LÆREPLANEN Mediefag videregående skole

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
BILDE SOM TEKST Nytt undervisningsprogram på Rogaland Kunstmuseum.
Advertisements

Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
VG3 – norsk: Pensum og lærebok
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Anders Isnes Nasjonalt senter for naturfag i opplæringen
Det nye lærefaget ”HELSEFAGARBEIDER”
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Bygg – og anleggsteknikk
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
Arbeidskrav 4 I min skisseprosess har jeg lånt dette bilde fra internett
INFORMASJONSTEKNOLOGI
Nordby skole NASJONALE PRØVER Informasjon til SU og FAU
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Porsgrunn videregående skole
Avis i skolen – digital kompetanse i praksis
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Prosjekt til fordypning - samarbeid skole- arbeidsliv
Faginformasjon om programfagene for
Dagsaktuell undervisning
Den digitale dimensjonen i læreplanen for norsk
Teknologi og forskningslære
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
Digital kompetanse i studiet og praksisopplæringen •Produksjon av sammensatte tekster inkludert digitale presentasjoner (tekst, bilde, lyd, video, animasjon)
Språk og læring Digital kompetanse. 1.Mot elevers grunnleggende ferdigheter - hvordan studentene skal forholde seg til det 2.Studentenes perspektiv, deres.
KUNNSKAPSLØFTET SØR-VARANGER KOMMUNE
Tidligere læreplaner.
Mangfold og fellesskap
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Anette Kure Bibliotekar  Hvorfor? ◦ K06 ◦ Høgskolens planverk  Hva? ◦ K06 ◦ Ulike kilder  Hvordan? ◦ Ulike kilder.
Velkommen til kurs. Velkommen til kurs Kursene i Min vei Veien inn Veien videre Veien fram Veien fram - Yrkesnorsk Helsenorsk Norsk på nytt.
Den digitale skole - Et prosjekt fra utdanningsdirektoratet.
Kunnskapsløftet Den digitale dimensjonen i læreplanen for norskfaget.
Læreplanen Historie Vg2.
MEDIEMØTER 2 Presentasjon av lærebok
Læreplanendringene i 1T/1P/2P/påbygging og de nye bøkene
Velkommen til Aschehougs matematikkurs
RISØR VIDEREGÅENDE SKOLE 2010/2011 PROGRAMFAG TIL VALG Fag og timefordeling i programfagene Vg1Vg2Vg3 Fellesfag 30timer/uke Fellesfag 12/15 timer/uke Fellesfag.
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
KUNNSKAPSLØFTET Ny skolereform i 2006.
Temabasert undervisning
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
MEDIE- OG INFORMASJONSKUNNSKAP
PROGRAMFAG MATEMATIKK
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Entreprenørskap som en del av prosjekt til fordypning
Krl-faget i skolen Alf Rolin, HiØ 2007
Valgfag på Kastellet skole
Studiespesialisering med formgivingsfag
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Utdanningshistorie  Berit Bratholm:
Sammensatte tekster PPU
Sammensatte tekster ALU
Mediedidaktikk Forelesning ved Trond Heum Årsstudium i mediekunnskap
REKLAME. Sammensatt tekst - reklame Fra læreplanen: Fra læreplanen: mestre ulike muntlige roller i gruppesamtaler, foredrag, dramatiseringer, presentasjoner.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Nye studiemodeller på Drift av datasystemer, Informasjonsbehandling og IT-støttet bedriftsutvikling Geir Ove Rosvold Svend Andreas Horgen Greta Hjertø.
Kan teknologien hjelpe oss? Mattias Øhra Stipendiat ved Høgskolen i Vestfold BCC Aug
Rådgiverkonferanse Lørenskog hus 19. november Eivind Svennar, avdelingsleder MK og SS Mailand videregående skole Studieforberedende utdanningsprogram for.
Profesjonsfaglig digital kompetanse i den 5-årig lærerutdanning Digital kompetanse-søylen Louise Mifsud og Tonje Hilde Giæver.
MK VG2 Struktur: Stor grad av tverrfaglighet da vi jobber i prosjekter
Samfunnsfag.
Nye Medier og kommunikasjon, hva er erfaringene?
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
Revidert læreplan i engelsk
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Nå er de revidert!.
Grunnleggande dugleikar og lesing av fag
Utskrift av presentasjonen:

LÆREPLANEN Mediefag videregående skole

Mediefagets historie 3+5 timer allmennfag 13+13 timer 2 årig grunnkurs yrkesfag Reform 94 Mediekunnskap 5+5+5+5 timer allmennfag Medier og kommunikasjon yrkesfag Kunnskapsløftet Medie- og informasjonskunnskap 5+5 timer allmennfag

Nytt i mediefaget: Fokus på konsekvenser av teknologiutviklingen Fokus på det flerkulturelle Begge perspektiver er knyttet til globaliseringen Mediemøter 1: Del 2 Sammensatte tekster Mediemøter 2: Del 2 Det digitale mediesamfunnet Del 3 Medier mellom kulturer

De nye læreplanene: 1. Grunnleggende ferdigheter: Å kunne uttrykke seg muntlig Å kunne uttrykke seg skriftlig Å kunne lese Å kunne regne Å kunne bruke digitale verktøy 2. Kompetansemålene delt inn i tre hovedområder.

Læreplanen på MK Grunnleggende ferdigheter i felles programfag: Å kunne uttrykke seg muntlig i medier og kommunikasjon innebærer å uttrykke seg om estetiske og andre former for opplevelse knyttet til medieprodukter. Det dreier seg også om å kommentere og vurdere egne og andres medieprodukter. Å kunne uttrykke seg skriftlig i medier og kommunikasjon innebærer å utforme tekster i ulike sjangere til bruk i ulike medier. Å kunne skrive et variert og presist språk er en viktig del av kvalitetssikringen i all medievirksomhet. Å kunne lese i medier og kommunikasjon innebærer å tolke og forstå tekster og bilder av ulik kompleksitet og vanskelighetsgrad innen ulike sjangere i forskjellige medier.

Å kunne regne i medier og kommunikasjon innebærer å sette opp en produksjonskalkyle, og å forstå og bruke prinsippene for bildeoppløsning, filstørrelser, kompresjonsteknikker, geometriske størrelsesforhold, vektorgrafikk, binære tall og lyd. Å kunne bruke digitale verktøy i medier og kommunikasjon innebærer å framstille tekst, lyd, bilder og multimedieprodukter ved hjelp av digitale verktøy og å bruke slike verktøy til informasjonssøk og kreative uttrykk.

Læreplanen på MK Vg1 For grunnkurset er selve faginndelingen omtrent den samme som tidligere: Mediekommunikasjon (ca samme timeantall som tidligere) Mediedesign og medieuttrykk (redusert timeantall) Medieproduksjon (redusert timeantall) Prosjekt til fordypning tilsvarer omtrent det reduserte timeantallet, men det kan også brukes til fellesfag.

Konsekvenser av ny MK læreplan Vg1: Færre timer til fagene Mediedesign og Medieproduksjon Større grad av lokal tilpasning gjennom prosjekt til fordypning. I faget Mediekommunikasjon er det ikke så store endringer. Men viktig å være bevisst at mediehistorie nå ligger på Vg1.

Mediekommunikasjon på MK Vg1: Det dreier seg mye om klassisk medieteori : Kommunikasjonsmodeller Dramaturgi og fortellerteknikk Medieanalyse Kildekritikk Sjangerforståelse Medienes funksjon i samfunnet Medier og makt Medier og påvirkning Mediehistorie Medier og etikk Medier og regulering

Læreplanen på MK Vg2 Samme faginndeling som for Vg1 Mediekommunikasjon (ca. samme timeantall som tidligere) Mediedesign og medieuttrykk (redusert timeantall) Medieproduksjon (redusert timeantall) Medieprosjekt og Uttrykkshistorie er borte som egne fag. Prosjekt til fordypning tilsvarer omtrent det reduserte timeantallet, men det kan også her brukes til fellesfag.

Mediekommunikasjon på MK Vg2: Målene er færre, men de dekker i stor grad det samme som tidligere. Verdt å merke seg er at mediehistorie har fått en analytisk vinkling: ”analysere ulike medieprodukter med henblikk på tekst, bilde og lyd i mediehistorien” Mens uttrykkshistorie er blitt til et mål under hovedområdet mediedesign og medieuttrykk: ”bruke det utvidede tekstbegrepet for å drøfte uttrykksfellesskap i ulike medieuttrykk gjennom tidene”

Mediekommunikasjon på MK Vg2: Journalistikk og markedskommunikasjon står sentralt: - bruke yrkesfaglige arbeidsmetoder innen journalistikk, informasjon og reklame, tilpasset målgruppe og medium i egne produksjoner - drøfte forskjeller mellom journalistikk og markedskommunikasjon Mediemøter 2: Del 1 Mediestrategier Del 5 Journalistikk

Vg3 Kompetansebeskrivelse 8 sentrale yrkesområder: Journalistikk Informasjonsarbeid Programtilvirkning Film-/videoproduksjon Animasjon Lydproduksjon Lysproduksjon Nettbasert medieproduksjon

Vg3 Felles programfag (utkast) Medieproduksjon Mål for opplæringen er at eleven skal kunne - drøfte, produsere og publisere journalistisk arbeid i ulike sjangrer for ulike medier i henhold til journalistiske prinsipper - drøfte, iverksette og gjennomføre informasjonsarbeid for offentlige og kommersielle aktører - produsere og vurdere medieprodukter som kan publiseres uten å bryte med etiske retningslinjer, injurielovgivningen og opphavsretten - identifisere, vurdere og bruke retorikk og argumentasjon i medieprodukter

Vg3 Felles programfag (utkast) Medier i samfunnet Mål for opplæringen er at eleven skal kunne - drøfte forskjellene mellom journalistikk, informasjonsvirksomhet og markedskommunikasjon, og etiske problemstillinger knyttet til disse fagområdene - drøfte hovedtrekkene i utviklingen innen journalistisk arbeid, informasjonsarbeid og medierådgivning nasjonalt og internasjonalt - vurdere og drøfte utviklingen av presentasjonsform og innhold i tradisjonelle og nye medier - vurdere og drøfte mediene som sosialiserende faktor, og medienes påvirkningsevne på individ og samfunn

- drøfte forholdet mellom makt og medier, medietilbud og medienes rolle som aktører på et marked nasjonalt og internasjonalt - vurdere og drøfte hvordan og i hvilken grad ulike grupper, etniske minoriteter og urfolk blir satt på dagsorden og framstilt i nasjonale og internasjonale medier

Vg1, Vg2, … Vg3 Mediekommunikasjon Vg1 Mediekommunikasjon Vg2 MEDIEMØTER 2 vektlegger journalistikk og informasjons-arbeid og dekker slik for en stor del også utkastet til læreplan for felles programfag Vg3.

Medie- og informasjonskunnskap Reform 94 innførte 4 femtimers moduler i mediekunnskap: Mediekunnskap 1 Generell innføring (hovedvekt på teori) Mediekunnskap 2 Journalistikk (hovedvekt på praksis) Mediekunnskap 3 Samfunn og historie (hovedvekt på teori) Mediekunnskap 4 Fordypning i ett medium (praksis) Medie- og informasjonskunnskap består av 2 femtimers moduler. Modul 2 bygger på modul 1.

Læreplanen i MIK: Grunnleggende ferdigheter: Å kunne uttrykkje seg munnleg i medie- og informasjonskunnskap inneber munnleg presentasjon av eigne arbeid, der meiningsutveksling, refleksjonar og vurderingar er vesentleg. I arbeid med medieproduksjonar er munnleg presisjonsnivå sentralt. Å kunne uttrykkje seg skriftleg i medie- og informasjonskunnskap inneber å formidle informasjon og meiningar i ulike kommunikasjonsuttrykk, som tekst, lyd og bilde på ulike nivå. Det tyder å fortelje, beskrive, analysere, reflektere og vurdere. Å kunne lese i medie- og informasjonskunnskap inneber å forstå og tolke ulike medietekstar. Det tyder òg å lese bruksrettleiingar, undersøkingar, modellar og teoriar.

Å kunne rekne i medie- og informasjonskunnskap inneber å bruke ulike typar statistikkar som utgangspunkt for analyse og argumentasjon. Det tyder òg å rekne ut tidsbruk og kostnader i samband med eigne medieproduksjonar. Å kunne bruke digitale verktøy i medie- og informasjonskunnskap inneber å finne, ta imot, handtere, integrere og evaluere informasjon som basis for vidare arbeid med ulike uttrykksformer i eigen produksjon. Det tyder òg å behandle juridiske, kulturelle og etiske utfordringar i samband med internettbruk.

Kompetansemål i MIK DELT I TRE OMRÅDER: Medieutvikling, Uttrykksformer og Medium, individ og samfunn Modul 1 inneholder mye av det som ligger i de gamle Mediekunnskap 1 og 2, men er mindre praktisk rettet. Journalistikk og digitale medier har fått en sentral plass i modul 1. Medieutvikling fokuserer på norske forhold. Modul 2 inneholder mye av det som ligger i de gamle mediekunnskap 3 og 4, men er mindre praktisk rettet. Internasjonale perspektiver på medieutviklingen er sentrale i modul 2. Produksjon er mer fremtredende enn i modul 1.

To læreplaner - Ett verk: Bøkene dekker læreplanen i Mediekommunikasjon på Vg1 og Vg2 på Medier og kommunikasjon. I tillegg er de vinklet opp mot felles programfag på Vg3. Bøkene dekker også læreplanen i Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 på Programområde for samfunnsfag og økonomi.

Mediekommunikasjon = Bøkene dekker læreplanmålene under Mediekommunikasjon på Vg1 og Vg2. De er oppdatert i forhold til de siste utviklingstrekkene. De er relevante for flere aspekter ved Kunnskapsløftet. De har integrert det utvidete tekstbegrepet. De er nyttige for det videre løpet på MK. De gir mediefaget et teoretisk fundament og en samfunnsmessig forankring.

MIK = Bøkene dekker læreplanmålene under Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 De er oppdaterte i forhold til de siste utviklingstrekkene. De er relevante for flere aspekter ved Kunnskapsløftet.