Høgskolen i Oslo Digitale mapper Profiler fordypningsgruppe 4.februar 2008 Vibeke Bjarnø og Eva Michaelsen Avdeling for lærerutdanning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
GoOnline XP publisering Hvordan komme i gang med GoOnline XP. Denne presentasjonen tar deg steg for steg gjennom oppsett av nettsted med bruk av GoOnline.
Advertisements

NOFA 2011 Tonje Hilde Giæver Bård Ketil Engen Leikny Øgrim
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Bygg web på Opplæring Presentasjon Idium AS Bygg web på Opplæring.
Logg inn med ditt brukernavn og passord. Glemt passord?
EVurdering Et webbasert system for elektronisk vurdering av søknader om forskningsmidler Kort presentasjon av elektronisk system for vurdering av forskningssøknader.
Mappevurdering Et redskap for dokumentasjon, vurdering og læring Kurset IKT og læring Høgskolen i Lillehammer, 3. mai 2010.
Mappevurdering i it’s learning
HVA ER GOD UNDERVISNING –PÅ HØGSKOLENIVÅ?
Intranett: Hvordan komme i gang
MAPPEVURDERING En innføring.
muligheter og utfordringer
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Digitale mapper og mappevurdering – vurdering for læring
Dokumentasjon som grunnlag for refleksjon og læring
Nyttig presentasjonsverktøy Basert på lysark / plansjer
Kvalitativ forskningsdesign innledning for EiT, 4. feb. 2004
Hva er Fronter.
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Byggesak Trinn for trinn.
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
Høgskolen i Oslo Litt om vurdering. Vurdering l Vurdering for utvelgelse og eventuell sertifisering, enten i videre utdanning eller for å søke jobb. Dette.
Høgskolen i Oslo Litt om LMS. Hva er et LMS? l Et internettbasert, brukeravgrenset system for elektronisk kommunikasjon, publisering av elektroniske filer.
Kokebok for nettbasert undervisning NVU-konferansenGrimstad mars 2006.
Drammensskolen ønsker foresatte velkommen inn i FRONTER
Blogging med Google Blogger
CLASS FRONTER En begynnerinnføring.
Publisering på verdensveven Kursdag 2 VÅFF, våren 2002.
Stedbunden undervisning med fjernundervisningsteknolgi - tilrettelegging for åpen og fleksibel læring Monica Johannesen og Leikny Øgrim Høgskolen i Oslo.
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Nye allmenn- og førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning.
Kildekritikk Vibeke Bjarnø, avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier.
IKT-seksjonen, Avd. for LUI, Høgskolen i Oslo Digitale mapper og mappevurdering – vurdering for læring A 09 onsdag 30. september 2009 Leikny Øgrim, IKT-seksjonen.
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Responsskriving (Samskriving – Prosessorientert skriving)
Fagenhet for IKT, Avd. for LU, Høgskolen i Oslo Digitale mapper og mappevurdering – muligheter og begrensninger A05 allmennlærerutdanninga 28. oktober.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Digital kompetanse - for hvem og hvordan?. Digital kompetanse Nå nytter det ikke lenger å vente på at det skal gå over. PFDK er her og er kommet for å.
Digitale mapper i førstelektorkvalifisering Helge Høivik & Vibeke Bjarnø Førstelektorprogrammet, Høgskolen i Oslo Arbeidsseminar: Digitale mapper i høgre.
Høgskolen i Oslo Bruk av blogg og wiki i arbeid med bokbaser – et komparativt studium Vibeke Bjarnø (IKT) og Eva Michaelsen (norsk) Avdeling for lærerutdanning.
IKT som verktøy i lærerutdanningen Gevinster og utfordringer Eli Kari Høihilder Høgskolen i Vestfold KVALITETSVURDERING FOR LÆRING OG UTVIKLING Hafjell,
Mappevurdering som metode – med utgangspunkt i norskfaget og med Classfronter som verktøy
Arkivskuff eller læringsarena?
Høgskolen i Oslo Den digitale hverdagen – fagdag for de uavhengige forlagene Valg og vurdering av digitale læringsressurser Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen,
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F06-Deltid 2006/2007 Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F06-Heltid 2006/2007 Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Nye allmennlærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning 2004/2005 Vibeke.
Høgskolen i Oslo Eksempler på Fronterbruk integrert i faglige prosesser Personalmøte, tilsatte på Internasjonale studier, Avdeling LUI Vibeke.
Responsskriving (Samskriving – Prosessorientert skriving) Vibeke Bjarnø IT-seksjonen, Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Oslo A04 - Høst 2004.
Høgskolen i Oslo Arbeidsseminar Utdanningsforbundet: Digitale læremidler og læringssyn Behov for nasjonalt trykk og bevisste handlinger i barnehage og.
Vibeke IT-seksjonen LU - LUVIT brukere våren PUS Luvit undervisning våren 2002 Hvordan lære opp studentene i LUVIT?
Vibeke IT-seksjonen LU - LUVIT brukere våren PUS Luvit undervisning våren 2001 Hvordan lære opp studentene i LUVIT?
Høgskolen i Oslo Videre om Oslomodellen Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk IKT-utvalget ved LUI Vibeke.
Høgskolen i Oslo Samling 1: Norgesuniversitetets mentorordning for lærerutdanning Hvordan jobbes det med IKT i undervisning ved LUI, HiO? Allmennlærerutdanninga.
Nettsider som sjanger Vibeke Bjarnø, IT-seksjonenIT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Oslo A03 – våren 2004.
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: IKT integrert i allmennlærerutdanninga IKT’s rolle i lærerutdanningen, og spesifikt om IKT-faget Studiebesøk fra Göteborg.
Nettsider som sjanger Vibeke Bjarnø, IT-seksjonenIT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Oslo Norsk-seksjonen vil.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Høyvis.no Digitale vurderingsformer og mappevurdering Anne Fængsrud Studieleder/Prosjektleder HVE.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for A IT-seksjonen, LU.
Læringsorientert vurdering Mapper som lærings- og vurderingsreiskap.
Digital mappevurdering - eller? IKT og MAPPEVURDERING Anne Anne Fængsrud
Digitale mapper Hildegunn Otnes Høgskolen i Vestfold Våren 2002.
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
Vurdering for læring Camilla Wiig, 3.nov.2011.HIVE.
Er gullfuglen skutt? LMS i Norsk utdanning Mattias Øhra ProgramForum for Program for digital kompetanse
Mappevurdering Mappe innebærer at elevene tar vare på ulike former for arbeid, slik at de kan dokumentere både den kompetansen de Definisjon Mappevurdering.
Elektroniske mapper som arbeids- og evalueringsform Anders Tveit, Institutt for samfunnsøkonomi, Handelshøyskolen BI
IKT for læring Mattias Øhra.
Finnes det andre løsninger enn LMS? Mattias Øhra
H ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt.
Utskrift av presentasjonen:

Høgskolen i Oslo Digitale mapper Profiler fordypningsgruppe 4.februar 2008 Vibeke Bjarnø og Eva Michaelsen Avdeling for lærerutdanning

Portfolio-begrepet l Portfolio-begrepet blir internasjonalt knyttet sammen med refleksjon og egenvurdering. l To svært ulike opphav: –«the competency movement» (instrumentelt): dokumentere kompetanse i forhold til detaljerte læringsmål –personlig utvikling gjennom refleksjon (utspring i humanisme og konstruktivisme): formålet her er å utvikle nye former for forståelse

Humanistisk tilnærming l verdsetter utvikling av forståelse og oppmuntrer til personlig og faglig vekst l skriving fremmer kritisk refleksjon, tenking og læring

Mappe - tre hovedtyper (Olga Dysthe og Knut Steinar Engelsen, se ITU.no) l kompetansemappe l vurderingsmappe l læringsmappe (ingen absolutte grenser mellom disse)

Formålet med de ulike mappetypene Kompetansemappe l å vise fram og dokumentere egen kompetanse Læringsmappe/arbeidsmappe: l hjelpemiddel i egen læringsprosess l samarbeid med andre er et sentralt aspekt

Mappe i førstelektorprogrammet l Kombinasjon av arbeidsmappe og kompetansemappe –arbeider/dokumentasjon –egne refleksjoner –tilbakemeldinger fra andre  –utvalg i forbindelse med søknad om opprykk –begrunnelser og argumentasjon

Aktuelle teknologier for digitale mapper l Diskett, CD-rom, USB-stick eller annet bærbart lagringsmedium l Lagringsområde på lokal PC eller server på arbeidsplassen l Nettbaserte teknologier: –Læringsplattform LMS –Nettsted –Google dokumenter

LMS - muligheter og begrensninger –Fleksibel passordbelagt tilgang –Struktur »Lærerstyrt (i denne smh. kandidaten selv) »Alle arbeider, tilbakemeldinger og refleksjoner på ett sted –Verktøy til støtte for grupper og samarbeid –Mulighet til å lagre ulike sjangre og medieformer –Hemmende i forhold til varierte og kreative vurderingsformer –Vanskelig å flytte

Nettsider – muligheter og begrensninger –Fleksibel, åpen tilgang, transparens (kan passordbeskyttes) –Ikke integrert verktøy til støtte for grupper og samarbeid (men kan lenke opp ulike tjenester) –Struktur »Brukerstyrt »Utfordring å få oversikt –Stor frihet ved valg av programvare –Ikke integrerte verktøy for støtte til samarbeid og formativ vurdering –Motiverende –Forutsetter annen digital kompetanse og verktøy –Enkelt å flytte

Ulik grad av åpenhet i digitale mapper Kun stipendiaten selv, samt veileder har innsyn Stipendiatene har innsyn i hverandres mapper i visse tilfeller Alle stipendiatene har innsyn i hverandres mapper Mappene ligger åpent på nettet, mens noen dokumenter er passord- belagt Alt mappe- innhold er åpent for alle på nettet Lukkede Åpne (Omskrevet etter Hildegunn Otnes i (Dysthe 2003))

Samle materiale til den digitale mappa – tips til alternativ dokumentasjon 1. Ha ALLTID med fotoapparat når du er i felten 2. Samle bilder underveis 3. Ta kurs i ulik programvare som kan være med på å skape ulik dokumentasjon 4. Skriv LOGG og lage små blogg-opplegg eller lignende underveis 5. Alltid meld deg på ting så du får bearbeidet og vist fram underveis

Viktige avklaringer i fordypningsgruppas arbeid l Diskuter egnet digitalt medium for den aktuelle mappeprosessen i førstelektorkvalifiseringa: –Åpnede eller lukkede mapper? »Egne logger og refleksjoner? –Hvordan gi respons på hverandres arbeider i arbeidsmappa? –Velge ulike typer for å få bredere erfaring?