Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fra 1000 til 1000 FROSTATING Møte med Region-samarbeidet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fra 1000 til 1000 FROSTATING Møte med Region-samarbeidet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fra 1000 til 1000 FROSTATING Møte med Region-samarbeidet
Sund Folkehøgskole 27. September 2002 Medlem av Stiklestadleidangen

2 Konferanser så langt Mulighetene gjennom økt reiseliv i “Trondheimen og Øst-Trøndelag” Om utvikling av infrastruktur Om innovasjon og nyskaping

3 Bakgrunn 1 I 1997 hadde Trondheim sitt suksessfulle tusenårsjubileum. Dette ga uten tvil ringvirkninger langt utenfor regionen. Men mye tyder på at det har hatt minst like stor virkning på fellesskapsfølelsen og de samlende krefter i Trøndelag og regionen forøvrig. Dette er det viktig å videreføre. I 2030 er det tusen år etter slaget på Stiklestad. Perioden mellom 1997 og 2030 blir derfor mellom to markante jubileer i Trøndelag. Fra 1000 til 1000 blir derfor et uttrykk for en handlingsperiode som målrettet skal bringe landsdelen videre. Like naturlig som vi i et ekte samarbeid “visker ut” fylkesgrensene, “visker” vi også ut nasjonsgrensen mot øst. Det vil derfor være naturlig at Jämtland medtas i dette landsdelsbegrepet.

4 Bakgrunn 2 Trondheim er regionbyen med egen kraft og styrke
Det oppleves, sett fra omlandet, at byen delvis er seg selv nok Hvordan kan Frostatingskommunene sammen bli en likeverdig partner til Trondheim slik at samarbeidsgrunnlaget blir betydelig bedre? Hvilke tiltak og prosjekter kan Frostating iverksette for at Trondheim finner det naturlig og interessant å ha et mer aktivt forhold til området?

5 Fra 1000 til 1000 Visjon Samle kreftene og øke konkurransekraften i regionen Trøndelag og Jämtland.

6 Fra 1000 til 1000 Mål: Fra 1000 til 1000 skal forsterke og utvikle samarbeidet i regionen. Dette skal gi mer handel og reiseliv, samt økt utveksling både av kultur, kompetanse og ideer. Utvikling av regionens infrastruktur med sikte på økt konkurransekraft og verdiskaping, vil stå sentralt, og arbeidet skal tuftes på vår historie og egenart.

7 Status samarbeid Havnesamarbeid havarert Uenighet om vegkontoret
Uenighet om Mattilsynet Ikke entydig interesse for gassrørledning inn Fjorden Trondheim ”meldt seg ut” av Naboer AB Atlantbanan nedtonet Trondheim - Steinkjer på en time i 2010 – ulik interesse ……. Hvor er samarbeidsgrunnlaget for felles næringsplan (Tæl A/S)

8

9 Her bor 60-70% av Trøndelags befolkning

10 Vi nedsetter et utvalg bestående av Tre fra Frostating
Hvordan kan Frostatingskommunene sammen bli en likeverdig partner til Trondheim slik at samarbeidsgrunnlaget blir betydelig bedre? Vi nedsetter et utvalg bestående av Tre fra Frostating Tre fra Trondheim Målsetting: Hvilke tiltak må iverksettes for å leve opp til Forbedret samarbeidsklima Unngå utilsiktet konkurranse Støtte hverandre By og land – hand i hand ………. Fordi vi til sammen skal sikre økt vekst og aktivitet i mulighetenes region.

11 Er det Trondheim som er problemet? Hva med Frostating?
Hvordan kan Frostatingskommunene sammen bli en likeverdig partner til Trondheim slik at samarbeidsgrunnlaget blir betydelig bedre? Er det Trondheim som er problemet? Hva med Frostating? Hvordan lever Frostating opp til sine målsettinger? Hva med fylkeskommunen? (Rådet?) Hva med Verdal, Levanger og Frosta? Hva med Stjørdal og Trondheim? Er Frostating et modent nok samarbeid til å bli aktør som omverden (Trondheim) kan og vil forholde seg til?

12 Veien videre 1 – hvilket prosjekt kan samle regionen?
Gassrørledning? Trønderbanen? Felles næringsplan – Tæl? Nidarosdomen – Stiklestad? Nedsette utvalg? Andre?

13 Veien videre 2 Har vi utnyttet mulighetene for næringsutvikling basert på reiseliv, turisme, fritid og primærnæringer? Forståelse for kulturbasert næringsutvikling Levende bygder, levende omland – by og land, hand i hand. Hvorfor skal vi tro på distrikts-Norge?

14 Hva mener banken? Hvordan gjenskape en stemning / fellesskapsfølelse tilsvarende 1997? Samling i bånn…?

15 Tittelen på konferansen 2002
Hvilket grunnlag er det for økt nyskaping i Frostatingsområdet? Hvilke planer for omstillings-og nyskapingstiltak har bedriftene i Frostatingsområdet og hva har omfanget av innovasjon og fornyelse vært i de tre siste år i utvalgte bedrifter? Hva er ledernes oppfatninger om behov for og evne til innovasjon i næringslivet i regionen?

16 Oppfølging av årets konferanse (2002) - 1
Undersøkelsen - NT-forskning: - Mange små og store innovasjoner i løpet av siste 3 år, 80 % har utviklet nye produkter, 85 % har gjennomført andre viktige fornyelsestiltak. Beskrankninger: - Mangler kompetanse/kapital for nysatsing - Mangelfull kontakt med FOU ( 33 % ) - Dårlig kultur for nysatsing i regionen ( 56 % ) - Suksess avhengig av enkeltpersoner. Bedriftene foreslår tiltak: - Nettverk - Rammebetingelser ( SND - avgifter - infrastruktur ) - Kompetanse - Markedsføre større fokus på innovasjon

17 Årets konferanse - oppsummering
Mye kompetanse/kunnskap i Frostating. Vil vi bruke den til verdiskaping ? Finansiering av gode, markedsrettede ideer/tiltak er uproblematisk. Rammebetingelsene er i sum like gode her som andre steder i landet. Suksesskriterie nr. 1: Personene - riktige holdninger - gjennomføringsevne - vilje. Offentlige bidra med utvikling av utdannelsessystemet og gjøre off. ordninger lettere tilgjengelig. Bli best i Norge på nettverkskompetanse som bedriftene etterspør. Satse på bedrifter som vil og tør sette seg klare mål til vekst/utvikling. Bedriftene må tørre å sette seg klare mål og kommunisere disse. Ta konsekvensene av at målene er satt. Skaffe seg gjennomføringsevne via nettverk og bevisst rekruttering.

18 Mulighetens region? Utfordring!
Er regionen moden for å nå felles mål? Er Frostating samstemt og påregnelig nok til å øke samarbeidet innad og utad?

19 Fra 1000 til 1000 i på Stiklestad Hvordan gjenskape et klima for mest mulig felles opptreden i regionen? Tiltak for nettverksutvikling


Laste ned ppt "Fra 1000 til 1000 FROSTATING Møte med Region-samarbeidet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google