Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Regelverk og dokumentasjon

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Regelverk og dokumentasjon"— Utskrift av presentasjonen:

1 Regelverk og dokumentasjon
11. mars 2015

2 Seksjon for pedagogisk utvikling og kvalitet
Hvem er vi? Utdanningsavdelinga Seksjon for pedagogisk utvikling og kvalitet Noen av våre fagfelt: Skoleadministrative system, utviklingsarbeid, elevene sitt skolemiljø, videre- og etterutdanning, pedagogisk bruk av IKT, klagebehandling, vurdering, eksamen og dokumentasjon Funn i rådgivingsundersøkelsen – ønske om en tydeligere skoleeier. Skoleeier vgs. Vi har kontakt med bl.a. eksamensledere og dokumentasjonsansvarlig på skolen – kontakt pr. tlf/e-post, kurs, møter, samlinger. Riktig tjenestevei, først internt på skolen – problemstillinger kommer til skoleeier når de ikke kan løses internt på den enkelte skole. Problemstillinger vi ikke kan løse, f.eks. ved behov for en nærmere avklaring/tydeliggjøring ifht regelverket, sender vi til Fylkesmannen og/eller Udir. Vi samarbeider med juridisk avdeling ved behov. Samhandler/samarbeider med andre fylkeskommuner bl.a. ORN (Opplæringsregion Nord, de 6 øverste fylkene) på flere områder, og landssamarbeidet for eksamen.

3 Noen sentrale styringsdokumenter
Opplæringsloven og forskrift til opplæringsloven – kommentert utgave Rundskriv Udir om fag- og timefordeling Rundskriv Udir om individuell vurdering Føringsskrivet I likhet med dere jobber vi mye med regelverk. Viktig å holde seg oppdatert mht endringer, nyheter o.l. – skrive ut vs elektronisk – regelverk er «ferskvare». Andre sentrale styringsdokumenter er : Forskrift om opptak til høyere utdanning Privatskoleloven

4 Hva er føringsskrivet? Retningslinjer til skoleledere og skoleeiere for hvordan man skal føre vitnemål og kompetansebevis i videregående opplæring Føringsskrivet er ikke et rundskriv men et brev blir oppdatert minst en gang hvert år Ett for grunnskolen og ett for videregående. For grunnskolen kom nytt i januar. Siste utgave for vgs datert Bruker å komme nytt i januar/februar hvert år. Finnes på hjemmesiden til Udir under – vurdering – vitnemål og kompetansebevis.

5 Eksempel på lokale styringsdokumenter
Rundskriv 4/2015 Organisering og gjennomføring av våreksamen 2015 for elever og privatister Rundskriv 5/2015 Retningslinjer for lokalt gitt muntlig eksamen og muntlig-praktisk eksamen i Møre og Romsdal fylkeskommune Lokal forskrift for inntak til videregående opplæring i Møre og Romsdal fylkeskommune

6 Noen nyttige lenker

7 Kapittel 3 § 3-20 Fritak fra vurdering med karakter for elever med IOP
§ 3-22 Fritak fra vurdering med karakter i skriftlig sidemål § 3-23 Fritak fra vurdering med karakter i kroppsøving § 3-27 Melding om privatister til eksamen i videregående opplæring §§ 3-33, 3-34 og 3-35 NUS-eksamen: ny – utsatt – særskilt § 3-44 Unntak fra vilkårene for å få vitnemål i yrkesfaglige utdanningsprogram Kap. 3 i forskrift er omfattende - 67 paragrafer – rundskriv Udir Her finner vi de fleste av reglene.

8 Noen regler finner vi i kapittel 1
§ 1-10 Opplæring i fremmedspråk § 1-11 Opplæring i skriftlig sidemål § 1-12 Fritak fra opplæring i kroppsøving § 1-16 Godkjenning av tidligere bestått opplæring Viktige fritak og unntaksparagrafer i kap. 1 i forskrift til opplæringslova.

9 Hovedregelen er fullført og bestått

10 Fritak fra vurdering med karakter - IOP
§ 3-20 fritak fra vurdering med karakter for elever med individuell opplæringsplan 3. ledd, elever i videregående opplæring kan ikke få fritak fra vurdering med karakter selv om de har individuell opplæringsplan i et fag Skille her mellom grunnskolen og videregående opplæring – kan få vitnemål fra grunnskolen, men ikke fra videregående opplæring Dersom en elev i videregående opplæring med enkeltvedtak om spesialundervisning er innvilget fritak fra vurdering med karakter, er dette forskriftsstridig (unntaket er skriftlig sidemål, jf. § 3-22 annet ledd) Reglene har konsekvenser for skoleeiers utforming av enkeltvedtak om spesialundervisning og for PP-tjenestens sakkyndige vurdering Må allerede i grunnskolen tenke gjennom hvilke rettslige konsekvenser bortvalg av kompetansemål fra en læreplan for fag kan få for denne eleven i videregående opplæring Årsaken er at vitnemålet for elever i vgs blir brukt til opptak til høyere utdanning, og fritak fra vurdering med karakter kan derfor være en konkurransefordel. Dersom elevens opplæring i grunnskolen kun har omfattet deler av læreplanen for faget, kan hennes/hans kompetanse i faget være så smal at det ikke er mulig for vedkommende å jobbe med kompetansemålene på Vg1, Vg2 eller Vg3-nivå. Dette kan føre til at eleven enten får karakteren 1 (som er ikke bestått) eller ikke kan følge opplæringen etter læreplanen for faget i videregående opplæring, slik at læreren ikke får noe grunnlag for å fastsette karakter i faget. Dette vil igjen føre til at eleven ikke får vitnemål og ikke kan søke opptak til høyere utdanning etter de ordinære reglene, eller at lærlingen ikke kan få fag-/svennebrev og vitnemål. PP-tjenesten må allerede i grunnskolen tenke gjennom hvilke konsekvenser bortvalg av kompetansemål fra en læreplan for fag kan få for denne eleven i videregående opplæring.

11 Skriftlig sidemål § 3-22 fritak fra vurdering med karakter
gjelder både elever og privatister elever skal ha undervisning og har rett til vurdering uten karakter § 1-11 fritak fra opplæring samisk og finsk i grunnskolen - skal ha undervisning og motta vurdering uten karakter i skriftlig sidemål vilkår: må ha benyttet seg av retten på ungdomstrinnet Kan få gsk med fritak i skriftlig sidemål – poengberegning og færre fag. Avhengig av opptakskravene om fritak godkjennes. § 1-11 fritak fra opplæring for de som har finsk, samisk, tegnspråk, særskilt språkopplæring jf. opplæringslova §§ 2-8 og 3-12. § 3-22 fritak fra vurdering med karakter: a) sjukdom, skade eller dysfunksjon som gjør at de har problemer med å greie begge målformene. Krav til diagnostisert av sakkyndig. b) Ikke gjennomgått ungdomstrinnet i norsk grunnskole (dersom bare deler i utlandet har de ikke rett). c) Fylte vilkårene for fritak i grunnskolen, men pga saksbehandlingsfeil ikke fått dette. Dersom karakter er gitt skal karakter strykes etter at fritak er innvilget. Høring ute nå mht endring i forskriften (oppdragsbrev 18-14) – forslag om å ta inn «tidligere elever» – forslag til endring i forskrift.

12 Kroppsøving § 1-12 fritak fra opplæring
vilkår: opplæringa må være til skade for eleven og tilpasset opplæring er ikke mulig – to kumulative vilkår snever unntaksregel Rundskriv Udir § 3-23 fritak fra vurdering med karakter skal ha tilrettelagt opplæring skal delta i opplæringen skal ha vurdering uten karakter Privatisteksamen er en muntlig praktisk eksamen § 1-12 kumulative vilkår, begge må være oppfylt – en siste utvei – gjelder kun for vgs – grunnskolen skal ha opplæring pga lovfestet opplæringsplikt. Eleven må søke – dokumentere med legeerklæring – enkeltvedtak fattes av rektor i samråd med elevens lærer/faglærer. Legeerklæring i seg selv gir ikke automatisk fritak. Vurdering med fritak fra vurdering med karakter skal alltid vurderes før det fattes fritak fra opplæring i faget. § 3-23 tilrettelegging så langt det er mulig, gjelder både grunnskole og vgs. Eleven må søke, enkeltvedtak fattes av rektor. Viktig å merke seg at fritak ikke blir automatisk videreført fra grunnskole til vgs – eleven må søke og legge frem dokumentasjon. Endring i 2012 ikke lenger skille mellom praktisk og teoretisk del. Nytt rundskriv Udir

13 Fremmedspråk Tabell er hentet fra føringsskrivet for vgs pkt. 7.8
Konsekvensen av å ikke ha fremmedspråk opplæring i ungdomsskolen, må ha opplæring over 3 år i vgs.

14 Problemstillinger Vi har en elev på 10. trinn som er norskstatsborger, men har tamilsk som sitt morsmål, som lurer på om han kan slippe fremmedspråk på vg skole ved å gå opp til muntlig/skriftlig eksamen i sitt eget morsmål. Er dette mulig og hvordan må denne eleven gå fram? Er det noe jeg som rådgiver på ungdomsskolen må gjøre, eller blir dette tatt tak i på vg skole? Problemstilling vi har mottatt fra en ungdomsskole i M&R. Kan ta privatisteksamen i fremmedspråk på ungdomsskolen. Kan søke om godkjenning av fag etter § 1-16 i forskrift til opplæringslova. Viktig å være oppmerksom på at endring av status fra heltidselev til deltidselev, kan få konsekvenser for støtte fra Lånekassen (borteboere).

15 Fremmedspråk – privatisteksamen i morsmål
Det er anledning til å avlegge privatisteksamen i en del morsmål. Mange fremmedspråklige elever bruker morsmål nivå ll som erstatning for tysk/fransk/spansk: Elev som har anna fremmedspråk på ungdomsskolen og avlegger eksamen nivå lll: Kan ta fremmedspråk programfag på Påbygging – gir også poeng Fremmedspråk og poengberegning. Muligheter.

16 Fremmedspråk Elev med fremmedspråk l+ll (som gir 365 årstimer) får IV i faget - og må gå opp som privatist .. men Dette betyr at denne eleven må avlegge tre privatisteksamener for å få vitnemål pga timetallet: Elev vs privatist. Konsekvensen av IV (ikke vurdering) i faget. XXX30XX Programfag

17 § 3-44 og § 3-67 unntak for yrkesfag
rektor kan gi unntak i inntil to ikke beståtte fellesfag på vitnemål som gir yrkeskompetanse etter Vg3 i skole jf. § 3-44 fylkeskommunen kan gi unntak i inntil to ikke beståtte fag på vitnemål for bestått fag- eller svenneprøve jf. § 3-67 Får vitnemål som gir yrkeskompetanse – men ikke generell studiekompetanse. Må ha fulgt opplæringen – fått karakteren 1 – kan ikke ha IV. Gjelder kun fellesfag, inntil to fellesfag. Unntak: a og b) fritak fra vurdering med karakter i grunnskolen eller vgs, c) spesifikke lærevansker (lese- eller skrivevansker, matematikkvansker), må ha dokumentasjon av nyere dato. Bokstav c – krav til sakkyndig vurdering. § 3-51 rett til å melde seg opp til fag- eller svenneprøve, to års fristen for å bestå fag.

18 §§ 3-44 og 3-67 vs sertifiseringskrav
Men offentlige nasjonale eller internasjonale sertifiseringskrav har forrang - kan ikke gi fritak i strid med sertifiseringskrav - får da ikke fag- eller svennebrev Eks. maritime fag.

19 §§ 3-33, 3-34 og 3-35 NUS-eksamen fått karakteren 1 ikke IV
dokumentert vs ikke dokumentert fravær – vilkår må benytte seg av retten for å beholde elevstatus, dersom ikke blir han/hun privatist i faget ved utsatt eksamen i trekkfag, skal trekking av fag gjøres på nytt § 3-33 særskilt eksamen, også PTF/PFO § 3-34 ny eksamen § 3-35 utsatt eksamen Vilkår: dokumentert fravær, hindret fra å møte, uforutsigbar hindring, kan ikke lastes for hindringen. Viktig rett ifht førstegangsvitnemål.

20 Privatister I noen tilfeller er det ulike krav til elever og privatister med hensyn til antall og type eksamener – Frister for oppmelding til privatisteksamen: Våreksamen 1. februar Høsteksamen 15. september Oppmelding via PrivatistWeb.no Forsering av fag – ungdomsskoleelever For oppmelding til eksamen i vgs er fristen endelig – solidaritetsansvar derfor den samme fristen for hele landet. Kun unntak fra fristen når skolen eller skoleeier har gjort feil, feil veiledning, informasjon eller lignende. I høringsforslaget (Oppdragsbrev 18-14): mulig for ungdomsskoleelever å ta fag fra vgs mens de er elever på ungdomsskolen. Forslag til at de fortsatt vil ha rett til opplæring i faget på vgs, eller de kan søke om fritak i faget (husk evt. konsekvens – endret status til deltidselev). Ikke brukt opp opplæringsrett i vgs.

21 Prosjekt til fordypning
Egen forskrift Forskriften er uttømmende i forhold til hvilke fag som kan erstatte PTF/PFO Læreplan og forskrift vil bli revidert fra høsten 2015  se forskrift på Egen forskrift i PFO.

22 Problemstillinger Vi har noen minoritetsspråklige elever som har brukt timene i Prosjekt til fordypning til ekstra norskopplæring nå i høst.  Hvordan blir det da med karakter i faget Prosjekt til fordypning? Vi har sett eksempler på at noen skoler har valgt å føre denne norskopplæringen med vurderingen D (deltatt), og i tillegg føre en annen kode for PFO som har et lavere omfang. Konsekvensen blir da at eleven ikke får nok omfang til å fylle kravene til vitnemål. Problemstilling fra vgs i M&R. Viktig å merke seg at forskriften er uttømmende ifht til hvilke fag som kan erstatte PFO.

23 Problemstillinger Vi har en elev på Vg1 Service/samferdsel. Hun ønsker å ta et utvekslingsår i Australia på VG2, og tenker Reiseliv. Har du erfaring med dette og kan hjelpe henne/oss litt slik at hun kan få godkjent et år? Hun har sett seg ut et program i Australia som heter Tourism i organisasjonen STS. Problemstilling fra vgs i M&R. Godkjenning av fag § 1-16 – vilkår: likeverdig med eller mer omfattende 1. ledd enkeltfag, 2. ledd hele opplæringsår Eleven må selv søke, enkeltvedtak – klagerett. Gjelder både yrkesfag og studiespes. Norsk på Vg2 yrkesfag, må ta faget som privatist om ikke hatt opplæring i faget. Utveksling og godkjenning av to avvikende skoleår er mulig.

24 Problemstillinger § 1-16 i forskrift til opplæringslova
Utdanningsdirektoratet har kommet med en tolkningsuttale når det gjelder godkjenning av fag/skoleår etter opplæring i Australia (som også kan gjelde for andre land med skoleår som avviker fra det vi har i Norge). Utdrag fra s. 285 i kommentert utgave av forskrift:  ….det er etter denne bestemmelsen ikke noe til hinder for at fylkeskommunen kan godkjenne to avvikende skolehalvår i Australia som Vg2, forutsatt at vilkårene i § 1-16 er oppfylt. Avgjørende blir derfor om opplæringsåret i Australia anses som likeverdig med eller mer omfattende enn det norske Læreplanverket for Kunnskapsløftet for Vg2. Dersom du/dere finner ut at dere kan godkjenne skoleåret jf. § 1-16, etter å ha vurdert informasjonen om skolen, er det ingenting i veien for at dere kan gjøre dette. Den endelige godkjenningen av skoleåret kan først gjøres i etterkant, når skoleåret er fullført og bestått. I tillegg til å se på innholdet i opplæringen er det også viktig å vurdere omfanget av opplæringen, som ikke kan avvike for mye fra omfanget av opplæringen i Norge (dvs. må være heltidselev). Costa Rica

25 Problemstillinger Opptak til høyere utdanning
Spørsmål om karakterkrav i matematikk for opptak til lærerstudiet Spørsmål om poengberegning fremmedspråk - tegnspråk Problemstillinger fra vgs i M&R.

26 Problemstillinger Vi får ofte spørsmål fra skoler og elever om tvilstilfeller og problemstillinger når det gjelder opptak til høyere utdanning. Ettersom dette er et regelverk som ikke tilhører oss og vårt utdanningsnivå, men tilhører høyere utdanning, vil vi være forsiktige å uttale oss. Samordna opptak og studiekontor på studiestedet (høyskoler og universitet) er rette instanser å henvende seg til for å få en avklaring på denne typen spørsmål. Vi kan selvfølgelig svare hva vi tror er riktig, mest sannsynlig er det riktige svaret at karakterkravet ikke gjelder dersom man har R eller S, men vi kan ikke gi noen garanti for at det er en riktig tolkning eller om det er riktig svar. I dette tilfellet vil jeg anbefale at dere eller de/den eleven det gjelder tar direkte kontakt med Samordna opptak for å få en avklaring. Forskrift om opptak til høyere utdanning og hjemmesiden til Samordna opptak.

27 Problemstillinger Kan en elev bytte toppidrett/bredde mot f.eks. Biologi 1? En elev kan bytte ut valgfrie programfag med annet fag. 420 av de timene skal nyttes til programfag enten fra eget utdanningsprogram (jf. tabell 10 i rundskriv) eller fra programområdene innen de to andre studieforberedende utdanningsprogrammene. Elevene skal ha tre programfag á 140 timer. Problemstilling fra vgs i M&R.

28 Problemstillinger Elev som egentlig skulle hatt Fransk som 2.fremmedspråk, men som har tatt dette som privatist i vår; kan han gå inn i Toppidrett/bredde eller et annet fag for eksempel Biologi 1? Dersom kravet til fremmedspråk er bestått kan eleven ta et annet fag. Dere må sjekke nivå og omfanget av faget eleven har tatt i fremmedspråk.  Se tabell i rundskriv for fag- og timefordeling, slik at dere er sikre på at eleven får stort nok omfang og at han fyller kravene til vitnemål. Se også pkt. 5.8 i føringsskriv, link:

29 Oppdragsbrev 18-14 Udir inviterte til 2 dialogmøter, 12. september med tema: maksimumsgrense for fravær i vgo, og 13. oktober med tema: underveisvurderingens betydning for standpunktvurderingen og andre endringer i forskrift kap. 3. Vi deltok på begge møtene.

30 Oppdraget Utrede og utarbeide forslag til endringer i forskrift om vurdering og fravær Inkl. forskriftsendringer om grunnlaget for fastsettelse av standpunktkarakter og innføring av en maksimumsgrense for fravær i videregående skole Oppdraget vil føre til endringer i forskrift gjeldende fra høsten 2015. Består ikke i noe nytt ifht vurdering – men er en videreføring av vurdering for læring. Det er mer snakk om å «tilpasse» og tydeliggjør forskriften ifht vurdering for læring.

31 Bakgrunn for oppdraget
Stor variasjon i vurderingsarbeidet på landsbasis og grunnlaget for standpunktvurdering Mål: Gjøre regelverket om vurdering mer oversiktlig og tydelig Høyt fravær – klargjøre plikten eleven har til å møte på skolen og delta aktivt i undervisningen Mål? Innføre en maksimumsgrense for fravær. Prinsippet om at fravær ikke skal trekkest inn i vurderingen skal fortsatt gjelde Ulikt hvor langt den enkelte skoleeier og skole har kommet i arbeidet med Vurdering for læring. Videreutvikling av dette. Ett alternativer er at halvårsvurderingen skal utgjøre en viss andel av standpunktvurderingen. Max. grense fravær gjelder timetallet i den enkelte fag, ikke til det totale fraværet. Prinsippet skal beholdes, men skal knytte seg til spm om man kan få halvårsvurdering med karakter og standpunktkarakter eller ikke. Inkl. å se på unntaksregler for dette.

32 …nå ute på høring Prosessen videre/tidsplan:
KD holdes løpende informert av Udir om status i prosessen. Høring: opprinnelig plan var at endringsforslaget skulle ut på høring 5. januar, KD fikk forslaget fra Udir innen fristen (01. desember), vil bli lagt ut på høring i løpet av februar 2015. Høringsforslaget fra Udir til KD ligger ute på udir.no vil bli en åpen høring: alle kan svare – kommer e-post til skolene når høringen legges ut på udir.no Før sommeren 2015: vil Udir oppsummere høringsuttalelsene og sende KD en tilrådning. KD tar stilling til endelige forskriftsendringer. August 2015: Endringene i forskrift skal tre i kraft – det vil helt sikkert komme endringer fra høsten 2015!

33 i forskrift til opplæringslova
…………….fra høsten 2015 Det vil bli endringer i forskrift til opplæringslova fra høsten 2015 Bl.a. når det gjelder regler for omvalg og fravær Lenke til høring: Høringsfrist er 27. april Udir oppfordrer alle til å svare på høringen.


Laste ned ppt "Regelverk og dokumentasjon"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google