Forpliktende samarbeid for å redusere klimagassutslipp Klima Østfold.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Erfaringer med biogass i Østfold fylke
Advertisements

COINCO North Presentasjon for Den Skandinaviska Arenaen 20 mars 2009 Knut Halvorsen Daglig leder, Oslo Teknopol osloteknopol North.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Foto: Helén Eliassen Sentrumsutvikling – samarbeid med næringslivet Kathrine Strømmen Koordinator møte Framtidens byer 25.august
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Program 08:45 – Grønne investeringer i industrien
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Energi- og klimagassregnskap Vestregionen
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
SLT i Sandnes Orientering om bakgrunn, formål, organisering og tiltak
Internasjonalt arbeid
«Korleis skape felleskunnskap ut av individuell kunnskap»
Enovas time Status og muligheter Fjernvarmedagene , Petter Hersleth, Enova.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Innovative offentlige anskaffelser
Miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser i Vestfold
50 millioner til etablering av ladestasjoner i 2009 Camilla Nørbech
Den ideelle kommunesammenslåing
Innkjøpsseksjonen Marianne B. Svendsen Åse Barsnes Skattum
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling Leverandørutvikling – kommunen som aktiv aktør - Innovative anskaffelser som drivkraft til kommuneutvikling.
Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen.
HTV konferanse Program: –Status samhandlingsreformen – sett fra KS’ perspektiv” v/Therese Sivertsen er rådgiver i KS Helsesatsing region vest.
Visjoner om kommunesamarbeid
Samhandlingsarena Aker Styringsgruppe Oslo kommune.
Regionalt senter for samfunnssikkerhet og beredskap
Enova og industrien Sarpsborg 24. oktober 2013
Utvikle standardisert analyse og kunnskapsbase Et samarbeid mellom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Helseforetaket i Nord-Trøndelag og Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag.
Smartere vegtrafikk med ITS Etatsprogram
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
USHT Hordaland Velferdsteknologi
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Miljøvennlig innkjøp – erfaringer Joakim Sveli – Inspiria 7.nov
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Kittil Skogen - Prosjektkontoret i Telenor Nordic
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Strategidokument NMBU - prosess
Bomiljøprosjektet i Drøbakgt.1 Presentasjon for Sagene SV
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Vivian Abbi Johnsen prosjektleder Groruddalssatsingen Bydel Stovner
Nordisk biogasskonferens
Framtidens byer Virksomhetsmøte Tone Skau Jonassen.
Framtidens byer Status og Handlingsprogrammet For Framtidens byer Formannskapet Tone Skau Jonassen.
Asle Bogen, Orientering om skrotnisseprosjektet i Lenvik Plan og utvikling.
Kulturstrategi for Oppland
Miljø og klimaarbeid i Troms fylkeskommune Interne muligheter
xxx 1.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Koordinatorforum 5 juni 2012 NYTT fra : Helsetilsynet i fylket OPPHØRER EN klageinstans : Fylkesmannen –For kommunale helse- og oms.tjenester.
Sykkelsatsing og styrket vedlikehold i Grenland Olav Risholt, Telemark fylkeskommune.
Hva vet vi om Lærende Nettverk til nå? IKT-basert skoleutvikling gjennom lærende nettverk.
Regional planstrategi
Konferanse om Fairtrade og etisk handel i Sauda Gunn-Lise Jacobsen, KS Innkjøpsforum28. – 29. august 2008.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Energi- og klimaplaner i Fjellregionen – et overblikk Regionrådgiver Rune Jørgensen, 25. november 2013.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Akershus fylkeskommune 2010 Internasjonal strategi Østfold fylkeskommune Kjersti Helene Garberg 21. april 2010.
Energi- og klimaplan Odd Svein Hjertø. Organisering Styringsgruppe - STH utvalget som består av ordførere og rådmenn Arbeidsgruppe - Adm. og økonomisk.
Østlandssamarbeidet Orientering v/Ann Irene Sæternes.
Miljødokument Arendal Eiendom KF
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Kommunemøter RPBA - om RTP
Klima Østfold - Mobilisering og samarbeid til beste for alle
Anskaffelser med fokus på Innovasjon Strategisk forankring
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Utskrift av presentasjonen:

Forpliktende samarbeid for å redusere klimagassutslipp Klima Østfold

Samarbeidsprinsipper Med utgangspunkt i kommunenes klima- og energiplaner: Felles mål og strategier Økonomisk forpliktelse og eierskap Fokus på gjennomføring Samlet utløse økte ressurser 2

Klima Østfold skal øke gjennomføringsevnen for klima- og energitiltak i kommunene gjennom å: Samarbeide på en måte som styrker vedtatt politikk Mobilisere økte ressurser til tiltak gjennom søknader til tilskuddsprogram statlig og internasjonalt Drive kunnskapsoppbygging internt i nettverket Kvalitetssikre og følge opp tiltak for best mulig reduksjonspotensial mht. klimagassutslipp Utvikle relevante måleindikatorer for fylket og lage Klimaregnskap i Østfold 3

16 av 18 kommuner deltar 4 Klimarådet Øverste organ for samarbeidet Ordfører eller varaordfører representerer sin kommune

Organisering 5 Klimarådet Koordinator Faggruppe Administrativ Gruppe Faggruppe AU Klimarådet

Handlingsplan Klima Østfold Har tatt utgangspunkt i tema som er felles for klima- og energiplanene i kommunene Fokus på tiltak der det er stor merverdi av å samarbeide Viktig å komme raskt i gang med konkrete tiltak Konsentrere innsatsen på noen områder i starten Andre/flere aktiviteter i 2013

Kommunale planvirkemidler Informasjons- og holdningsskapende arbeid Infrastruktur Miljøvennlige innkjøp Miljø- og energiledelse, miljøstyringssystem Kommunale bygg Kollektivtransport Tiltaksområder

Bakgrunn for valg av aktiviteter i 2012 Hvor har vi mest å hente på å samhandle nå Etablere godt samarbeid på områder der mye ligger til rette for at det kan lykkes Muligheter for å forsterke initiativ som er i gang –Interreg –Spydspissfylke –Transnova –VRI – pilotprosjekt bygg –Biogass Østfold Fokus på å gjennomføre tiltak allerede i

Faggruppe med planleggere Kommunale Planvirkemidler ‒utarbeide felles forslag til klima- og energikrav og tilrettelegge for implementering ‒Energikrav i bygg ‒Ladeinfrastruktur ‒Gatebelysning etc.

Faggruppe med innkjøpere Miljøvennlige innkjøp ‒Utarbeide kriterier og vurderingsgrunnlag for miljøvennlige innkjøp ‒Evt. samarbeide om innkjøp ‒Fokus på drift og bruk av kjøretøy på fornybare drivstoff ‒Miljøtaxikonsept basert på biogass og el

Faggruppe energi og bygg Kommunale bygg ‒Tilrettelegge for implementering av energistyring og energiovervåking ‒Samarbeid om valg av system ‒Kompetanseheving og erfaringsutveksling ‒Rammeavtale med Enova – forenklet søknadsprosjekt

Administrativ gruppe Informasjon og holdningsskapende arbeid ‒Informasjonsplan, informasjonskampanje ‒Felles kommunikasjonsverktøy ‒Klimagassregnskap og tiltaksrapportering Infrastruktur ‒plan for utbygging av ladeinfrastruktur for el-biler ‒Fyllestasjoner for biogass Miljø- og energiledelse ‒kompetanseheving og vurdere muligheter Kollektivtransport ‒Forslag til tiltak for handlingsplanen i 2013 og 2014

Deltagelse i eksisterende samarbeid Biogass Østfold –Koordinator deltar i styringsgruppen Energiforum Østfold –Koordinator går inn som sekretær 13