Folkehelseprofiler og statistikkbanker

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Folkehelseprofiler for kommunene og Kommunehelsa statistikkbank
Folkehelseprofilene fra Folkehelseinstituttet De seks Grenlandskommunene, Notodden, Larvik og Kongsberg Bjørnar Nyen Kommuneoverlege.
1 Elsie Brenne, kst folkehelsesjef, ØFK En gylden mulighet (?) Om forskrift, veileder, oversikt og folkehelsearbeid.
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Kommunalt arbeide med oversiktsdokument over befolkningens helse og påvirkningsfaktorer Knut R Skulberg Kommunelege
Ferdige veiledere høring fra –
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Brukerforum for VigoVoksen Bodø 4.9
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Forum for Sandnes som sunn by 10. juni Rogaland arboret Sakliste: •Referat fra møte •Ny plan for integrering og inkludering •Kort pause.
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2013 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Eldrerådskonferansen mai 2013 FOLKEHELSE GÅR IKKE UT PÅ DATO!
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Kommunelegemøte 2014 Folkehelsearbeidet
1. Utvikling av fastlegetjenesten og samhandlingen i helse og omsorg 2. Arbeid med folkehelse – folkehelse- profilene fra Folkehelseinstituttet Grenlandstinget,
Samhandlingsreformen Utfordringer for Troms-kommunene-
Kunnskapsgrunnlaget for folkehelsearbeid i kommunen
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Helse- og omsorgsdepartementet Høring 1.Ny lov om helse og omsorg 2.Ny lov om folkehelse 3.Innspill til ny nasjonal plan for helse- og omsorgstjenester.
Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
Påvirkningsfaktorer i kunnskapsgrunnlaget
Kunnskap om dagens ansatte som grunnlag for kompetanseanalysen – nyttige datakilder Hanne Børrestuen Rådgiver Arbeidsgiverpolitikk Oslo 6. juni 2012.
Samhandlingsreformen
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Nøkkeltall status og utvikling i helse- og omsorgssektoren
Aggression Replacement Training
Askøy kommune v/Miljøvernleder Målfrid Eide
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Samhandling om grunnlagsdata -Innledning til diskusjon.
Folkehelseplan (kommunedelplan) for Aurskog-Høland kommune
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Folkehelseprofilene, statistikkbankene og skolemiljøet Heidi Lyshol Avdeling for helsestatistikk 2015.
Kommunehelseprofiler - et redskap i planarbeidet i kommunene Nasjonal plan- og folkehelsekonferanse i Fredrikstad Prosjektleder Michael Kaurin.
Oversikt over folkehelsen – muligheter og utfordringer
Statistikk M4 Mandag 20. april 2009.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Innbyggerundersøkelsen 2014/15 Brukerdelen Plan- og bygningskontoret.
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2015 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Folkehelseinstituttet som støttespiller for kommuner og fylkeskommuner innen helseovervåking – hva tilbys? Else-Karin Grøholt Avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
© Telemarksforsking telemarksforsking.no Knut Løyland Strukturelle endringstrekk ved etterspørsel etter utlån fra folkebibliotekene – erfaringer.
Helse i plan i Vestfold Fylkesmannen i Vestfold November 2006 Anne Slåtten.
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Hva er Norgeshelsa? Norgeshelsa er et dataprogram som inneholder nøkkeltall om helse og helserelaterte samfunnsforhold i Norge Ved bruk av Norgeshelsa.
Folkehelse og rus Avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Publisering Datainngang Skjema 5: 46 institusjoner med feil/ikke forhåndsdef. orgnr ikke tatt med 1503, men i egen publisering.
Friskolesamling 30. mars Innledning Mina Verlo Grindland / Avdeling for statistikk.
Kort om barometeret Et journalistisk bearbeidet produkt, laget av Kommunal Rapport Basis i offisielle tall levert av kommunene til staten Kostra, Utdanningsdirektoratet,
Kyrre Kvistad Folkehelsekoordinator Nord-Trøndelag fylkeskommune
Finn Martinsen, avdeling miljø og helse
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Dialogverktøy Et praktisk verktøy som egnes seg både til å utforske problemstillinger og finne konkrete løsninger.
Et verktøy for helhetlig styring Har kommunene behov for et verktøy for helhetlig styring? Markedsundersøkelse og utvikling av styringsverktøy.
Årlig publisering av de enkelte fylkers prognoser for demografiske variable innenfor områdene befolkning, bolig og arbeidsliv.
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Lærings- og arbeidsmiljøåret 2016
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Nærmiljø og lokalsamfunn som fremmar folkehelse
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
Sunnfjord kommune - Statistikkgrunnlag , 16. mars 2018
Utskrift av presentasjonen:

Folkehelseprofiler og statistikkbanker Heidi Lyshol Avdeling for helsestatistikk 2015

Disposisjon: Lov om folkehelsearbeid Datagrunnlag Hvordan presenteres statistikken? Vurdering av tallene Veiledning og hjelp på nettsidene

Lov om folkehelsearbeid: Kommunen (§ 5): Skal ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne. Opplysninger som statlige helsemyndigheter og fylkeskommunen gjør tilgjengelig Kunnskap fra de kommunale helse- og omsorgstjenestene Kunnskap om faktorer og utviklingstrekk i miljø og lokalsamfunn som kan ha innvirkning på befolkningens helse

Lov om folkehelsearbeid: Kommunen (§ 5): Skal ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne. Opplysninger som statlige helsemyndigheter og fylkeskommunen gjør tilgjengelig Kunnskap fra de kommunale helse- og omsorgstjenestene Kunnskap om faktorer og utviklingstrekk i miljø og lokalsamfunn som kan ha innvirkning på befolkningens helse Nasjonalt folkehelseinstitutt

Systematisk folkehelsearbeid i kommunen -FHIs bidrag Lokale data FHI-data Kommunens sammenstilling og tolking av dataene Hvordan starte hjulet?

Datagrunnlag: Sentrale registre Andre relevante datakilder med data på kommunenivå

Hvordan presenteres statistikken? Folkehelseprofiler Statistikkbanker Faktaark

grunnlagsdata statistikkbank bearbeiding nøkkeltall Folkehelsprofiler

Inspirasjon fra England, National Health Observatories:

Folkehelseprofiler For kommuner For fylker

Mer informasjon om utvalgte tema Folkehelseprofiler Noen hovedtrekk Mer informasjon om utvalgte tema Folkehelsebarometer Temaområdene og indikatorene er valgt ut i fra et forebyggingspotensial

Mer informasjon om utvalgte tema Folkehelseprofiler Noen hovedtrekk Mer informasjon om utvalgte tema Folkehelsebarometer Temaområdene og indikatorene er valgt ut i fra et forebyggingspotensial

Bedre enn landet Dårligere enn landet Ikke forskjellig fra landet

Første vurdering Lyser det noen varsellamper i folkehelseprofilen? Grønne prikker kan også innebære en folkehelseutfordring for kommunen. Peker relaterte indikatorer i samme retning? Hvordan har utviklingen vært over tid? Statistikkbanken viser om det er et engangstilfelle, om man evt. er inne i en synkende eller stigende trend. Gjelder det alle grupper av befolkningen? I statistikkbanken finnes tall for ulike aldersgrupper og kjønn. Eks1: frafall Eks2: Psykiske lidelser

To statistikkbanker Kommunehelsa Norgeshelsa Tilpasset kommunenivå Oppdateres én gang i året Kilde til folkehelseprofiler for kommuner: Tilpasset lands- og fylkesnivå Oppdateres fortløpende Kilde til folkehelseprofiler for fylker:

Kommunehelsa statistikkbank Mer detaljert informasjon Kan lage tabeller og figurer selv

Vurdering av tallene Ved bruk av tall bør man være oppmerksom på: Glidende gjennomsnitt (3-15 års gjennomsnitt) Store aldersgrupper Statistisk testing Alders- og kjønnsstandardisering Prikking (personvern, statistisk utsagnskraft)

Veiledning og hjelp på nettsidene Spørsmål og svar Brukerveiledning Om statistikken Ord og uttrykk

Faktaark

Faktaark, eksempel

Systematisk folkehelsearbeid i kommunen -FHIs bidrag Lokale data FHI-data Kommunens sammenstilling og tolking av dataene Hvordan starte hjulet?

Om befolkningen Skole Miljø Helse og sykdom Levevaner Levekår

Sykdomsmønsteret sier noe om levevaner, miljø og levekår Kommunene ønsker informasjon om miljø og levevaner. Mest statistikk knyttet til helsemål som sykdommer og dødsårsaker. Sykdomsmønsteret i kommunen kan indirekte gi informasjon om befolkningens levevaner, miljø og levekår. Mange kommuner spør etter statistikk om kosthold, fysisk aktivitet og andre levevaner. I folkehelseprofilene må vi i mange tilfeller bruke sykdomsmønstre og andre indirekte mål for å få informasjon om befolkningens levevaner. I dag finnes det ikke nasjonale registre med gode data om levevaner. I folkehelseprofilen finnes det derfor mest statistikk knyttet til helsemål som sykdommer og dødsårsaker. Denne statistikken kan likevel være nyttig når vi ønsker å vurdere befolkningens levevaner. Flere kroniske sykdommer er i stor grad et resultat av befolkningens levevaner over tid.

Tolke funnene i lys av en lokal kontekst Kommunen (§ 5): Skal ha nødvendig oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer: Opplysninger fra statlige helsemyndigheter og fylkeskommunen Kunnskap fra de kommunale helse- og omsorgstjenestene Kunnskap om faktorer og utviklingstrekk i miljø og lokalsamfunn

Veileder i oversiktsarbeid

Praktisk bruk av FHIs verktøy Folkehelseprofiler Statistikkbanker Faktaark