Attraktivitet og Samferdsel. Utfordringer Reduksjon i folketall eller lav vekst i kommuner utenfor Stavangerregionen Lav andel kompetansearbeidsplasser.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Strategi for Kom vekst AS og Kom vekst
Advertisements

Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
SALG AV EL-FORRETNINGEN Statoil selger El-forretningen til LOS AS (Agder Energi) Classification:Status:
Nye muligheter for private oppmålingsfirma Bjarne Pedersen, siviløkonom NHH styreleder GeoLofoten AS.
REGIONRÅDET FOR FJELLREGIONEN FLYTTHIT - prosjektet i Fjellregionen Et regionalt samarbeid.
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
VRI-Finnmarks forskerprosjekt: ”Framveksten av globaliserte innovasjonssystemer i råvarebaserte moderne periferier” •Generelt om VRI og forskerprosjektene.
Kommunal- og regionaldepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk.
1 Regionalpolitikken – en balansert regional utvikling Statssekretær Just Hjalmar Johansen, Kontaktkonferansen med fylkeskommunene, Bergen, 5. april 2005.
1 Statssekretær Frank Jenssen, dialogmøte i Tromsø, 16. november 2004 Politikk for økt verdiskaping og balansert utvikling i bosetting.
Dialogmøter regionene samferdsel – 2014 Anne Karin Torp Adolfsen fylkesråd.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
REGION NORD : 1.Sterk økning i FoU 2.EU-medlemsskap 3.Arktisk tiltakssone (risikokapital) 4.Utbygging av petroleums- virksomheten 5.Samferdsel – øst/vest-
NTP og RTP – grensesnitt og samspill Fylkesordførernes/- rådsledernes sommermøte 2011 Vest-Agder, Kristiansand 8/8 Jan Fredrik Lund, leder NTP-sekretariatet.
Høgskolen i Telemark Status og videre ambisjoner lokalt og regionalt Kristian Bogen Rektor Høgskolen i Telemark.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Vestfolds fortrinn Klima og natur, kulturhistorie Urbant Variert arbeidsmarked Kort vei til Oslo.
I Festivalseminar 29. 0kt 2010 Hva betyr festivalene for Helgeland Ordfører Geir Waage Leder i indre Helgeland Regionråd.
Investering i infrastruktur i et næringsperspektiv Professor Arild Hervik Ålesund, 12. oktober 2005.
Regional transportplan Agder
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Regional kapital i en global verden Noen innspill til lokaliseringsvalg.
Innledning ved BioHus konferansen
Aktørenes roller i planprosessene
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Fra regional flyplass til global aktør
Samfunnsnytten av Moss Havn Mosseregionkonferansen 28. januar 2015 Geir Berg.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
1 S tatsråd Erna Solberg, OSLO, 18. januar 2005 Samspill og Innovasjon i et regionalt perspektiv.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Regjeringens regionaliseringspolitikk Regionalisering av næringspolitikken utviklingsaktører og virkemidler Kommunal- og regionalminister Erna Solbergs.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
Kva må til for at kommunen din skal bli attraktiv? Knut Vareide Landstinget for LNK, Sand 28 april 2011 BosettingBedrift Utvikling Besøk.
Foto: Bjørn Erik Olsen Regionale utfordringer og regionale planer Greta Johansen Plankonferansen Foto: Thor-Wiggo Skille.
Styrker (internt)  Store volum av råstoff (skog og potet)  Sentral beliggenhet (Skandinaviakrysset)  Industrikompetanse  Klyngemiljøer innen bygg og.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Program Ordfører sine tanker for Stor-Elvdal fram mot 2030 Rådmannen presenterer regional analyse for Stor-Elvdal 2015 – Telemarksforskning Partiene i.
Norsk mal: Startside alt.1 For engelsk mal Velg KMDmal – engelsk under ”oppsett”. Sogn og Fjordane næringsforum Avdelingsdirektør Bjørn Barvik Førde 5.
«Hvordan vil kommunen bidra til en helhetlig og samordnet arealforvaltning og samfunnsutvikling i egen region ?
Byregionprogrammet for Namsosregionen «Infrastruktur som grunnlag for økt samhandling og økonomisk vekst»
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
PwC 11. august 2015 Hva ser dere som de 3 største fordelene i en ny kommune bestående av Alta, Kautokeino, Kvænangen og Loppa? Gruppearbeid – tegn fremtidsbilde.
FROKOSTMØTE MELLOM NÆRINGSLIVET OG NORDKAPP KOMMUNE Innledning v/ prosessveileder Bente Larssen 12. Februar 2016 Honningsvåg 12. februar 2016.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Kommunal planlegging.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Bærekraftig samfunnsutvikling
Mobiliseringskonferanse Interreg
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Bærekraftig samfunnsutvikling
Kommunemøter RPBA - om RTP
Trysil- Utfordringer og muligheter.
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Verdensarvsenter på Bryggen - Status for vårt arbeid
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Fra 1000 til 1000 FROSTATING Møte med Region-samarbeidet
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Boligsosialt utviklingsprogram
Utviklingsprogram for byregioner
Utskrift av presentasjonen:

Attraktivitet og Samferdsel

Utfordringer Reduksjon i folketall eller lav vekst i kommuner utenfor Stavangerregionen Lav andel kompetansearbeidsplasser Lav tilgang på kapital Store avstander og dårlige veier Utfordrende værforhold Begrenset politisk innflytelse nasjonalt

Hvordan blir fremtiden? Analysen gir et lite fremtidsbilde gitt noen gitt forutsetninger, men kursen kan endres. *Ukjente variabler (teknologiske, politiske osv) vil påvirke rammebetingelser, noen kan ikke styres, andre kan kun påvirkes i begrenset grad *Vi kan i stor grad påvirke fremtiden, større fokus på langsiktig tankegang. Lage scenarioer og planlegge for 10,20 og 50 år frem i tid både i forhold til samferdsel og næringsutvikling.

Nye muligheter Ryfylke har som et eksempel gode forutsetninger for å få datalagringssenter gitt stor tilgang på kraft, stabilt politisk klima, kjøling fra fjellvann og store arealer som kan disponeres. Kan potensielt skape arbeidsplasser i størrelsesorden *Krever at det legges fiber i tilknytning til likestrømskabel Kvilldal (Suldal)-Blyth *El-avgift som er konkurransedyktig med Sverige og Danmark *God infrastruktur *Kapital

Kapital Regionale investeringsfond med kommunale, statlige og private midler som arbeider på tvers av kommune og fylkesgrenser *Større tilgang på risikovillig kapital også til større prosjekter *Kan bidra til å skape et større investormiljø på tvers av kommune og fylkesgrenser *Bør kunne øke kompetansen i forhold til investeringsbeslutninger *Bidrar til å styrke samarbeidet generelt i næringslivet på tvers av kommune og fylkesgrenser

Turisme Naturattraksjoner på topp internasjonalt nivå. Trolltunga og Preikestolen kanskje landets største fyrtårn ved siden av fjordene akkurat nå. *Tenke på tvers av kommune og fylkesgrenser i forhold til produktutvikling, salg og markedsføring. Bidra til å skape naturlige koblinger for turisten med fokus på tematikk. En fornøyd turist vil gagne hele regionen *Ikke gi bort naturen gratis. Fokus på utvikle produkter med basis i naturen, betalingsviljen er der

Samferdsel Fokus på et helhetlig perspektiv og samle seg om klare prioriteringer. Det er hard kamp om samferdselsmidler, enighet og klare prioriteringer vil gi bedre mulighet for realisering. *Hva skaper vekst i et regionalt perspektiv? *Rassikring, sikre veier vil på sikt kunne gi ringvirkninger i forhold til trafikkmønster og bosetting. *E134+Rv13 Oslo-Bergen, Oslo-Haugesund, Oslo-Stavanger raskeste vei *Være tydelig på koblingen mellom by og land. *Langsiktig perspektiv, alltid flere prosjekter på gang.