Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vitaminer.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vitaminer."— Utskrift av presentasjonen:

1 Vitaminer

2 Vita betyr liv Vi kan ikke overleve uten vitaminer
Kroppen kan ikke produsere (=lage) vitaminer selv Vitaminer ble oppdaget for ca 100 år siden. Selv om vitaminene minner om hverandre på flere måter, kan de ikke gjøre jobben for hverandre. Derfor er det viktig å spise variert.

3 To grupper vitaminer Vitaminene kan deles inn i to hovedgrupper: fettløselige og vannløselige. Hvilken gruppe vitaminene tilhører bestemmer blant annet hvordan de lagres, og hvor ofte vi må spise dem.

4 Noen forskjeller mellom vannløselige og fettløselige vitaminer
B C –Van nløselige Kroppen kan ikke lagre vannløselige vitaminer. Derfor må du spise mat med disse vitaminene hver dag. Spiser du mer av de vannløselige vitaminene enn du trenger, vil overskuddet skylles ut med urinen. A D E K fettløselige Kroppen kan lagre fettløselige vitaminer i fettvevet og i leveren, så det kan gå flere dager mellom hver gang vi må spise mat med disse vitaminene. Spiser du mer av de fettløselige vitaminene enn du trenger over tid, kan kroppen overlagre vitaminene og få tegn til forgiftning.

5 Vitamin A Vitamin A er fettløselig.
Det er A-vitaminer i animalske matvarer (matvarer fra dyr) som lever, smør og tran. I matvarer med sterke farger som gulrot, søtpotet, brokkoli og tørkede aprikoser, er det et stoff som heter betakaroten. Det omdannes til vitamin A når det kommer i tarmen. Margarin er tilsatt vitamin A slik at den er like vitaminrik som smør. I kroppen sørger vitamin A for : Celledelingen foregår normalt Hud og slimhinner holder seg smidige Synscellene i øynene fanger opp lys (Du ser godt, også i mørket) Skjelettet dannes riktig.

6 Visste du at… hvis du får i deg mye betakaroten fra matvarer, vil overskuddet lagres i fettet rett under huden, og at huden kan bli litt gulorange? Og at vitamin A var det første vitaminet forskerne fant? Derfor har vitaminet fått bokstaven A.

7 Vitamin B - vannløselig
Det finnes åtte B-vitaminer. Alle er vannløselige og samarbeider om å lage nye celler i kroppen og om å gjøre om maten vi spiser til energi som cellene kan bruke. Mye av dette arbeidet foregår i leveren og nyrene våre, og det er også her vi finner kroppens høyeste konsentrasjon av B-vitaminer. Det finnes også mye B-vitaminer i hjernen, i de store musklene og i hjertet. Alle B-vitaminene har egne navn, og det finnes B-vitaminer i de fleste matvarer

8 Eksempler på B-vitaminer
Tiamin finnes i så å si all mat unntatt i olje, smør og sukker Riboflavin finnes i melk og melkeprodukter, ellers litt i de fleste matvarer. Folat er i lever, appelsiner, bønner, grønne bladgrønnsaker. B12 er et vitamin som bare finnes i melk, melkeprodukter, kjøtt og litt i fisk. Vegetarianere kan derfor lett få for lite av dette vitaminet.

9 Vitamin C - vannløselig
De fleste dyr kan lage vitamin C i kroppen sin. Vi mennesker kan ikke det. (Ikke marsvin heller.) Det betyr at vi må spise mat som inneholder vitamin C hver dag. Det er vitamin C i alle typer frukt, bær, grønnsaker og poteter, men mengden varierer.

10 Vitamin C har flere oppgaver i kroppen
Vitamin C danner et protein som inngår i bindevev, bruskvev, beinvev og tannvev. Vitamin C beskytter fettet i celleveggene mot å ”harskne” ved at det selv ”harskner.” Vi sier at vitamin C er en antioksidant. Vitamin C hjelper på opptaket av jern i kroppen vår. Jern fra korn og grønnsaker tas ganske dårlig opp i tarmen. Hvis du spiser mat med mye C-vitamin samtidig som du spiser brød eller grønnsaker, danner vitamin C og jern en liten enhet som lett suges opp i tarmen. På denne måten øker vitamin C opptaket av jern.

11 Vitamin D - fettløselig
Vi kan produsere litt D-vitamin selv. Huden vår lager vitamin D når solstrålene treffer huden. Solkrem, mørk hud og klær på kroppen minsker mengden vitamin som produseres. I Norge har vi så kort sommer at sola ikke gir oss nok vitamin D. Derfor må vi spise dette vitaminet. Men det finnes bare i noen få matvarer. Vet du hvilke?

12 Mat med vitamin D Fet fisk som laks, ørret, sild, makrell, sardin Tran
Eggeplomme Margarin, smør og ekstra lett melk – her tilsettes vitamin D for å sikre folkehelsen. Ernæringsmyndig-hetene anbefaler at vi tar D-vitamintilskudd, for eksempel tran. Det er lurt å ta tran i alle måneder som inneholder bokstaven r. Hvorfor?

13 Hva gjør vitamin D i kroppen?
Vitamin D regulerer mengden av kalsium som tas opp i tarmen og lagres i skjelettet. Hvis du spiser nok vitamin D, får du et sterkt skjelett. Legg merke til at du også må få i deg kalsium.

14 Vitamin E Vitamin E er et fettløselig vitamin som finnes i små mengder i de fleste matvarer. Det er vitamin E i alle cellene i kroppen. Hovedoppgaven til vitamin E er å virke som en antioksidant på samme måte som vitamin C. Fettet i cellene kan lett skades av luft eller forurensning, sigarettrøyk og så videre. Vitamin E trekker til seg skadelige stoffene før de treffer fettet i celleoverflaten, og dermed spares cellen for skade. Gode kilder til vitamin E: hvetekimolje, nøtter, tran, lever, soyaolje, margarin

15 Vitamin K Det siste av de fettløselige vitaminene har fått K-en sin fra ordet koagulere som betyr å størkne eller stivne. K-vitaminet er helt nødvendig for at blodet vår skal kunne levre seg og danne skorper ved blødninger. Uten vitaminet K ville selv det mest uskyldige skrubbsår kunne bli dødelig. Vi får vitamin K fra mørkegrønne bladgrønnsaker som spinat, mangold, grønnkål, brokkoli med flere, dessuten fra lever. I tillegg har vi omtrent en kilo bakterier i tarmen vår, ogmange av disse produserer vitamin K som så blir tatt opp i kroppen.

16 Visste du at… spedbarn fødes uten K-vitaminproduserende bakterier. For å beskytte dem mot blødninger før de får dannet sitt eget vitamin K, får de en sprøyte med 1mg vitamin K rett etter fødselen. Kilder: Takk for mat, Damm forlag.

17 Oppgaver til vitaminer
Hvilket vitamin kan huden vår lage hvis den utsettes for sollys? Hvilke vitaminer virker som antioksidanter? Forklar med egne ord hvordan vitaminene virker. Hvor mange B-vitaminer finnes det? Nevn fire av dem. Hvorfor kan ikke et vitamin du har spist mye av, gjøre jobben til et du har spist lite av? Nevn noen gode kilder til vitamin D. Hvor mange porsjoner av disse matvarene har du spist den siste uka? Bruk Internett eller en matvaretabell og sett opp en ti-på-topp-liste over de mest vitamin C-rike fruktene. Forklar forskjellen mellom vannløselige og fettløselige vitaminer. Skriv svarene dine i et Word-dokument og last opp dokumentet i innleveringsmappen Mat og helse. Eller skriv svarene i arbeidsboka og vis den til meg.


Laste ned ppt "Vitaminer."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google