Om forsøk med praksisbrevet - et toårig tilbud for «skolesvake» ved seniorrådgiver Gunnar Pedersen 27.07.2015.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om søknad til læreplass 2010
Advertisements

ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Eksamensoppmelding for elever og privatister
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Tema 7 FAG- OG SVENNEPRØVER
Resultater fra spørreundersøkelse • 90 tidligere lærebedrifter invitert til å svare på en nettbasert spørreundersøkelse • Inviterte bedrifter hadde lærling.
Samling Opplæringskontor 12. Desember 2012
Bygg- og anleggsteknikk.
Ulike veier til fag- og svennebrev Karrieresenteret i Vestfold Liv Marit Meyer Petersen Utdanningsavdelingen, fagopplæringseksjonen.
Rettigheter og plikter
Hadeland arbeidsgruppe for næringsliv og skole Hvor står vi og hvor vil vi.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
Fagdager ungdom NAV Oppland og Oppland fylkeskommune 12. april 2011 Kari Gording.
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV
SAMLING OPPLÆRINGSKONTOR FORMIDLING LÆREKANDIDATER STATUS 7. APRIL 2010.
Hva vektlegger en bedrift ved inntak av lærlinger? Tanker fra en lærebedrift. Kent Arntzen Daglig leder Opplæringskontoret fylkeskommunale lærlinger.
Marirosa Seu Stokkmo og Assad Nasir
Fra grunnskole til videregående.
Du har gjort et godt utdanningsvalg – arbeidslivet har bruk for deg
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
” Når jeg hører vidregående skole, tneker jeg på at jeg gleder meg SYNSYKT til å holde på med noe som intriserer meg, å være sammen med folk som også liker.
Tilrettelagte søkbare opplæringstilbud
Jane Haave Kompetanse på lavere nivå Tirsdag 16. september 2008.
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
RÅDGIVERSAMLING 2013 Træleborg konferansesenter 4. desember 2013.
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
Lena Fekene Liv Marit Meyer Petersen
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Samfunnskontrakt for flere læreplasser Rett kompetanse 2013 Bergen LO-sekretær Trude Tinnlund.
Utdanningsvalg 10.klasse
Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Forskrift til oppl. §6 og 6A– (rundskriv) (DLG )
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Forkurs, TRES og Y-veien
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Alternative utdanningsløp Utdanningsavdelingen Desember 2015.
Rådgiversamling OLA, OLK og Alternativt Vg3 i skole Sigurd Vabekk Hjelle Solveig Ljødal.
Arbeidslivsfag -utprøving av nytt praktisk fag på ungdomsskolen.
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden September/oktober 2015.
Ulike veier til Fag – og svennebrev Skolenes økte ansvar for Det 4 årige løpet Karrieresenteret i Vestfold 6. april 2016 Liv Marit Meyer Petersen og Liv.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Maritim lærerkonferanse Gardermoen, april 2015.
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Alternative utdanningsløp Trine Ludviksen 5. april 2016.
FYLKENES INFORMASJONSTJENESTE FOR SØKERE TIL VIDEREGÅENDE OPPLÆRING Videregående opplæring i Follo Ås ungdomsskole – 14. september 2016.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Innføringstilbudet for flerkulturelle elever med kort botid i Norge
Praksisbrev Torun Pedersen
Lærekandidatordningen
Innføringstilbud i Aust-Agder
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden
LÆREKANDIDAT – målsetting er kompetanseprøve
Utdanningsvalg 10.klasse
Fagforbundet Vest-Agder
Velkommen til FORELDREKURS
Nytt og nyttig Rådgiverkonferanse oktober 2017 Foto: Thor-Wiggo Skille.
RÅDGIVERSAMLING 8.SEPTEMBER PRAKSISBREVET
NY STRUKTUR.
Informasjonsmøtet for våre eksterne samarbeidspartnere
Rådgiversamling 15.november 2017
NOU 2018:2 Fremtidige kompetansebehov
Rådgiversamling 21. november 2018 v/ fagopplæringssjef Kristina Rabe
Utdanningsvalg 10. trinn -valg av videregående opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Om forsøk med praksisbrevet - et toårig tilbud for «skolesvake» ved seniorrådgiver Gunnar Pedersen

Fylkeskommunen vil søke om å utprøve forsøket med praksisbrevet Målet er å igangsette dette fra skolestart til høsten 2015

Følgende lærefag er med i forsøket med praksisbrev: Anleggsgartner Barne- og ungdomsarbeiderfaget Betongfag Butikkslakterfaget CNC maskingeringsfaget Industriell matproduksjon Institusjonskokkefaget Kokkefaget Logistikkfaget Platearbeiderfaget Rørleggerfaget Salgsfaget Servitørfaget Sveisefaget Tømrerfaget Ventilasjons og blikkenslagerfagetog kun disse lærefag

Opplæringen til praksisbrev følger opplæringsloven og forskrift til opplæringsloven som for lærekandidater. Dette innebærer blant annet at lærebedriften og opplæringskontrakten som inngås med kandidaten, skal godkjennes av fylkeskommunen. Kandidaten får rettigheter og plikter som en ansatt i bedriften i tråd med arbeidsmiljølovens bestemmelser.Kandidaten skal ha lønn Opplæringen skjer med utgangpunkt i egne læreplaner utarbeidet for forsøket. Disse læreplanene tar utgangspunkt i formålet for faget og kompetansemål fra læreplanen for faget. Kompetansemålene er tilpasset to års opplæring. I tillegg skal kandidatene ha opplæring i norsk, matematikk og samfunnsfag (Vg1 over to år. Over to år nødvendig?). Opplæringen i disse tre fagene skal yrkesrettes, og det skal gis ordinær vurdering. Opplæringen avsluttes med en praksisbrevprøve, og det utstedes et kompetansebevis som dokumenterer kompetansen som er oppnådd.

Praksisbrevordningen er omtalt i Meld. St. 20 ( ) På rett vei 4. Frem til en eventuell regulering og varig ordning er vedtatt, pågår det et forsøk. Siste frist for avleggelse av praksisbrevprøve for elevene i forsøket er satt til 1. august Tilskudd Lærebedrifter som tar inn praksisbrevkandidater får Basistilskudd I (kr per år) for begge årene de har kandidater i praksis. Hvis fylkeskommunen tar ansvar for deler av opplæringen blir tilskuddet tilsvarende avkortet. Meld. St. 20 ( ) På rett vei 4

Målgruppen for praksisbrevordningen er rettighetselever med svake skoleresultater fra ungdomsskolen og som søker til yrkesfaglige utdanningsprogrammer i videregående opplæring. Dette er ungdom som vil stå i fare for å falle ut av videregående opplæring. Elevgruppen er arbeidsorienterte ungdommer, som har lite motivasjon for ordinær skole. Fylkeskommuner som deltar i forsøket bør invitere elever med svake skoleresultater, det vil si svake karakterer fra ungdomsskolen og høyt fravær. Elevene har enten ikke kommet inn på sine ønsker, eller så har de stått i fare for å falle fra videre opplæring. Kandidatene plukkes og ut og må samtykke til å delta i forsøket. De må sammen med foreldrene, via informasjonsmøter og intervjuer, bli invitert til å forsøke praksisbrevordningen, og samtykke til dette. Har dere som OT-koordinatorer samme oppfatning som utdanningsdirektoratet om målgruppen?

Evaluering av praksisbrevordningen Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har på oppdrag for Utdanningsdirektoratet evaluert forsøket med praksisbrevordningen i perioden i tre pilotfylker. Et av hovedfunnene i evalueringen viser at elever som stod i fare for å falle fra videregående opplæring gjennomfører opplæringen gjennom forsøket med praksisbrevet. Flertallet av forsøksdeltakerne sikter seg også videre mot ordinært fagbrev

Svakt utgangspunkt – god gjennomføring Halvparten av deltakerne i praksisbrevforsøket hadde strykkarakter eller ikke vurdert i ett eller flere fag fra grunnskolen. Ut fra tidligere erfaringer ville man forvente at elever med dette utgangspunktet enten ville være ute av opplæringen eller forsinket etter to år. NIFU konkluderer med at elevene i forsøket har bedre gjennomføring mot fagbrev enn de som har fulgt ordinært løp i videregående opplæring. 49 prosent av de som startet er i lære tredje opplæringsår, mot 29 prosent av de elevene som har fulgt ordinært løp

Da vil jeg avslutte med å si at vi nå setter i gang. Da med planlegging, søking om prosjekt, og videre planlegging, ……… for at vi skal være klar til oppstart til skolestart høsten