YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foto: Jo Michael YRKESOPPLÆRINGSNEMDA I OPPLAND Tron Strand, Y-nemndsrepresentant for NHO.
Advertisements

2 Kommune og fylkestingsvalget 2011 Fag- og yrkesopplæring.
Minoritetsspråklige søkere
Læring på arbeidsplassen
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Samling Opplæringskontor 12. Desember 2012
Yrkesfaglig konferanse Opptek Tysværtunet, 18.oktober 2012
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
Fagarbeider i bibliotek
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Veien frem til fag-/svennebrev eller kompetanseprøve
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
2 Konferanse for fag- og yrkesopplæring 30. november 2010 Forbundssekretær Halvor Langseth fra debatten i Faglig råd for Bygg- og Anleggsteknikk :  mange.
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV
Rådgivernettverket 5. April 2011 Alternative opplæringsløp v/Gunnar Pedersen.
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV Yrkesorientering for ungdomsskolen
8 Det politiske systemet i Norge
Overgangen skole-lærebedrift, etablering av flere læreplasser i arbeidslivet Prosjektpresentasjon Ragnhild Heggen.
Møte med opplæringskontor og -ringer 8. april 2011 Fag- og yrkesopplæring Mulighetenes Oppland.
Du har gjort et godt utdanningsvalg – arbeidslivet har bruk for deg
KARRIEREVEILEDNING/ RÅDGIVERSAMLING Hilde Strømme Ole Kristian Eivindson Vest-Agder fylkeskommune.
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Faglige råd Partssamarbeidet i fag- og yrkesopplæringen ______________________________________________________________________________.
Fagopplæring -yrkesfag
Fagopplæring i arbeidslivet OpplæringskontorDimensjoneringMarkedsføringFormidling.
Rådgiversamling 9. januar 2012 Formidling til bedrift og vg3 i skole.
PROSJEKT FAGOPPLÆRING Prosjektleder Kurt Henriksen Dato Mosjøen Foto: Crestock.
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS

Gauldals konferansen 2. nov. 2011
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
Rådgiversamlinger januar /01 Bårdshaug Herregård - Odd Arne Moe 09/01 Gauldal vg. skole - Gerd Gaasø 10/01 Rissa vg. skole – Geir Hugo Sand 14/1.
Faglige råd Partssamarbeidet i fag- og yrkesopplæringen ______________________________________________________________________________.
YRKESFAG E`TØFT Heve statusen for våre fag Øke rekrutteringen Bedre samhandling skole-næringsliv.
Hvordan lykkes med yrkesfag
Inntakskontoret bidrar med tall og erfaringer Fagopplæringen bidrar med tall, prognoser og erfaringer (innhentet fra arbeidslivet, intensjonsavtaler) Skolene.
Fokus på tidlig innsats og tettere oppfølging i hele opplæringsløpet En tett og god oppfølging av den enkelte elev. Avviker noen barn/elever fra en forventet.
Opplæringskontor som lærebedrift Utfordringer og forventninger
Opplæringsordningen for videregående opplæring, -hovedmodell for hhv studiespesialiserende (studiekompetanse) og yrkesfag (fag-/svennebrev) Opplæringslova.
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Per Kristian Storstad AVGO
Samarbeid skole-arbeidsliv Eirik Sundan Foto: Crestock.
Fleire lærlingar i Nordfjord Innlegg i Nordfjordrådet ved leiar i fagopplæringsnemnda Nils P Støyva og teamleiar i opplæring i bedrift,
Mulighetenes Oppland SKOLEKONKURANSER SOM METODE FOR Å ØKE INTERESSEN FOR FAGET Oslo
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Fagopplæring i Vest-Agder Bjørn Olaf Pedersen, rådgiver Utdanningsavdelingen.
Etter at du har satt inn bilde må du høyreklikke på bildet og trykke «send bakerst» DIMENSJONERING I FAG- OG YRKESOPPLÆRINGEN FAGPOLITISK UTVALG OPPLÆRING,
Maritim lærerkonferanse Gardermoen, april 2015.
Helsefagarbeideren En presentasjon. Om helsefagarbeideren Erstatter dagens hjelpepleier- og omsorgsarbeider- utdanning 2+2-modellen "Aksjon helsefagarbeider"
Medbestemmelsesmøte 21.januar 2013 Foto: Bjarne Eriksen.
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
Hospiteringsordningen i yrkesfag på vgs Terje Haukedal, Rådgiver - seksjon for Kvalitet og Utvikling.
Rådgiversamling 4. november 2015 Tilbudsstrukturen- hva- hvordan-hvorfor Leif B Olsen Rådgiver.
Rådgiversamling i Vrådal nov
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Etter at du har satt inn bilde må du høyreklikke på bildet og trykke «send bakerst» REGIONAL PLAN FOR KUNNSKAPSSAMFUNNET.
Godkjenning av lærebedrifter/opplæringskontor Oppl lovens § 4-3 og forskriftens §11-1. Kvalifisert faglig leder og flere instruktører for å gi opplæring.

Lærekandidatordningen
Oppgavefordeling mellom seksjonene
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden
Fagforbundet Vest-Agder
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Are Solli og Kristian Ilner
Formidling til læreplass 2018
– ESSENSEN AV LIER VIDEREGÅENDE skole
Rådgiversamling 15.november 2017
Rådgivar Harald Johnny Tomren - Utdanningsavdelinga
Oppgavefordeling mellom seksjonene
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Utskrift av presentasjonen:

YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON) ØST-FINNMARK REGIONRÅD KIRKENES 9. FEBRUAR

§12-3 Yrkesopplæringsnemnder og yrkesutval YON skal ha medlemmer/varamedlemmer som til saman skal ha brei innsikt i heile fag- og yrkesopplæringa og i nærings- og sysselsetjingsspørmsål Det skal nemnast opp medlemmer frå partane i arbeidslivet etter forslag frå arbeidstakarorganisasjonane og etter forslag frå arbeidsgivarorganisasjonane. Partane i arbeidslivet skal ha fleirtal i nemnda Det nemnast opp minst éin representant for elevar, lærlingar eller lærekandidatar etter forslag frå organisasjonar eller organ som representerer desse. Fylkeskommunen kan be lærarorganisasjonane om forslag til medlemmer i nemnda Fylkeskommunen oppnevner 2 politisk valgte representanter til YON. Nemnda vel sjølv leiar og nestleiar. Funksjonstida til nemnda er den same som for fylkestinget. Representantane for elevane, lærlingane og lærekandidatane blir oppnemnde for to år om gongen Fylkeskommunen skal førebu dei sakene nemnda skal behandle

§12-4 Oppgavene til yrkesopplæringsnemnda Yrkesopplæringsnemnda skal fremje behov hos og synspunkt frå arbeidslivet overfor fylkeskommunane i form av vedtak uttale seg i saker som fylkeskommunen etter § 4-8 er pliktig til å leggje fram for nemnda arbeide for å heve kvaliteten av heile fag- og yrkesopplæringa.

§12-4 Oppgavene til yrkesopplæringsnemnda Yrkesopplæringsnemnda skal særleg fremje forslag til organisering, arbeidsmåtar og strategiar for å utvikle kvaliteten av fag- og yrkesopplæringa vurdere og uttale seg om rutinane i fylkeskommunen for å sikre kvaliteten av fag- og yrkesopplæringa vurdere korleis partane i arbeidslivet skal bidra til kvalitetsutvikling og -sikring i fag- og yrkesopplæringa vurdere korleis samhandlinga mellom skolar og lærebedrifter kan betrast vurdere korleis kompetanseutvikling kan sikrast

§12-4 Oppgavene til yrkesopplæringsnemnda Yrkesopplæringsnemnda skal arbeide for best mogleg dimensjonering av den vidaregåande opplæringa, og gi fylkeskommunen råd om tiltak i samband med den årlege fastsetjinga av tilbod Yrkesopplæringsnemnda skal arbeide for at rådgivinga om fag- og yrkesopplæring blir best mogleg, og foreslå tiltak der ho finn det nødvendig Yrkesopplæringsnemnda skal gi råd om korleis utvikling av fag- og yrkesopplæringa og samhandling mellom skolar og bedrifter kan medverke til regional utvikling, mellom anna utvikling av nye verksemder og arbeidsplassar Yrkesopplæringsnemnda kan gi fylkeskommunen fullmakt til å gjere den faglege vurderinga av bedrifter eller til å utføre andre oppgåver som etter lov eller forskrift er lagde til yrkesopplæringsnemnda

§4-8 Fylkeskommunens oppgaver tilknyttet fag- og yrkesopplæringen §4-8: Fylkeskommunen skal leggje fram for yrkesopplæringsnemnda saker som har betydning for fag- og yrkesopplæringa, før fylkeskommunen gjer vedtak i saka

Samfunnskontrakten Samfunnskontrakten for flere læreplasser En kontrakt for å fornye samarbeidet mellom utdanningsmyndighetene og partene i arbeidslivet Hovedmål om flere læreplasser i privat og offentlig sektor Sikre bedre rekruttering til yrkesopplæringen At flere gjennomfører for å dekke arbeidslivets behov Overordnet mål om å forplikte myndighetene og partene i arbeidslivet til å forankre fagopplæringen i alle relevante bransjer og sektorer Sikre god kvalitet i opplæringsløpet for yrkesfagene Bidra til økt status for yrkesfagene Kontrakten varer ut 2015 Samfunnskontrakten i Finnmark?

DIMENSJONERING AV TILBUD Dimensjoneringen gjøres med hensyn til Politiske føringer Søkernes ønsker Tilgang på læreplasser Økonomi Innspill fra skoler, opplæringskontor, næringsliv og uttalelse fra YON før politisk behandling Tilbudssaken behandles politisk årlig i november/desember av Hovedutvalget for kompetanse (HUK) Dimensjoneringen er altså en balanse mellom ungdommens ønsker og arbeidslivets behov For å dimensjonere godt må vi altså sørge for at skolene våre utdanner ungdommene våre til yrker arbeidslivet har bruk for Yrkesfag (i sin ordinære 2+2 modell) er en samhandling mellom opplæring i skole og bedrift Hva har kommunene bruk for?

DIMENSJONERING AV TILBUD Ungdommens ønsker Arbeidslivets behov Politiske føringer Innspill skoler og næringsliv Økonomi

VIDEREGÅENDE OPPLÆRING

YRKESFAG MODELL 2+2 Vg1 Yrkesfag Vg2 Yrkesfag 2 år i lære Dette er altså hovedmodellen, men her er det mange muligheter. f.eks. vekslingsmodellen som er blitt presentert Se også modell for «Ulike veier til fagopplæring» (deles ut)

DIMENSJONERING valg valg Karriere- og yrkesvei-ledning Grunnskole 10. klasse Videregående skole Vg1 og Vg2 YF Læretid i bedrift Fagarbeider valg valg Forenklet modell av det 14årige opplæringsløpet Det snakkes ofte om det 13årige skoleløpet, men vi snakker altså her om det 14årige opplæringsløpet før fag/svennebrev. Karriere- og yrkesvei-ledning Søknad til lære-plass

DIMENSJONERING Grunnskole 10.kl Rådgiving ungdomsskole Informasjon om arbeidslivets behov Valg av utdanningsprogram Vg1 og Vg2 Valg av programområde på Vg2 Utplassering i prosjekt til fordypning (PTF) Læretid i bedrift Søker om læreplass Tegner lærekontrakt Fagarbeider Tar fagprøven Ferdig utdannet fagarbeider

DIMENSJONERING Info om Kommunens behov Får lære-plass i kommunen Grunnskole 10. klasse Videregående skole Vg1 Helse- og oppvekst og Vg2 Helsefagarbeider Lærling 2 år i helsearbeiderfaget i X-kommune Helsefagarbeider i X-kommune Info om Kommunens behov Får lære-plass i kommunen PTF – prosjekt til fordypning PTF i kom-munen Behov for fag-arb. dekket