Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om plan for SAMARBEID SKOLE – NÆRINGSLIV i Askøy kommune
Advertisements

Samiskopplæring i Nordland
Fellesfag Yrkesretting Relevans
Nasjonal konferanse Overgangsprosjektet Kunnskapsminister Kristin Halvorsen 7. september 2011.
Pilotprosjektet så langt
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
FYR Ny GIV
2 Konferanse for fag- og yrkesopplæring 30. november 2010 Forbundssekretær Halvor Langseth fra debatten i Faglig råd for Bygg- og Anleggsteknikk :  mange.
KOMPETANSEKRAV Tilsettingskurs januar 2014
Hva sier kunnskapsløftet? Mål for opplæringen er at eleven skal kunne  Presentere lokalt arbeids- og næringsliv og vurdere arbeidsmulighetene innenfor.
Evaluering Kurs i utdanningsprogram våren 2013 Karriereenhetene i Oslo 4-5. juni 2013.
Vi forandrer Norge! Motivasjon - Mestring - Muligheter Ungdomstrinnet Melding til Stortinget nr. 22 ( ) KD ah.
Velkommen til foreldremøte for Vg Ny visjon og nye verdier: Lærelyst for livet: Det beste i hver enkelt. Mestring – Engasjement - Respekt.
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
KUNNSKAPSLØFTET SØR-VARANGER KOMMUNE
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
VELKOMMEN TIL INFORMASJONSMØTE OM UNGDOMSTRINNET
Lektor 2 på Vardal ungdomsskole 5. mars Lektor 2 - ordning Fagpersoner fra industri og øvrig arbeidsliv utenfor skolen deltar aktivt i undervisningen.
Presentasjon av hovedfunn Sluttkonferanse for deltakere i forsøket Hotel Royal Christiania 29. november 2013.
Forsøk med arbeidslivsfag - status høsten skoler i 82 kommuner Første kull fra piloten gikk ut våren 2012 Første kull fra forsøket gikk ut våren.
YOP Yrkesrettede opplæringsplaner Steigenskolen Mestringsprosjektet.
Overgangsregler. Inntaksgrunnlaget til videregående trinn 1 (Vg1) (§ 24-2) Andre fremmedspråk på videregående skole ( § 24-3 og 24-4)
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Innlegg på konferanse, Tromsø,
” Når jeg hører vidregående skole, tneker jeg på at jeg gleder meg SYNSYKT til å holde på med noe som intriserer meg, å være sammen med folk som også liker.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Rakkestad ungdomsskole Entreprenørskap Hva er så bra med faget? Entreprenørskap skaper en praktisk hverdag for elevene som de kan styre og legge.
Nasjonale prøver.
Didaktiske analysekategorier
Randi Irene Tone Olav Duun videregående skole
Borre ungdomsskole
Time vidaregåande skole
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
LK06 – fra ord til handling Prosjekt Åfjord vgs/Rissa vgs
Foreldremøte 7.Trinns foreldre vår 2012 Rektor Merete Eskelund
Ulikheter og variasjoner
Den videre satsingen på vurdering Samling i kvalitetssikringsnettverk - etterutdanning 2009/
Mandal videregående skole - vi bryr oss ”Hospitering på videregående skole” - utprøving av utdanningsprogram. Et samarbeid mellom ungdomsskolen og videregående.
Kristin Granne Avdeling for opplæring og tjenester
Ny Stortingsmelding om ungdomstrinnet. Departementet vil innføre valgfag:  Det innføres valgfag på ungdomstrinnet fra høsten  8. trinn får 1,5.
2. FREMMEDSPRÅK, ENGELSK FAGLIG FORDYPNING ELLER ARBEIDSLIVSFAGET
Struktur for tilpasset opplæring i forhold til minoritetsspråklige elever.
ARBEIDSLIVSFAGET Hensyn til variasjon mellom elevene Bedre motivasjon til flere 5 kommuner 2009/10 –Imponerende evne og vilje til å bidra i nybrottsarbeid.
”Skolens yrkes- og utdanningsveiledning” - tiltak i St. meld. nr. 16 ( ) …og ingen sto igjen Innlegg på konferanse, Bergen, september.
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
HELHETLIG OPPLÆRINGSLØP- bedre gjennomføring i videregående skole
Erfaringer pr april 2013 Alta ungdomsskole.
Astri Helene Engerdahl Ny Giv Gjennomføring i videregående opplæring.
Informasjonsmøte om opplæring i samisk, Bodø, Læreplaner i samisk etter LK06 - S Innhold Nivåbasering Vurdering.
TEMA MODERSMÅL , KONFERENS 2009
PROGRAMFAG TIL VAL Om faget og førebuing til oppstart
Om forsøk med praksisbrevet - et toårig tilbud for «skolesvake» ved seniorrådgiver Gunnar Pedersen
ELEVPRESENTASJON 7. TRINN Rådgivere –Thomas Kvalvik og Siri Myhren Petersen Emne: Nye fag på 8. trinn.
Språkfag ved Hommelvik ungdomsskole 2. fremmedspråk: Spansk, fransk, tysk på nivå 1. Engelsk fordypning Norsk fordypning Valgskjema leveres innen tirsdag.
Arbeidslivsfag -utprøving av nytt praktisk fag på ungdomsskolen.
Meld. St. 20 (2012–2013) På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
TRØGSTAD UNGDOMSSKOLE. RÅDGIVERS/VEILEDERS OPPGAVER; Ansvar for faget utdanningsvalg Ansvar for kontakt med videregående skoler Ansvar for Åpen skole.
VALG AV SPRÅKFAG. FREMMEDSPRÅK :  SPANSK  TYSK SPRÅKLIG FORDYPNING:  NORSK  ENGELSK.
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Velkommen til FORELDREKURS
FORELDREMØTE 8. TRINN Rådgiver –Thomas Kvalvik Siri Myhren Petersen
Den teknologiske skolesekken og fagfornyelsen
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
VELKOMMEN TIL BJØRNSLETTA SKOLE!
Studiespesialisering
Utskrift av presentasjonen:

Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??

Bakgrunnen for forsøket med arbeidslivsfaget Forsøk med utprøving av et nytt praktisk fag på ungdomstrinnet har sitt utgangspunkt i NOU 18:2008 – Fagopplæring for framtida Dette ble fulgt opp i St. meld. Nr 44 (2008-2009) – utdanningslinja – kap. 2.3.2: ”Et mer variert og praktisk ungdomstrinn” Utdanningsdirektoratet fikk i oppdrag ansvaret for å gjennomføre forsøk med arbeidslivsfag (oppdragsbrev nr. 26-09)

Hvorfor arbeidslivsfag? Økende antall umotiverte elever på ungdomstrinnet Lærere på ungdomstrinnet rapporterer om ”mentalt frafall” blant enkelte elever Tilbakemeldinger fra sektoren tyder på at mange elever opplever alternativene til fremmedspråk på ungdomstrinnet, norsk/samisk og engelsk fordypning, som særlig problematiske Et praktisk fag på ungdomstrinnet har lenge vært etterspurt

Hva er arbeidslivsfag? Forsøksordning med et nytt praktisk fag på ungdomstrinnet Et alternativ til fremmedspråk og språklig fordypning Faget tar utgangspunkt i de yrkesfaglige utdanningsprogrammene på videregående, men undervisningen er tilpasset ungdomstrinnet ”Praktisk arbeid” med utvikling av tjenester og produkter utgjør den sentrale arbeidsformen Planlegging, utførelse og dokumentasjon av arbeidet og refleksjon knyttet til egne arbeidsprosesser er også sentrale deler i opplæringen

Forsøkets oppstart og utvidelse Trinn 1 – ”Oppstart” (2009/2010) 5 pilotforsøkskommuner - 16 skoler Ingen læreplan Elevene fritatt fra karakterer Fase 2 – ”Utvidelse” (2010-2013) 80 kommuner – 136 skoler * Forsøkslæreplan fastsatt Karakterer teller ved inntak til vgs (* Enorm interesse for å være med i forsøksordingen)

Arbeidslivsfag versus andre praktiske estetiske fag og utdanningsvalg: Egne kompetansemål Utdanningsvalg gir i større grad rom for informasjon i forhold til valg av utdanning/yrke, mens arbeidslivsfag skal gi erfaring med de praktiske ferdighetene som tilhører de yrkesfaglige utdanningsprogrammene

Status i arbeidslivsfag september 2010 Forsøkslæreplanen i faget er klar til skolestart høsten 2010 Veiledningen til læreplanen er klar i september 2010 Evalueringsrapport av de første 16 skolene som deltok i forsøket blir offentliggjort i september 2010

Erfaringer med arbeidslivsfaget Rapporten viser svært tilfredse arbeidslivsfagselever !! Nesten 70 prosent av elevene svarer at arbeidslivsfaget har gjort skolehverdagen bedre Et klart flertall av lærerne svarer også at arbeidslivsfaget har hatt positiv innvirkning på elevene

Utfordringer og betingelser Utfordringer ” et ressurskrevende fag” Kompetanse - tilstekkelig kvalifiserte lærere Gruppestørrelse - små grupper fungerer best Egnede undervisningslokaler: økt etterspørsel etter spesialrom Utgifter til læremidler og utstyr Timeplanlegging - arbeidslivsfaget forutsetter dobbelttimer for å fungere Forutsetninger for å lykkes med arbeidslivsfaget Faget må være prioritert både av ledelsen og av lærerne Krever vilje og engasjement Tilstrekkelig med tid til planlegging av undervisningsopplegget (dvs. sette seg inn i læreplanene til yrkesfaglige utdanningsprogram)

Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??