Den vanskelige samtalen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

Kari Pape Den gode assistenten
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Barnefokusert arbeid med foreldre i konflikt
Elevenes røst 3 Omar Mekki, IMTEC.
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n Tema 2.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Håndtering av problematferd - bruk av konsekvenser
Hønefoss politistasjon
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Generelt ved medarbeidersamtaler
Selvfølelse vs selvtillit
Konfliktforståelse En konflikt eksisterer når 2 eller flere parter i et gjensidig avhengighetsforhold oppfatter at deres handlinger eller hensikter er.
DOMMEREN KRAV OG FORVENTNINGER I TOPPFOTBALL. Ryddig og “representativ”
- roller og forventinger
Aggression Replacement Training
RME Nasjonal Konferanse
Sosiologi i barnehagen
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Coaching En innføring i begrep og metodikk
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Mangfold og fellesskap
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Eldre mennesker Har levd et langt liv med både gode og vonde opplevelser For de fleste vil mye livskunnskap og livserfaring bidra til trygghet og ro Mer.
VERDIGHET av sykehusprest Håvard Ervik, Molde sykehus
Farrah Ghazanfar Seniorrådgiver Forebyggingsenheten Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
FOS 14. januar 2010 Vibeke M. Mostad Stiftelsen IMTEC
Den vanskelige samtalen Rusforum i Nord-Østerdal
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
Barn som pårørende - for helsepersonell
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Visste du at de som fremstår som virkelige sterke , i virkeligheten er de mest svake og følsomme? Visste du at de som bruker sin tid på at beskytte andre,
Eldre med skadelige rusmiddelvaner
Kurs i leiing Kommunikasjon.
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Barnevernets målsetting og oppgaver
Opprettholdende faktorområder
Lek og Læring i barnehagen
Et kunnskapsbasert barnevern Innlegg på regional barnevernskonferanse, Hell Kjell Erik Øie Statssekretær
BARNAS BARNEVERN 2020.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Jobb med hindringer og barrierer i fredstid! Å ta opp tabuiserte temaer krever et trygt arbeidsmiljø! Forankring i ledelse! Arbeid over tid! Og en god.
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Aggresjon.
HÅNDTERING av BRÅK og URO
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
RePULSE- styr dine impulser Presentasjon PPT
Felles tema i mars: Selvkontroll
TIDLIG INNSATS OG UTFORDRENDE ATFERD Boka: Kompetanseløft i bhg Pål Roland.
Følelser Følelsene er en sterk drivkraft i oss og styrer mange av handlingene våre Eksempler på følelser: Glede Sinne Frykt Tilfredshet Skyld Skam Lykke.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Aggresjon. Aggressivitet Begrepet aggressivitet beskriver en stabil tendens til å utføre negative handlinger, noe som kan karakteriseres som et personlighetstrekk.
Kjell Erik Øie Statssekretær
ERFARINGER MED KOLLEGASTØTTE Legeforeningen Støttelegers syn på støttekollegaordningen Tidsskr Nor Legeforen nr.4, 2016 Psykologforeningen Retningslinjer.
Helsesøsterkongressen 2017
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Tidlig innsats og utfordrende atferd
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Voldsforebyggende opplæring
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Den vanskelige samtalen Den vanskelige samtalen. Det tverrfaglige og det tverretatlige samarbeidet Helgeland Krisesenter 05.10.07 Spes. spl./ Avdelingsleder Gerd Helene Irgens Stiftelsen Bergensklinikkene

Når avhengigheten har slått røtter.. Avhengigheten styrer hverdagen Man veksler mellom ”frisk kropp” og ”syk kropp”. Perspektivet snevres inn til et tunnel syn der målet er å komme seg gjennom dagen i dag.

Opplevelse av manglende kontroll; Samtidig med at atferden gir noe positivt, vil mange gjentagelser kunne føre til en opplevelse av ufrihet, tvang og nedsatt kontroll. Man opplever seg fanget av egen atferd, fanget av avhengighetens makt.

Indre psykologiske spenninger; Å oppleve at atferden gir negative konsekvenser samtidig som man ikke klarer å forandre seg, fører til bekymring, frustrasjon og følelse av hjelpeløshet. Kan tolkes av andre som ”personlig svakhet”.

Konsekvens av langvarig ambivalens Bryter med personlige verdier. Resulterer i skyld og skam. Gjentatte forsøk på selvkontroll uten å lykkes gjør at man resignerer og mister troen på at forandring er mulig.

Forsvaret Problemet er ikke så stort. Jeg har kontroll. Jeg skal bare kutte ut… Jeg endrer meg ikke noe særlig når jeg ruser meg. Ingen andre har noe med min bruk av rusmidler/ legemidler. Jeg ruser meg stort sett bare når ungene er lagt.

Jeg trenger hjelp i forhold til min rusbruk Det vanskelige valget Forestillingene Frykten Benektingen Presset fra de rundt meg. Vissheten om at jeg bør…

Sårbarheten Stigmatiseringen Skammen Skjulte sår Samvittigheten Savnet Tapene Nederlagene Krenkelsene Barnet var håpet..

Om å dele – Hva kan behandling gi? Fellesskap Felles forståelse Å føle seg sett Solidaritet Trygghet Ny læring Vekstmuligheter Godt behandlingsklima

En kjønnet forståelse Menn og kvinner bygger sitt selvbilde og sin identitet på ulik grunn. Morsrollen og farsrollen har ulike forventninger knyttet til seg. Relasjonell – Instrumentell En helhetlig forståelse av den rusavhengige krever en kjønnet og kulturell forståelse.

Den vanskelige samtalen Krever innsikt i både barna og foreldrenes ståsted. Krever oppriktige gode hensikter Krever evne til empati og respektfull kommunikasjon. Krever mot.

Bakgrunn for samtalen; Hva er din bekymring? Atferd hos den voksne? Atferd hos barnet? Målet med samtalen? Planlegg på forhånd. Vær åpen for den andres reaksjoner.

Rammer for avtalen; Rolige omgivelser - ingen forstyrrelse. Sette grenser for tidsbruk og informere om dette. Avklare hva samtalen skal dreie seg om.

Formidling; Fortell hva saken gjelder, vær direkte, tydelig og konkret. Vær åpen for forklaringer. Lytt.

Hva du sier; Jeg kan ikke si hva som er ditt problem, bare hvordan jeg opplever det og hvilke konsekvenser det har for ditt barn”. ”Jeg ser at…”. ”Vi har observert at”…

Formidling; Ikke krev innrømmelser. Ikke tving vedkommende til å lyve. Still ikke diagnose. Påpek, ikke påstå.

Reaksjoner; Psykologisk forsvar som benektning, eksternalisering og bagatellisering. Sinne, tårer, taushet. Fortvilelse eller lettelse. Bryt samtalen hvis den ikke fører frem.

Avslutning av samtalen; Er der felles forståelse? Gjøre rede for konsekvensene dersom situasjonen ikke endrer seg. Si også positive ting. Tenke løsninger i et samarbeid. Hva videre? Nye samtaler? Andre aktuelle samarbeidspartnere?

Huskeregel; Beskytte barna. Hva en gjensidig god relasjon er avhengig av. Konkrete observasjoner. Støttende stil. Formidle tro på endring. Ansvar for bekymringsmelding.

Tverrfaglig og tverretatlig samarbeid

Myter om Barneverntjenesten Bekymringsmelding fører som oftest til endret omsorgssituasjon. Barnevernet tar kun hensyn til barnet og ikke til foreldrene. Barnevernet tar først og fremst foreldrenes perspektiv. Identifisering? Overidentifisering? Foreldrene må skånes? Barnevernets innblanding fører til økte problemer for både foreldre og barn.

Når melder man fra til barneverntjenesten? Når man har en bekymring om at barnet utsettes for foreldrenes rusbruk og foreldrene ikke ønsker å ha en dialog rundt dette. Når man har en bekymring om at barnet utsettes for foreldrenes rusbruk, og omfanget synes så stort at en vurderer at familien trenger hjelp. Når det er kjent at foreldrene har et omfattende rusproblem og det ikke er klarlagt om barna er godt ivaretatt.

Hva er årsaken til at Barneverntjenesten mottar få bekymringsmeldinger i forhold til omfanget? Legfolk og fagfolk kjenner for dårlig til Barneverntjenesten sine tilbud og ideologi? Fagpersoner er bekymret for å miste allianse med foreldrene. Vi kommer i en dobbeltrolle? Offentlige ansatte tenker at de ikke kan melde anonymt. Enkelte er redd for egne konsekvenser av bekymringsmeldingen? (Trusler) Manglende tillit til at Barnevernet kan bidra? Man er redd for at barna skal oppleve / utsettes for lojalitetskonflikt, at barna utsettes for tap, eller frykten for tap av kontakt med foreldrene? Vegring i forhold til at ”vår skole”, ”vår barnehage” har barn / ungdom med denne type problematikk?

Hva virker? Det trengs økt kunnskap om Barnevernets tjenester. Barnevernet må komme tidlig på banen med HJELPETILTAK. Barnevernet må søke foreldres samtykke til at aktørene rundt barnet kan SNAKKE SAMMEN. Nye bekymringer må føre til nye bekymringsmeldinger, selv om barnevernet alt er koblet inn. De som bekymrer seg for barnet må ta kontakt med foreldrene og andre aktuelle aktører som kan avhjelpe familien. Mer ressurser fra statlig hold.

It takes a village… Paul Leasure All children need to be seen, but some children need us to see them more than others.