Norsk som andrespråk Fellesforelesning, 08.09.2004.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fonologi.
Advertisements

Samiskopplæring i Nordland
BARNS SPRÅKUTVIKLING Test deg selv!
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Minoritetsspråklige søkere
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Ny eksamensmodell for fremmedspråk nivå I
Lars Anders Kulbrandstad Høgskolen i Hedmark
Gjør rede for relevante språklæringsteorier
Sentrale begrep i fonologien
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Lesing, skriving og lese- skrivevansker i et minoritets-språklig perspektiv Liv Bøyesen rådgiver: Senter for flerkulturell opplæring Høgskolen i Oslo.
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Morfologi.
Morfologi.
Fonologi.
Språket som system.
c. Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Strategier og kompetanse
1 Oktober 2011 Ord og begreper. 2 Oktober 2011 Foreldrerådet (alle foreldre med barn i grunnskolen) FAU (Foreldrerådets.
OPPLÆRING I SAMISK – ALTA KOMMUNE:
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
KVALITET I LÆRING MED DIGITALE MEDIER I TILPASSET OPPLÆRING Obligatorisk fremlegg IKT 2 4 mai 2011 Lise Meier 1.
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
Struktur for tilpasset opplæring i forhold til minoritetsspråklige elever.
Testing og testbruk Espen Egeberg.
Olav Christopher Jenssen: Edition Biographie, 1997
Morsmålsopplæring Fjell skole, Drammen
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
om tospråklig utvikling når norsk er andrespråket
PED Teori og praksis - Didaktikk og organisasjonslæring Kursemne 5: Flerkulturelt perspektiv i utdanning Kristin Vasbø.
Informasjonsmøte om opplæring i samisk, Bodø, Læreplaner i samisk etter LK06 - S Innhold Nivåbasering Vurdering.
TEMA MODERSMÅL , KONFERENS 2009
SÆRTREKK VED NORSK OG ANDRE SPRÅK
Utdanningshistorie  Berit Bratholm:
ORD??? Hvorfor skal vi drive med dette ’a, lærer????
Sammenligning av morsmål, målspråk og mellomspråk
Lesing og minoritetselever
Norsk som andrespråk LUB
25. juni Den flerkulturelle dimensjonen Arbeidet med forslag til grunnleggende norsk for språklige minoriteter og morsmål for språklige minoriteter.
Norsk som andrespråk Kontrastiv grammatikk LUB
Norsk som andrespråk LUT 2,
Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk
VALG AV SPRÅKFAG. FREMMEDSPRÅK :  SPANSK  TYSK SPRÅKLIG FORDYPNING:  NORSK  ENGELSK.
Arbeidslivsfag -utprøving av nytt praktisk fag på ungdomsskolen.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
1 Tema vg1, kap 11. Del 2: Seks språk – seks ulike system Læreplanen seier at du skal kunne forklare grammatiske særtrekk ved norsk språk, samanlikna.
Eksempler og problemstillinger i opplæringa fra Ole Vig vgs. Generelt om opplæring av minoritetsspråklige. Erfaringer fra ulike organiseringsformer og.
| Fleirspråklegheit. Fleirspråklegheit dei fleste land i verda er fleirspråklege omtrent halvparten av befolkninga på jorda bruker meir enn eitt språk.
Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO.
| Norsk og andre språk Det norske språket har mange likheter med andre språk, spesielt med andre nordiske språk. Vi skal se både på likheter og forskjeller.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
| Norsk og andre språk Det norske språket har mange likskapar med andre språk, spesielt med andre nordiske språk. Vi skal sjå på både likskapar og skilnader.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
A1C, : Grammatikk: Feltanalyse. Kilder Iversen, Harald Morten, Hildegunn Otnes og Marit Skarbø Solem (2004): Grammatikken i bruk – i tekst og.
Om Tema morsmål v/ Rukhsana Arshad.  Rukhsana Arshad  Førskolelærer med videreutdannings i PAPS  Migrasjonspedagogikk og Pedagogiskveiledning  Jobbet.
Panorama Vg1 Kapittel 5: Språket før og no De nordiske språkene Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne -gjøre greie for likheter.
Å LÆRE NORSK SOM ANDRESPRÅK Kurs del 2 i kursrekken: Flerspråklige elever i klassen eller i SNO –
Panorama Vg1 Kapittel 12 Grammatiske særtrekk ved norsk språk Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne -forklare grammatiske særtrekk.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Fagsamling for 1. og 2. trinn nyankomne minoritetsspråklige elever
Sosial kompetanse og psykisk helse.
| Fleirspråklegheit.
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Et nettsted for morsmål og tospråklig fagopplæring
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Kapittel 5: Språket før og no Grammatiske særtrekk ved norsk språk
Utskrift av presentasjonen:

Norsk som andrespråk Fellesforelesning, 08.09.2004

Hva er norsk som andrespråk? Et kulturelt og samfunnsmessig felt Et språklig anliggende

Hvem er den tospråklige eleven? En definisjon: ”…en som i de fleste situasjoner uten videre kan anvende to språk som kommunikasjonsmiddel og gå over fra det ene til det andre dersom det er behov for det.” (Els Oskaar, sitert fra Skutnabb-Kangas: Tvåsprålighet, 1981)

Hvem er den tospråklige eleven Elevens språksituasjon vil være avhengig av hjemmets språksituasjon: Tospråklige hjem Førstespråk/andrespråk og hjemmespråk/skolespråk

Elevens språklige ferdigheter

Antall minoritetselever i grunnskolen (1998) Landsgjennomsnitt: 6,9% Vestfold: 4,0 % Oslo: 27,7% Dette er en uensartet gruppe - og definisjonen av minoritetselever har falt bort i nyere statistikker.

Antall minoritetselever i grunnskolen

Er det noen vits i at elevene skal være tospråklige? Hva er språk? Det tar ca 2 år å beherske et språk fullgodt til kommunikasjon Det tar 5-7 år å lære et språk fullgodt til å kunne bruke det som redskapsspråk

Hva sier loven og Læreplanen? ”Elevar med anna morsmål enn norsk, samisk, dansk eller svensk har som alternativ til opplæring etter læreplan i faget norsk, rett til opplæring i samsvar med norsk som andrespråk for språklige minoritetar, dersom dei har behov for det.” Forskrift: Læreplan i norsk som andrespråk for språklige minoriteter

Hva sier loven og Læreplanen? (2) I tillegg skal det ”iverksettes spesielle språkopplæringstiltak” for elever som kommer til landet i løpet av skolealder. Fører til tre ulike løp: fagplan i norsk fagplan i norsk som andrespråk begynnerkurs

Morsmålsopplæring Stortingsmelding nr. 25 (desember 1998): ”Elever med begrensede norskferdigheter får tilbud om morsmålsopplæring. Denne opplæringen vil det være størst behov for de fire første årene i grunnskolen, knyttet til den første lese- og skriveopplæringen. Tilbudet kan likevel strekke seg over de sju første skoleårene når det er behov for det.”

Morsmålsopplæring (2) ”Elever får tospråklig opplæring inntil de har tilstrekkelige kunnskaper i norsk til å følge den vanlige opplæringen i skolen.” Hva er "begrensede norskferdigheter"? Morsmålet blir kun et redskap til å lære norsk

Er norsk vanskelig? Alt man kan er lett… Språk kan likne på hverandre på ulike måter Kunnskap om eget språk gjør det enklere å lære et nytt

Lydsystemet Fonemer er språkspesifikke Norsk har mange fremre, rundede vokaler Fonemer kan eksistere, men mangle i ulike posisjoner Kort og lang vokal er ordskillende Konsonantgrupper kan være problematiske Tonem Trykk og tone

Språktypologi Språktypologi er studiet av språk ut fra grammatisk struktur Innen språktypologien forsøker man å gruppere språk på bakgrunn av grammatiske likheter

Analytiske og syntetiske språk Analytiske språk har få eller ingen bøyingsendelser, men uttrykker grammatiske forhold gjennom separate grammatiske ord eller ordstilling Syntetiske språk har utstrakt bruk av bøyingsmorfemer

Analytiske og syntetiske språk Analytisk Syntetisk Vietnamesisk Engelsk Norsk Bosnisk-serbisk-kroatisk Tyrkisk Tysk

Morfologi Norsk har relativ enkel substantiv- og verbbøying Kjønn er alltid vanskelig Innfløkt artikkelsystem (dobbelt bestemthet) Innfløkt preposisjonsystem

Syntaks Norsk er et SVO-språk og deler trekk med andre SVO-språk (som engelsk, spansk, vietnamesisk) Norsk har stort sett fast leddrekkefølge Problem: Inversjon. Utslag av ”V2-regelen” - at det finitte verbalet alltid kommer som ledd nr to i norske fortellende helsetninger.

Mellomspråksteorien bygger på antakelser om at all språkbruk er regelstyrt og systematisk beskriver de strategiene som eleven bruker, både i kommunikasjon og i læring Et mellomspråk er under stadig utvikling og endring, alt etter som ferdighetene til eleven blir bedre. Karakterisert av flere eller færre feil i forhold til normert språk.

Karakteristiske trekk ved mellomspråk Overføringer fra morsmålet Overføringer fra målspråket Overføringer fra undervisningsmaterialet Utelatelser Underdifferensiering