Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innføring i hygiene.
Advertisements

MODUL 3 PRODUKTKUNNSKAP
Å opprettholde et godt immunforsvar
Unge & Rus.
Bærekraftig utvikling
Layout - utforming - design i
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
fra helsemyndighetene
i lys av spørsmål knyttet til vann, konflikter og kvinners levekår.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Nordic Choice og Thon tar oss fremover
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Påbudt merking av matvarer (1)
Man kan få alle typer vond lukt under kontroll med Freshen-UP ...
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Arbeidskrav og rammebetingelser IKT-krav Betraktninger.
Kjell Erik Øie Statssekretær
RI´s strategiske plan. Appellen fra Sajuki Tanaka Utrydde polio – vårt høyest prioriterte mål. Fremme anerkjennelse for Rotarys innsats og forbedre Rotarys.
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Vitaminer.
Flere farger og søtere smak - EØS-avtalens bismak Morten Harper Utredningsleder i Nei til EU.
Ung i verden Verden er stor, men mindre enn noensinne. Hvordan påvirker det deg? Ung i Verden Verden er stor, men mindre enn noensinne. Hvordan påvirker.
Fremtidens matproduksjon
Norsk Folkehjelp Den globale virkeligheten. Norsk Folkehjelp Sentrale temaer Risikofaktorer og trusler Tusenårsmålene De største utfordringene: –Hva vil.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Samtale 3.
FN og kjønnslikestilling
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker. Tenk deg også at disse representerte verdens befolkning slik den er i dag i alle sine variasjoner. Da ville.
Grunnleggende ernæring
Det anslås å være mellom 200- og urfolk i Kongo De mangler grunnleggende rettigheter til vann, skole og helsetjenester De bli sett på som urene.
© Den norske jordmorforening Tollbugata Oslo Tlf: Fax: E-post: Velkommen til kurs for kommunejordmorkontakter.
Planleggingens utfordringer
Sykdommer knyttet til livsstil
Planleggingens utfordringer Professor Tor Medalen Institutt for by- og regionplanlegging NTNU
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Merking av varer Veilede eller villede. Merking av varer Best før Siste forbruksdag CE E-stoffer Svanemerket Ø-merket Fairtrade Andre Velkommen inn i.
POST 1 Hva betyr det at en vare er økologisk? a.At den er liten og litt skrukkete b.At den er framstilt i samspill med naturen, uten kunstgjødsel og sprøytegifter.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Kosmetikk (gresk) ● Vi kan oversette dette ordet som skjønnhetsmiddel eller kunsten å pynte seg ● Mange forskjellige ingredienser brukes i kosmetiske produkter,
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Bærekraftig forbruk Utfordringer! Hvordan ivareta målområdene i egen heimkunnskapshverdag?
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Elevenes framtid – vårt ansvar. Det er de som skal passe på miljøet og forvalte jordkloden – de er globale innbyggere med globalt ansvar.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Trygg mat og næringsstoffer
Undervisningsoppgaver høst 2016
En innføring i produksjon og bruksområder
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Internasjonalt samarbeid
Debio – 1940 Bjørkelangen Åpningsside. Formålet med presentasjonen er å gi tilhører innsikt og forståelse i hvorfor Debio.
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Undervisningsoppgaver høst 2016
Utskrift av presentasjonen:

Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor

Bærekraftig forbruk Handler om å dekke grunnleggende behov (mat, klær osv) for alle mennesker på jorden. Uten å ødelegge for dem som kommer etter. Hvert menneske trenger 2, 3 dekar (= 2 fotballbaner) for å dekke disse behovene. Europeere forbruker i dag ca. 4 dekar hver. Bangladesh forbruker 0,7 dekar pr. innbygger.

Bærekraftig og etisk forbruk Regelverk og krav til produksjon skal i vareta bærekraftig utvikling Ved å spise mer vegetabilsk mat (dvs dyrket mat) og mindre kjøtt skaffer vi verdensbefolkning mer mat. Fordi det kreves mer areal for å brødfø mennesker med kjøtt enn korn. (se bilde) Tiltross for dette har verdens kjøttforbruk firdoblet seg siden 1950. Dette er ikke etisk korrekt forbruk.

Hvordan kan man ivareta bærekreftig matforbruk ? Bruke mer grønnsaker og frukt Redusere forbruket av kjøtt Velge miljømerkete varer Velge lokalt produserte matvarer Velge etisk merkete produkter Velge økologiske matvarer Redusere matavfall Bidra til gjenbruk, kildesortering og gjenvinning.

Etisk handel Vi bør spørre oss hvordan har denne varen blitt til. Er det tatt hensyn til miljø og arbeidere ? Ikke tvangsarbeid Ikke barnearbeid Rett til fagorganisering, dvs regler og rettigheter for arbeidere, arbeidsplasser, lønnsystemer osv. Ingen diskriminering ( av kjønn, rase, religion, alder) Ingen brutal behandling (fysisk el. Seksuell mishandling) Dyrevelferd

FN`s tusenårsmål Utrydde ekstrem fattigdom og sult Sikre grunnskoleutdanning for alle barn Fremme likestilling og styrke kvinners stilling. Redusere barnedøligheten Forbedre helsen til gravide og fødende kvinner Bekjempe HIV/aids, malaria og andre sykdommer Sikre miljømessig og bærekraftig utvikling. Bygge et globalt partnerskap for felles utvikling mot felles beste.

tilsetningsstoffer, trygg mat ? Fargestoffer- gir farge til mat Konserveringsmidler- øker holdbarheten Søtstoffer- gir økt søtsmak Fortykningsmidler- påvirker konsistensen- varen blir mer tyktflytende. Emulgator- gjør det mulig å blande for eksempel.olje og vann uten at det skiller seg. Surhetsregulerendemiddel- regulerer surhetsgrad.

Mattilsynets kriterier for tilsetningsstoffer                                      Tips en venn                                   Utskriftsvennlig versjon   Forfatter: Mattilsynet Publisert: 05.12.2005 Sist oppdatert: 05.12.2005 - 11:10:12                                             For å unngå bruk av lange, ofte svært kompliserte navn, er det utviklet et kode-system. Koden består av et spesielt nummer for hvert enkelt stoff, brukt sammen med en E». Bokstaven «E» stammer fra EUs kodesystem. Eddiksyre har f eks E260 og sorbitol E420. Foruten navn eller kodenummer skal tilsetningsstoffer merkes med en klassebetegnelse som viser funksjonen tilsetningsstoffet har i matvaren f eks «søtstoff, aspartam», eller «konserveringsmiddel, E202». Lover for hvilke av plantevernmidler en kan bruke og hvor stor restmengde som kan være igjen i maten. Det er også lover for hvilke tilsetningsstoffer som er lovlige og hvor stor mengde som kan brukes. Tilsetningsstoffene er satt i et E- system (se bilde) Genimodifiserte matvarer, ikke lovlig i Norge. E-nummer- oversikt: http://matportalen.no/artikler/2003/11/tilsetningsstoffer_-_hva_betyr_e-numrene E -nummer systemet                                     

GMO= Gen modifisert organisme Økologisk mat Økologisk matvarer merkes med Ø- merket. GMO= Gen modifisert organisme