Www.forskerforbundet.no EVALUERING AV KVALITETSREFORMEN HOVEDPUNKTER Fagpolitiske foreninger 13.-15.02.08 Fung.generalsekretær Sigrid Lem.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Termer på Terminus Terminologi i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket UHR og NPHs konferanse om kvalifikasjonsrammeverket Bergen 25. – 26. januar 2010.
Advertisements

Kvalifikasjonsrammeverk v/ seniorrådgiver Tone Flood Strøm NRT 25.oktober 2007.
NRT-sak 18/08 Oppfølging av NOKUTs evaluering av ingeniørutdanningen.
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Internasjonalisering av utdanning Stortingsmelding nr. 14 ( )
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Reaksjoner på og tilpasninger til resultatbasert finansiering av universiteter.
Informasjon fra Nasjonalt Utvalg for Teknisk Fagskoleutdanning
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
2 Er internasjonalisering en garanti for kvalitet? Oslo, Arne Liljedahl Lynngård Direktør, SIU.
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
Page 1 Hvilke faktorer påvirker tid til forskning? Bjørn Stensaker.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Eierskap og styring i høyere utdanning
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
NOKUTs evaluering av ingeniørutdanningen Evalueringen sett fra en liten høgskole Instituttleder Terje Tvedt Institutt for teknologi- og nautikkfag Høgskolen.
Inga Bostad / Viserektor Arbeid med kvalitet i undervisning og utdanning ved UiO Seminar: Evaluering av kvalitet i undervisning og utdanning, 23. april.
Læreren Rollen og utdannningen St. meld. nr. 11 ( ) kunnskap gir vekst
Kvalifikasjonsrammeverket - en pedagogisk reform
God virksomhetsstyring av universitet og høyskoler Styrearbeid i U&H sektoren sett ”utenfra” Siri Hatlen, styremedlem NTNU 14. november 2007.
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Internasjonalisering Rapport fra et høgskoleperspektiv ved Jørn Wroldsen, rektor HiG.
Ot prp nr 79 ( ) - ny lov om universiteter og høyskoler 1 Lovens fellesbestemmelser (I) Lovens formål og virkeområde - Institusjonenes virksomhet.
Page 1 Utviklingstrekk i høyere utdanning Bjørn Stensaker.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Realfag og ingeniørutdanning Visjon: Å bli regional industris første valg som kompetanse- og FoU-samarbeidspartner Helhetlig kunnskapskjede: Næring – Forskning.
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Studentenes medvirkning i kvalitetssikringsarbeidet. Stine Hjerpbakk (PS) og Emilie Bjerke Melbye (StL) NOKUT-konferansen Oslo 2010.
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
Finansieringssystemet
Anne Line Wold NPHs nettverkskonferanse 2009
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
NVHs kvalitetssystem Allmøte på NVH: Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
Nasjonalt Fagskoleråd Aud Larsen nestleder. Nasjonalt fagskolråd Initiert av KD Etablert april 2010 Første møte i desember 2010 Partssammensatt.
AKTUELLE SAKER Fagpolitiske foreninger Sigrid Lem.
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Utfordringer til UH-sektoren i dag Statssekretær Jens Revold UHRs dekanskole 21. april 2008.
Kvalitetsreformen -svaret på dagens utfordringer i høyere utdanning? Av Sonni Olsen Rektor, Høgskolen i Finnmark.
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Ny lov om universiteter og høyskoler Ot.prp. nr. 79 ( )
Handlingsromutvalget Hvorfor opprettet Virkelighetsforståelse og offentlig debatt Hvorfor er 23 milliarder oppfattet som utilstrekkelig?
Universitets- og høyskolesektoren: sentrale utfordringer Statssekretær Per Botolf Maurseth På Universitets- og høgskolerådets rektorskole Asker, 26. september.
1 Kvalifikasjonsrammeverk og terminologi Universitetenes felles samrådsseminar om implementering av kvalifikasjonsrammeverket NTNU 16. juni 2009 Eirik.
Kvalitetsreformen: et nytt kunnskapsregime i norsk høyere utdanning? Svein Michelsen og Per O. Aamodt Oslo, 22. september 2006.
Tittel Molent lam aut que et auditas perorum voloremo ommodis ant ommod ut aturiatas et officiaspe rerum voluptat. Digitalisering for kvalitet: Hva må.
:PULS - mandat og strategi HANNE SCHOU RØISING, LEDER FOR PULS.
Ledelse og organisering av høyere utdanning - nasjonale og institusjonelle strategier Evaluering av Kvalitetsreformen Brukerkonferanse Oslo
Tanker rundt kommende SFU-er, og hvordan disse kan bidra til økt utdanningskvalitet Avdelingsdirektør Ole-Jacob Skodvin, NOKUT, Avdeling for utredning.
Kvalifikasjonsrammeverk
Kvalifikasjonsrammeverket
NTNUs kvalitetssystem for utdanning
Handlingsplaner Utdanning - Status 2017
Til diskusjon Med utgangspunkt i spørsmålene i KDs invitasjon til innspill og arbeidsgruppens første tanker og innspill til disse spørsmålene: Hvilke temaer/budskap.
Forskning og innovasjon
Utfordringer til faglig ledelse i UH-sektoren
Samarbeidsarenaer som virkemiddel for å fremme god læring Teknologisk forum, TNM-Porsgrunn 15. mars 2017 Randi T. Holta Visedekan for profesjonsutdanningene.
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
NOKUTs strategi Fra mest kontroll til både kontroll og utvikling
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
SLU blir LINK Læring, Innovasjon, Nettverk og Kompetanse - Læring og innovasjon (konsultasjon i forhold til fakultetene) - Nettverk (møteplass for hele.
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

EVALUERING AV KVALITETSREFORMEN HOVEDPUNKTER Fagpolitiske foreninger Fung.generalsekretær Sigrid Lem

KVALITETSREFORMEN – generelle kommentarer KD finner at reformen er vellykket. Evalueringen viser at det på evalueringstidspunktet var vanskelig å vurdere om reformen hadde økt kvaliteten i norsk høyere utdanning og forskning. KD erkjenner at reformen har gitt store utfordringer til ansatte og studenter. Meldingen inneholder få konkrete forslag til tiltak. Meldingen er ullen og lite konkret, aktuelle virkemidler savnes. Varsler kommende meldinger, utredninger og evalueringer som skal behandles uavhengig av hverandre. Disse burde vært sett i sammenheng, kan påvirke hverandre gjensidig

KVALITETSREFORMEN – organisering av og innhold i utdanningen Evalueringen viser at ny gradsstruktur og nye mange studietilbud (B) er opprettet. KD; institusjonene må vurdere sin samlede studieportefølje. Samarbeid om studietilbud må tilstrebes. Førsteårsstudenter bør stimuleres til å velge gradsstudier. KD vil følge opp hvordan arbeidslivet vurderer kompetansen til bachelor- kandidater. Når nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk er fastsatt, går KD inn for at eksisterende kvalifikasjoner innplasseres, og studieprogrambeskrivelser og vitnemål gjennomgås slik at de beskriver læringsutbytte. KD mener at institusjonene, for å øke kvaliteten i utdanningene, må legge til rette for kompetanseutviklingstiltak og styrking av det pedagogiske utviklingsarbeidet.

Organisering av og innhold i utdanningene Evalueringen omtaler ikke bibliotek. KD trekker frem bibliotekenes digitale ressurser og betydningen av samordning av disse og det faglige innholdet på institusjonenes læringsplattformer for å utvikle et helhetlig læringsmiljø. KD vil samarbeide med UHR om en erfaringskonferanse om bruk av utdanningsplaner. KD vil samarbeide med UHR og studentorg om bedret informasjon om nytt karaktersystem og vil arbeide for bedret datagrunnlag over karakterbruk. KD er opptatt av å sikre kvalitet og rettssikkerhet ved eksamen og vil vurdere bruk og omfang av ekstern sensur, særlig på B-nivå

KVALITETSREFORMEN – kvalitetssikring av utdanningen NOKUT og institusjonene har felles ansvar for kvalitetssikring. KD avventer evalueringen av NOKUT for nærmere vurdering av NOKUTs rolle i kvalitetssikringsarbeidet.

KVALITETSREFORMEN - Forskning KD erkjenner at det er mindre sammenhengende tid til FoU. Regner med at tid til dette kan frigjøres når implementeringsfasen er over. Forholdstall student/lærer er redusert, men da er alt vit personale regnet med. KD vil følge opp tid til FoU ved institusjonene gjennom undersøkelse. KD mener at institusjonenes ledelse må foreta strategiske og faglige prioriteringer av forskningsinnsats og fordeling av ressurser. KD vil bedre mulighetene for sammenhengende tid til FoU og drøfter ulike måter å organisere undervisningen på. KD vil ha dialogmøter og samarbeide med UHR om erfaringsutveksling på dette området og større studentinvolvering i FoU-arbeid.

KVALITETSREFORMEN – samarbeid med samfunns- og næringsliv KD vektlegger samarbeid med samfunns- og næringsliv – vil gi økt kvalitet og relevans i utdanning og FoU og vil bidra til innovasjon og kommersialisering. Høyskolene skal vinkle samarbeid inn mot regional utvikling og samfunns- og arbeidsliv i regionene. Nye tiltak skal utvikles og eksisterende ordninger styrkes. KD vil stimulere til samarbeid; vil vurdere endring av forskningskomponenten ved å inkludere utgivelse av lærebøker og andre akademiske arbeider vil utvikle rapporteringskrav for samarbeid samfunns- og arbeidsliv vil vurdere om slikt samarbeid kan tydeliggjøres som elementer i kvalitetssikringssystemene.

KVALITETSREFORMEN – internasjonalisering Evaluering viser at arbeidet med internasjonalisering ikke er fullført. KD; institusjonene må videreutvikle det strategiske arbeidet for at internasjonalisering kan bidra til kvalitetsutvikling. KD vil komme med st.meld om internasjonalisering, søke dialog med SiU, UHR, NOKUT, Norad og studentorg om å styrke internasjonaliseringsarbeidet, ta initiativ til fagseminar for erfaringsutveksling.

KVALITETSREFORMEN – internasjonalisering KD ønsker institusjonsavtaler som kobler forskningssamarbeid og studentutveksling; KD vil vurdere størrelsen av mobilitetstilskuddet for utvekslingsstudenter KD mener at institusjonene må lage ordninger for mottak av utenlandske studenter, bidra til at fagpersonalet får språklig kompetanseutvikling, øke omfanget av studietilbud på engelsk og andre språk, finne balanse mellom internasjonalisering og ivaretakelse av norsk. KD vil øke forskermobiliteten; ved å be institusjonene lage strategier for dette blant kvinner, ved å drøfte utfordringer i kommende melding om rekruttering.

KVALITETSREFORMEN – studiefinansiering og studentenes økonomiske situasjon Evalueringen: Endringene i studiefinansieringen med innføring av progresjonsavhengig stipend har ikke medført at studentene arbeider mindre enn før. Altså ikke flere heltidsstudenter. Men gjennomsnittlig antall studiepoeng har økt. KD: Ingen forslag om endringer i sstudiefinansieringen.

KVALITETSREFORMEN – finansiering av universiteter og høyskoler Evalueringen: Modellen ble ikke evaluert. KD: Modellen vil bli evaluert i Institusjonene skal fortsatt selv avgjøre intern fordelingsmodell. Innføring av kandidattall som indikator i undervisningskomponenten og økning av satsen for utvekslingsstudenter vil bli vurdert. Utvidelse av antall forlag i publiseringsindikatoren beregnet på lærebøker og andre akademiske arbeider, vurderes. Kunstneriske produkter innføres ikke som indikator nå, men antall kandidater fra kunstnerisk stipendprogram kan senere bli indikator. Ingen formidlingskomponent innføres nå. Ingen samarbeidskomponent innføres nå.

KVALITETSREFORMEN- Styring, organisering og ledelse Evalueringen: Stor variasjon i valg av intern organisering og ledelsesmodell. Relativ positiv holdning til endringene, men kort tid etter innføring av nye modeller. KD: Dagens modell med valgfrihet ved fastsettelse av intern organisering og valg av ledelsesmodell er positiv og denne ordningen vil ikke bli reversert. Vektlegger at de valgte organisasjonsmodellene har størst mulig legitimitet blant ansatte og studenter.

KVALITETSREFORMEN – Økonomiske og administrative kostnader KD: Vurdere endringer i finansieringssystemet – evt frem i budsjett for 2009 Erfaringskonferanser i samarbeid med UHR Ingen løfter av økonomisk karakter!