Experiences with South HSF and Zambia Norsk bistand – skjult eller åpen agenda? Erfaringer med utdanningsbistand i Zambia Ane Bergersen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Utdanningsleder Svenning Bjørke • Med utdanning forstår vi virksomheter som har studentenes danning og kvalifisering som sikte. • De nasjonale.
Fremtidens studenter og deres forventninger til IKT-støtte i utdanningen Gløshaugen
Arbeidet med rekruttering i Fiskeri- og kystdepartementet Årsmøte FOSFOR - 4. desember 2007 Politisk rådgiver, John Erik Pedersen.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Noen utfordringer for skolene
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Stenrød Barnehage i Halden
Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.
RÅDGIVERROLLEN Refleksjon over rådgivers roller og funksjoner.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling Pilotarbeid, NHO/KS Nasjonalt program for leverandørutvikling
PROSJEKTARBEID I LÆRERUTDANNING, VIDEREGÅENDE OG I GRUNNSKOLEN
Kunnskapsløftet i videregående opplæring Statssekretær Lisbet Rugtvedt Elevorganisasjonens nasjonale seminar 19. november 2005 Engebråten skole.
Hva betyr forkurset for rekruttering til ingeniørutdanning?
Erfaringer og erkjennelser fra praktisk likestillingsarbeid i Steinkjer kommune Karin Hovde, KUN senter for kunnskap og likestilling.
Vårt Lokalsamfunn En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker,
Melding til Stortinget…
Landsbyen hvor Andebu ungdomsskole bygger skole
Formell kompetanseheving og høyere utdanning i distriktene – utfordringer og muligheter Gunnar Grepperud, UiT.
Kapittel 9: Utdanning i Norge
Kvalifikasjonsrammeverket - en pedagogisk reform
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Entreprenørskap i Zambia Seminar på Hamar
Vurdering for læring på Linderud skole
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Ungdomstrinn i utvikling
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
RESULTATER FRA UNGT SKAPERKRAFTVERK ARBEID OG UTDANNING Nord-Trøndelag Norges Tankesmie - fokus på framtida Ungdomskonferansen 2007 Inderøy 28. og 29.
Cafédialog – elevmedvirkning
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
- eksempelet Acta Didactica Norge - fra lokalt til nasjonalt nivå
Forutsetninger for samarbeid Ansvar og Ressurser Arbeidsdeling og Organisering.
” Når jeg hører vidregående skole, tneker jeg på at jeg gleder meg SYNSYKT til å holde på med noe som intriserer meg, å være sammen med folk som også liker.
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Betydningen av entreprenørskap i skoleverket
1. versjon av RealDok RealDok ble utviklet av Jærtek etter oppdrag fra Rogaland fylkeskommune, og 1. versjon av programmet var ferdig i Programmet.
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Satsingen Vurdering for læring - hvordan kan UH bidra? Kvalitetssikringsnettverk etterutdanning UH Gardermoen 3. juni 2010 Hedda B. Huse, Anne Husby, Ida.
IKT i undervisningen Science camp Halmstad 12. april 2011 Torgeir Selle.
VÅRT LOKALSAMFUNN En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker, næringsliv og offentlige tjenester i et lokalsamfunn.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
LMU Studiebarometeret. Ny nasjonal studentundersøkelse Første nasjonale undersøkelse som måler studentenes tilfredshet med studiekvaliteten.
Cafédialog – elevmedvirkning
1 Anne Karin Larsen VIRCLASS Virtual Classroom for Social Work in Europe Workshop at the 21st Nordic Conference for Schools of Social Work Workshop at.
Mer praksis – bedre lærere?
OVERGANGEN FRA GRUNNSKOLE TIL VIDEREGÅENDE SKOLE.
Drop-in Vennesla Kommune 3/ v=imKh51Ur3e8.
Drop-In metoden i skolen
OECD Reviews of Migrant Education: Norway OECD DIAGNOSIS AND POLICY RECOMMENDATIONS.
SINTEF Raufoss Manufacturing AS
Helhet og sammenheng - UiU skoleeierkonferanse
K ASTELL - ERFARINGER H ØR HVA JEG KAN ! 2- ÅRIG F O U- PROSJEKT STØTTET AV F REMMEDSPRÅKSENTERET Anita Nyberg, Kastellet skole.
Høgskolen i Oslo Integrering av IKT i lærerutdanningen (S1C) 1) Utfordringer og ideer om videreføring og utvikling i arbeidet med ny grunnskolelærerutdanning.
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Kontekst: Kompetanseprogram i Familiestøtte Utviklet ved KoRus-Øst. Igangsatt Målgruppe: Tjenesteutøvere og ledere innen rus og psykisk helse i kommuner.
HiSF og pedagogisk entreprenørskap
Internasjopnalisering
Gjennomføring av tilsynet
Kultur for læring 21. september 2017 Tore Skandsen, IMTEC.
Studiebarometeret: Si hva du mener om studieprogrammet ditt!
Hvordan jobber FBA med internasjonalisering?
SKOLEUTVIKLING GJENNOM ERASMUS+
Studiebarometeret: Si hva du mener om studieprogrammet ditt!
Utskrift av presentasjonen:

Experiences with South HSF and Zambia Norsk bistand – skjult eller åpen agenda? Erfaringer med utdanningsbistand i Zambia Ane Bergersen

Rådgiver for KD i Zambia Utdanningsdepartementene i Norge og Zambia startet et samarbeid i 2002 der HSF fikk ansvar for tema fådelt metodikk/ multigrade teaching. Tema ble utvidet til også å gjelde generelle elevaktive undervisningsmetoder. Jeg har vært rådgiver for dette tema for UFD/KD i perioden 2002 – 2006 med ansvar for oppfølging i Zambia (alle 11 distrikter i Southern Province) og tilrettelegging av besøk til Norge hvert år for skoleledere på skole, distrikt, provins og nasjonalt nivå. I Sogn og Fjordane har flere grunnskoler vært involvert og mange skoler har vennskapsskoler i Zambia.

Skoleledere fra Zambia på besøk i Sogndal

Gjennom studiebesøk til Norge, har skoleledere i Zambia fått ideer til hvordan man spesielt i rurale strøk må finne kreative løsninger både når det gjelder: –organisering (fådelte klasser), –metoder for å nå mål (elevaktivitet) og –bruk av lokale ressurser (eget læremateriell fra natur og kultur) I forlengelse av dette arbeidet har det vokst fram student og lærerutveksling mellom HSF og DALICE (lærerutdanning i Livingstone, Zambia) og et nytt prosjekt.

Nytt prosjekt HSF søkte SIU/Norad om midler i et nytt pilotprogram knyttet til lærerutdanning i SØR- NORD og fikk midler sammen med 7 andre Universitet og høyskoler i Norge. Vårt prosjekt “Capacity Building in use of Local Knowledge in Multi- and Monograde Schools in Zambia” har som mål å :Vårt prosjekt –Utvikle et nytt fag på lærerutdanningen i Zambia ”Community Studies” –Øke bruk av lokal kunnskap i zambiske skoler –Integrere kunnskap om utdanning i sør i lærerutdanningene ved HSF

Community Studies Fagets intensjoner er: –å forankre lærerplanen lokalt ved å bringe lokal kunnskap til elevene. –Gjøre skolen mer praktisk og virkelighetsnær –Gi elevene kompetanse til å overleve selv om de slutter skolen tidlig –Øke læringsutbytte og heve kvaliteten i skolen ved å bruke lokale ressurser Faget er implementert i grunnskolene i Zambia, men få klarer å anvende det etter intensjonene. Vi utvikler derfor en egen model på lærerutdanningsnivå som vi nå prøver ut.

Health Socio-cultural Aesthetic Economy Environmental COMMUNITY STUDIES

Erfaringer i prosjektet Likeverdighet er et umulig ideal slik programmet er organisert Kommunikasjon og kulturkoder tar tid TTT – ting tar tid Langvarig bistand har skapt negative effekter som gjør det vanskelig å lykkes Jo nærmere eleven en kommer jo mer motivasjon, engasjement og håp Det er nødvendig å arbeide på ulike nivåer parallelt (nasjonalt, distrikt, college, skole og nærmiljø) Vår modell for Community Studies vil bli presentert på nasjonalt nivå i Norge i november og i Zambia i desember og vi mener at vi er på riktig vei!