Målrettet ernæringsarbeid nytter : NutritionDay i Lekneshagen Bofellesskap Institusjonsoverlege Aglaia Frommholz Hilde Holand, Avdelingsleder
Lekneshagen Bofellesskap Et sykehjem, en skjermet enhet for personer med demens med 58 plasser 6 avdelinger med 8-9 plasser hver 4 plasser til korttids – utredningsopphold og avlastingsopphold 4 plasser til personer med hoveddiagnose i alderspsykiatri og kognitiv svikt
Retningslinjer omfatter Forekomst, konsekvenser og årsaker til underernæring Identifisering av underernæring og ernæringsmessig risiko (kartleggingsverktøy) Tiltak til forebygging og behandling av underernæring Individrettete tiltak
Nye referanseverdier Eldre over 65: BMI < 20 undervekt BMI mellom 20-22og ufrivillig vekttap = faresone for undervekt BMI mellom normalvekt BMI > 30 overvekt
Etter at nasjonale retningslinjer ble publisert i 2009 har vi i 2010 kartlagt alle institusjonspasienter i Vestvågøy kommune (3 institusjoner med totalt 120 plasser). 48 % av våres pasienter har vært undervektig eller i faresone for undervekt.
Formålet med prosjektet: Å bruke screeningverktøy for å identifisere beboere som er undervektig eller i fare for undervekt Utvikle tiltak, som er enkelt å gjennomføre for å ivareta næringsbehov til beboere Gir lindrende behandling til beboere hvor vekttap er en del av sykdomsforløpet i samråd med pårørende Øke bevissthet og kunnskap om ernæring
Ernæringsprosjekt i 2010: Målrettet Ernæringsarbeidet Ernæringsprosedyre: Kartlegging av ernæringsstatus ved innkomst (Vekt, BMI, Minimal Nutritional Assessment, ”Mine matvaner”, kostregistreringer) Månedlig oppfølging av ernæringsstatus i visitter, (spesielle tiltak som kostregistrering, individuell kostplan, berikning) Undervisning av personalet, kostombud i hver avdeling
Screeningverktøy, som brukes: MNA (minimal nutritional assessment) Medikamentliste Spørreskjema matvaner Kostregistreringsskjema Problemark ernæring Individuelt kostplan
Problemområder ernæringsgrupper har jobbet med: Ingen ”lettprodukte” i sykehjem Oppskrifthefte ernæringsrike mellommåltider ”det lille ekstra” Nattefasten mindre enn 11 timer Kartlegging av assistansebehov ”hyggelig spisesituasjon”
NutritionDay er en internasjonal tverrsnittsundersøkelse Det ble gjennomført i sykehus og sykehjemma Deltakende enheter kan sammlingnes for eks. ICU, Onkologi, sykehjem I 2012 har 17 sykehjemma i Norge deltatt med til sammen 827 pasienter Internasjonalt har 221 sykehjemma deltatt med til sammen pasienter
LH 2011LH 2012LH 2013Norge 2012 ND Intern Alder85 (62-98)86 (63-95)84 (64-96)86 (80-90)85 (46-90) Kvinner76 %63 %60 %67 %72 % Menn24 %37 %40 %33 %28 %
I november 2013 har 6,8 % av våres pasienter vært i preterminal stadium i sitt demensforløp
Ernæringsarbeidet har gitt mulighet til: Oppfølging av ernæringstilstanden har gitt muligheter for å ta opp ernæringstiltak ved livets slutt mye tidligere. Tidlig varsling om en siste sykdoms – livsfase. Avklaring om ernæringstiltak (iv-ernæring/væske) når en pasient er døende i god tid før den fasen inntreffer. (Mitchell et al.:The clinical course of advanced dementia, NEJM 2009)
Målrettet Ernæringsarbeidet nytter Data viser at målrettet ernæringsarbeidet gir positive resultater Vi ser en økning i andel beboere med vektøkning under oppholdet og en nedgang i andel beboere som er undervektig eller i faresone for undervekt. Det viktigste er å se våres egne endringer over tid og ikke så mye å se på andre.