Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder"— Utskrift av presentasjonen:

1 Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder
Å planlegge for ei grønn framtid PBL-møte på Fagernes, 16. november 2016 Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder

2 Klimaendringer: Polene smelter, mer ørkenspredning.

3 Oppland – tett på klimaendringene
Sel i Gudbrandsdalen.

4 Bærekraft består av økonomisk bærekraft, sosial balanse og hensynet til klima.
Modellen tatt fra Innovasjon Norge. Det blir ikke grønt skifte med rød bunnlinje. NB! Sosiale forhold: Integrering og mangfold skal gjennomsyre arbeidet vårt, på lik linje med klima. I Oppland er alle velkommen, uansett bakgrunn, hudfarge, legning eller funksjonsnedsettelse.

5 I en sirkulær økonomi vil man bort fra ideen om en lineær «bruk og kast»-økonomi. Formålet i den sirkulære økonomien er at ressursene forbli i økonomien, selv om produktet de inngår i ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål. I ytterste forstand betyr det at avfall som konsept forsvinner. Avfall sees heller som fremtidens råvare. Sirkulær økonomi handler imidlertid ikke bare om avfallshåndtering og resirkulering. Det handler også eksempelvis om økt kapasitetsbruk, strengere krav til produktdesign og materialbruk, og smarte løsninger som gir nye måter å drive business på.

6 Oljenæringa har hatt gode kår og vært viktig for norsk økonomi
Oljenæringa har hatt gode kår og vært viktig for norsk økonomi. Også boligsektoren vokser godt hjulpet av insentiver og støtteordninger som forfordeler veksten gjennom rentefradrag og lav rente. Det som har vært de tradisjonelle næringene er presset fra flere kanter og av sektorer som har drevet et lønns- og kostnadsnivå som disse næringene ikke har tatt del i. Spesielt konkurranseutsatt industri har lidd mye under dette på grunn av at kostnadsnivået i Norge har økt samtidig som produksjonsindustri har blitt langt mer global.

7 Men Oppland opplever heldigvis ikke bare flom og ras
Men Oppland opplever heldigvis ikke bare flom og ras. Vi har enorme muligheter og ressurser til å møte morgensdagens klimautfordringer. Vi må evne å se hvilke muligheter som finnes i ei grønn framtid og utnytte de ressursene vi har. Bioøkonomi er et av våre fortrinn. Innlandsutvalget har pekt på at det er et stort potensial. Vi har ressursene, og som dere ser har vi brorparten av tre. Og ikke minst har vi viktige kompetanse-, kunnskaps- og teknologimiljøer. Hvis vi satser og forener gode krefter, kan vi ta en nasjonal rolle i bioøkonomi, øke den bærekraftige verdiskaping og lage nye arbeidsplasser. 60 % av arbeidsplassene til dagens unge er ennå ikke funnet opp. Vi må være med å lage disse. I det grønne er det uante muligheter.

8 Regional utvikling Oppland fylkeskommune er regional utviklingsaktør.
Viktige redskaper for å utøve denne rolla på en god måte er regional planstrategi og regionale planer. Våre overordna politiske mål forankret i planstrategien: Vår vedtatte visjon er et klimanøytralt Oppland med bærekraftig verdiskaping og velferd. Målsettingen er et klimanøytralt Oppland innen 2025. God klimapolitikk og god næringspolitikk henger sammen. Klimautfordringene er ikke bare begrensende, men gir også store muligheter. Vi skal fortsatt drive en offensiv næringspolitikk. Nye framtidsretta jobber er viktig for å finansiere velferdssamfunnet vårt. Sammen skal vi utvikle ny teknologi, forbedre ressursutnyttelsen og skape flere grønne arbeidsplasser.

9 Kunnskapsgrunnlaget vårt?
På lik linje med kommunale skal den regionale planstrategien utarbeides hvert 4 år og senest ett år etter at nytt fylkesting er konstituert. Den regional planstrategien er det eneste lovpålagte planverktøyet på regionalt nivå, og er derfor mer omfattende. I planstrategien skal utfordringer og utviklingstrekk i fylket diskuteres – viktige utviklingstrekk skal vurderes og det skal avklares hvilke planoppgaver som skal prioriteres. Det skal også vises hvordan dette skal gjennomføres og medvirkningsopplegg. Bredt kunnskapsgrunnlag. I tillegg til de på plansjen, f eks Boligundersøkelsen og Regional plan for attraktive byer og tettsteder. Planstrategien skal være et omforent dokument for fylkeskommunen, statlige aktører og kommunene. Mange må samarbeide for å få til ei grønn framtid. Gjennom de regionale planene videreføres dette samarbeidet knyttet til de tema så prioriteres. Det er viktig at man er omforent om mål, strategier og oppfølging av planen. 9

10 Hva må vi gjøre for å nå målet om et klimanøytralt Oppland innen 2025?
Hvordan skal vi nå målet? Klarer det ikke alene. Grønne lunsjer. Kick, møterekke på 10 møter hvor vi skal møte kommunene.

11 Regional plan for verdiskaping

12 Regional plan for samferdsel

13 Regional plan for kompetanse

14 Rullering av: Regional plan for folkehelse og Regional plan for klima og miljø

15 Anne-Marte Kolbjørnshus
Bli med på klimadugnaden! Kontaktinformasjon: Anne-Marte Kolbjørnshus #grønnframtid


Laste ned ppt "Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google