Matpolitiske utfordringer generelt, FHLs arbeid med EUs biprodukts- forordning spesielt Møre og Romsdal havbrukslag 1.12.2006 Ola Magnus Lømo.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nytt regelverk – nye muligheter
Advertisements

Les mer om plan og målarbeid
Kommunikasjonsdirektør FHL
MARING Hvordan bransjen legger opp sitt næringspolitiske arbeid mot myndigheter og EU Fagsjef FHL-Maring Jon Aulie SINTEF Seminar 21 april 2008.
Kompostprodukter – veien ut i markedet
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
God, spennende, sunn og variert mat – en utfordring (også) for samfunns- forbruker- og økonomisk forskning EU forskning: Food Quality and Safety. Muligheter.
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Legemidler, naturlegemidler og helsekost
Markedstilsyn og moduler
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Veterinærinstituttet Seminar for styrene ved UMB, NVH og VI
Kurs for tilsynsmyndighet - Kommunalt tilsyn med skadedyrbekjempelse
Les mer om plan og målarbeid
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Felles profilering av ”Det marine Hordaland” Tanja K. Hoel Fiskeriforum Vest og Norsk Sjømatsenter
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
Miljøstatus i havbruksnæringa
Hygienepakken og sjømatproduksjon – hva er nytt?
Mattilsynet Region Trøndelag, Møre og Romsdal Trøndersk laks skal være sunn og sikker mat Bjørn Røthe Knudtsen 10.mars 2006.
Gunn. H. Knutsen avdeling helse og kvalitet Ålesund 15. januar 2008
Næringas erfaring med NYTEK
Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?
Høring finanskomiteen vedrørende Statsbudsjettet for 2007 Geir Ove Ystmark direktør FHL industri og eksport Agnar Moe direktør FHL fiskemel.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Presentasjon av NVH med vekt på strategiske utfordringer Styreseminar 4. september 2008 Lars Moe.
1 Kari B. Mellem, SSB Hvor ender byggavfallet - og hvor mye oppstår? Byggavfallskonferansen 2011.
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Flere farger og søtere smak - EØS-avtalens bismak Morten Harper Utredningsleder i Nei til EU.
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
MD 3. mai Stortingsmelding: Helse og miljøskadelige kjemikalier Opprydning i historisk forurensing Produktrettet miljøvern Industriutslipp Avfall Marius.
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet

Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke.
Konkurranse og samarbeid
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Petroleumsaktivitet, ringvirkninger, arbeidsplasser og synergier mellom næringer Geir Ove Ystmark, direktør næringsutvikling.
”Markedsadgang” SJØMAT FOR ALLE - BERGEN 2.SEPTEMBER 2004 Statssekretær Janne Johnsen ”Verdier fra havet – Norges fremtid”
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Fugleinfluensa Bekjempelse Cecilie Ruud, Mattilsynet.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
FinAuts misjon I kommende strategiperiode blir regelverksutviklingen en hoveddriver for FinAuts arbeid. Målet er å dekke de kravene som settes til kompetanse.
Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Helgeland Havbruksstasjon As
Representantskapsmøte Norges Råfisklag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Tromsø 26. mai 2005.
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
”Næringsklynge fra Tromsø til Oslo - hvordan er det mulig?” - Erfaringer fra ei havbruksklynge i Nordland Nordområdekonferansen 2007 Bjørn G. Nielsen –
Utnyttelse av restråstoff i Myre Havn
Er dagens bruk av lusemidler forsvarlig
Regelverksrammer for produksjon av insektsmel til fôr
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Debio – 1940 Bjørkelangen Åpningsside. Formålet med presentasjonen er å gi tilhører innsikt og forståelse i hvorfor Debio.
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Veiledningstjenester ved Legemiddelverket
Velkommen til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
«Broen til fremtiden» Fremtidens verdiskapning og arbeidsplasser i marine næringer 22. mars 2019 Anne Berit Aker Hansen, NNN.
Utskrift av presentasjonen:

Matpolitiske utfordringer generelt, FHLs arbeid med EUs biprodukts- forordning spesielt Møre og Romsdal havbrukslag Ola Magnus Lømo

Matpolitikk – myndighetenes definisjon Næring Forbruker Miljø Helse Matpolitikk

Hovedaktørene på det matpolitiske området Forbrukerne Næringen Staten

Matloven - ansvar Ansvaret for å sikre trygg mat og redelighet og ivareta plante- og dyrehelsen ligger hos virksomhetene Forpliktelser ved tiltak (vedtak): Det skal foreligge forholdsmessighet mellom mål og middel.

Matloven - ansvar Inngrepet (tiltaket) må ikke gå lenger eller være strengere enn hva som anses nødvendig. Kan formålet nås på mindre inngripende måte, vil vedtaket ikke bli ansett som proporsjonalt/forholdsmessig.

Mattilsynet Påse at regelverket etterleves Forvalte forbrukerpolitikken Tilsyn basert på internkontroll Regelverksutvikling

Mattilsynet har stor innflytelse på rammevilkårene for matproduksjon Næringen har det fulle ansvar for å produsere og markedsføre trygg mat på en redelig måte Forbrukerpolitikken er et statlig ansvar

FHLs målsetning i matpolitikken Sjømat skal være trygg, og forbrukerne skal ha tillit til sjømat, sjømatprodusentene og sjømatproduksjonen Det må skapes optimalt rom for verdiskapning

Temaer innenfor det matpolitiske området (1) Alt som har med risikohåndtering i forhold til trygg mat, dyrehelse (fisk med mer) og plantehelse Gjelder hele verdikjeden fra fjord til bord inkludert innsatsvarer som fôr og legemidler - på nasjonalt og internasjonalt nivå… Eksempelvis: sykdomskontroll, hygienekrav, tilsetningsstoffer, uønskede stoffer…… Relevante ernæringspolitiske virkemidler

Temaer innenfor det matpolitiske området (2) Dyrevelferd Kvalitetsregulering (dvs ikke risikohåndtering) f.eks bløggekrav, lukt, smak, utseende, størrelse, produktbetegnelser, kvalitetsstandarder herunder bransjestandarder.. Merkebestemmelser Forbrukerhensyn gjennom krav til markedsføring

Temaer innenfor det matpolitiske området (3) Gebyr- og avgiftspolitikken på matområdet

Temaer utenfor det matpolitiske området (1) Det aller meste på det miljøpolitiske området (for eksempel bærekraft) Forhold direkte regulert av akvakulturloven Humanhelse utenom sikring av trygg mat og enkelte deler av ernæringspolitikken HMS-området

Temaer utenfor det matpolitiske området (2) Det aller meste på det handelspolitiske området utenom det som omfattes av SPS- og relevante deler av TBT- området innenfor WTO

Hva er matpolitikk? MATPOLITIKK Matpolitikk Forskning Skole og barnehage  kunnskap  Mer god sjømat Næring  kompetanse  Kjedemakt  Gebyr og avgift  Prisdannelse  Verdiskaping i hele kjeden  Mattilsynet Kultur  matkultur  opplevelse  matglede  måltidskultur Forbruker  matsikkerhet  tilgjengelighet  kvalitet  mangfold  mattrygghet  info/kunnskap om maten Internasjonalt  bistand  WTO(TBT, SPS)  EØS  + + Mattrygghet  helse  ernæring  sporbarhet  beredskap  dyrevelferd Miljø  energiutnyttelse  avfallshåndtering  transport  kjemikalier  biomangfold, genressurser Regional  sjømat og turisme

Hva er et animalsk biprodukt? Hele skrotter (fisk), deler av dyr/fisk eller produkter av animalsk opprinnelse som ikke er beregnet til humant konsum Forordningen stiller krav i alle ledd i figuren Virksomhetene må være godkjent FôrmiddelRåstoff Materiale fra oppdrettsfisk Villfanget fisk samt avskjær fra villf. fisk Fiskemel Ensilasje PROSESSPROSESS BRUKBRUK Håndtering lagring, transport

Råstoff: Kategorisering av fiskebiprodukter Kategori 1: Fisk som inneholder for mye miljøgifter og ulovlige legemidler Fisk brukt i smitteforsøk Kategori 2: Dødfisk Fisk slaktet for å bekjempe smittsom sykdom Fisk med for høye rester av medisin eller andre kjemiske stoffer Kategori 3: Fisk som i prinsippet kan brukes til humant konsum men som er omklassifisert Fisk eller andre sjødyr med unntak av sjøpattedyr, fangstet med henblikk på produksjon av fiskemel Ferske biprodukter av fisk fra anlegg som fremstiller fiskeriprodukter for konsum

Fiskemateriale til teknisk bruk etter biproduktforordningen (1774/2002) Råstoff av kategori I – fisk skal forbrennes etter godkjent metode Råstoff av kategori II – fisk må stabiliseres og gjøres risikofritt etter godkjent metode før det for eksempel kan benyttes til : – Kompost – Biogass – biodiesel

Fiskemateriale som fôr til fisk- biproduktforordningen (1774/2002) Råstoff som skal benyttes til fôr må være ”kategori 3 materiale” – [NOEN UNNTAK ER I FERD MED Å BLI DEFINERT, BLA FÔRING MED FROSSEN LODDE / SILD/BRISLING/ANSJOS/SARDIN TIL VILLFANGET TORSK/TUNFISK] Før råstoffet kan benyttes til fôr må det gjennomgå en godkjent metode (prosessering)

Krav til prosesseringsmetoder Fiskefôr må ha vært utsatt for: a)en av prosesseringsmetodene 1-5 med krav til partikkelstørrelse, temperatur, trykk oppholdstid eller b)Metode 6: For fisk av kategori 3 – ensilering og to trinns varmebehandling c)Metode 7: En metode som er godkjent av nasjonal myndighet, og som sikrer at sluttproduktet er i overensstemmelse med mikrobiologisk standard

Krav til bruk av fôrmiddel Biproduktforordningen Generelt forbud mot fôring av proteiner fra samme dyreart til samme dyreart Unntak for materiale av villfanget fisk til oppdrettsfisk av samme art (forordn 811/2003) I Norge kan en ikke fôre oppdrettsfisk med oppdrettsfisk med ANNEN art, men det kan man i EU etter biproduktsforodningen! Fôrhygieneforordningen (183/2005) (norsk oversettelse ligger på mattilsynet.no) Alle som fôrer matproduserende dyr er underlagt en godkjenningsordning og skal oppfylle visse krav HACCP gjennom hele fôrkjeden er et slikt krav Forprodusentens ansvar blir understreket

Biproduktsforordningens revisjonsprosess En revisjonsprosess av 1774/2002 er påbegynt i EU (før Norge har tatt i bruk den opprinnelige) FHL viktigste momenter er: – råvare med uønsket stoff over grenseverdi må det bli mulig å rense – Kvalt fisk (oksygenmangel) skal ut av kategori 2 – foring av levendefanget fisk med hel fisk Ingen stengsler på langt, men lang prosess

MATPOLITIKK ER DET UMULIGES OG MULIGES KUNST BIPRODUKTER ER IKKE HVA DET ENGANG VAR TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN!