Veiledet matematikk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kilde: Yes!! Gruppe: Julie Veronica Frank Gruppe: Veruska Øystein DL Anita Gruppe: Espen Geir Irmelin Gruppe: Ann-Magritt Øystein LK Susana.
Advertisements

Velkommen til presentasjon av Multi!
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Etablering av ”MATEMATIKKROM”
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Blikk på ikt •Handler om data •Design og layout •Programvare •Handler om utstyr •Handler om nye ting og gagets •Handler om folk •Vanlige.
2B: Nåværende empirisk analyse
Del 1: Selvinnsikt.
Den digitale dimensjonen i fagplanen for matematikk i vgs
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Early Years ”New Zealand-modellen”
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Praksislærermøte GLSM-praksis
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Praksis i ny grunnskolelærerutdanning
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Foto: Carl-Erik Eriksson Realfagsamlinger – i Trondheimsskolen MESTRING _ MOTIVASJON _ MULIGHETER.
Ny rammeplan for barnehagen
Målene for regning og bruk av regnestrategier
i:SEE ”MATTEBOKSEN” Plastkoffert med cuisenairestaver som vi bruker
Ny læreplan, nye utfordringer
Ellinor Brune Hareide og Sissel R. Weydahl
VURDERING Matematikk 7. trinn.
Oppgaver Hva er hovedforskjellen mellom barnehage- og skoletradisjon?
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
DidIKTikk, digital kompetanse i praktisk undervisning
Tilpasset undervisning i matematikk
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag
LÆRINGSTEORI Alle lærere har sin egen teori som de bygger sin undervisning på Bygger på erfaringer Trenger en teori for å ta gode avgjørelser til en hver.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Læreplan K 06 Utdanningsdirektoratets læreplan s er matematikk
Om Kunnskapsløftet Gjennomgåande opplæring. ”Grunnopplæringa”.
Læring og undervisning i matematikk
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene Elevaktiv undervisning.
1 Intro kartlegging Matematikk LUB Fredag Elise Klaveness.
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
God start i matematikk Hva sier læreplanen om undervisning i matematikk og de yngste elevene? Hvordan engasjere og aktivisere elevene til aktiv deltakelse.
Oppstartsoppgave 2 : 0,5 Diskuter med læringspartneren din (Den som sitter ved siden av deg). Hvordan kan du forklare/vise/konkretisere denne oppgaven.
Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
19-Sep-16 ALLE TELLER Jakten på elevenes tenkning (når ”svaret” er feil) Gerd Nilsen Bergen 9.mars.
MATEMATIKK Åmot ungdomsskole Erfaringer -Vurdering -Karakterer -Ulike mål -Hva kan hjemmet bidra med? -Oppgave fra prøve i matematikk 8. trinn.
Problemløysing høyrer med til den matematiske kompetansen. Det er å analysere og omforme eit problem til matematisk form, løyse det og vurdere kor gyldig.
Å stimulere og videreutvikle barns nysgjerrighet i matematikk/antall, rom, form Realfagsatsning Vestre Toten Kommune, 25. februar 2016.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
Motivasjon og læring gjennom aktivitet Et inquiry- og casebasert opplegg for 1P og 1PY Marit Kalstø og Tor Arne Mjølund Kristiansand katedralskole Gimle.
Ny læreplan for grunnskolen Kunnskapsløftet  Bygger på L97  Generell del lik  Læringsplakaten.
Velkommen til møte for foresatte på 1.trinn våren 2016 Agenda: Opplæringsloven v./rektor Sosial kompetanse Matematikk Norsk Erfaringsutveksling Lekser.
LIM – Læringsstøttende prøver i matematikk Misoppfatning, en diagnose eller et stykke på veien? Veilederkonferanse Sorø 31. november 2015.
Videregående matematikkopplæring Matematikk og minoritetselever Tverrfaglig prosjekt Lisbet karlsen.
Koding med Blue- bot, vigra barnehage,15. mars 2017
MINIKURS: PROBLEMLØYSINg
«Utviklende læring i matematikk»
Foreldremøte rød.
Systematisk Observasjon av Lesing.
OBSERVASJON av tolærertimer
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Modul 2 – Elevens tenkning gjennom samtale
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid
Samtaletrekk B – Samarbeid
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Fokus på matematikk Skien kommune hadde i årene frem til 2013 svake resultater i matematikk Kommunene satte derfor i gang en felles satsing for å løfte.
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Modul 2 – Elevens tenkning gjennom samtale
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid
Den gode overgangen A – Forarbeid
Telle i kor Telle med 4 fra 4 A – Forarbeid
Modul 4 – Synliggjøre elevenes tenkning
Utskrift av presentasjonen:

Veiledet matematikk

L-06 ” Matematikkfaget i skolen medverkar til å utvikle den matematiske kompetansen som samfunnet og den einskilde treng. For å oppnå dette må elevane få høve til å arbeide både praktisk og teoretisk. Opplæringa vekslar mellom utforskande, leikande, kreative og problemløysande aktivitetar og ferdigheitstrening.” ”Problemløysing høyrer med til den matematiske kompetansen. Det er å analysere og omforme eit problem til matematisk form, løyse det og vurdere kor gyldig det er. Dette har òg språklege aspekt, som det å resonnere og kommunisere idear.”

Undervisningen bør være: Både praktisk og teoretisk Utforskende, lekende og kreativ Undervisningen bør inneholde: Problemløsende aktiviteter og ferdighetstrening språklige aspekt - resonnere og kommunisere ideer

Lærerens rolle få innsikt i elevenes matematiske forståelse gjennom bl.a. observasjon, oppgaver, prøver, lekser, målark, lyttekrok og samtaler bruke denne innsikten til å oppdage eventuelle misoppfatninger, veilede og støtte eleven videre

Direkte støtte «Noko av det slåande i resultata er kor lite direkte støtte kvar enkelt elev får av læraren. Omfanget er i snitt 4 prosent av tida i klasserommet.» (Peder Haug, Elevaktiviteten i Bedre skole nr. 2/2010)

Veiledet matematikk Stasjoner: praktisk oppgave, data, problemløsningsoppgave og veiledning fra lærer Veiledning fra lærer: innsikt i elevenes matematiske forståelse, avdekke mangelfull begrepsforståelse, oppklare misoppfatninger, veilede og støtte elevene i deres videre læring

Organisering

Organisering

Veiledning hos lærer Hvordan bestemte elevene sorteringskategorier? Hvilke ulike kategorier kom de frem til? (farge, størrelse, form, antall) Havnet noe utenfor kategoriene? Var det ting som passet i flere kategorier?

Tallinje på gulvet: laminerte pappsirkler med to ulike farger som er strukturert i 5’ere (ikke tallsymboler på) Viktig å definere ”tallretningen” Mulighet til bevegelse, Gir mulighet for bevegelse For å finne 6 må eleven se at tallet består av en 5’er og en 1’er + at 6 er en mer enn 5.

Veilede elevene Hvor mange sirkler er det? Hvor mange hvite og orange sirkler? Kan du finne 5 på tallinja? Hvordan tenker du? Når du står på 5, kan du finne 10 på tallinja? Når du står på 10, kan du finne 9 på tallinja? Hvilket tall kommer før/etter 5? Hva er en mindre enn/større enn 4?

Praktiske tips