Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunikasjonsdirektør FHL
Advertisements

Tilgjengelighet for alle til informasjons- og kommunikasjonsteknologi IT Funk Strategi for forskning og innovasjon.
Hvor vil BRB – er dere med? Ole Hope
Pedagogisk analyse.
» Kvalitet og ledelse Helse Møre og Romsdal Emne – innføring av miljøledelse i Helse Møre og Romsdal 18.April 2013.
1 Hvilke krav må stilles til verktøy for helhetlig styring i kommuner? Norsk Rådmannsforum, Oslo Ove Monsen, adm.dir. 2.1Roar StrandMisfornøydMindre.
Vestlandet mot resten av landet. Samarbeid eller rivalisering ?
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
10Velstand og velferd.
Presentasjon til seminar om deponering av gruveavfall
SINTEF Teknologi og samfunn
Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
1 Oppgave gjennomgang Kap Oppgaver -Kap 12: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 11, 18, 19.
Kystsoneplanlegging Kystsoneplanlegging(iKyst) Et felles forskningsprosjekt mellom NFH, UIT og NTNU/SINTEF samt 9 andre samarbeidende institusjoner.
Planstrategi som nytt verktøy
SINTEF Health Research SINTEF Teknologi og samfunn er et tverrfaglig forskningsinstitutt innenfor både teknisk-industriell og samfunnsvitenskapelig arena.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Tenke, utvikle og handle sammen Bransjetreff Virke Kultur, Oslo 5. september 2013 Sidsel Hindal, Kulturrådet.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Initials/subject/1. initials/subject/2 initials/subject/3 Hva er bærekraftig? Noen spørsmål: Hva kreves for å være bærekraftig? Økologiske, økonomiske.
Skogforum 6. og 7.november 2013 Godstransport langs jernbane – historikk og fremtid.
Samfunnsnyttig verdiskaping hjemme og ute – perspektiv fra rederinæringen Elisabeth Grieg Grieg Shipping Group Brodersens minneforelesning 18. november.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
Forelesning i mikroøkonomi.
ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Kongsvinger kommune ønsker velkommen til møte for oppstart av Energi- og Klimaplan for Kongsvinger 13. august.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Tjenesteyting som næringsutvikling Statssekretær Helle Hammer Nærings- og handelsdepartementet PULS prosjektledersamling 29. april 2003.
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Industri og miljø SGO 2300 Bjørnar Sæther. Industrivekst og forurensing Sterk vekst i industriproduksjonen i Norge og internasjonalt Generelt.
Hvorfor denne undersøkelsen? MORTEN LIE , Næringslivets hus, Frokostmøte LEP / DiBK 1.
Fra gamle til nye tanker i næringspolitikken? Innlegg om innovasjonspolitikken Ekspedisjonssjef Morten Berg Nærings- og handelsdepartementet EVA-forums.
Avfallsforum Nord 28. april 2015
HVORDAN KAN OFFENTLIGE INNKJØP VÆRE EN DRIVKRAFT FOR ET BÆREKRAFTIG NÆRINGSLIV OG SAMFUNN? ? Difi frokostseminar 17. desember 2014 Idar Kreutzer, adm.dir.
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Samarbeidsdrevet innovasjon Gjennom å samarbeide med eksterne aktører kan organisasjoner få tilgang til nye ressurser: Alternative perspektiver, kompetanse,
Avfallsforum Nord 14. april 2016 Sirkulær økonomi: paradigmeskifte eller «same shit new wrapping» ? Adm.dir. Nancy A. Strand.
DET NASJONALE MILJØ- OG KLIMAPROSJEKTET Steinar Marthinsen, viseadministrerende direktør Helse Sør-Øst RHF.
Morten Halvorsen Spesialrådgivere. Hva skal vi snakke om?
Møte med statsråd Monica Mæland Nærings- og fiskeridepartementet 20. oktober 2015.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Arbeidsgiverstrategi og ledelse i Elverum kommune v/Arbeidsgruppa for arbeidsgiverstrategi i Elverum kommune For KS-nettverkssamling
Håndbok for psykososialt arbeidsmiljø / årlig kartlegging i Vest-Agder fylkeskommune Oslo,
På borregaards vis Kultur & verdier i Borregaard.
Kapittel 19 Verdiskaping, vekst og velferd
Visjon, virksomhetside og verdier
Kapittel 1 Hva er samfunns-økonomi?
Presentasjon ATM-konferanse 24. mai 2016
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Norden som foregangsregion
Sterk sjømatnæring - livskraftige fjord- og kystsamfunn
Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Pioner på utvikling av bærekraftige løsninger
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Inspirasjon og ledelse
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Næringslivet har miljøansvar
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Utskrift av presentasjonen:

Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo YS’ arbeid med grønn økonomi og grønne(re) arbeidsplasser

En dynamisk forståelse av Grønn Økonomi UNEP definerer ’Grønn økonomi’ som en økonomi som sikrer velstand og økonomisk utjevning globalt, samtidig som den i vesentlig grad reduserer miljørelaterte risikoer og ressursknapphet . = En økonomi som er lavkarbon, ressurseffektiv og sosialt inkluderende. Grønn økonomi er en økonomi hvor naturkapital og miljøkostnader er verdsatt og integrert i økonomien som helhet. I en grønn økonomi er sektorer orientert mot å sikre effektiv verdiskaping innenfor en økologisk bærekraftig ramme. Grønn vekst = økonomisk vekst som innebærer avkobling av vekst fra miljøbelastning. hus

Grønn Økonomi og Grønne Næringer næringer som har som hovedmål å bidra til mer effektiv bruk av knappe naturressurser reduserte utslipp bedre rensing - I vesten normalt 3-4 % av nasjonalt BNP Verdikjede for landbasert vind - Er alle aktørene ”grønne”? hus

En enkel modell over grønn verdiskaping input / prosess / output En grønn arbeidsplass er en arbeidsplass hvor det er fokus på effektiv verdiskaping innenfor en økologisk bærekraftig ramme, gjennom fokus på innhenting av bærekraftig høstede/produserte ressurser, en ressurseffektiv og miljøvennlig produksjonsprosess, og at produktet samt avfall fra produksjonsprosessen i størst mulig grad er gjenanvendbart. hus

Et dynamisk verktøy Alle næringer og institusjoner kan være mer eller mindre ressursintensive og forurensende Utvikling i grønn retning kan systematisk fremmes ved å måle og forbedre status på en rekke kjerneparametere knyttet til verdi-skapingsprosessen

Helsesektoren i Norge Testing av vårt ”grønn økonomi verktøy” / foreløpige vurderinger hus

Prosjekt Grønn Arbeidsplass Vi vet mye om hva som skal til, men mindre om hvordan vi gjør det i praksis Hva er en grønn arbeidsplass i din bransje? Hva burde det være? Prosjektet ”Grønn Arbeidsplass” innebærer: Innføring for tillitsvalgte og sentrale ressurspersoner i grønn økonomi En felles undersøkelse av hvor grønn din bransje egentlig er Felles utarbeidelse av en første ”Grønn Arbeidsplass manual” for din bransje 7