Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertSugiarto Sanjaya Endret for 5 år siden
1
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Asta Bye, Klinisk ernæringsfysiolog, PhD, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OsloMet-Storbyuniveristetet Kompetansetjeneste for lindrende behandling, OUS
2
Tiltak Risikovurdering Kartlegging Gi tilstrekkelig ernæring
Overføring av informasjon
3
Risikovurdering
4
Vurdering av risiko Primærhelsetjenesten
For å vurdere ernæringsmessig risiko anbefales MNA og MUST,NRS 2002, SGA eller Ernæringsjournal kan anvendes som et alternativ Eldre: MNA
5
Rabito, 2017
6
To fellestrekk ved alle verktøy,
Ufrivillig vekttap Vanligvis 5%–10%, Utilstrekkelig matinntak de siste 1 til 2 uker Ja på ett av disse… Undersøke nærmere
7
Anna Olsen er 86 år gammel og 160 cm høy.
Hun har veid 90 kg, men etter at hun fikk diagnostisert kreft i spiserøret for tre måneder siden, har hun gått ned 10 kg. Anna bor alene og lager all maten sin sjøl.
8
Beregninger Vekttap i prosent KMI/BMI Tid for vekttap?
Vekttap i kg * 100/tidligere vekt 11 KMI/BMI Vekt (kg)/(høyde (m))2 KMI tidligere 35 KMI nå 31 Tid for vekttap? 3mnd
9
Optimal KMI hos eldre? KMI 25-30 Moderat overvektig
Eldre (70+) med kroniske sykdommer som nyresvikt, KOLS, kreft, HK- sykdom og hjertesvikt Bedre overlevelse ved KMI Moderat overvektig KMI Overvektig Obesity paradox Bedre ernæringsstatus Casas-Vara et al., Nutrition, 2011
10
Mini Nutritional Assessment (MNA)
Tilpasset eldre 6 spørsmål Maks 14 poeng Eks. BMI <19=0, >23=3 Pasienter som har < eller lik 11 poeng henvises videre
11
Totalt 8 p Vårt eksempel: Kreft i spiserør – svelgeproblem: 1p
Vekttap over 3 kg: 0 p Går ute: 2 p Sykdom: 0 p Ingen demens: 2 p KMI >23: 3 p Totalt 8 p
12
MNA forts. 12-14 poeng: Normal ernæringsstatus
8-11 poeng: Risiko for undernæring 0-7 poeng: Underernært
13
Konklusjon Fru Olsen er i risiko for å utvikle undernæring
14
Forebygging og behandling av underernæring
Individrettede tiltak Pasienter i ernæringsmessig risiko skal ha en individuell ernæringsplan med dokumentasjon om ernæringsstatus, behov, inntak og tiltak. Tiltak evalueres ukentlig.
15
Kartlegging
16
Spiser Anna nok? 1 brødskive med kokt skinke 1 glass juice 1 kjeks 1 kopp kaffe 1 banan 1 liten potet 1 kjøttkake m saus 2 ss grønnsaker ½ tallerken suppe ½ brødskive m/margarin og ost 750 kcal 17
17
Beregning av energiforbruk
Eldre > 70 år: 25 kcal per kg ønskelig vekt (Voksne år: 30 kcal per kg ønskelig vekt) Behovet korrigeres dersom pasienten er mager % pasienten er år + 10% pasienten er overvektig - 10% pasienten har feber + 10% per grad temperaturstiging Jeppesen & Hessov, 2011
18
Energiinntak versus energiforbruk
Energiinnhold i det hun spiser er: ca 750 kcal Hva er hennes energiforbruk? Beregn! 25 kcal per kg x 80 kcal = 2000 kcal
19
Nok mat
20
Tilrettelegging for økt mat og drikkeinntak
Fokus på matens sosiale betydning Hyggelig måltidsmiljø Opprettholde matens sosiale og symbolske funksjon. Respekt for pasientens ønsker på mengde og hyppighet, preferanser, vaner, rutiner, ritualer Små og hyppige måltider (6-8 per dag) Energitett mat Næringsdrikker som erstatning for måltider eller som måltidsdrikke 21 21
21
Kosttrappen Nærings- drikker Mellom måltid Beriket kost Normal
Intravenøs ernæring Mellom måltid Sonde- Beriket kost Tilpasset Normal
22
Berike uten å øke volum Smør/margarin 1 ms (14 g) = 100 kcal ekstra
Olje 1 ss = 100 kcal ekstra Majones ½ ss = ca 100 kcal Kremfløte, rømme, creme fraiche 2 ss = 100 kcal ekstra Sukker, honning, sirup 1 ss = 50 kcal ekstra 1 pakke 23
23
Spiser Anna nok? 1 brødskive med margarin og røkt laks, ½ ss majones, 1 egg 1 glass drikkeyoghurt 2 havrekjeks med ost og druer 1 kopp kaffe m 2 ss kremfløte 1 lite glass smoothie + 2 ss kremføte 1 liten potet + 1 kjøttkake m saus (beriket) 2 ss grønnsaker m/smeltet smør 1 liten porsjon sitronfromasj ½ tallerken suppe (beriket), 1 glass helmelk ½ brødskive m/margarin og brie + salami 1 brødskive med kokt skinke 1 glass juice 1 kjeks 1 kopp kaffe 1 banan 1 liten potet 1 kjøttkake m saus 2 ss grønnsaker ½ tallerken suppe ½ brødskive m/margarin og ost I 750 kcal Ca 2000 kcal 24
25
2 typer risgrøt (ris, vann, salt)
Med ½ del H-melk og ½ del kremfløte per. porsjon: Energi 416 kcal Fett 26 g Protein 9,4 g Med H-melk per. porsjon: Energi 251 kcal Fett 8 g Protein 9,2 g 2
26
Berikning Over 5 ganger så mye energi, samme volum.
Eksempel: Havregrøt på vann: kcal Havregrøt på H-melk: kcal +3 måleskjeer Nutrison powder: kcal Tilsatt 2ss kremfløte: kcal Over 5 ganger så mye energi, samme volum.
27
Beriket saus 2 porsjoner á 1 dl
Ingredisenser: pulver + 1,5 - 2 dl væske kcal fett Saus u/berikn Bearnaise/holland Med H-melk Bearnaise/holland Med fløte/vann Bearnaise/holland 5
28
Overføring av informasjon
29
Journal og eventuelle overflytningsdokumenter Diagnosekode i epikrise
Dokumentere Risikovurdering Kartlegging Ernæringsplan Journal og eventuelle overflytningsdokumenter Diagnosekode i epikrise Ernæringsproblem hos voksne ICPC2-kode T05
31
Eksempler Mål Tiltak Opprettholde vekt
Observere inntak av mat og drikke Berike måltider med rapsolje og fløte
32
Takk for oppmerksomheten
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.