Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Velkommen til skyteskole - Kveld 4 -

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Velkommen til skyteskole - Kveld 4 -"— Utskrift av presentasjonen:

1 Velkommen til skyteskole - Kveld 4 -
Denne siden står framme mens elevene finner sin plass i klasserommet. Leksjon er utviklet for-, og benyttes i skyteskolens 1. kveld Brukere av leksjonen står fritt til å redusere innholdet slik at det blir tilpasset andre målgrupper. Bytt gjerne ut logo med egen

2 Slett denne siden før bruk!
Informasjon til bruker av Powerpointen Denne PowerPointen er ment brukt til Skyteskole. Om PowerPointen: PowerPointen er lagt opp slik at det er kommentarer til hver side på «støttesidene». I tillegg kan du laste ned støtteark på Dette er til god hjelp for den som presenterer. Brukere står fritt til å legge til egne opplysninger, eller endre innholdet, men vi anbefaler at malens hovedpunkter blir fulgt. Flere av sidene i PowerPointen er i hovedsak bilder. Her er det lagt opp til at du som instruktør skal vise og forklare på våpenet eller annet utstyr. Har du spørsmål angående denne Powerpointen? Ta kontakt med ungdomskonsulent Ola Herje på eller LES DETTE FØR BRUK! Slett denne siden før bruk!

3 Dagens program Teori Skyting Oppsummering
Fortell raskt hva som skal skje i løpet av kvelden og gjerne hvor lang til hver del tar. Dette gjør at elvene vet hva som skjer og hva de går til.

4 Program for skyteskolen
Dag 1: Sikkerhet og informasjon Dag 2: Sikting Dag 3: Liggende skytestilling Dag 4: Avtrekk Dag 5: Oppsummering Her gjennomgår du hva som er tema for dagen.

5 Repetisjon Hvordan skal vi bære geværet? Med pipa pekende oppover.
Hva kaller vi det bakre siktet på våpenet? Diopter/baksikte. Hvordan skal vi ligge bak geværet? Passe skrått. Hvordan skal høyre ben ligge? Trukket opp. Hvilken bokstav skal skuldrene og ryggraden danne? Ta en rask gjennomgang av hovedpunkter fra forrige kveld. Trykk frem spørsmålet og la elvene svare før du viser fasit. Bruk ca 2-5 min på denne siden.

6 Temaforside. Avtrekk

7 Avtrekkets faser Normal posisjon Trykkpunkt - ca 1,0 kg
Tatt avtrekk - minst 1,5 kg Ettertrykk Fortell om avtrekket og hva det gjør. Gjør dette stegvis. Vis og forklar på et ekte våpen. La gjerne elevene få kjenne på avtrekket mens de sitter og hører på. For eldre elever/voksne: Trykkpunktet er en slakk/vandring på ca 3mm som avtrekker beveger seg bakover før avtrekkeren stopper. Vekt: 1 kg. Etter at skuddet er avfyrt gjennomfører skytteren et ettertrykk. Dvs. å holde avtrekkeren inne i ca 0,5 – 1 sekund for å sikre at man ”følger skuddet helt ut”. Skytterene benytter ulike metoder når de tar ettertrykk. Noen velger å fortsette å presse avtrekkeren bakover, mens andre stopper bevegelsen i avtrekkeren og holder den i ro. Slagtiden er 3 millisekunder (tiden fra avtrekket trykkes inn til tenn-nåla treffer i bakkant av hylsa). Sauer 200 STR har et trykkpunktavtrekk, som er justerbart mellom 1,3 og 1,7 kg. I DFS må avtrekket veie minst 1,5 kg. Dette gir skytteren bedre kontroll med avtrekket ved at mye av avtrekksvekten tas opp gjennom trykkpunktet.

8 Avtrekkshånden Avtrekkerens plassering
- Skytteren skal ha et fast grep rundt pistolgrepet. Et fast grep gir bedre kontroll med avtrekket. Pekefingeren plasseres midt på avtrekkeren og trekker rett bakover. Rett bakover vil si at man ikke med presser våpenet til noen sider når man øker trykket på avtrekket. Avtrekket kjennes lettere om avtrekkeren plasseres godt inn på fingeren sammenliknet med på ute på fingertuppen. For unge skyttere kan det være vanskelig å plassere avtrekkeren langt nok inn på fingeren. For disse er det aktuelt å plassere den lenger ut. En rett linje fra underarmen ut i håndleddet sikrer at skytteren trekker rett bakover mot avtrekkeren. Mest mulig likt fra skudd til skudd Avtrekkerens plassering

9 Pusting Denne skissen egner seg for unge nybegynnere.
Dette er en skisse som viser hovedprinsippet for pusting og avtrekk. Legg vekt på at det er viktig at avtrekk gjennomføres etter et ”normalt utpust”. At holding og avtrekk gjennomføres i denne fasen av pustesyklusen er minst anstrengende og skaper minst spenning i kroppen under skyting. Forklar at det er viktig at skytteren «stopper pusten» og ikke «holder pusten».

10 Pusting og avtrekk Denne skissen egner seg for nybegynnere 15 år og eldre. Instruktøren må presisere viktigheten av å trene inn en fast skuddrytme. Flg. bør være utgangspunktet i en grunnleggende opplæring: Trykkpunktet tas samtidig med siste utpustet. Etter at pusten er stoppet øker skytteren trykket mot avtrekkeren så mye man tør uten at skuddet går av. Mens våpenet holdes i ro gjennomføres avtrekket. Helst ved pressavtrekk. Det er noe individuelt hvor lang tid man bruker på holde/avtrekket. Ettertrykk gjennomføres for ”å følge skuddet helt ut”.

11 Oppsummering Avtrekket Avtrekkets faser Avtrekkshånden
Pusting og avtrekk Ta en rask oppsummering av hva som har blitt gjennomgått før dere går inn på skytebanen. Bruk elevene aktivt – la de gjerne de komme med stikkord før du viser «fasiten». Bruk 1-3 minutter på dette. Gjenta dette etter skyting inne på skytebanen.


Laste ned ppt "Velkommen til skyteskole - Kveld 4 -"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google