Kunnskapsforberedelse og en ny reform EVUK prosjektet og erfaringer Tone Elin Mekki Senter for omsorgsforskning Vest Bergen 30.11.09.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Advertisements

Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Åslaug Bøhn Botnen, Tone Elin Mekki og Gerd Karin Nylund
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
Forebyggende arbeid satt i system
Nordland fagskole i helse- og sosialfag
«Korleis skape felleskunnskap ut av individuell kunnskap»
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Oppdraget • I juli 2011 fikk Senter for omsorgsforskning Sør i oppdrag fra Helsedirektoratet å foreta kartlegging av hva som finnes av tiltak, fagutvikling.
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
LEVEKÅRSDIMENSJONEN I PASIENTFORLØPET
Tilbud til mennesker med Huntington sykdom i Norge
Hovedundervisningssykehjemmet for Helseregion sør
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Elin Veimo Helsefagarbeideren – vår nye medarbeider en ny ressurs!
45          Hvordan skal vi sikre god kvalitet og kompetanse og fornøyde pasienter i fremtidens helse- og omsorgstjeneste? Lisbeth Normann, forbundsleder.
Utfordringer i forhold til kompetanse Gjøvik kommune tjenesteområde Helse og omsorg.
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Verdal kommune Undervisningssykehjem Verdal bo og helsetun, Verdal kommune – Åre – Tone Haugan, virksomhetsleder Undervisningssykehjem Verdal.
Une Hallem Utviklingssenter for sykehjem i Nord-Trøndelag Rolle og funksjon i helsetjenesten 1.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
UFD Kompetanse for utvikling Strategi for kompetanseutvikling i grunn- opplæringen St.meld 30 ( ): 2-3 mrd. - Aktørene: skoleeier/KS,
Helsefremmende arbeidsmiljø i hjemmetjenesten
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
Meldingsutveksling og kommunal utbredelse
Regional kompetanseutvikling i tilknytning til DMS – erfaringer fra Midt-Troms og planer for videreutvikling.
KLINISKE FAGRINGER FOR KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Lagt fram 19. juni 2009.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Nasjonale prøver.
Etter- og videreutdanning i kommunehelsetjenesten
LØKTA Interkommunal kvalitetsutviklingsenhet for helse- og sosialtjenesten i Midt-Troms.
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Geriatrisk ressurssenter – en del av Samhandlingsarena Aker –
€ Fagnettverk lindrende omsorg i Vest-Agder Fagnettverk i regi av
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
UNDERVISNINGSSYKEHJEM
Økonomiplanseminar SNK 8.mars 2006 ØKONOMIPLANSEMINAR SNK 8. MARS 2006 UTFORDRINGER I PLEIE- OG OMSORGSTJENESTENE VERDAL KOMMUNE.
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
En bedriftsintern opplæringsmodell for primærhelsetjenesten
Master i avansert geriatrisk sykepleie- trenger vi det?
Tverrfaglig samarbeid er ditt ansvar! Flink med folk i første rekke Fagnettverkssamling Royal Garden Trondheim, 19.juni 2009 Ann Sissel Misund Nedberg,
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
HelseOmsorg21: Utfordringer i samhandling mellom universitet, høgskole og sykehus og samarbeid med kommune. UH-rådet, nasjonal fagstrategisk enhet for.
informasjon fra Haugesund kommune1 Bjørgene omsorg- og utviklingssenter.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Hva er god praksis i fremtidens helsetjeneste? Tone Mette Flått, Overhalla kommune Karin Knutsen, Stjørdal kommune Aud Moe, Senter for omsorgsforskning/
Prosjektet «Vossamodellen - tidlig rehabiliteringsinnsats for hjemmeboende eldre i Voss kommune» Bergen 05. april 2016 Frode F. Jacobsen.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
Overskrift her Tekst, figur, bilder etc.. Staten Har et overordnet ansvar Vedtar lover Gir informasjon Fører kontroll Har tilsynsoppgaver Driver bl.a.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Praksisnær omsorgsforskning Maren Sogstad Leder, Senter for omsorgsforskning, Østlandet.
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Ny ordning for Utviklingssentrene
En kartleggingsstudie
Bjørgene omsorgssenter undervisningssykehjem
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Utskrift av presentasjonen:

Kunnskapsforberedelse og en ny reform EVUK prosjektet og erfaringer Tone Elin Mekki Senter for omsorgsforskning Vest Bergen

Disposisjon Hva er Senter for omsorgsforskning Vest? Mandat og ansvar sammen med UHT og USH i region Vest St meld 47 ( ) om fagmiljø og rekruttering EVUK; erfaring og lærdom

Senter for omsorgsforskning Vest Utgangspunkt i St meld 25: ”Regjeringen foreslår å styrke forsknings- og utviklingsarbeidet knyttet til omsorgstjenestene og eldres helse og levekår, med spesielt vekt på demens”.  praksisnære omsorgsforskningen  nært samspill med kommunesektoren, både om innholdet i forskningen og finansieringen  Samarbeid med KS og Norsk Pensjonistforbund

5 regionale sentre Gjøvik: Nasjonalkoordinerende De fire andre sentrene: – Midt-Norge: Høgskolen i Nord-Trøndelag – Nord: Høgskolen i Tromsø – Sør/Øst: Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder – Vest:Høgskolen i Bergen

Hvem er vi? Et nettverk av samarbeidende institusjoner: – Høgskolen i Sogn og Fjordane – Høgskolen Stord - Haugesund – Betanien Diakonale Høgskole – Haraldsplass Diakonale Høgskole – Universitetet i Bergen (Institutt for samfunnsmedisinske fag) – Rokkansenteret – Løvåsen Undervisningssykehjem – Bergen Røde Kors Sykehjem – Olaviken Alderspsykiatriske Sykehus – Helse Bergen /Helse Førde / Helse Fonna – Universitet i Stavanger

Vårt mandat Senteret skal bidra til styrke praksisnær forskning og utvikling, drive forskningsformidling overfor kommunene og utdanningssektoren og bidra til kompetanseheving i omsorgssektoren. Tillegg fra 2009: Yte forskningsfaglig bistand og veiledning til undervisningssykehjemmene og undervisningshjemmetjenestene i region Vest

Hovedsatsing SFOV Institusjonelle betingelser for kompetanse og kvalitet i omsorgstjenestene Flere programområder, se hjemmesiden Programområde 3.2: Utvikling av lærende organisasjoner i de kommunale omsorgstjenestene.

Forutsetninger i St meld /09 ” å rekruttere og beholde personell er en viktig forutsetning for god kvalitet på tjenesten i kommunenes pleie- og omsorgstjeneste, og vil bli en stor utfordring i gjennomføring av reformen.” (s125)

Forutsetninger i St meld /09 ”Erfaringer viser at gode faglige arbeidsmiljøer, god grunnbemanning, en hensiktsmessig bemannings- sammensetning, god ledelse samt muligheter for fagutvikling innenfor sitt felt er gode virkemidler i denne sammenheng” (s 125).

EVUK – etter og videreutdanning i kommunehelsetjenesten Samarbeid mellom Høgskolen i Bergen, Austevoll, Kvam, Lindås og Tysnes kommuner Pilotprosjekt finansiert med midler fra Rekrutteringsplanen for helse- og sosialpersonell Avsluttet juni- 2007

EVUK – prosjektet var tredelt 1.Lederutdanning 30 studiepoeng. Avsluttet mars Et treårig kompetanseprogram for sykepleiere, vernepleiere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere. Avsluttet juni FOU knyttet til utvikling og gjennomføring; veileder Inger M.Holter

Kommunehelsetjenesten som arbeidsplass 30 studiepoeng Helsepolitikk, lovverk, etikk, kommunikasjon, samhandling Valgfri Fordypning m sp Valgfri Fordypning, Fagskole Tverrfaglig gruppeveiledning i hver kommune – til sammen 60 timer År Individuell veiledning på arbeidsplassen – til sammen 60 timer Valgfri Fordypning u sp Gir perspektiver inn til gruppeveiledningen

Aldring, demens og alderspsykiatri (9 sp) Helsefremmende og forebyggende arbeid (6 sp) Etikk (3 sp) Pleie og omsorgstjenester i et makroperspektiv (3 sp) Økonomiske, politiske og juridiske rammer (3sp) Veiledning og samhandlings- kompetanse (6 sp) Grunnmur Miljøarbeid i andres hjem (30stp) For vernepleiere Studieskisse EVUK – HU-gruppen Fordypning innen et av følgende områder for sykepleiere: Demens på bredbånd (15sp) + Fagutvikling og prosjektarbeid (15 sp) Hjerte/lungesyke (30 sp) Diabetes 45 sp Palliasjon 30sp Veiledning 30sp Felles påbygging med studiepoeng

Etikk Aldring, demens og alderspsykiatri Helsefremmende og forebyggende arbeid Pleie og omsorgstjenester i et makroperspektiv Økonomiske, politiske og juridiske rammer Veiledning og samhandlings- kompetanse Studieteknikk. Skrivekurs. Metode for kvalitetsutvikling og systematisk forbedringsarbeid og systematisk forbedringsarbeid Felles påbygging uten studiepoeng Studieforberedelse og prosjektarbeid Fagskole i eldreomsorg Samarbeid m/Storhamar videregående Fordypning i forhold til beboere i sykehjem og hjemmetjenesten Grunnmur Studieskisse EVUK – VK-gruppen FAGSKOLER Fagskole i miljøarbeid Samarbeid med Stryn Videregående Fordypning i forhold til psykisk utv.h

EVALUERING Validert skjema etter 1,5 og 3 år: Svarprosent: 83 % og 77 %, jevn fordelt på alle gruppene I tillegg fokusgruppeintervju i hver kommune etter halvannet år for å få utdypet forståelse som grunnlag for justering og forbedring i programmet

Følgeforskning ved prof Halvard Vike, UiO ”Erfaringene…. til dels svært positive” (s 142) ”ingen tvil om at kompetanseheving nytter, ei heller om at kompetanseheving representerer den eneste farbare veien mot høyere kvalitet og større stabilitet i helse- og omsorgstjenesten” (op.cit) At organisering og samarbeidet ml Hib og de 4 kommunene gjorde at det er mulig å påvise at prosjektet gjorde en forskjell

Hva sa deltakerne om fagmiljø? ”Mange påpeker at kompetansehevning, fokus på faglighet og lydhørhet for ideer om nye og bedre måter å gjøre ting på er positivt for arbeidsmiljøet” (s. 110). ”Fagmiljøet har hatt god effekt på ”de andre”, for de kommer og spør mer og er mer interessert. Arbeidsmiljøet er veldig godt.” ”Det har skjedd en faglig tilnærming mellom yrkesgruppene. Det har vært utrolig positivt for arbeidsmiljøet”.

Hva sa deltakerne om fagmiljø? ”Alt er lettere. For eksempel slipper man å engste seg alene. Men med mange ufaglærte på jobb en dag, øker arbeidsmengden. Da må du se etter, svare på spørsmål, veilede etc. Derfor er det økt kompetanse som også letter arbeidsbyrden. Det er kjempeflott (med EVUK). Det gir en mye større trygghet.” ”Kompetanse har betydning for arbeidsmiljøet. Istedenfor at kolleger klager på kollegaer,så kan vi stille spørsmålstegn ved hva vi kan gjøre annerledes.” (s. 113)

Gode rykter om stimulerende fagmiljø som virker rekrutterende Initierer og vedlikeholder arena for faglighet Stiller krav til oppdatert fagutøvelse Ansatte erfarer samsvar med egne etiske og faglige standarder Tilfredshet og motivasjon til å fortsette på arbeidsplassen

Tone Elin Mekki Senter for omsorgsforskning Vest Mail: