Undervisningssektoren 2015

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva kjennetegner god klasseledelse?
Advertisements

5 åringen og sammenhengen barnehage – skole
Ungdomstrinn i utvikling Ole Johansen Utviklingsveileder Nordkapp, Måsøy, Kvalsund, Hammerfest, Hasvik, Loppa og Alta.
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
Noen utfordringer for skolene
Foreldremøte 1.trinn ELLINGSRUDÅSEN skole
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Den Norske Skolen i London
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Utviklingsarbeid og kvalitet i barnehagen
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
VELKOMMEN TIL NORDPOLEN SKOLE !
Læringsmiljø Bunntekst.
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
Rolf V. Olsen (EKVA/ILS/UiO) Sluttkonferanse for evalueringen av Kunnskapsløftet 31. oktober.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Kunnskapsløftet Innføring : Trinn og Vg. 1
FAU og Styreopplæring Velkommen til opplæring og erfaringsutveksling foreldretillitsvalgte Fra barneskolene er det invitert 3 fra hver skole: FAU.
Professor Thomas Nordahl Lillehammer
Kompetanse og lærerprofesjonen - bruk av evidens i den praktiske pedagogikken Professor Thomas Nordahl Senter for praksisrettet utdanningsforskning
Ulikheter og variasjoner
LP og evidens i undervisningen
Samarbeid mellom skole og hjem
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
Læring og utvikling i barnehage og skole
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Kampen skole Vår visjon:
Hordaland og Sogn & Fjordane PP-tjenesten Lars Arild Myhr - SePU
Levanger kommune Rådmannen Møte med fau'ene 16.nov 06 - Fung Kommunalsjef Geir Mediås Oppvekst – Levanger kommune Begrepet ”tilpassa opplæring” Budsjett.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Velkommen til et nytt skoleår!
FAU-møte 7. januar 205 Samarbeid skole-hjem.
Praksiseksempel fra Lørenskog
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg TILPASSET OG INKLUDERENDE.
Nasjonalt råd for lærerutdanning Frafall fra videregående skole Hva gjør Drammen kommune? Tore Isaksen Utdanningsdirektør Drammen 22. sept
Skolevandring.
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Hva har effekt på læring? Thomas Nordahl
Den gode skole Thomas Nordahl Senter for praksisrettet utdanningsforskning.
Pedagogisk praksis og elevers læringsutbytte Thomas Nordahl.
Lover, forskrifter, stortingsmeldinger, handlingsplaner, strategier Barnehageloven – rett til barnehageplass fra Rammeplan for barnehagen.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
Kompetanse for mangfold
Utruste til et godt liv gjennom trygghet, kunnskap og humør
Betre læringsresultat vår 2014
Profesjonelle læringsfellesskap
Fra kunnskap til handling
Jon Espen Palm, Kjøsterud skole
Finsk lærer i svensk skole
Overgang for elever med spesielle behov
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Undervisningsetaten kroner.
RSK MIDT-FINNMARK RGO-gaska Finnmárku AOKY-keski Finnmark
Utskrift av presentasjonen:

Undervisningssektoren 2015 Barnehager Grunnskole 1-10 Voksenopplæring

Vi jobber med fremtiden……. Utdanning til å leve av Hvor god skole skaper vi? Hva trenger elevene? Hva trenger samfunnet? Hvor godt følger vi rammeplan for barnehager og læreplanen for Kunnskapsløftet? Når starter læring? Et utvidet syn på læring Grunnleggende ferdigheter Å realisere potensialet sitt

Andel på trygde- og stønadsordninger (årskull ferdig med grunnskole i 1999, 24 år i 2007) Fullført VGO Ikke fullført VGO Uføretrygd 0,1% 3,0% Sosialhjelp 0,4% 6,2% Attføring 1,0% 4,6% Rehabilitering 0,5% 2,5% Dagpenger 0,7% 2,4% Individuell støtte 0,8% Sum 2,8% 19,5% Thomas Nordahl 2013

Dette er utfordringer…….. Når vi klarer å mobilisere folk for å arrangere KORK, hopprenn i verdensklasse og over 400 deltakere til MOVING, så kan vi klare å mobilisere for å gi barn og unge i bygda vår en solid utdanning også! Læringsresultater Fraværet øker Frafall i VGO Spesialundervisning Barnehager Skoler Tilrettelegging for et bedre skole-hjem samarbeid Å utnytte tiden godt. 80/20 Rekruttering av lærere og førskolelærere Barn som får barnehage- og skoletilbud i andre kommuner

Dette får vi til….. Godt læringsmiljø Felles pedagogisk plattform for barnehagene Tydelig klasseledelse Læringsstrategier. Bedre tilpasset opplæring Elevene lærer gode muntlige ferdigheter Spesialavdelingene Samarbeid og deling i personalet God standard på byggene våre Gode uteområder Mange fornøyde foreldre Gode rutiner for overganger God rådgivning Samarbeid med bedrifter, Ja- bedrift ordningen

Overordnede betingelser for en god skole (Dufour & Marzano 2011) Den fundamentale hensikten med skole og undervisning er å sikre at alle elever har et læringsutbytte som er maksimalt i forhold til forutsetningene. Om vi skal hjelpe og støtte alle elever i læringsarbeidet er det nødvendig at alle samarbeider og yter en felles innsats. Det må etableres en resultatorientert kultur for å ha kunnskap om elevene har et tilfredsstillende utbytte av den pedagogiske praksis. Hensikten skal alltid være å forbedre praksis. Den fundamentale hensikten med skole og undervisning er å sikre at alle elever har et læringsutbytte som er maksimalt i forhold til forutsetningene. Om vi skal hjelpe og støtte alle elever i læringsarbeidet er det nødvendig at alle ansatte samarbeider og yter en felles innsats. Det må etableres en resultatorientert kultur for å ha kunnskap om elevene har et tilfredsstillende utbytte av den pedagogiske praksis. Hensikten skal alltid være å forbedre praksis. I sum betyr dette at skoleutvikling er utvikling av de menneskene som arbeider i skolen.

Hva er viktig 2015? Kollektivt orienterte barnehager og skoler Å dele og lære av hverandre Å samarbeide om utfordringer. Bruke LP modellen Barna må lære å lære. Læringsstrategier og læreprosesser Barnehage har mer fokus på barnas læringsprosess Å følge læreplanen og gi elevene vurdering som de kan lære av Vi har de elevene vi har, og vi har de barnehagebarna vi har Å være opptatt av resultatene våre Å samarbeide tett med foreldrene Å formidle gode verdier Her er det nøye! Det du snakker mye om blir det mer av! God økonomistyring.