Omsorgstjenester for eldre med innvandrerbakgrunn – erfaringer og spørsmål. Enhet for mangfold og integrering IKM 5. Desember 2007 Reidun Ingebretsen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Advertisements

Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Bakgrunn: Økende antall bekymringsmeldinger til barneverntjenesten - annen etnisk bakgrunn enn den norske.  Media; kulturelle forhold kan føre til manglende.
Demensplan 2015 Den gode dagen.
Innvandrerbefolkningen, utvikling
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
AVLASTNING Melhus
Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Hva nå? Strategiske utfordringer for RHF’ene etter evalueringen Fagrådets høringskonferanse Oslo 11. Juni 2007.
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Kommunens helsetjenester i samhandlingens tid.
Agenda • Frivillighet Norge – hvem er vi? • Frivillig aktivitet i Norge – noen hovedtrekk • Frivillighet Norges inkluderingsprosjekt • Frivillige organisasjoners.
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Mangfoldige minner og Mangfoldsåret
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
BOMILJØTJENESTE INTERKULTURELL BOMILJØTJENESTE. Prosjektrammer Samarbeidsprosjekt mellom Bergen Bolig og Byfornyelse Mottaks –og kompetansesenter for.
Helsenettverk Lister Lindring i Lister Møte i prosjektgruppen Mandag
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Samhandlingsreformen Kommunestyresalen 16.5 og og19.06 og Signe Louise Berthelsen Rigmor Måntrøen Mette Braathen.
Hvem er vi? Hva skal Bydel Grünerløkka være?
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Praktiske erfaringer fra arbeidet med omsorgstjenester til innvandrere med etniske minoriteter. Grünerløkka Sykehjem 115September 2008.
Erfaringskonferansen februar 2011, Oslo.
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
Partnerskapet mellom stat og kommune i NAV-kontoret. Hvordan brukerne kan stimulere til utvikling av NAV- kontorene? Honoratte Muhanzi Kashale Samarbeidsforum.
 Utfordringer etter at «Opptrappingsplan for rus» er over..  Lovhjemler, rettigheter, organisering, mv Yngve Osbak, prosjektleder Fylkesmannen.
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
Demensteam Lier Kommune
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
Likeverdige helse- og omsorgstjenester for innvandrerbefolkningen
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Likestilling som strategi ”en mangfoldig bydel i endring”
Markedsføring av diabeteslinjen på urdu /punjabi Shaista Ayub
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Lagt fram 19. juni 2009.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Omsorgstjenester for eldre med innvandrerbakgrunn 
Hvordan leverer helse-Oslo varer og tjenester til en flerkulturell by? v/leder Akhenaton Oddvar de Leon, Innvandrerrådet i Oslo
Oppfølging av Stortingsmelding nr 35 – Hva med tannpleierne?
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Eldresenterforum 4 Undersøkelse om ikke-brukere av eldresenter 2007 Rapport Undersøkelse om ikke-brukere av eldresenter 2007.
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
1 Innvandreres helse 2005/2006 Funn fra intervjuundersøkelsen ”Levekår blant innvandrere 2005/2006”. Svein Blom.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Kommunenes rolle i den nye helsereformen Nils Fr. Wisløff rådmann i Drammen kommune og medlem i helsereformens ekspertgruppe.
Samhandlingsreformen -betydning for ergoterapi?
Om barne- og familievernet
Interesseorganisasjoner som inkluderer hele befolkningen Avdeling minoritetshelse og rehabilitering Rådgiver Gro S. Lopez.
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Fritid med Bistand.
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Tverrfaglig samarbeid er ditt ansvar! Flink med folk i første rekke Fagnettverkssamling Royal Garden Trondheim, 19.juni 2009 Ann Sissel Misund Nedberg,
Framtidens sykehus Nasjonal helse- og sykehusplan HelseOmsorg21
Bedre sykehjem og hjemmetjenester i et mangfoldsperspektiv
Mandat Anbefalinger. Samhandlingsarenaer Nettverksbygging Forskning Fagutvikling Formidling.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Utskrift av presentasjonen:

Omsorgstjenester for eldre med innvandrerbakgrunn – erfaringer og spørsmål. Enhet for mangfold og integrering IKM 5. Desember 2007 Reidun Ingebretsen NOVA

Hvordan kan eldre med innvandrerbakgrunn nyttiggjøre seg tilbud om omsorgstjenester på lik linje med majoritets- befolkningen? Fokus: Eldre med ikke-vestlig minoritetsbakgrunn Finansiering: Arbeids- og inkluderings- departementet. Avdeling for integrering og mangfold

Mål Å utarbeide kunnskapsstatus, peke på kunnskapshull og problemstillinger som trenger nærmere utforsking Å utvikle kompetansen på området med sikte på forsking og evaluering Det er snakk om et langsiktig utviklingarbeid med informasjonsformidling og nettverksbygging

Bakgrunn Befolkningsstatistikk (SSB) Kartlegging av kommuner og bydeler med mer enn 200 personer 60 + med ikke-vestlig minoritetsbakgrunn (Ingebretsen & Romøren 2005) Intervjuer med ansatte om deres erfaringer, ressurser og utfordringer i de kommunale omsorgstjenestene

Sentrale fakta og prognoser Ca 1 % of eldre 67+ in Norge har en ikke- vestlig etnisk minoritets bakgrunn De største gruppene kommer fra Bosnia- Hercegovina, Vietnam, Polen og Pakistan Relativt færre kvinner og gamle eldre enn i majoritetsbefolkningen, men tallet er økende. I befolkningen 19% 60+, blant innv. 9% og blant ikke-vestlige 4,5% Estimert økning i den totale minoritets populasjonen fra 8% in 2005 til 19-27% i 2060 Estimert 14 ganger økning i antall eldre (67+) fra ikke-vestlige minoriteter fra 6415 personer i 2006 til personer i 2060 (alt.MMM- moderat vekst)

Sentrale signaler “Dagens og morgendagens utfordringer krever økt vektlegging av tilpassede tjenester med en tverrfaglig og bred tilnærming, hvor samspillet med den enkelte bruker er i sentrum” (St.meld. nr. 25 (2005–2006) s 9) ”...tjenestene skal være preget av respekt for menneskeverdet, omsorg og ansvar for den enkelte uavhengig av alder, kjønn og rase, og uavhengig av sykdom, plager og fase i livsløpet” Nasjonal strategi for kvalitetsforbedring i Sosial- og helsetjenesten (2005, s 10)

Sentrale temaer i omsorgen Informasjon, språk og kommunikasjon Spørsmål om forventninger til og tilpasning av tjenester Multikulturell omsorg og personalopplæring Multiethnic group of elderly in Oslo (Hurtig 2007)

Diskusjonstemaer Familieomsorg vs offentlige tjenester: Omsorgslønn er mye etterspurt. Eksempler på kombinasjoner av familieomsorg og hjemmetjenester. Til nå har ikke sykehjem blitt mye benyttet, men dette vil kunne endres med at den eldre del av minoritetsbefolkningen øker og familiemønstre endres. ”Vanlige” eller kulturspesifikke tjenester? - Fokus på spesifikk informasjon og forebyggende arbeid kombinert med individuell tilpasning og kultursensitiv omsorg Omsorgsarbeidere er mer multikulturelle enn brukerne - Det trengs opplæring i språk og kulturkompetanse (for alle ansatte). Ansatte i bresjen for brukere.

Utfordringer Språk - kommunikasjon Nye forventninger - kulturforståelse Respekt personlig stell kosthold normer og ritualer Dilemmaer knyttet til: forsvarlig omsorg kriterier for verdighet forventn. til egeninnsats

Ikke dekke seg bak forestillinger om at det er viktig å inkludere alle, men... Det er jo så få av dem De flytter vel hjem igjen Familien tar seg vel av dem De vil vel helst være blant sine egne Vi behandler alle likt

De andre - og oss Torres (2006) kritiserer bruken av kategorien ”eldre innvandrere”. Det kan tolkes i retning av at det er en ensartet gruppe. Det blir ofte snakk om at ”de” har ”spesielle behov”. Mangfold og kulturvariasjon blant etniske minoriteter Individuell tilnærming Betydningen av å forstå de kulturelle premisser som ligger til grunn for egen praksis

Hvordan gjøre tjenestene mer tilgjengelige? Kunnskap og inf. om tjenestene Tilgang til tjenestene Brukernes beslutninger om å benytte tjenestene Kartlegging av barrierer og planlegging av strategier

Omsorgsplanen fram til 2015 fem strategier: –Kvalitetsutvikling, forskning og planlegging –Kapasitetsvekst og kompetanseheving –Bedre samhandling og medisinsk oppfølging –Aktiv omsorg –Partnerskap mellom familie og lokalsamfunn

Forslag til kommunene Kartlegging av befolkningen også med tanke på minoritetsbefolkningen av eldre Satse på målrettet informasjon til minoritetsetniske eldre og deres familier Sikre tilstrekkelig tolketjeneste Invitere til møter og seniorsentre Bruke seniorveiledere og nøkkelpersoner for å etablere kontakt og gi informasjon Internopplæring til personell om individuell tilnærming og kulturkunnskap Utvikle er gjensidig bekreftende multikulturelt arbeidsmiljø for omsorgsarbeidere.

Forskningsbehov Kartlegge bruk av offentlige omsorgstjenester blant eldre med minoritetsetnisk bakgrunn sammenliknet med majoritetsbefolkningen Studere prosesser som kan lette informasion, forebyggende arbeid og oppfølging av personer som trenger omsorg Samle mer kunnskap om forventninger til og erfaringer med omsorgtjenestene fra eldre selv og deres familier Høste erfaringer med organisering av samarbeid mellom omsorgstjenestene og familiene, og mellom ulike ledd i hjelpeapparatet Forebyggende arbeid og møteplasser Helseforhold - inkludert psykisk helse og demens

På gang Initiativer fra Oslo kommune,Helse- og velferdsetaten Storbyprosjekt:POEEM Forebyggende arbeid - Møteplasser og samarbeid med frivillige organisasjoner Eldre med innvandrerbakgrunn - preferanser og erfaringer med omsorgstjenestene Demens - ønske om videreføring på bakgrunn av NORdemens, j.fr. helhetlig plan for styrket demensomsorg

Anbefalinger Fokusere på informasjon og kommunikasjon Lytte til brukerne av omsorgstjenester og undersøke hvordan tjenestene passer med deres behov Establere samarbeid mellom interesseorganisasjoner og organisasjoner for etniske minoriteter Utvikle internasjonalt samarbeid Være oppmerksom på European Network on Intercultural Elderly Care (ENIEC) //