Tre påstander  Internasjonalt, i ILO og FN har Norge markert seg som en forkjemper for urfolks rettigheter.  I Norge er det en bred erfaring, både faglig.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing: Regjering mot miljø Gunnar Reinholdtsen Sentralstyret Norges Naturvernforbund.
Advertisements

Sjur Kasa, TIK-Senter for Teknologi, Innovasjon og Kultur/CICERO
UU og Fylkesmannens rolle
Dine Penger på Facebook Nå: følgere: Dobling på under ett år – slik gjorde vi det!
Er standarder en betingelse for godt evalueringsarbeid? Foredrag på EVA-seminar 8 Hurdalsjøen 5-6 september 2002 Hans Torvatn, SINTEF Teknologiledelse.
Mål og bakgrunn for MLC Haakon Storhaug. Bakgrunn for MLC •Siden 1920 har ILO utviklet over 30 konvensjoner og samme antall rekommandasjoner for å regulere.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Asbjørn Følstad SINTEF IKT 10. september, 2007
Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
Nordisk tilsynskonferanse
Klima, skog og urfolks rettigheter
VESTLANDSFORSKING Kommunene som aktør i klimapolitikken - noen internasjonale erfaringer Foredrag på seminaret ”Hva betyr liberalisering av kraftmarkedet.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Rammer for IKT-bruk i forvaltningen Dag Wiese Schartum, AFIN.
Ved Svein Helland Sivertsen SLT- koordinator
10. Organisasjoners effektivitet
11. Legitimitet og makt Påstandene:
8 Mål og strategier Påstandene:
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Resultatene av Spørreundersøkelsen i Langesund Rotaryklubb.
OFFENTLIG KOMPETANSE/MYNDIG-HETSUTØVELSE
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Offentlig meningsdannelse og rasjonell politikk
Utredning om digital tilstand i høyere utdanning – om forhold knyttet til bruk av IKT i undervisningssammenheng.
Forebyggende innsatser i skolen
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven – paradigmeskifte for vår interessepolitiske retorikk og metode? SAFO konferansen januar 2009 Gunnar.
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
14 Samarbeid over grenser
«Vi har lyktes!» Roar Brekken, leder Stjørdal KFU.
Tittel presentasjon Tittel 2 Overskrift 5 hovedsatsingsområder Utdanning Verdiskaping bygd på kunnskap Kultur Opplevelser for livet Kommunikasjon De.
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
POLITIKK.
Rådet for funksjonshemmede i bydel Frogner og arbeid med universell utforming Rudolph Brynn Leder for Rådet for funksjonshemmede Bydel Frogner.
Bruk av klimapåstander i markedsføringen Bjørn Erik Thon.
Kommunepolitikernes ansvar Jens Petter Gitlesen Forbundsleder Norsk Forbund for Utviklingshemmede.
Fridtjof Nansens Institutt Arild Moe Russland som veto-makt for Kyotoprotokollen: Internasjonale rammer og internt interessespill Samstemt-seminar.
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Utenlandsstudenter, sett fra NSO sitt perspektiv Ved Anders Kvernmo Langset, Leder, Norsk studentorganisasjon Utenlandsstudenter som kompetanseressurs.
Mandal kommune Informasjon om valg Trine Merete Vasby.
Hvilke leger trenger samfunnet i fremtiden, og hva kan det bety for utdanningen av dem?
Om personopplysningslovens betydning for forvaltningens beslutningssystemer og nettsider Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk, AFIN.
Kapittel 13. Internasjonalt økonomisk samarbeid Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Fra uønsket deltid til heltidskultur Jostein Bø/HR-sjef i Asker kommune.
Organisasjonsmedvirkning som metode for å sikre universell utforming Temadag om Universell Utforming Nordland fylkesting 16. februar 2010 Lizett Ulrika.
Introduksjon til DRI3010 Systemutvikling, offentlig styring og demokrati Dag Wiese Schartum.
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Integrering av kjønns- og likestillingsperspektiv. Erfaringer fra praksis Karin Hovde, Helsinki 20.mars 2007.
Kan bistand fremme demokrati og menneskerettigheter? Seminar i regi av Høyres utenriksfraksjon Oslo 14. januar 2011 Vidar Helgesen.
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Kommunal planlegging.
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Kapittel 8. Hva kan true demokratiet?
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
Lønn og lønnssystemer.
Introduksjon til DRI Systemutvikling, offentlig styring og demokrati
Statens Vegvesen policyarbeid
Den internasjonale arenaen
Bærekraft og global bevissthet
Tverrfaglig uke for LUT
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Hvordan påvirker demokrati økonomisk utvikling
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
UU og Fylkesmannens rolle
Fagfornyelsen Høring av læreplanene 22.mai 2019
Utskrift av presentasjonen:

Tre påstander  Internasjonalt, i ILO og FN har Norge markert seg som en forkjemper for urfolks rettigheter.  I Norge er det en bred erfaring, både faglig og organisatorisk, om forhold som berører urfolks stilling i demokratiske stater. Dette er erfaring bygget opp av samiske organisasjoner, bistands-organisasjoner og forskningsbasert kunnskap.  Norsk bistand er allikevel ufokusert og usikker på hvordan hensynet til urfolks problemer og rettigheter best kan fremmes.

Tre grunner til at ’urfolk’ er en besværlig kategori  Urfolk er en vanskelig kategori forvaltningsmessig. Begrepet er et argument for positiv forskjellsbehandling.  I mange land er det vanskelig å definere. Både faglig og politisk uenighet om hvem og hvordan man definerer urfolk.  Mottager-orientering betyr at man ikke skal blande seg inn i lokale maktforhold i samarbeidslandene.

Men Internasjonal rettighetsforståelse, uttrykt i FNs urfolkserklæring, ILO og organisasjoner bygger på at urfolks interesser ikke er tilstrekkelig ivaretatt av demokratiets vanlige regler for representasjon gjennom flertallstyre.

Konklusjon  Norsk bistand til urfolk er i stor grad implisitt, pragmatisk og ad hoc.  Mye kan tale for at bistand til urfolk bør være mer eksplisitt, prinsipiell og konstant. Retningslinjene som kom i 2004 var et skritt i den retningen.

Ad hoc eller konstant  Mye har forandret seg siden 2004  Endring fra prosjekter til integrering i større satsinger.  Mange har argumentert for en egen budsjettlinje for urfolksbistand

Pragmatisk eller prinsipiell  Det primære satsingsområde nå er Klima – reduksjon av utslipp - REDD Er urfolk målgruppe eller middel?

Implisitt eller eksplisitt  Et av de svakeste punktene i 2004 retningslinjene var ’mainstreaming’  Ansvar legges på ambassadene  Kompleksiteten i urfolksbegrepet tilsier at dette er en krevende strategi  Hvordan sikres sammenheng mellom generell politikk og praktisk implementering?