Utvalget for språkpolitikk ved UiO Presentasjon av hovedpunkter “Snart to hundre. Universitetet i Oslo og språket i internasjonaliseringens tidsalder”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Termer på Terminus Terminologi i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket UHR og NPHs konferanse om kvalifikasjonsrammeverket Bergen 25. – 26. januar 2010.
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
Cristin-rapportering 2011
UiO – Forskningsadministrativ avdeling – 2007 Tiltaksplan for forebygging av uredelighet i forskningen Prorektor, prof. Haakon Breien Benestad Universitetet.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Reaksjoner på og tilpasninger til resultatbasert finansiering av universiteter.
Mottak og sosial integrering av internasjonale studenter: erfaringer fra UMB
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
2 Er internasjonalisering en garanti for kvalitet? Oslo, Arne Liljedahl Lynngård Direktør, SIU.
Forskningsbasert?. StLs definisjoner »Forelesere –Med aktivt forhold til FoU –Som kjenner vitenskapelig metode –Som er oppdatert på sitt fagfelt –Som.
Page 1 Hvilke faktorer påvirker tid til forskning? Bjørn Stensaker.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Inga Bostad / Viserektor Arbeid med kvalitet i undervisning og utdanning ved UiO Seminar: Evaluering av kvalitet i undervisning og utdanning, 23. april.
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Muligheter og prioriteringer Det 73. norske bibliotekmøte Stavanger mars 2012 Nina Karlstrøm og Christine Rostgaard.
Kvalifikasjonsrammeverket - en pedagogisk reform
Høringssvar Strategi 2020 Rektor Ole Petter Ottersen UiOs styremøte 2. mars 2010.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Fridadata til finansieringssystemet
Helge Sigurd Hansen, Studieavdelingen Frafallsundersøkelsen ved HF- og SV-fakultetet Presentasjon 4. februar 2010 for den ”Nasjonale arbeidsgruppen for.
University of Tromsø – Institute of Medical Biology Vitenskapelig publisering - forskernes behov og forskernes praksis Bård Smedsrød Instituttleder IMB.
Norsk høyere utdannings og forsknings framtid? En kommentar fra landsdel Sør-Vest Torunn Lauvdal, Universitetet i Agder.
Bibliotek som støtte for forskning og utdanning. Fra en høgskolerektors ståsted Lise Iversen Kulbrandstad,
Hvordan utdanne PhD-er til norske virksomheter? Leiv K. Sydnes Professor i kjemi Universitetet i Bergen Tekna-seminar i Oslo
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Samarbeid med søramerikanske institusjoner: Erfaringer og utfordringer NOKUTs godkjenningsseminar 2007 Hanne-Gerd Nielsen UiO.
Forskningsrådet og internasjonalt samarbeid
Finansieringssystemet
Målbilde for byggstudiet ved NTNU i 2040
Forskning ved ILN Status september 2007 Styreseminaret i Paris 17. – 20. september 2007.
Internasjonal dimensjon i programmene Bjarne Skov Seniorrådgiver, internasjonalisering Programrådsmøte
Frafalls-og mobilitetsundersøkelsen En undersøkelse blant bachelorstudenter ved Universitetet i Oslo Møte i Læringsmiljøutvalget 22. september 2011 Studieavdelingen/Helge.
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Finansieringssystemet for universiteter og høyskoler
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Handlingsplan for innovasjon og Innovasjonsåret 2013
Det nasjonale publiseringsutvalget og arbeidet med Open Access Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet Seminar om vitenskapelig.
Om Kunnskapsdepartementets bruk av CRIStin-data
LMU Studiebarometeret. Ny nasjonal studentundersøkelse Første nasjonale undersøkelse som måler studentenes tilfredshet med studiekvaliteten.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Å studere etter Kvalitetsreformen Per Olaf Aamodt.
PEDAGOGISK UKE, NOEN TANKER Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon (FSK) Anne Kari Bjørge, instituttleder.
Samveiledning, cotutelle, utveksling eller fellesprogram:
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Måling av forskning.
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Læringsmål for PECOS Prosessen og innholdet Anne Julie Semb Programleder PECOS.
Studentparlamentets handlingsplan Prioriteringer for utdanning Marianne Andenæs, leder av Studentparlamentet ved UiO Studiekomiteen
Sakprosa (NOR ) Hva bør vi lære av evalueringen?
Avgrensning og definisjon av formidling Resultatbasert finansiering av forskingskomponenten i UH- budsjettet En forskingskomponent – Vitenskapelig Publisering.
MN-fakultetets planer for internasjonalisering 2012 Seminar
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Internasjonaliseringsåret 2012 Internasjonalisering strategier og tiltak 2012.
IHR – Studier EVU -ISP Bakgrunn for IHR Strategisk plan: “Universitetet i Oslo skal forvalte sine samlede ressurser offensivt, slik at de bidrar.
Internasjonalisering: Kan vi hevde oss? NIH som case Sigmund Loland Norges idrettshøgskole.
INTPART et samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU Internasjonale partnerskap for fremragende utdanning og forskning (INTPART) Berit Johne, Forskningsrådet.
Anna K. Buverud og Anja Gil Spilling Avdeling for fagstøtte.
Parallellspråksprosjektet ved Norges Handelshøyskole
Elisabeth Lackner Avdeling for fagstøtte
1. Byuniversitet På Universitetet i Bergen er det for tiden 14 500 studenter. Det er et mellomstort universitet i europeisk forstand og er inndelt i 6.
Overordnet strategi SV-fakultetet
Behovet for fremmedspråk i næringslivet og offentlig sektor
Hva skal du gjøre? Du skal velge mellom 3 fordypninger i bachelorprogrammet Fordypningene er en del av bachelorprogrammet.
SV-fakultetets arbeid med internasjonalisering
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Prosjekt internasjonalisering
Muntlig eksamen i fremmedspråk
Utskrift av presentasjonen:

Utvalget for språkpolitikk ved UiO Presentasjon av hovedpunkter “Snart to hundre. Universitetet i Oslo og språket i internasjonaliseringens tidsalder”

Bruksområder Formidling Administrasjon og informasjon Undervisning og pensum Forskning og publisering

Problemstilling: UiOs forpliktelse som kulturinstitusjon til å bidra til å utvikle norsk som fagspråk UiOs ambisjon om å være et internasjonalt anerkjent forskningsuniversitet og lærested

Hovedprinsipper Norsk er hovedspråk Parallellspråklighet

Formidlingsspråk, administrasjons- og informasjonsspråk Primært norsk Fremmedspråk (engelsk) i tillegg til norsk ved behov. Evt. utelukkende bruk av engelsk, for eksempel i muntlig sammenheng ”Nødt-til-å-vite”-prinsipp

Undervisning ¼ av alle emner ved UiO gis på engelsk eller ”engelsk ved behov” 34 av 120 studieprogrammer ved UiO er engelskspråklige

Undervisning Undervisning på begynnernivå i hovedsak på norsk På høyere nivå undervisningstilbud som kan bidra til internasjonalisering av studiene og sosialisering av studentene inn i internasjonale forskningsfelleskap

Forskning

Forskningsspråket avgjøres i det enkelte fagmiljø, publiseringsspråket av den enkelte ansatte Valget er basert på forskningshensyn

Forskning UiO må gjøre sine forskere (og studenter) godt skikket til å kommunisere på fagområdets forskningsspråk, ved å: - Legge til rette for kompetanse i engelsk - Stimulere til grunnleggende kompetanse i minst ett annet fremmedspråk i tillegg

Fagterminologi alle fagområder må bidra til at norsk fagterminologi dannes og at norsk brukes i faglige tekstkulturer i takt med utviklingen innen fagområdet

Publiseringsspråket ved UiO er hovedsakelig engelsk Norsk er det internasjonale forskningsspråk innenfor flere fagfelt der materialet er norsk

Finansieringssystemet Finansieringssystemet og insentivordninger må likestille publisering på norsk og engelsk/fremmedspråk (Spørreundersøkelsen: 60% enige; 25% uenige)

”Utvalget konstaterer derfor at det har solid grunnlag for å tilrå UiOs ledelse å kreve overfor myndighetene at valg av forskningsspråk ikke reguleres gjennom finansieringssystemet.” ”Systemet skal fortsatt differensiere etter kvalitet (nivå 1 og 2).” (s. 16)

Finansieringssystemet må bli mer språklig nøytralt Språkbruk er i seg selv intet kvalitetskriterium for forskning Kvalitet sikres ved fagfellevurdering og andre vitenskapelig anerkjente former for kvalitetssikring Finansielle insentiver viser seg å være lite viktige når forskere velger publiseringsspråk (spørreundersøkelsen)

”finansieringssystemet og andre insentivordninger må likestille publisering på norsk og engelsk/fremmedspråk; kvaliteten på forskningen sikres ved solid fagfellevurdering og tilsvarende midler til kvalitetssikring som forskningsinstitusjonene og fagmiljøene selv utvikler i samsvar med myndighetenes generelle krav” (s. 21)

Finansieringssystemets retningslinjer presiseres slik at det verken eksplisitt eller implisitt favoriserer bestemte valg av publiseringsspråk Publiseringskanaler på norsk må sikres på begge nivåer i systemets klassifisering og for både vitenskapelige artikler og monografier i fag der dette er rimelig

Det fins i dag ingen mulighet til å publisere monografier på noe nordisk språk på nivå 2

Kvalitetssikring Internasjonalisering Formidling Utvikling av norsk fagspråk (”domenetap”) ”Selvkolonisering” Registrering Finansiering

Tiltak Kompetansesenter for språk: ”Språksenter” under utredning Terminologilister og ’ordbanker’ Brosjyre om språk for alle ansatte og studenter