Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Virkemidler og komposisjon

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Virkemidler og komposisjon"— Utskrift av presentasjonen:

1 Virkemidler og komposisjon
FOTO Virkemidler og komposisjon

2

3 Virkemidler Bildeutsnitt Kameravinkel Format

4 Bildeutsnitt Total – Halvtotal – Nær - Ultranær

5 Kameravinkel Froskeperspektiv------------------- Fugleperspektiv----
Normalperspektiv

6 Format Stående Liggende

7 7 tips til komposisjon 1. Det gyldne snitt:
Betegner et eller flere punkter eller linjer innenfor bildeflaten der det kan være ekstra gunstig å plassere motivet. For at bildet skal bli så estetisk som mulig, bør de viktigste elementene befinne seg langs strekene, eller i kryssene der strekene møtes.

8 2. Bruk linjer En av de største hjelpemidlene i god komposisjon, er linjer. Et bilde består ofte av mange linjer, enten de er horisontale, vertikale, diagonale eller bølgete, om de er godt synlige, eller mer abstrakte. Dette er noe du kan og bør utnytte til det fulle. Linjer er nemlig svært uttrykksfulle og kan skape mange forskjellige stemninger i et bilde.

9 Linjer Horisontale linjer skaper ro og stillhet i bilder.
Vertikale linjer kan gi et bilde et uttrykk av styrke og storhet. Perspektivlinjer som møter hverandre i horisonten, trekker betrakteren innover i bildet. Motiver som ofte fotograferes på denne måten er togskinner, bilveier eller trær fotografert nedenfra.

10 Linjer Diagonale linjer gir et bilde dynamikk
S-kurven gir et  bilde en følelse av mykhet, samtidig som det trekker betrakterens blikk innover

11 3. Skap tre dimensjoner Selv om et bilde kun er i 2D, kan man ved hjelp av god komposisjon skape inntrykk av 3D Dette gir bildet en ekstra dybde, og bidrar til å trekke betrakteren innover Du oppnår dette ved å inkludere forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn i bildene

12   4. Velg riktig format En grunnregel sier at formatet bør følge motivets form for å unngå for mye tomrom på sidene. Det forsterker motivets form.

13 5. Tenk enkelt For at motivet du tar bilde av skal komme til sin fulle rett, er det viktig at det ikke forsvinner i et hav av rot. Tenk enkelt. Når du tar et bilde, bestem deg for hva som er motivet og hva du ønsker å fortelle. Deretter bør du eliminere alt som ikke har betydning for motivet.

14 6. Gjenta motivet Gjentagende elementer og mønstre, gir bilder som er behagelige for øyet å se på. Et tips er å gå nærme motivet og kutte ut omgivelsene, slik at kun motivet er synlig. Det er lurt å inkludere noe som bryter med motivet, for å skape spenning og unngå at det blir kjedelig.  

15   7. Se etter rammer Rammer kan bidra til å gi bilder dybde og fokus. Når motivet er rammet inn, trekkes øyet innover mot den delen av bildet som er viktig. Rammer kan også bidra til å gi bildet kontrast eller til å sette motivet i en sammenheng. Se etter rammer i natur, arkitektur og ellers i hverdagen.

16 Noen bildeeksempler:

17

18

19 Fotooppgave Finn et motiv i eller utenfor skolen, f.eks. en sykkel, et tre, en venn, en dør, en vegg, en benk… Ta bilder av motivet med 1. Ulik avstand (bildeutsnitt): ultranær nær halvfjern (halvtotal) fjern (total) 2. Ulike kameravinkler fugleperspektiv froskeperspektiv normalperspektiv 3. Ulike format liggende stående

20 Velg deg ut ditt beste bilde og presenter det for de andre elevene på gruppa. Fortell hvilket bildeutsnitt, hvilken kameravinkel og hvilket format du har brukt. Fortell hvorfor du synes akkurat DETTE er det beste bildet

21 Lykke til!


Laste ned ppt "Virkemidler og komposisjon"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google