Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Risikovurdering og individuell kartlegging

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Risikovurdering og individuell kartlegging"— Utskrift av presentasjonen:

1 Risikovurdering og individuell kartlegging

2 Ernæringsscreening Flere ulike verktøy MNA MUST NRS 2002
Ernæringsjournal Primærhelsetjenesten - Eldre over 65 år Spesialisthelsetjenesten Primærhelsetjenesten Primærhelsetjenesten

3 Risikovurdering Underernæring er ikke alltid like synlig…….
Vekt, vektendring og BMI Ufrivillig vekttap > 10 % siste halvår er et alvorlig vekttap gir økt risiko for sykdom og komplikasjoner Endret matinntak Sykdom Innkomstsamtale/kostsamtale

4 Veiinger Månedlig: alle pasienter i institusjon
Ukentlig: alle pasienter i ernæringsmessig risiko

5 Effektive ernæringstiltak
Nødvendig å vite: MÅLET med behandlingen for denne pasienten? BEHOVET til pasienten? INNTAKET til pasienten? a) Hva mangler? Hvorfor mangler det? b) Hvordan får vi så nok næring inn? c) Vurdere henvisning til spesialist 5. EVALUERE/ JUSTERE Hvordan følge opp, kontrollere? TILTAK 1-5 INNGÅR I OG UTGJØR, EN ERNÆRINGSPLAN

6 Behandlingsmål Kortsiktig mål:
Minimere, stoppe, forhindre eller reversere vekttap Dekke behov for energi og/eller næringsstoffer? Forhindre sult, tørste? Ivareta minimumsbehov? Langsiktig mål: Vektøkning Normalvekt (BMI 20-25) Annet?

7 Effektive ernæringstiltak
Nødvendig å vite: MÅLET med behandlingen for denne pasienten? BEHOVET til pasienten? INNTAKET til pasienten? a) Hva mangler? Hvorfor mangler det? b) Hvordan får vi så nok næring inn? c) Vurdere henvisning til spesialist 5. EVALUERE/ JUSTERE Hvordan følge opp, kontrollere? TILTAK 1-5 INNGÅR I OG UTGJØR, EN ERNÆRINGSPLAN

8 Hva er behovet til pasienten?
Tommelfingerreglene for friske et utgangspunkt MEN: behov for energi, protein og væske varierer med grad av sykdom og evt. tap (diare, stomi) 30 kcal/kg 30 g/kg > kcal/ kg Energibehov Proteinbehov Væskebehov

9 Kost- og drikkeregistrering
Register alt pasienten spiser i fire dager 3 ukedager+1 helgedag Spis normalt Registrer Hovedmåltider Mellommåltider Næringstilskudd Drikke Klokkeslett Navn på rett/matvarer Mengde Aktivitetsnivå

10 Kostsamtale – aktuelle spørsmål
Til hvilket klokkeslett spiser du vanligvis frokost ? Er du ofte sulten før frokost/spiser du noe før frokost? Hva pleier du å spise og drikke til frokost, og hvor mye? Brød, knekkebrød, kornblanding, pålegg, smør/margarin osv. Hvilket pålegg liker du til frokost? Søtt/salt Hva pleier du å drikke til? Type melk, sukker/fløte i kaffe/te Pleier du å ta tran eller vitamintabletter til frokost? Når spiser du vanligvis neste måltid? Formiddagsmat/middag/kaffe/kvelds


Laste ned ppt "Risikovurdering og individuell kartlegging"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google