Feilbruk av legemidler. Pharmaceutical care.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny forskrift… I kraft 1.mai 2008 Er hjemlet i: Erstatter:
Advertisements

Hva er forsvarlighet i LAR?
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Forflytningskunnskap for helsepersonell
Del 2: Personlig økonomi.
AUDIT (alcohol use disorders identification test)
Hydro Oil & Energy Stavanger, Redusert sykefravær – Nærværsarbeid i O&E Offshore Forpleining.
Forebyggende arbeid satt i system
Hvorfor mister vi gjester?
Infeksjoner, rus og psykiatri
Om tyver og helse Andreas Moan Dr.med. Pt HOD 2041 – et magisk år.
Helse og sykdomsbegrepet
Legemidler, naturlegemidler og helsekost
Generika og legemiddelutvikling
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
Prosedyre for IPLOS- registrering Hjemmetjenesten, Øra distrikt
Feilbruk av legemidler
Oppstartsmøte e-resept 2013
Å innarbeide sykehusapotekets aktiviteter i behandlingsprosessen.
RUS – MER ENN BARE ”ØDELAGTE” NARKOMANE OG GAMLE ALKOHOLIKERE
Kurs i legemiddelhåndtering for
Kurs i legemiddelhåndtering for pleieassistenter/hjemmehjelpere i hjemmetjenesten Denne kan stå på når deltagerne kommer.
Farmasøytens rolle – og nyttige verktøy i arbeidet med å sikre ”riktig legemiddelbruk i sykehjem og hjemmetjeneste” Solrun Elvik, Læringsnettverk Akershus;
19.Mars 2013 Anne Gjengedal Sunde
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Mona Pedersen, prosjektleder Meldingsløftet i Lenvik kommune
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
IKP basert på risiko- og sårbarhetsanalyser i egen virksomhet
Eli Løkken, Helsetilsynet i Nordland Merete Steen, Statens helsetilsyn
Sykehusapotekene i Midt-Norge
Nettbasert legemiddel kort Prosjektleder Eli Larsen
Utfordringer i tjenestetilbudet til eldre Bergen 2. april 2008
Behandlingshjelpemidler - opplæring
Legemiddelinformasjon - et skrikende behov -
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Legemiddelhåndtering
Det digitale nettsamfunnet og helse. Kan vi skape morgendagens helseplan med gårsdagens løsninger?
Effect of computerised evidence based guidelines on management of asthma and angina in adults in primary care: cluster randomised controlled trial Martin.
Rettigheter og retningslinjer for rehabilitering
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Bedre med en dårlig fungerende farmasøyt enn ingen farmasøyt?
MEDIKAMENTHÅNDTERING I HJEMMETJENESTEN
TVERRFAGLIG LEGEMIDDEL-GJENNOMGANG
Pust Liv eller død.
1 Institutt for samfunnsmedisinske fag Det medisinske fakultet Universitetet i Bergen Sabine Ruths Førsteamanuensis Seksjon for allmennmedisin.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Riktig legemiddelbruk til eldre.
Dokumentasjonsdag Torsdag 17.mars :00 – 15:00 Oppsummering fra gruppearbeid.
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Legemiddel-informasjon
© Bergen kommune Hva er god eldreomsorg? Bjørn-Frode Schjelderup Fraksjonsleder helse og sosialkomiteen (H) Bergen kommune 15. Mai 2007/Radison SAS Royal.
Ap Arbeiderpartiet mener at vi skal fortsette oljeboringen på en konsekvent måte, de vil ta i bruk ressursene vi har. De mener oljepengene skal gå til.
Behandling! Hva du skal gjøre Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å gå inn, beskytt da personen mot vind, tildekk personens hode og isoler.
Sluttvurdering av student i apotek Tips til utfylling av vurderings-skjema Camilla Foss, ansvarlig for apotek-praksis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
1 Misbruk av A- og B-preparater hos gamle Dr. Cecilie Wium, Geriatrisk Daghospital Lovisenberg Diakonale Sykehus.
Erfaringer med legemiddelgjennomgang ved Nygård Sykehjem Bjørn Schreiner sykehjemslege Bjørn Schreiner
Tverrfaglige og yrkesrettede oppgaver – etisk dilemma
Kvalitet, risiko og avvik
Legemiddelbruk og pasientsikkerhet
Tverrfaglege og yrkesretta oppgåver – etisk dilemma
Tverrfaglig legemiddelgjennomgang
Helseforsikring i Lemminkäinen Norge AS
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Pasientens legemiddelliste
Enkel brukerveiledning
Pasientens legemiddelliste
Utskrift av presentasjonen:

Feilbruk av legemidler. Pharmaceutical care. v/ Rolf Johansen

Utviklingen av apotek-vesenet Hva har skjedd i vårt århundre? Apoteket som egen, liten bedrift Farmasøyten: Kunden: Legemiddelet: Ekspederer resepter Behov for informasjon Mer potent. Større risiko for bivirkninger og interaksjoner.

Alvorlige bivirkninger på grunn av legemidler Årsrapport fra Bivirkningsnemnda 2001: 167 rapporter om bivirkninger med dødelig utgang Sannsynligvis er de reelle tallene langt høyere.

Overforbruk og feilbruk av antibiotika Overforbruk og feilbruk av antibiotika øker faren for utviklingen av resistente bakterier. Det er et overforbruk av antibiotika i primær-helsetjenesten, særlig ved øvre luftveisinfeksjoner

Overforbruk og feilbruk av vanedannende legemidler Benzodiazepiner er effektive midler mot angst, uro og søvnvansker, men langvarig bruk gir tilvenningsfare. Benzodiazepiner og andre vanedannende legemidler blir også misbrukt som rusmidler.

Trafikkfarlige legemidler Mange legemidler gir nedsatt kjøreferdighet ved at de gir døsighet m.m. Veitrafikkloven: Man må heller ikke føre motorvogn når man er påvirket av "annet berusende eller bedøvende middel". 1999: Omtrent like mange tilfeller med mistanke om promillekjøring som mistanke om påvirkning av andre stoffer.

Manglende compliance Compliance er et mål på i hvilken grad pasienten har evne og vilje til å følge anvisninger fra helsepersonell. Man antar at i 30-40% av tilfellene (i gjennomsnitt) blir legemidlene ikke brukt slik legen hadde tenkt.

Viktige årsaker til noncompliance Pasientens oppfatninger om helse, sykdom og legemidler Kommunikasjonen mellom pasient og helsepersonell Psykologiske faktorer Praktiske problemer knyttet til å ta legemidlene Økonomiske årsaker

Concordance = samstemmighet

Legemidler som årsak til sykehusinnleggelser Mange innleggelser i sykehus har sammenheng med legemiddelbruk. Innleggelsene skyldes bl.a: Måten legemidlet forskrives på Måten legemidlet utleveres på. Måten legemidlet brukes på. Problemer kan være: Bevisst non-compliancce Ikke forstått medisinering Bivirkninger Interaksjoner

Hovedtyper legemiddel- relaterte problemer Trenger farmakoterapi, men får det ikke Tar eller får galt legemiddel. Tar eller får for lite av riktig legemiddel. Tar eller får for mye av riktig legemiddel. Får en eller flere bivirkninger. Får en eller annen type interaksjon Tar eller får ikke det legemidlet som er forskrevet. Tar eller får et legemiddel som det ikke er noe skikkelig indikasjonsområde for

”Pharmaceutical care” På norsk: ”Farmasøytisk omsorg” Definisjon i følge Hepler og Strand 1990. ”Pharmaceutical care is the responsible provision of drug therapy for the purpose of achieving definite outcomes that improve a patient`s quality of life.”

Pharmaceutical care. Prosessen som beskrevet av Hepler og Strand 1. Etabler et farmasøyt-pasient-forhold.  2. Samle, sammenstill og tolk informasjonen. 3. Ranger pasientens legemiddelrelaterte problemer. 4. Etabler et ønsket farmakoterapeutisk resultat for hvert legemiddelrelatert problem 5. Fastslå mulige farmakoterapeutiske alternativer.  6. Velg den ”beste” farmakoterapeutiske løsning og individualiser regimet. 7. Lag en plan for oppfølging av legemiddelbruken. 8. Implementer regimet og oppfølgingsplanen. 9. Følg opp for å måle resultatet

Viktige elementer i pharmaceutical care Farmasøyter må ta ansvar for pasienter gjennom et systematisk arbeid for å: Identifisere aktuelle og potensielle legemiddel-relaterte problemer. Løse aktuelle legemiddel-relaterte problemer Forebygge potensielle legemiddelrelaterte problemer

Hvorfor går det så langsomt ? Undersøkelse ga følgende svar: Da måtte vi være mange flere farmasøyter Vi har ikke nok ressurser Slikt arbeid krever mer penger Ut fra loven kan vi da ikke drive med slikt Legene liker ikke at vi gjør slikt arbeid. NB: MER ANSVAR SKAPER OGSÅ REDSEL

Pharmaceutical care som separate tjenester? Noen mulige tjenester Gjennomgang av legemiddel-bruken til pasienter Oppfølging av legemiddelbruken til pasienter over tid Opplæring/instruksjon ved oppstart av behandling Hvem skal betale? Kunden? Det offentlige? Apoteket? En kombinasjon av disse?

WHO-dokument om pharmaceutical care WHO i samarbeid med FIP har utarbeidet dokumentet ”Good Pharmacy Practice – Guidelines for Community and Hospital settings.” Dette dokumentet er basert på prinsippene i ”pharmaceutical care” og er akseptert av alle WHO-land. Dette innebærer en oppfordring til å fastsette nasjonale kvalitetsstandarder for apotekenes service til pasienter/kunder og til helsevesenet.

God Apotekpraksis (GAP) Det er utarbeidet et felles nordisk dokument om ”God apotekpraksis” med utgangspunkt i WHO-dokumentet. Dokumentet angir en del målsettinger for apotekenes virksomhet innen viktige områder: Resept og rekvisisjon Egenomsorg Rasjonell legemiddelforskrivning og –bruk Helsefremmende virksomhet

Bransjestandarder i apotek Norges Apotekerforening har utarbeidet felles kvalitetsstandarder for de ulike arbeidsområder i apotek. Bransjestandardene er baseret på GAP-dokumentet, men går mer i detalj på de fire kjerneområdene. Finnes på www.apotek.no

Gode datasystemer kan gi bedre pasientoppfølging. Apoteket har oversikt over det pasienten har kjøpt minst et år tilbake. Systemet kan varsle om fare for legemiddel-interaksjoner. Man kan legge inn opplysninger om den enkelte pasient i datasystemet Det kommer stadig bedre dataløsninger.

Lokaler og rutiner må tilpasses formålet Informasjonsrom. Utforme lokalet så man kan snakke uforstyrret. Legge opp rutinene slik at farmasøyten får kundekontakt. Opplæring av personalet

Direkte-reseptur Pasienten venter ved siden av den som gjør i stand resepten. Dette gir gode muligheter for kommunikasjon.

Eksempel: Manglende compliance? En kunde leverer resept som lyder på Daonil 200 tabletter Dosering 2 tabletter til frokost. (mot sukkersyke). Kunden ber om 100 tabletter. Du ser at det er 3 måneder siden sist hun hentet 100 tabletter. OBS: Hvorfor kjøper kunden mindre enn doseringen tilsier?

Generisk bytte I noen tilfeller kan apoteket bytte mellom likeverdige preparater med ulikt navn! Eksempler: Virkestoff: Preparatnavn: Furosemid: Diural® Furosemid® Furix® Atenolol: Atenolol® Tenormin® Uniloc® Lisinopril: Lisinopril® Vivatec® Zestril®

Eldre og legemidler Svært mange eldre bruker legemidler Eldre bruker ofte mange legemidler samtidig. Eldre er mer utsatt for bivirkninger. Eldre har ofte, nedsatt syn, dårlig hukommelse, fysiske plager m.m.

Eksempel: Eldre kunde med mange legemidler En eldre kunde leverer resepter på 6 ulike legemidler som skal brukes fast. OBS: Foreslå å bruke dosett? Være obs. ved eventuelt generisk bytte. Interaksjoner? Samsvar mellom bruksanvisning og forbruk?

Eksempel på ukedosett Ukedosetter brukes av privatpersoner, men også i sykehjem hjemmesykepleien.

Pakkemaskin for multidose. Er en datastyrt pakkemaskin for ”dosetter” til den enkelte pasient. Gir lite feil sammenlignet med manuell dosettlegging.

Multidose-pakkede legemidler Alle tabletter som skal tas samtidig er pakket sammen i en pose. Posene henger sammen i den rekkefølge de skal tas.

Astma Pustevansker fordi musklene i bronkiene trekker seg sammen, slimhinnene i bronkiene svulmer opp og danner seigt slim Behandling: Måle PEF ved behov Fjerne årsak Legemidler til inhalasjon: Legemidler som utvider bronkiene Legemidler som hindrer inflammasjon Kombinasjonsmidler Andre legemidler (tabletter, stikkpiller)

Eksempel på astma-inhalatorer OBS: Det fins mange ulike typer inhalatorer på markedet. Mange bruker disse feil.

Bruk av spray-inhalator Slapp godt av i skuldre og brystparti. Bøy gjerne hodet litt bakover. Ryst sprayen. Pust rolig ut. La leppene slutte tett rundt munnstykket. Sug langsomt inn gjennom sprayen. Utløs spraydosen like ettter at du har startet innsugingen. Fortsett å suge inn så dypt som mulig. Hold pusten en liten stund. Pust så rolig ut igjen. Sett hetten på munnstykket etter bruk. Sprayen bør ikke oppbevares i kulde eller sterk sol.

Narkomane Helserisiko: Virusinfeksjoner HIV/AIDS Hepatitt B Hepatitt C Overdose Dårlig ernæringsstatus Annet

Måter apoteket kan bidra: Tilgang på sterile sprøyter. Formidling av informasjon. Delta ved legemiddelassistert rehabilitering (LAR): Daglige utleveringer av metadon eller Subutex® Nært samarbeid mellom lege og apotek

Anbefalt litteratur: Taylor & Harding - Pharmacy Practice. Kapittel 11 – Compliance, adherance and concordance. JLG Nilsson. Varannan patient följer inte läkarens ordination. Läkartidningen 2000; 97(37): 4015-4019.