Virksomheten som Campus Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO Utdanningskonferansen 2008 23.–24. oktober Thon Hotel Oslofjord.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kvalifikasjonsrammeverk v/ seniorrådgiver Tone Flood Strøm NRT 25.oktober 2007.
Advertisements

Utdanningsleder Svenning Bjørke • Med utdanning forstår vi virksomheter som har studentenes danning og kvalifisering som sikte. • De nasjonale.
Fremtidens studenter og deres forventninger til IKT-støtte i utdanningen Gløshaugen
Internasjonalisering av utdanning Stortingsmelding nr. 14 ( )
Når kunnskap blir handling
Foto: Jo Michael Næringslivets behov for generell kompetanse Christl Kvam, regiondirektør NHO Innlandet.
Noen utfordringer for skolene
Hva er evaluering? Systematisk innhenting av data, for å si noe noe hvor vi er eller hvor vi vil, eller begge deler N.B. Vi vurderer og evaluerer kontinuerlig,
Veiledning av elever / lærlinger
Forskningsbasert?. StLs definisjoner »Forelesere –Med aktivt forhold til FoU –Som kjenner vitenskapelig metode –Som er oppdatert på sitt fagfelt –Som.
Omsorg for barn og permisjon
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
LO - NHO - staten «Gevinsten ligger i åpenheten» 1.
Attføringsmessa 18. januar 2012
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Humaniora og næringsutvikling Dekan Kathrine Skretting Det humanistiske fakultet NTNU.
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
Barn og unges helse Levanger kommune
Kompetansetiltak for å sikre arbeidskraft, lengre yrkesløp og lavere sykefravær Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet Oslo 14.
Tilpasset opplæring i en lærende skole
1 Veien videre for Høgskolen i Østfold Hans Blom Rektor HiØ.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Veiledning av studenter
Universitetets største utfordring: Instituttenes største utfordring: Studentrekruttering
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
Kunnskapslandet Norge. Skolen er bedriftenes viktigste leverandør.
Page 1 Utviklingstrekk i høyere utdanning Bjørn Stensaker.
DM NHO som bidragsyter i karriereveiledningen Leiv Roald Thu
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Høgskolen i Telemark Status og videre ambisjoner lokalt og regionalt Kristian Bogen Rektor Høgskolen i Telemark.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
TBL Dokumentasjon av realkompetanse - en styrke for individet, en ressurs for bedriften.
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
Læringsutbytte i profesjonsutdanning Næringslivets syn på læringsutbytte som bærende prinsipp i et nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk Onsdag 30. april 2008.
NHOs Årskonferanse 2005 Attraktivt arbeidsliv – et globalt forsprang Erling Øverland, president i Næringslivets Hovedorganisasjon.
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Betydningen av entreprenørskap i skoleverket
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Med forskning på timeplanen - Europaseminar oktober 2006.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Presentasjon AFP – eller Alt For lite Pensjon Roar Eilertsen Stein Stugu Tirsdag 24/ De Facto.
Samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon (SAK) Sverre Rustad OU-kurs Forskerforbundet
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Studieadministrativt forum Kongsberg 23. januar 2009 Kortfattet papirnotat om diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
1 Praksis i ingeniørutdanningen, NRT okt 2007 NITOs syn på praksis Bjørn Olsen, fagsjef Pål Espen Bondestad, leder NITO Studentene.
Fagbrev på jobb + Karriereveiledning = sant Spredningssamling 14. oktober 2014 Lisbeth Pedersen.
Foto: Jo Michael Hvordan arbeider Fagskolerådet – saker? Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO avdeling Kompetanse/leder av Nasjonalt Fagskoleråd Årkonferanse.
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
ForVei Konferansen MEG Informasjon om.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
EVU i samarbeid mellom arbeidsliv og høyere utdanning Seniorrådgiver Helge Halvorsen NHO Avdeling arbeidsliv Miniseminar NRØA.
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Perspektiver på teknisk utdanning i fremtiden Innlegg NRT 7. mai 2007, Marianne Harg, president i Tekna.
Samspill mellom utdanning og arbeidsliv for økt innovasjonskraft Råd for samarbeid med arbeidslivet – RSA NTNU 14. August 2013 Anthony Kallevig, LO A.Kallevig,LO1NTNU.
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Studenters forventninger til IT og E-læring Rica Hell
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Utskrift av presentasjonen:

Virksomheten som Campus Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO Utdanningskonferansen –24. oktober Thon Hotel Oslofjord

2

3 Tilbakegang i alle fag Norske 15-åringers prestasjoner over tid, målt i PISA-undersøkelsen Kilde: OECD

4

5

7 Y-veien Fagbrev inngangsbillett til ingeniørutdanning - Høyskolen i Telemark og Norsk teknologi (TELFO/NELFO) har gjort en pionerinnsats - Utdanningskvalitetsprisen Høy søkning, gode resultater

9 Arbeidsklemma 100 Snitt 72,4 YRKESDELTAKELSE UTDANNING PENSJON UFØRE OPPLEVELSE TIDLIG PENSJON GUTTER PÅ RANDEN Lengre ferie Permisjoner Sykefravær Kortere arbeidstid Levealder øker

11 Norge taper terreng NHOs Konkurranseevnebarometer : Taper terreng eller står stille på ni av ti politikkområder Utdanning/forskning og transport mest kritisk – avstanden til de beste størst På viktige indikatorer er Norge dårligere enn de andre nordiske landene Norge er ”Nordens jumbo”

12 NHOs konkurranseevnebarometer Utdanning og kompetanse - kraftig fall for Norge Kilde: NHO

Befolkningsutviklingen og etterspørselen etter kompetanse vil tvinge fram helt nye studietilbud! Virksomheter vil i økende grad være ”campus” for neste generasjon av studenter.

14 Aftenposten

15 Kongsberg

16 Hvorfor så opptatt av læring i arbeid?

Læring for arbeid og på arbeidsplassen integrerer det kollektive elementet som innebærer at læringen er en del av et arbeidsfellesskap Kunnskap som tilegnes der den anvendes har lettere for å bli akseptert og anvendt Læring som tilrettelegges i tilknytning til det daglige arbeidet ser ut til å ha et større potensial til å motivere for læring og videre karriereutvikling Læring på arbeidsplassen kan i større grad utnytte realkompetansen og ”ufarliggjøre” det å være under opplæring

Det å lære i kjente og trygge omgivelser gir større effekt enn med tradisjonelle eksterne kursrammer De samlede ”lærer”/kunnskapsressursene som omgir læring på arbeidsplassen er en viktig ressurs for læringsutbyttet Læring som skjer i tilknytning til det daglige arbeidet vil i større grad fylle kravene til relevans i forhold til det å bli bedre Kostnadene for den enkelte, for bedriften og for samfunnet vil i de fleste tilfeller være lavere enn ved tradisjonell organisering av opplæring og utdanning

NHO er bekymret for en utvikling i sektoren som synes å være en styrket akademisering på bekostning av praksis og relevans i studiene. Det er utelukkende tradisjonell meritterende virksomhet som belønnes.

Vi må skape insentiver som stimulerer til: samarbeid mellom utdanningsinstitusjonene samarbeid mellom UH-sektoren og næringslivet internasjonalt samarbeid samarbeid mellom UH-sektoren og forskningsinstituttene