Ny våpenforskrift. Bakgrunn Forskjellsbehandling Politidirektoratets ”rundskrivsvelde” Generelt behov for revisjon.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

Ny ordlyd på rapportene i avdelingen og nye rutiner for registrering av skyteaktiviteter For nye brukere: Du må først være registrert med en e-postadresse.
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
UU og Fylkesmannens rolle
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Endrede lover for FKF Etablere FKF som et reelt forbund.
Overgangsvinduer, kurs og opplæring, lov og reglementer, ekstranett Presentasjon på NTFs medlemsmøte 2. juni 2007 Grand Hotell, Oslo.
Idrettens barnerettigheter og Bestemmelser om barneidrett
Bioteknologinemda
-Hovedinnhold og status Ny felles parkeringsregulering KS samling 30. august 2010 Ved Espen Rindedal Seniorrådgiver i Samferdselsdepartementet.
Standardisering av reguleringsbestemmelser – Innherred samkommune.
Forslag til ny vurderingsforskrift
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
Fremtidig høreapparatformidling SH-dir Problemstilling •Uklare ansvarsforhold •Mange aktører •Lange ventetider •Forskjeller avhengig av bosted.
KOMPETANSEKRAV Tilsettingskurs januar 2014
Granskningskommisjoner Erfaringer og refleksjoner.
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Dag Wiese Schartum, AFIN
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Prioriteringer i fakultetsadministrasjonen
Orientering i samkommunestyret – Ola Stene 1 Søknaden blir vurdert etter forsøksloven § 1. Lovens formål Formålet.
Reguleringsplaner.
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
”Tremånederskontroll” UNN, 27. og 28. sept Viktig problemstilling - slik handlingsplanen ser det Ventetiden er lang ved mange hørselssentraler.
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? v/ avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy DnR-dagen.
Egne ansatte eller innleie?
Midlertidige ansettelser i usikre tider
Forslag til Helseforskningslov Blir det enklere for forskere som bruker biobankmateriale? Forslag til Helseforskningslov Blir det enklere for forskere.
Folkehelse og universell utforming
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer Dag Wiese Schartum, AFIN.
Oppgavegjennomgang EØS v/13
Transportvedtekt oppdateres:
Først og fremst barn Omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere Thale Skybak Redd Barnas Norgesprogram.
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Studieadministrativt forum Kongsberg 23. januar 2009 Kortfattet papirnotat om diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
Forskrift til oppl. §6 og 6A– (rundskriv) (DLG )
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
EØS-utvidelsen og arbeidsinnvandring Tekna-konferansen 28. April 2004 Innlegg v/statssekretær Cathrin Bretzeg, KRD.
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer Dag Wiese Schartum, AFIN.
Evaluering (og etterkontroll) av lover – tilfellet personopplysningsloven Dag Wiese Schartum.
Endringene i plan- og bygningsloven Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet.
Forhandlinger Privatpraktiserende fysioterapeuter Anne Tøndevold, rådgiver KS Forhandling og tariff ASSS kommunehelsenettverk, Sandnes 30 april 2010.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Innpassing/godkjenning IHR studentutveksling Leangkollen.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - forvaltningsplanen - Anders Iversen, DN Jon Lasse Bratli, Klif.
Alkoholpolitisk handlingsplan Orientering > Eldrerådet 18.5 > KRFF 18.5 > Komite Helse og omsorg 25.5 Behandling > Formannskapet 7.6 > Kommunestyret.
Mulig revisjon av forskrift til opplæringslova kapittel 3 VII om «Særskilde føresegner for fag-/sveineprøva og kompetanseprøva»
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
1 Genetisk veiledning Termin IC Frank Skorpen Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer NTNU.
Velkommen til NSFs Sikkerhetskurs for nye skyttere Arrangør: Instruktører:
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
Vannskuterforvaltning KS
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer
«Bare plunder og heft» Erfaringer med midlertidig ansettelse og deltidsansattes rett til utvidet stilling i kommunal sektor.
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Orientering om svaret på ESAs grunngitte uttalelse om drosjereguleringen Oslo
Oppdatering standplassleder
Ledningskartlegging – Ny Standard for kartlegging av ledninger, og veien videre Ivar Aanerød Kartverket
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Seksjon byggesak.
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Nytt regelverk for offentlige anskaffelser
Utskrift av presentasjonen:

Ny våpenforskrift

Bakgrunn Forskjellsbehandling Politidirektoratets ”rundskrivsvelde” Generelt behov for revisjon

Prosessen Justisdepartementet nedsetter ei arbeidsgruppe, med et mandat som innebærer utarbeidelse av forslag til ny våpenforskrift. –Forslaget skal gjøre reglene lettere tilgjengelig for brukere og enklere å praktisere og etterleve –Forslaget skal forankres i politiske føringer –Forslaget skal ha en tydelig forankring i formål og tilsiktet virkning

Prosessen Forslaget til ny forskrift sendes ut på høring høsten 2005 Forbundet stiller seg generelt positive til forslaget – spesielt når det gjelder forenkling og bedre oversikt

Prosessen 2006 –Vi venter på den nye forskriften 2007 –Vi venter fortsatt på forskriften, og JD lover at den er ”rett rundt hjørnet” 2008 –Vi venter fremdeles, er utålmodige, og etterlyser ny forskrift i brev til JM Storberget. En fredag i fellesferien offentliggjøres det, uten forvarsel, at ny våpenforskrift er vedtatt. Det varsles at den vil tre i kraft ”når JD bestemmer det”.

NJFFs reaksjon Forbundet mener den vedtatte forskriften har vesentlige og negative endringer i forhold til forslaget. –Jaktvåpengarderoben er redusert til 6 våpen, samt dårlig presisert i forskriftsteksten –Flere punkter er endret i forhold til forslaget, og åpner for mer omfattende rundskrivsregulering enn nødvendig. (Bla.når det gjelder halvautomatiske våpen) Forbundet sender umiddelbart en henvendelse til justisministeren, hvor det bes om at forskriften forandres. –Politidirektoratet presiserer jaktvåpengarderoben noen dager senere, men det gis ingen signaler fra JD om at endring av forskriften er aktuelt. Det iverksettes arbeid med formål å endre / påvirke forskriften til det beste for landets jegere og skyttere. –Samarbeid med andre skytterorganisasjoner –Fagpolitisk virksomhet i form av kontakt med JD, justiskomité, POD, samt direkte henvendelser til JM Storberget

Viktigste endringer Jaktvåpengarderobe på 6 jaktvåpen –Konkurransevåpen kommer i tillegg Forbud mot halvautomatiske våpen –En lignende formulering som i tidligere forskrift, noe som innebærer dispensasjonslister over tillatte våpen. Typer skytevåpen –Enkle, tydelige krav. Har tidligere vært rundskrivsregulert. Løpslengde –Enkle, tydelige krav. Har tidligere vært rundskrivsregulert. Erverv av våpen til øvelses- og konkurranseskyting –Tydeliggjøring av eksisterende regler, men det åpnes for at POD kan fastsette nærmere krav til aktivitet.

Viktigste endringer Erverv av skytevåpen som skal benyttes av andre –Dette gjelder nå også ungdom registrert i jegerregisteret, samt ungdom som skyter konkurranser i NJFFs regi (tidligere kun DFS og skiskytterforbundet) Erverv av skytevåpen på grunnlag av arv / affeksjonsverdi –Tallfestet til 3 Ervervstillatelsens gyldighetstid –Utvidet til 12 måneder (tidligere 6mnd.) Krav om våpenskap (FG godkjent sikkerhetsskap) –Krav om våpenskap fra og med første våpen. Dette gjelder alle registreringspliktige våpen. Lovlig ervervede, uregistrerte hagler, regnes i denne forbindelse som registreringspliktige. –Ett års frist fra forskriften trer i kraft til reglene for oppbevaring håndheves.

Viktigste endringer Oppbevaring av ammunisjon –Inntil 2000 patroner kan oppbevares i våpenskap –(tidligere 500) Utlån av våpen –Halvautomatisk rifle / hagle kan kun lånes ut til andre som har gyldig våpenkort for tilsvarende våpen.

Problemer for jegerne? De mest merkbare forandringene vil for de fleste jegere være jaktvåpengarderoben og kravet til våpenskap. Forbundet mener forskriften i liten grad vil medføre problemer for jegerne på kort sikt, men det er åpenbart at enkelte punkter er dårlig presisert, samt at det ligger en del usikkerhet rundt PODs adgang til å regulere praksis gjennom rundskriv. –Forbundets videre arbeid med forskriften har hatt fokus på disse usikkerhetsmomentene, da de potensielt kan medføre problemer for jegerne.

Uklarheter / fokusområder i det videre arbeidet Jaktvåpengarderoben –En reduksjon fra 8 til 6 våpen gjør det mer aktuelt å få klare retningslinjer for hva som menes med ”meget kvalifisert behov”, noe som kreves for de som skal erverve mer enn 6 jaktvåpen. Halvautomatiske våpen –Her bør det gis generelle dispensasjoner for rifler / hagler til jakt og konkurranse. –Forskriften er etter forbundets oppfatning svakt forankret i våpenloven på dette punktet. Aktivitetskrav –Organisasjonene MÅ involveres om det blir aktuelt å innføre slike krav. Det må tas hensyn til at aktivitetsnivå for de fleste varierer over tid.

Uklarheter / fokusområder i det videre arbeidet Oppbevaring –Uklarheter rundt reglene for midlertidig oppbevaring. Det må utarbeides hensiktsmessige løsninger for f.eks. pendlere og studenter. Adgang til å gi rundskriv –Forbundet mener det i for stor grad er lagt opp til bruk av rundskriv. Praktiseringen av forskriften skal være forankret i politiske føringer.

Veien videre - framtidsutsikter Justisministeren / -departementet har så langt ikke kommet med klare svar på våre spørsmål. PODs nye ”samlerundskriv” er under behandling i JD. Forskriften ventes å tre i kraft første kvartal 2009.