10 Superlesing.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Posisjonering om natten
Advertisements

19 Leseproblemer, myter og misforståelser
For å sitte og ikke gjøre noen ting
15 Notater og markeringer i teksten
2 Leseferdigheter og lesevaner
De dårige følelsene. Veiene ut..
4 Bruk øynene riktig.
Studieverkstedet v/Grethe Moen Johansen
Klargjøring og tilpassing av utstyret
Gode grunner for å ikke drikke alkohol!
13 Lese fra dataskjerm.
14 Strategier for god lesing
22 tips for den faglitterære forfatteren
Presentasjonsteknikk Av Øystein L. Pedersen. Forberedelser  Hvor lang tid har du til rådighet?  Definer hensikten med presentasjonen  Overbevise eller.
16 Repeter for å huske og forstå
Kurs i Hurtiglesing – Superlesing – Fotolesing
Flersidet øyepeketavle
6 Les ord som bilder.
Dette er en test på SONY’s nye teknologi. Med dette nye systemet kan vi gjøre det slik at skjermen din fungerer som et kamera slik at vi kan ta et bilde.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Våre presentasjoner Jón Steinar Guðmundsson Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk NTNU Februar 2009.
INNSTILLING AV STOL OG BORD
8 Skumlesing.
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Effektiv lesing - leseteknikker
Skaperen, ordneren og danseren
5 Øk lesesynsfeltet. 5.1 Lesesynsfeltet, lesehastigheten og oppfatningen •Når du fikserer blikket på et sted i teksten, kan du bare lese bokstavene og.
Aggression Replacement Training
Mat, måltider og følelser
Hvordan tenke lurt når du skriver tekst?
Kapittel 5 oppgave g Sett inn å sette (seg,) å sitte, å legge (seg), å
LØS OPP KONTORMUSKLENE.
17 Legg forholdene til rette Leseforholdene påvirker lesingen 1.Det fysiske arbeidsmiljøet. 2.Andre fysiske forhold. 3.Mentale forhold. 4.Forhold.
Hva er vitsen med å gifte seg?
BASISTRENING TJENSVOLL FK JENTER
Om å skrive om litterære tekster
Ord er ikke alt ! - Råd og tips om det å presentere et budskap Norsk Sykepleierforbund, medieseminar for tillitsvalgt 3 nov 2009 Erik Dale – sykepleier.
Eksamenstips.
Hjertet ditt slår hele tiden uten at du trenger å tenke på det
Muntlige presentasjoner
Eldre & bevegelse Et møte med brukere av eldresentre
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
En multimedia presentasjon
12 Reflekterende lesing.
11 Fotolesing.
9 Skanning.
3 Les bedre.
Muntlig framføring Tips til den som skal ha muntlig framføring:
Stående skytestilling STÅENDE - UTTRØNDELAG
Framtida nå – les og forstå!
Epilepsi og reflekser.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Lesing og lesestrategier
Livsstilsending - uke 5 -
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Om et øyeblikk kommer du inn i en magisk verden...
Dysleksi Elever med ressurser, men med behov for andre læringsstrategier og testmetoder. Hvordan reagerer en elev som har fått diagnosen lese- og.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Å skrive tale. Å skrive en tale Inventio Dispositio Eloqutio, Memoria Actio.
Kjernetrening – Stabiliserende muskulatur Sommertreningsprogram Copyright ©
Læringsstrategier & lesefaser SELVHJELP TIL LÆRING.
Velkommen – presentasjon av deg selv
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Velkommen til skyteskole - Kveld 4 -
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Velkommen til skyteskole - Kveld 3 -
Velkommen! Del 3.
Velkommen til skyteskole
Modul 1 – Dynamisk kartlegging
Utskrift av presentasjonen:

10 Superlesing

10.1 Superlesing - din maksimale lesehastighet Superlesing er å bruke superlesingsteknikken og superlesingsmetoden Superlesing er å bruke dine leseevner fullt ut Superlesing er lesehastigheter over 2000 ord per minutt

10.2 Trinnene i superlesingsmetoden Legg forholdene til rette for god lesing Forbered superlesingen Visualiser deg som superleser Sett hjernen i alfatilstand Superles med superlesingsteknikken Arbeid med stoffet etter at det er superlest

10.3 Legg forholdene til rette for superlesing Du må sitte i en god lesestilling på en egnet leseplass. Teksten må være plassert på en riktig måte i forhold til kroppen og øynene. Leselyset må være godt. Ikke for svakt, men heller ikke for sterkt. Frisk luft og riktig pusteteknikk, dvs. puste dypt og godt. Behagelig temperatur i rommet, men ikke for varmt. Ro. Ikke for mange forstyrrelser eller avbrytelser. Nok søvn og hvile er viktig for å være opplagt. Riktig kosthold. Sunn mat og drikke er viktig for at hjernen skal fungere best mulig.

10.4 Forbered superlesingen Bli motivert Klargjør lesingens hensikt - hvorfor leser du? Klargjør målet med lesingen - hva vil du konkret få ut av lesingen? Få en oversikt over det du skal lese

10.5 Visualiser deg som superleser Sitt avslappet i en stol med rett rygg og uten armer eller ben i kors. Du kan også ligge strak ut på ryggen. Pust dypt og rolig og kjenn etter at både magen og brystkassa er med i pustingen. Slapp godt av. Du kan bruke en avslapningsøvelse som forklart i kapittel 10.6. Forestill deg at du har teksten du skal lese foran deg og at du leser denne med superlesingsteknikken. Forestill deg hvordan du blar deg gjennom teksten og superleser side for side. Forestill deg også hvordan du oppfatter alt som står i teksten og hvordan du oppnår ditt mål med lesingen. Forestill deg at du er ferdig med å lese den teksten du skulle og hvordan du har oppnådd de målene du hadde med lesingen.

10.6 Sett hjernen i alfatilstand OPPGAVE 10.1 Sett hjernen i alfatilstand Du kan framkalle årvåken, avslappet og konsentrert tilstand ved å gjøre følgende: Sett deg i en god, avslappet stilling. Rett i ryggen, ikke armer eller ben i kors. Pust dypt og rolig og kjenn at både magen og brystet beveger seg godt under pustingen. Lukk øynene. Trekk pusten dypt. Se for deg tallet 5. Si høyt: Fem, mens du puster ut. Trekk pusten dypt. Se for deg tallet 4. Si høyt: Fire, mens du puster ut. Trekk pusten dypt. Se for deg tallet 3. Si høyt: Tre, mens du puster ut. Trekk pusten dypt. Se for deg tallet 2. Si høyt: To, mens du puster ut. Trekk pusten dypt. Se for deg tallet 1. Si høyt: Én, mens du puster ut. Si til deg selv, høyt eller inne i deg: Jeg er årvåken, avslappet og konsentrert. Åpne øynene og begynn lesingen.

10.7 Superlesingsteknikken Hjernen i alfatilstand Avslappet defokusering av blikket Venstre og høyre øye skal fokusere på hvert sitt sted på tekstlinja. Øynene ser hvert sitt lesesynsfelt, litt overlappende. Midtlinjeteknikken. Det kreves en del trening

10.8 Superlesingens etterarbeid Etterarbeidet er viktig for å få fullt utbytte av superlesingen. Avhengig av hensikt og mål med superlesingen kan etterarbeidet være å: Gjenkalle i hukommelsen det du har lest. Høre deg selv i det du har lest. Still andre spørsmål til, eller ut fra, det du leste. Gjøre en kort repetisjon ved å fotolese eller skumlese. Lese gjennom på en reflekterende måte. Dette er gjennomgått i kapittel 12. Visualisere det du leste. Se for deg sidene, teksten og bildene, slik du leste dem. Visualisere det som ble beskrevet i teksten. Visualisere at du superleste teksten. Lage notater, for eksempel i form av hjernekart. Hjernekart er gjennomgått i tillegg 6. Sove på det og la underbevisstheten behandle det du leste.

OPPGAVE 10.3 Tren på superlesing med spalter Bruk en tekst i spalter som du har liggende foran deg. Gjør følgende: Sitt i en behagelig, avslappet stilling og se ut i rommet uten å feste blikket på noe spesielt. Slapp helt av. Prøv å komme i alfatilstanden. Løft teksten opp foran øynene og les en side med superlesingsteknikken (midtlinjeteknikken og defokusering). Gjenta punkt 1 og 2 flere ganger.