Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ernæring i alderspsykiatri PsykIT undervisning 14. februar 2006

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ernæring i alderspsykiatri PsykIT undervisning 14. februar 2006"— Utskrift av presentasjonen:

1 Ernæring i alderspsykiatri PsykIT undervisning 14. februar 2006
Ásgeir Bragason, overlege Alderspsykiatrisk poliklinikk Diakonhjemmets sykehus

2 Ernæring og eldre Mange publikasjoner nasjonalt og internasjonalt
Mange bøker – grundig dokumentasjon Kan deles i Feilernæring og Underernæring I vårt samfunn er generell underernæring et større problem hos eldre enn fedme og feilernæring. I psykiatrien liten fokus, unntatt overvekt som bivirkning/komplikasjon til nyere antipsykotiske midler

3 Ernæring og alderspsykiatri
Svært lite skrevet. Kapittel i læreboken: Copeland, Abou-Saleh & Blazer: Principles and Practice of Geriatric Psychiatry: Nutritional State 1994. Alderspsykiatriske lidelser (depresjon og organiske) listes opp som risikofaktorer for underernæring i ernæringslitteraturen. Sammenhengen er innviklet og trolig gjensidig

4 Ernæring og alderspsykiatriske lidelser
I senere tid svært mye skrevet om sammenhenger mellom B12 og folinsyre på den ene siden og demens og depresjon på den andre. Homocystein.

5 Ernæring og alderspsykiatriske lidelser
Depresjon Underernæring Nedsatt matlyst

6 Målemetoder - ernæring
Ingen gullstandard Antropometriske metoder: BMI – Kroppsmasseindeks. Vekt (kg)/Høyde (m)2 TSF – Trisepshudfold AMC – Arm Muscle Circumference SGA - Subjektiv generell vurdering MNA – Mini Nutritional Assessment. Kombinerer målinger med spørsmål om kostvaner, matlyst og vekttap Laboratorieprøver Albumin Kreatinin utskillelse 24 t Funksjonsprøver, f.eks Håndmuskelstyrke

7 Konsekvenser av underernæring
Redusert hjertekapasitet – ↓CO Redusert bevegelighet av respirasjons muskler – diafragma. ↓Respirasjon Svekker immunforsvar Forsinker sårtilheling Lengre sykehusopphold Øket dødelighet

8 Ernæringsprosjekt på Søndre Borgen
Registrering av samtlige innlagte fra høsten 2004 til våren Demografi, sykehistorie, somatisk og psykiatrisk, inkl tidligere ernæringsproblemer, status, antropometri (vekt, høyde) MNA. Rutineblodprøver. Registrert ved innleggelse, hver 3. uke under opphold og ved utskrivning.

9 Ernæringsprosjekt på Søndre Borgen
Totalt: 104 pasienter. BMI foreligger for 94. 19 har BMI < % Liv Wergeland Sørbye har undersøkt 347 mottakere av hjemmebaserte tjenester i Oslo Vest og Bærum. I hennes materiale hadde 27% BMI <20 Internasjonalt er det funnet BMI <20 hos 20-50% av eldre i institusjon (sykehus, sykehjem) Totalt er dette i samsvar.

10 BMI(kg/m2) gruppert etter kjønn
Menn Kvinner Sum Undervekt <20.1 6 (16.7%) <18.7 8 (13.8%) 14 Akseptabel 19 (52.8%) 43 (74%) 62 Overvekt – fedme >25.5 11 (30.5%) >28.6 7 (12.1%) 18 36 58 94

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27 Ernæringsprosjekt - Konklusjon
Underernæring forekommer hos ca 1/5 pasienter som ble innlagt i prosjektperioden Høyt, -men ikke høyere enn innlagte på medisinsk avdeling eller mottakere av hjemmebaserte tjenester. Underernæring forekommer oftest hos de som kommer hjemmefra, både de som bor alene og med familie. Misbruk ikke åpenbar risikofaktor. Depresjon eller kognitiv svikt ikke heller!


Laste ned ppt "Ernæring i alderspsykiatri PsykIT undervisning 14. februar 2006"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google