kjent + hva som vektlegges i vurderingen Skoleeier har ansvaret for at retten til vurdering oppfylles

Elever med rett til spesialundervisning Elever med rett til spesialundervisning skal følge opplæringsloven med forskrifter –Samme rett til vurdering som andre elever –Med mindre annet er fastsatt i enkeltvedtaket om spesialundervisning. Avvik fra læreplanene for fag? Særlig om konsekvensene av bortvalg av kompetansemål i vgo.

Grunnlaget for vurdering i fag Om det er grunnlag for vurdering i et fag reguleres i § 3-3 –Grunnlaget for vurdering i fag er de samlede kompetansemålene i læreplanen for faget. Målrelatert vs individorientert vurderingsprinsipp Samlede? Om det er vurderingsgrunnlag er en konkret skjønnsmessig vurdering –Forutsetninger, innsats –Uansett årsak – fravær? –§§ 3-13 og 3-18 må se hen til § 3-3

Dersom det ikke er grunnlag for halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter skal: –Eleven varsles, jf. § 3-7 Unntak varsles i enkeltvedtaket om spesialundervisning –Ved halvårsvurdering med karakter skal det føres IV. –Ved standpunktkarakter skal det treffes et enkeltvedtak om at det ikke er vurderingsgrunnlag, jf. § –På vitnemålet/ kompetansebeviset skal det føres merknaden: IV.

Krav til underveisvurderingen § 3-11 – meldinger § 3-11 (3) samtaler § 3-11 (5) særlige regler om underveisvurdering ved IOP. § 3-12 egenvurdering §§ 3-13/3-14 halvårsvurdering i fag § 3-15 halvårsvurdering i orden og oppførsel

Halvårsvurdering Skal vise kompetansen til eleven i faget og veiledning om hvordan eleven kan øke kompetansen i faget, jf. § 3-13 (1) –Med og uten karakter For elever med rett til spesialundervisning hvor det ikke er grunnlag for karakter skal eleven ha en halvårsvurdering uten karakter, jf. § 3-13 (2) –Selv om eleven ikke har fritak, jf. §§ 3-20 til 3-24, jf. § 3-13 (6) - Skriftlig sidemål Mrk! § 6-26 halvårsvurdering med karakter skal telle med ift inntaket til Vg2 og Vg3. –I fellesfag skal også halvårsvurderinger med karakter som gis ved avslutningen av opplæringsåret føres på kompetansebeviset, jf. § 3-45 (2). Merknad om at karakteren er en halvårvurdering Konsekvens av at enkelte standpunktkarakter endres til halvårsvurdering med karakter – ikke klagerett

Standpunktkarakter § 3-18, men se også § 3-17 Elever med enkeltvedtak om spesialundervisning og IOP skal vurderes etter de samlede kompetansemålene, jf. §§ 3-17 (6) og Elever i vgo kan ikke få fritak fra vurdering med karakter på grunnlag av enkeltvedtak om spesialundervisning/IOP, jf. §§ 3-20 og 3-17 (6) –Konsekvens: enten settes en standpunktkarakter ellers så kan det være at eleven ikke oppfyller vilkårene for vitnemål, jf. § Kompetansebevis utskrives, jf. §§ 3-17 (6), 3-45 og Unntak. Skriftlig sidemål § 3-22 (2) Kan også være en mulighet i § 3-44 og 3-67, men dette er ikke et fritak –Dersom det ikke er grunnlag for vurdering i et fag skal det treffes et enkeltvedtak om dette, jf. § 3-18 (6). På kompetansebeviset føres det IV Elevens kompetanse dokumenteres på et vedlegg til kompetansebeviset. Det skal ikke føres ”deltatt”, ”bestått” el. Dette uttrykker noe annet…

Fritak fra vurdering med karakter Uttømmende regulert i §§ 3-20 til 3-24 Det gis ikke fritak fra vurdering uten karakter I videregående er det kun fritak fra vurdering med karakter i –Skriftlig sidemål, jf. § 3-22 –Den praktiske delen av KRØ, jf. § 3-23 –Evt. fritak fra eksamen dersom eleven har vært fritatt fra VMK jf. over –Det er ikke fritak fra VMK pga IOP i vgo!

§ 3-20 fritak fra vurdering med karakter for elever med IOP Det gis ikke fritak fra VMK for elever i videregående på grunnlag av et enkeltvedtak om spesialundervisning og IOP i vgo. –Det må vurderes om det er grunnlag for vurdering, jf. § 3-3 –Dersom dette ikke er tilfelle skal eleven varsles og enkeltvedtak om at det ikke er grunnlag for å fastsette en standpunktkarakter, jf. § 3-18 treffes. Føres IV. på kompetansebeviset. Ett unntak: § 3-22 (2) kan gi fritak fra VMK på grunnlag av IOP i skriftlig sidemål.

§ 3-22 – skriftlig sidemål –(1 ) Knyttet til særskilt språkopplæring, jf. opplæringsloven §§ 2-8 og Se forskriften § 1-11 –(2) enkeltvedtak om spesialundervisning + IOP –(3) Diagnostisert sykdom, skade eller dysfunksjon av sakkyndig – problem med å klage begge målformer –(4) Skoleeier skal stryke sluttvurdering i skriftlig sidemål dersom en elev som er innvilget fritak etter § 3-22, likevel har fått vurdering med karakter.

Særskilt tilrettelegging av eksamen, jf. § 3-32 –Hvor langt strekker denne adgangen seg? Elever med behov for særskilt tilrettelegging skal få lagt forholdene til rette slik at de kan få vist kompetansen sin ift kompetansemålene. Tilpasset så langt råd er. Tiltaket må ikke føre til at eleven for fordeler fremfor andre elever Må se på læreplanen – ikke så omfattende at elevene ikke blir prøvd i kompetansemålene –Skriftlige, muntlig og praktiske ferdigheter ift eksamensformen –Enkeltvedtak – kan påklages til fylkesmannen

§ 3-44 Unntak for elever og lærlinger fra vilkårene for å få vitnemål i yrkesfaglige utd. program. Ikke et fritak fra vurdering med karakter Men en regel om at elever på yrkesfaglige utdanningsprogram som ikke har bestått inntil to av fellesfagene likevel kan få vitnemål som gir yrkeskompetanse i særskilte tilfeller. Vilkår: –Eleven må søke –Inntil 2 fellesfag Gjelder ikke for programfag –Eleven må ha fulgt opplæringen i faget –Eleven/lærlingen må ha fått karakteren 1, gjelder ikke for IV. –Må omfattes av § 3-44 (1) bokstav a til c. Må foreligge dokumentasjon om at vilkårene er oppfylte. –Må ikke være knyttet en internasjonal sertifiseringsordning til faget. –Søknaden kan ikke fremmes før ved utstedelse av vitnemål ikke adgang til forhåndstilsagn.

Fravær Fravær kan føre til at læreren mangler vurderingsgrunnlag, jf. §§ 3-3, 3-17 og 3-18 § 3-47 regulerer føring av fravær for elever –Det føres ikke fravær for lærekandidater Hovedregel: alt fravær skal føres –Timer og dager –Konvertering Kan kreve årsaken til fraværet ført på et vedlegg til vitnemålet, dersom dette dokumenteres –Samme dokumentasjonskrav som ift § 3-47 (59 Adgangen til å kreve at fravær strykes –10 dager –Helsemessige årsaker: krav til legeerklæring –Helse- og velferdsgrunner: fra fjerde dag Unntak: kronikere og funksjonshemmede

Føring av dokumentasjon for elever med IOP Gso: –Elever i grunnskolen har rett til vitnemål. –Dersom eleven ikke er fritatt fra vurdering med karakter og det ikke er grunnlag for å sette standpunktkarakter, skal det ikke føres standpunktkarakter i faget på vitnemålet, jf. § 3-40 (5) –Føres IV. –§ 3-40 – Dersom eleven/foreldrene ønsker det, skal det føres på vitnemålet av eleven har hatt en IOP Vgo: –Dersom eleven ikke oppfyller kravene til vitnemål, jf. § 3-42, har eleven rett til kompetansebevis. –§3-46 (7) - Dersom det ikke er grunnlag for å fastsette en standpunktkarakter for en elev med IOP skal elevens kompetanse dokumenteres på kompetansebeviset + føres IV.

Eksempler