Socialt Lederforums studietur besøker Tamino og Ammerud gård borettslag 8. oktober 2014 Berit Ovesen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan klare seg i eget hjem ?
Advertisements

Fra Ny sjanse til kvalifiseringsprogram
AVLASTNING Melhus
Sosialpedagogikkstudenter besøker Tamino
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Varhaug Idrettslag Alltid best sammen
KomRev Trøndelag IKS Spillemiddelsøknader 2013 Nye Idrettens Hus, Terje Wist Ass. revisjonsdirektør 24. september
Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.
Utbyttepolitikk i den kommunale boligsektoren NOK ER NOK! Regjeringens kontaktutvalg 28. mai 2013 Lars Aasen, Leieboerforeningen- a il kommunal slum.
10. oktober Fylkeskontakter 2008 Livet går opp og ned - snakk om det! 2009 I takt med deg selv. - Mestring i livets overgangsfaser 2010 Arbeid.
Gode boliger for innbyggere med utviklingshemming
Styrket fellesskap Første samling 8. september 2009 Melhus bedehus 19:30 Kaffe 20:00 Vi starter presis 22:00 Avslutter.
Fiksjon eller virkelighet? Boligplanlegging Alle med på laget.
Politiske føringer Bolig, utdanning og arbeid Aktivitet og deltakelse
400 ladepunkter på 4 år for EL-motorvogner
BOLIGER - eget hjem for mennesker med funksjonsnedsettelser
Bruk av borettslagsmodellen for mennesker med funksjonsnedsettelser
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
Nes Arena Lang vegs ferd mot dag..
Den smertelige boligkøen i Bergen Nov 2007 Innlegg fra Bergen lokallag av NFU v/ Tom Skauge, leder.
Idrettspolitisk dokument
Husbanken + kommunene = sant!
Samhandlingsreformen – status og utfordringer Grenlandstinget 20. januar 2012.
Møte mellom Hordalandsbenken og Bergen kommune 3. januar 2012 Byråd for kultur, Næring, Idrett og Kirke Gunnar Bakke.
GODE PASIENTFORLØP - REINNLEGGELSER
| 1 Øyeblikkelig hjelp Prosjektdirektør Jon Hilmar Iversen Helsedirektoratet –
Evaluering av forvaltningsreformen i barnevernet
Politiinspektør Leif Ole Topnes
Møte med bydelseldrerådene Onsdag 30.oktober 2013
Boligbrua og værestedet Stovner
Innføring av Hverdagsrehabilitering i Bodø kommune
Habiliteringstilbud for ungdom med nedsatt funksjonsevne, eller lettere psykisk utviklingshemming Meråker Sanitetsforenings Kurbad AS.
1 Tom Refsum Aatlo Kommunal- og regionaldepartementet Valgforum – Trondheim – mars 2010 Manntall – Valg 2011.
Erfaringer fra modellkommuneforsøket
- fra ide til virkelighet
 Arbeidsforskningsinstituttet AS, 2006  The Work Research Institute  Forfatter/Author Kan ikke utviklingshemmede ha en vanlig jobb? Øystein.
Sykkelsatsingen i Oslo kommune
ÅRSHJUL FOR OVERGANGER
ÅRSHJUL FOR OVERGANGER
HP 2010 – 2013 (2019) HP for Statens vegvesen gjelder for perioden 2010 – 2019 med hovedfokus på 2010 – Programmet er etatens gjennomføringsplan.
Oslo – flest utfordringer – størst oppmerksomhet
Nye ishaller - status. Ishockey er en regional idrett i Norge..og anleggsmangel er vår fremste begrensning INNLEDNING  Vi må ha mer istid  Vi må ha.
FORSKNINGSTORG – april 2012Berit Rødsand3 Hva «får» dere av arrangørene Telt Strøm Møbler Nettilgang Kaffe og pizza og hyggelig samvær.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Boligbyggs gjengs leie-statistikk for 3. kvartal 2007
LVSH Konferanse 8-9 april 2010 For styret i LVSH Anita Ihle Steen
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Informasjonsmøte LSU 19. juni 2013
FoU-dag 4.juni 2014 Copyrights prosjektleder Gunnbjørg Furuset 2013.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Kommunerevisjonens rapport - oppdrag fra Kontrollkomiteen 2014 Samhandlingsrutiner ved overgangsfaser.
Lillemoen skole Foreløpige planer for regulering, utbygging og rehabilitering Enhet for arealplan Britt Søgaard, Charlotte Norstrøm og Erik Johan Hildrum.
Dokumentasjonsdag Torsdag 17.mars :00 – 15:00 Oppsummering fra gruppearbeid.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
Boliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne Sinsen skole 13. september 2015 Side 1Oslo kommune, Velferdsetaten.
Økt aktivitets- og arbeidstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne, både i forhold til drift og investering (strategi- og behovsplan). Arbeidet med.
«Flytte ( i egn bolig) – og trives med det» En historie om samarbeid mellom Vinkel’n borettslag og Verdal kommune og samarbeid mellom Verdal kommune og.
Temaplan Mennesker med nedsatt funksjonsevne Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne 19. august 2015.
Merverdiavgift. Hva er merverdiavgift? Merverdiavgift er en avgift (penger) man betaler til staten ved salg av varer og tjenester Beregnes som % av salgspris.
Behovsanalyse og plan for aktivitets og arbeidstilbud Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Sluttanalyse Boligsosialt utviklingsprogram i Asker kommune
Samvirke innen offentlige tjenester
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Rutiner for overgang mellom barnehage og skole
Hadsel Eiendom KF Leie-til-eie.
Sidene for 1935 fra bestefars første dagbok,
Samvirke innen offentlige tjenester
Utskrift av presentasjonen:

Socialt Lederforums studietur besøker Tamino og Ammerud gård borettslag 8. oktober 2014 Berit Ovesen

Temaer Veien frem til eget hjem Hva nå Viktige erfaringer

Veien fram til eget hjem Oppstart 2007 som botreningsinitiativ Revitalisering i 2009 med større foreldrerepresentasjon Konsept Camphill i byen, permanente boliger med noe ekstra Anbud dagtilbud til psykisk utviklingshemmede februar 2010 Borettslagmodell fra sommeren 2010 Samarbeid med Husbanken og Velferdsetaten i Oslo

Veien fram til eget hjem Hele foreldregruppen på Ljabruskolen invitert Opp til 16 interessenter Vurderte 50 eiendommer i perioden mars 2010 til november 2011 Nordre Ammerud Gård annonsert 22. oktober 2011 Det ble klart at vi måtte finansiere hele prosjektet til det var ferdigstilt Dannet AS og fant 9 som ville kjøpe gården Kjøp 18. desember 2011

Veien fram til eget hjem Stor dugnadsinnsats på våningshuset våren og sommer 2012 for å leie ut 4 hybler Byantikvaren anbefalte nybygg 22. mars 2012 Søknad om personrettet tilskudd til Velferdsetaten 4. september 2012 Mange møter med kommunen for å få ned kostnadene i 2012 og våren 2013 Kommunen var lite opptatt av funksjonsnivå og omsorgsbehov Tok opp med Velferdsetaten og Byrådet at finansieringen ikke var tilstrekkelig 2012 og 2013

Veien fram til eget hjem Avtale med entreprenør i mai 2013 Byggestart 15. august 2013 og ferdigstilt 20. mai 2014 Innredning, organisering, oppgjør med mer sommeren 2014 Første 4 flyttet inn 1. september 2014 og de neste 3 fra 1.oktober Arbeid på gården for 6 fra 1. september Bydelen har oppdaget at de var satt opp med for lite areal

Kommunens rolle Kommunens ansvar : legge til rette for egen bolig - ulik praksis omsorgsplikt ikke plikt til aktivitet Oslo kommune har laget en veileder for å etablere borettslag Velferdsetaten har fokusert på økonomi og areal, ikke på eierne/brukerne Velferdsetaten meldte seg av prosjektet da vi tok opp finansieringen med Byrådet i august 2013 Byrådet har behandlet saken, snakket om likebehandling og så gitt oss nest minst av tilsvarende prosjekter i lån og tilskudd. Det har gitt første prosjekt med foreldrebetaling 0,5 mill kr pr beboer God samhandling med Grorud bydel som leverer omsorgstjenester og leier lokaler

Hva nå? Krevende overgang for foreldre og ungdommer Meget proff gjeng som arbeider på huset Hyppige møter i foreldregruppen Vi vil bygge et trygt felleskap i respekt for den enkeltes behov Felles middag Utflukter Tradisjoner og fester Vi ønsker et forsterket arbeidstilbud/dagtilbud på gården Utfordringen er å finansiere nødvendig utbygging/restaurering

Tamino planer og visjoner Restaurerer Drengestua sommeren 2015 Mange muligheter og begrensninger: Økonomi, organisering og arbeidskapasitet Gårdskafé og butikkutsalg Urteri, gårdsdrift, hage, dyr Verksteder, arbeidsplasser (VTA), dagsenter? Samarbeid med skoler?

Viktige erfaringer Borettslag modellen tilfredsstiller FNs konvensjon for mennesker med nedsatt funksjonsevne artikkel 19 ”Funksjonshemmede har rett til å velge bosted, hvor og med hvem, boform. Rett til støttetjenester i hjemmet som personlig bistand og samfunnsservice. Rett til alle tjenester som andre har” Borettsmodellen må justeres: Kommunale etater må forstå at det er et stort spenn i gruppen mennesker med utviklingshemming Brukerfokuset må på plass Politikere bør ikke overlate regningen til foreldrene Foreldre bør ikke å gå inn i et prosjekt der de blir sittende med regningen Velferdsetaten må få byggefaglig kompetanse og ansette prosjektledere som kan bidra mer aktivt i prosessen

Viktige erfaringer Det er krevende å samhandle med en kommunen som ”straffer” de som stiller kritiske spørsmål. En lærende organisasjon ville i stedet brukt anledningen til å forbedre prosesser og konsept MVA-spørsmålet kan løses og gi flere boliger Tomteutfordringen i pressområder kan håndteres annerledes Vi har bygd et hjem for 10 stk som kjenner hverandre godt i et rolig område. Det hadde vi ikke klart uten et klart mål, mye hardt arbeid, en resurssterk foreldregruppe og gaver fra støttespillere