Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Om tyver og helse Andreas Moan Dr.med. Pt HOD 2041 – et magisk år.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Om tyver og helse Andreas Moan Dr.med. Pt HOD 2041 – et magisk år."— Utskrift av presentasjonen:

1 Om tyver og helse Andreas Moan Dr.med. Pt HOD 2041 – et magisk år

2 Fire tyver i helsevesenet
VENTE LETE GJØRE OM IGJEN RAPPORTERE

3 Særlige kjennetegn Gjøre om igjen: Vente Lete
Pasienten venter: på innkalling, på undersøkelse, på røntgen, på ny innkalling fordi alt ikke kunne gjøres på en gang osv Ansatte venter: på pasienten, på prøvesvar, på nye undersøkelser, på hverandre Lete Pasienten leter: etter meningen i innkallingsbrevet, etter parkeringsplass der tiden ikke går ut før du har snakket med legen, etter poliklinikken, etter røntgen, etter laboratoriet – og kanskje sengeposten. Da leter de pårørende etter pasienten. Ansatte leter: etter pasienten som leter etter veien, etter prøvesvar, etter røntgenbeskrivelser, etter utstyr, etter andre ansatte som burde vært her – og noen ganger etter meningen med det hele. Gjøre om igjen: Pasienten: forteller sin historie om og om igjen, tar undersøkelser om igjen fordi svaret mangler eller ny bestiller vil ha annen meny. Ansatte: gjør om igjen fordi man gir opp å lete, eller fordi henvisende lege ikke hadde gjort den undersøkelsen man ønsket seg (problemet er ikke at de har dårligere utstyr på mindre sykehus – men at man gjør undersøkelsene på nytt fordi man ikke har standardisert hvordan de skal utføres – protokollene er forskjellige)

4 Særlige kjennetegn Rapportere
Rapportere er ikke det samme som dokumentere – å dokumentere har kommet for å bli men kan automatiseres En god lege tar bare en prøve dersom den kan ha terapeutisk konsekvens – samme logikk kan anvendes på rapportering: Ingen rapportering hvis det ikke er klart HVA SKAL DATA BRUKES TIL? HVA SKJER OM DU IKKE FÅR DEM (og for all del: hvem er du)? KAN DE GENERERES ANDRE STEDER?

5 Fire tyver i helsevesenet
VENTE LETE GJØRE OM IGJEN RAPPORTERE

6 Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes!
Top down Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes! Tilleggsbestilling: mer tid til pasientene- hvordan?

7 Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes!
Top down Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes! Tilleggsbestilling: mer tid til pasientene- hvordan? Fra HOD Får vi data og rapporter vi kunne klart oss uten?

8 Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes!
Top down Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes! Tilleggsbestilling: mer tid til pasientene- hvordan? Fra HOD Får vi data og rapporter vi kunne klart oss uten? Bemanningsplanlegging Redusere ikke –møtte Pilot oppgavedeling Digitalisere til solen går ned Helseregisterlov Arbeidsmiljølov

9 Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes!
Top down Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes! Tilleggsbestilling: mer tid til pasientene- hvordan? Fra RHF og HF Hvilke rapporter mener vi ikke er nyttige Fra HOD Får vi data og rapporter vi kunne klart oss uten?

10 …….. frem til 1.september….

11 Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes!
Top down Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes! Tilleggsbestilling: mer tid til pasientene- hvordan? Fra RHF og HF Hvilke rapporter mener vi ikke er nyttige Fra HOD Får vi data og rapporter vi kunne klart oss uten? Bottom up: ”I legenes og sykepleiernes hverdag ligger løsningene ofte synlige i dagen, men det er ofte ingen med tid, penger, makt eller myndighet til å ta tak i dem”.

12

13 Bruksanvisning 1. Villes - og bestilles. Av politikerne. 2.Et eksempel på tilleggsbestilling som vil varme helsehjerter (og spare penger): Hva skal til for at du/dere får ti prosent mer tid til pasienten? 3. Gjennomfør en pilot! La noen legge en plan for hva de har tenkt å slutte med, og hva de har tenkt å gjøre i stedet. 4. Planen må være åpen og tilgjengelig for alle nervøse byråkrater slik at man har mulighet for å se om noen av endringene har alvorlige bivirkninger i andre deler av systemet. 5. Etablér en heia-gjeng som sier «Dette har vi bestilt, vi stoler på våre ansatte – og vi vil at dette gjennomføres». Uten denne heia-gjengen stopper de fleste prosjekter fordi «huffameg-erne» i punkt 4 får overtaket. 6. Dokumenter virkningen og gled deg - over mindre byråkrati, mer tid til pasientene - og bedre effektivitet. Gled deg enda mer over bivirkningen: Ansatte som blir hørt og sett, og som får utforme sin egen arbeidsdag, er alltid gladere. 7. Feire – lag en god og visuell plan for å kommunisere at det nytter!

14 «Hvis pasienten fikk bestemme» - utredning og behandling ved brystkreft
Oslo universitetssykehus HF Finansiert med DIP midler (Norsk Designråd/Forskningsrådet)

15 Reduser bemanning fra 40 til 2.5
Norwegian Process Laboratory Hva ville du slutte med hvis du fikk bestemme? To år etter:

16

17

18 «Hvis DU fikk bestemme» - utredning og behandling av byråkratitt
FRA «Hvis pasienten fikk bestemme» - utredning og behandling ved brystkreft TIL «Hvis DU fikk bestemme» - utredning og behandling av byråkratitt

19 «Hvis DU fikk bestemme»
HVA VILLE DU SLUTTET MED? HVA SKULLE DU ØNSKE AT ANDRE SLUTTET MED? MEN KANSKJE VI SKULLE……

20 «Hvis DU fikk bestemme»
HVA VILLE DU SLUTTET MED? Skrive talepunkter om igjen med uklar bestilling HVA SKULLE DU ØNSKE AT ANDRE SLUTTET MED? Kom 5 min for sent til møter Bruker svar alle knappen på mail MEN KANSKJE VI SKULLE…… Slutte alle times-møter etter 45 min Tenk- diskuter-oppsummer-implementer-evaluer

21 Tanker om gjennomføring
Skala? Kjør en pilot? Forberede (individuell) Max 30 min. Max 3 enheter kaffe/….. Diskuter med likesinnet Med hvem? Som har samme jobb, ie saksbehandler/underdirektør med /uten personalansvar Samme enhet Oppsummer Forslag:…………………………………………… (svar alle knapp) Som har konsekvens for:…………………… (hele avd) Som kan bestemmes av:…………………… (CAM) Forventet effekt:…………………………………….. (15 min mindre mail per dag x 30 ansatte x 350 kr timen= 2625 kr /dag= per år ved 40 ukers arbeidsår) Implementer. Evaluer, spis eventuelt kake, juster, utvid prosjektet.

22 Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes!
Top down Halvert antall mål i oppdragsdokumentet – det merkes! Tilleggsbestilling: mer tid til pasientene- hvordan? Fra RHF og HF Hvilke rapporter mener vi ikke er nyttige Fra HOD Får vi data og rapporter vi kunne klart oss uten? Bemanningsplanlegging Redusere ikke –møtte Pilot oppgavedeling Digitalisere til solen går ned Helseregisterlov Arbeidsmiljølov Bottom up: ”I legenes og sykepleiernes hverdag ligger løsningene ofte synlige i dagen, men det er ofte ingen med tid, penger, makt eller myndighet til å ta tak i dem”.


Laste ned ppt "Om tyver og helse Andreas Moan Dr.med. Pt HOD 2041 – et magisk år."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google