Inkluderende design fra industridesigneres ståsted

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

Produkter for en bedre hverdag…
Behov for forskning og utvikling knyttet til brukerinvolvering i offentlige IT-prosjekter Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004.
Scansis AS sin visjon er å ”skape samhold og aktivitet for alle”.
Skulptur Skulpturer er tredimensjonale kunstgjenstander. Den formen en skulptur får, er mer avhengig av det materialet den er laget av enn tilfellet er.
Virkemidler og komposisjon
Arbeidskrav 4 I min skisseprosess har jeg lånt dette bilde fra internett
Håndballskader -forebygging & behandling
Det store bildet •Lærefil fra •© 2004 Nina Furu.
Web Accessibility Initiativ Eller universell utforming
PhD on Track – testmetodikk når målgruppen involveres Andrea Gasparini, Universitetsbiblioteket i Oslo Ingrid Cutler, Universitetsbiblioteket i Bergen.
Prosjektoppgave Grafikk og Digitale foto
Teknologiledelse 1 Hvordan utvikle produkter med høy designfokus Kristine Holbø SINTEF Teknologiledelse.
Biblioteket som læringsarena i et eBorgersamfunn
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
Økende behov for markedsinput i produktutviklingsprosessen
STRYKEBRETTDESIGN Av Birthe D.N
Service møte-trekanten
Tankens kraft Vi blir det vi tenker!.
Arbeidskrav 3 konsept, forpakning, identitet, patent
Arbeidskrav 3 •konsept, forpakning, identitet, patent • Kunde: RINGNES BRYGGERIER. Produkt: Nytt feminint øl. Alkoholfritt For Flaske. For emballasje Gry.
Arbeidskrav 3 Del 2 Idéutvikling for illustrasjon, dekor eller kunstnerisk uttrykk. Jobb med ett av de to temaene dine. Arbeidet skal hovedsakelig foregå.
Inga Bostad / Viserektor Arbeid med kvalitet i undervisning og utdanning ved UiO Seminar: Evaluering av kvalitet i undervisning og utdanning, 23. april.
Scansis AS sin visjon er å ”skape samhold og aktivitet for alle”.
Produktinformasjon om Ergogrip
© Scansis AS Scansis AS sin visjon er å ”skape samhold og aktivitet for alle”. Vi er stolte av å være Norges ledende leverandør av nærmiljøanlegg,
DRILL GRUPPE 106.
Etnografi: studiet av folks levesett og kultur
Posisjonering Kapittel 10.
Sunnaas sykehus HF – en vei videre - også for pasientens pårørende
Erfaring med eldre brukere og rehabilitering
- dataarbeidsplassen - Utarbeidet av Knut Frodahl
Forstudie – Behovskartlegging, KOLS
Gode boligområder for oss alle
Avdeling for sosionomutdanning
Jarl Formo: IKT i førskolealder UiA IKT I FØRSKOLEALDER: Fokus på barn med spesielle behov OVERSIKT  Hvilke barn snakker vi om?  Behov for.
Mappemetodikk.
Forflytning mellom to enheter
Informasjon om Ergogrip støttebøyler for servanter
Arbeidskrav 3 konsept, forpakning, identitet, patent Kunde: RINGNES BRYGGERIER. Produkt: Nytt feminint øl. Alkoholfritt For Flaske. For emballasje Gry.
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
PRINSIPPER FOR FORELDREVEILEDNING
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Nordlandssykehuset. Avdeling for voksenhabilitering.
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
BYDELSGUIDER FOR BARN STAVANGER ANDREAS VOLLAN. PRINSIPP  PÅ BARNAS PREMISSER SE DET STORE I DET LILLE / DET NÆRE !
Testing av ledelinjer i gategrunn i Kristiansand, september Hva er viktig for drift og vedlikehold?
Kvalitative forskningsmetoder
Gruppe: Abdi, Haris, Rebecca, Suzanne, Tina. Bakgrunn Problemområde Mange beboere vet ikke NÅR og HVEM som kommer. Mål Forbedre kommunikasjonen mellom.
Universell utforming i TEK 10 - og Tromsø kommune.
Vaskerull™ Observasjoner /Hypoteser/D ata/Trender (Hva vet vi?) Effektivitet etterfulgt av enkelhet er hovedriverne innenfor rengjøring (Ipsos, 2010).
Visjon for en bedre primærhelsetjenste Hege- Kristin Aune Jørgensen, Kommuneoverlege i Beiarn,
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Festivalopplevelser Brukerperspektiv på festival.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
Sosial kompetanse Sosial: Forholdet mellom mennesker Kompetanse: Dyktighet.
1 Lekens betydning for barn på sykehus Støttende tiltak for barn med smerter.
Elin Stoermann-Næss, spesialrådgiver Kreftforeningen
Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004
KULTURTANKEN Visuell profil
Brukbarhetstesting og feltstudier
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Det digitale læringsmiljø anno 2018 Kvalitetssikring av tilbud og tjenester U-Forum Kristiansand 2018 Kjetil Knarlag Leder, Universell.
Universell utforming i regional og kommunal planlegging
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Sinne Film:
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Utskrift av presentasjonen:

Inkluderende design fra industridesigneres ståsted Universell utforming – en tverrfaglig utfordring 030205

Dagens situasjon – design for alle Sett inn bilde av skrekkeksempler Dagens situasjon – design for alle

? Dagens situasjon – kan den endres? Er det mulig å lage produkter som er inkluderende funksjonelt og tilfredsstillende emosjonelt? Artikkelen min handlet om inclusive design og at hjelpemidler ofte er stigmatiserende Ønsket å få bukt med dette ||||||||||||

? ! Dagens situasjon – kan den endres? Er det mulig å lage produkter som er inkluderende funksjonelt og tilfredsstillende emosjonelt? ! Husk at produkter kommuniserer beskjeder om brukeren til omverdenen Ta hensyn til de syv prinsippene for universell utforming  Prosjektet er ment er gjennomført som en test på konklusjonen – hadde den noe for seg? Stil og analogitilnærming er to uttrykk lagt fram av meg. For spesiellt interesserte, kan eg fortelle meir om det etter presentasjonen

Nye tilnærmingsmåter

Analogitilnærming Hva er analogi… Eksempelbilde… (oxo, gåstaver) Foto: Oxo.com

Stiltilnærming Hva er stil… Eksempelbilde… (kul rullestol, mann med blindestokk) Stiltilnærming Foto: Otto Bock HealthCare GmbH

Eksempel stiltilnærming Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert. Sporty krykke for henne

Utgangspunkt – eksisterende krykker Kjønnsløse, grå, kjedelige og lite raffinert Føler seg syk, skrøpelig og skadet ”en krykke for alle” Offentlige innkjøpsordninger Glemmer at vi er ulike, spesielt i forhold til smak, identitet og hva vi ønsker å fortelle omverdenen. Vonde og tungvinte i bruk Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Målsetting Stiltilnærming: ”Designe en krykke med estetiske og funksjonelle kvaliteter tilpasset en spesifikk brukergruppe” Må en krykke se ut som en krykke? Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Krav Viktige sider ved en krykke er: Kvalitet – til å stole på Brukbarhet og ergonomi Uttrykk og identitet Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Krav Beholder grunnprinsippet fra underarmskrykken, men søker å forbedre: Ergonomien – forhindre feilbelastninger og gnagsår Brukbarheten – enklere med en hånd fri Identiteten - hva krykken konoterer (forteller om brukeren) Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Primærbruker (kjøper) Målgruppe Kvinner, 15 – 50 år Kort/langtids krykkebrukere Ønsker å fremstå som frisk, sporty og aktiv (ønsker ikke alle det?) Primærbruker (kjøper)

Krykke  sportsskade  vanligvis sporty og aktiv Konotasjon Krykke  sportsskade  vanligvis sporty og aktiv Uttrykk og identitet: Feminin Ungdommelig Sporty/aktiv Diskret/ren Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Uttrykk og identitet Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Uttrykk og identitet Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Uttrykk og identitet framtredende feminin maskulin Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert. diskret

Uttrykk og identitet Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Konseptutvikling Utfordre formkonvensjoner Feminine kurver Håndtak plassert på siden Enkel å sette fra seg Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Konseptutvikling og evaluering Testing og evaluering i samråd med ergo- og fysioterapeuter Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Konseptutvikling - resultat Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Konseptutvikling - resultat Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Ergonomi og brukbarhet Underarmsstøtten løper på innsiden av armen, og følger kroppens anatomi på en er naturlig måte. Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Ergonomi og brukbarhet Netting forhindrer klamme fingre og gnagsår Bedre brukertilpassing - høyderegulering og enkelt skifte av grep Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Ergonomi og brukbarhet Sidestilt håndtak gir bedre trykkfordeling og tilrettelegger for riktig bruk Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Ergonomi og brukbarhet Gummierte støttepunkter og håndtak forhindrer at krykken sklir og faller når den lenes mot en vegg. Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Identitet Feminin Ungdommelig Sporty/aktiv Diskret/ren Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert.

Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Sluttresultat Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert. …en sporty krykke for henne

Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Takk for oss Jobbet med redesign av isbrodder Her er resultatet – et skosmykke Skal no fortelle om kva skosmykket er og korleis prosessen fram mot skosmykket har vert. Takk for oss!