Befolknings- og næringsutvikling i norske regioner

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vi gir mennesker muligheter
Advertisements

RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Imagine… Hvor vil vi være i 2027? Ungdomskonferanse 8.februar 2014 Lisbeth Reed, Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for LIM-planen.
Nye muligheter for private oppmålingsfirma Bjarne Pedersen, siviløkonom NHH styreleder GeoLofoten AS.
Sørlandet Grimstad, Arendal, Tvedestrand, Froland, Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne, Mandal, Vennesla, Songdalen, Marnardal, Audnedal, Lindesnes.
Befolkningsutvikling og arbeidsmarked Innlandet
Attraktivitet og næringsutvikling Frogn
Presentasjon på pressekonferanse, 25. mai 2005 Partnerne bak Næringsbarometeret: Utdrag og tillegg til publikasjon Hordaland, 26. mai 2005.
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Lokaliseringsbetingelser, og noen norske eksempler
Samhandlingsreformen – hvordan innovasjon, teknologi og kampen om hodene kan forandre spillereglene Paul Chaffey, Abelia.
Kommunereform for vekst
Kapittel 22: Vekstkritikk og norsk oljeeventyr
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
VDN, 12K Kongsberg, Hvem vinner kampen om arbeidskraften? - og hvorfor?
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Veksten i høyere utdanning. Styrt av arbeidslivets behov eller individenes preferanser?
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Befolknings- og næringsutvikling i norske regioner
Bostedspreferanser og arbeidsreiser i norske storbyer
Lillehammer og Innlandet – befolkningsutvikling og vekstkraft Svein Erik Hagen Østlandsforskning Lillehammer kommune
Flytting i et segregert bylandskap
1 Regionalpolitikken – en balansert regional utvikling Statssekretær Just Hjalmar Johansen, Kontaktkonferansen med fylkeskommunene, Bergen, 5. april 2005.
Helge Brunborg Statistisk sentralbyrå
1 Statssekretær Frank Jenssen, dialogmøte i Tromsø, 16. november 2004 Politikk for økt verdiskaping og balansert utvikling i bosetting.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Partnerne bak Næringsbarometeret: Hordaland, 22. mai 2006 Sperrefrist: tirsdag 23. mai kl
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Landbruk på dagsorden Agderlandbruket i dag – utviklingstrekk
DISTRIKTSLØFTET -BAKGRUNN FOR PROSESSEN -BAKGRUNN FOR KRAVET -VEIEN VIDERE.
Østlandsforskning Eastern Norway Research Institute Regionalkompetanse Asgeir Skålholt Østlandsforskning
NOU 2011:3 om Kompetansearbeidsplasser Dialogseminar, Bodø 30. mars 2011 Karstein Bye Seniorrådgiver.
Haugalandet Regional strategiutvikling Prosjektmøte Innspill til samtalen senseNet® Stedsutvikling er et interaktivt strategi- og.
Det norske utvandrersenteret
Innledning ved BioHus konferansen
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Globalisering, regionalisering og handelspolitikk Prosjekt ”Innovations, clusters and globalization” (NUPI, TIK, STEP) Egen konferanse :
Tor Selstad Storbyforum KRD 2. februar 2005
HVA KJENNETEGNER OSLOREGIONEN UTVIKLINGSRETNINGER EIRIK VATNE NORGES HANDELSHØYSKOLE INSTITUTT FOR SAMFUNNSØKONOMI SEKSJON FOR ØKONOMISK GEOGRAFI.
Næringslivets lokaliseringsmønster og arealbruksutvikling Trondheim: innb arb.pl. Bergen: innb arb.pl. Stavanger/Sandnes:
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Våren 2005 Per Gunnar Røe SGO 2100 – Byers geografi Tema: Byplanlegging og bypolitikk i Norge.
Statistikk – Narvikregionen 2014 Status og utviklingstrekk.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Stjernøutvalget: Et blikk på de demografiske forutsetningene Fagseminar i KD Mandag.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Framtidige geografier – økonomisk globalisering - miljø
Kva må til for at kommunen din skal bli attraktiv? Knut Vareide Landstinget for LNK, Sand 28 april 2011 BosettingBedrift Utvikling Besøk.
Attraktivitet og Samferdsel. Utfordringer Reduksjon i folketall eller lav vekst i kommuner utenfor Stavangerregionen Lav andel kompetansearbeidsplasser.
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
Omstillingskonferanse Karlsøy Inge Berg Nilssen, Seniorforsker, Norut Alta: Omstillingsbehovet i Karlsøy Rapport:
INVE STORS IN AQUACULTURE INnovation in AQuaculture 1 Utviklingen i Bjugn Statistikk for 2014/15.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Regional planstrategi
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Hvem stemmer på hvilke partier?
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Utdanning Lister En presentasjon.
Grenseløs Attraktivitet.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Befolkningsframskrivinger 2018
NAVs bedriftsundersøkelse
Nøkkeltall Vestlandet 2018
Grenland Stabbestad 10 januar 2019.
Ole Hjartøy – Regiondirektør – NHO Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Befolknings- og næringsutvikling i norske regioner Bjørnar Sæther SGO 1001

Geografiens betydning For å forstå norsk historie og samtid er et geografisk perspektiv nødvendig Mange samfunnsforhold preges av en tydelig romlig/regional ulikhet. Gjelder f. eks: Arbeidsledighet, flytting, befolkningenvekst, statlige investeringer, private investeringer, befolkningens utdanningsnivå, tilbudet av høgere utdanning m.m.m

Mange former for geografisk variasjon lar seg vanskelig måle Det gjelder for eksempel spørsmål knyttet til stedsidentitet Hvor mange av Oslos innbyggere føler seg som ”Oslofolk”? Andre spørsmål kan operasjonaliseres og dermed måles som for eksempel politisk deltakelse, flytting, pendling, yrkesdeltakelse, barnefødsler m.m.

Statistikk I det følgende skal jeg vise noen kart og tabeller som anskueliggjør geografisk variasjon Informasjonen dekker en rekke ulike samfunnsforhold, felles for alle er at det er tydelig geografisk variasjon mellom fylker og regioner

Geografisk variasjon Det er klare geografiske forskjeller, ofte i form av en sentrum periferi dimensjon Forskjellene avstedkommer flere faglig interessante spørsmål: Hva skyldes disse forskjellene? Hvilke konsekvenser kan de få? Er det ønskelig og/eller mulig å gjøre noe med forskjellene?

Befolkningsendringer i historisk perspektiv Befolkningens størrelse og geografiske fordeling har gjennomgått betydelige endringer 1800-2004 I 1800 bodde det 880.000 i Norge Nord-Norge hadde en sterk befolknings-vekst 1800-1980, deretter nedgang Det har vært en ”vandring mot sjøen”, i 1801 hadde Hedmark/Oppland 14% av landets befolkning, nå er den 8% Vandring mot sør etter 1950 90% av befolkningen bor mindre enn 10 km fra sjøen

Flytting og naturlig tilvekst Det er to komponenter som til sammen avgjør folketallet i en region: Netto flytting=innflytting - utflytting Naturlig tilvekst ==Antall fødte – antall døde Det er i stor grad unge under 35 år som flytter. Regioner med netto tilflytting får en ”dobbelt” gevinst ved at de får en økt naturlig tilvekst

Nord-Norge I 1800 levde bare noen få tusen i Finnmark, 80.000 i hele Nord-Norge Fra 1865 til 1980 ble folketallet i N-Norge tredoblet Dette skyldtes flere forhold: Høy fødselhyppighet kombinert med rask nedgang i dødeligheten Stor innvandring på 1800-tallet Utvandringen til USA kom seinere Økonomisk vekst

Oslo-Akershus Framveksten av Oslo som storby med Akershus som omland har vært den tydeligste vekstregionen I overkant av 20% av landets befolkning bor i de to fylkene Betydelig innflytting og god naturlig tilvekst Hovedflyplassen på Gardermoen har gitt bedre balanse mellom Asker-Bærum og Romerike

Trekk ved befolkningsutviklingen i andre regioner Rogaland har hatt en betydelig vekst i hele 200-års perioden, særlig fra 1970-tallet og framover sentrert rundt Stavanger, det siste pga oljeindustrien. Sterk naturlig tilvekst. Kristiansand som landsdelshovedstad og Vest –Agder har hatt en sterk utvikling siden 1950-tallet med høy naturlig tilvekst og netto tilflytting Sogn og Fjordane har hatt lav vekst

Hva skyldes endringer i bosettingsmønsteret? Endringer i bosetting skyldes i hovedsak endring i (den langsiktige) tilgangen på arbeidsplasser Statlig politikk har bremset nedgangen i distriktene, men politikken har ikke kunnet hindre den En forståelse av utviklingen i de ulike næringer som er viktige i de ulike regioner er derfor viktige for å forstå endringer i bosetting Tilgang på høgere utdanning har i økende grad blitt viktig for å beholde ungdom

Offentlig ansatte En stor andel av de sysselsatte, om lag 36% eller 820.000 er ansatt i statlig/kommunal virksomhet Skole, helsevesen samt administrasjon er de viktigste arbeidsoppgavene Dette er yrker som har en geografisk god spredning, særlig skolesektoren Offentlig politikk bestemmer tallet på sysselsatte og den geografiske fordelingen Dagens arbeidsledighet skyldes til en viss grad stagnasjon i offentlig sektor

Jordbruk Sysselsetter om lag 2% av befolkningen, har liten nasjonal betydning men stor regional betydning for det indre Østlandet og enkelte kommuner på Vestlandet og Trøndelag Jordbruk hadde en 30% nedgang i sysselsettingen på 1990-tallet som har akselerert etter 2000 Produksjonen er opprettholdt, noe som er viktig for næringsmiddelindustrien som en stor industrigren

Industri Industrisysselsettingen har vært fallende fra 1974 og er i dag om lag det halve Fallet i sysselsetting i industri i Oslo har vært særlig sterk Industrien er en ”distriktsnæring” som har stor betydning for sysselsetting og bosetting i mange lokalsamfunn, spesielt de ensidige industristedene Mange industriarbeidsplasser er utsatte på grunn av sterk internasjonal konkurranse og høyt kostnadnivå I Norge

Privat service Privat tjenesteyting er en type næring som har vært i sterk vekst Høyere ordens service (finans, konsulent m.m.) er vesentlig lokalisert til større byer Et grunnleggende problem for utkantene er at de ikke har fått sin andel av veksten i disse næringene

Kunnskapsintensive næringer Innen informasjons, kommunikasjons- og telekommunikasjonsnæringen (IKT) er det en sterk konsentrasjon om storbyene, særlig Oslo Er avhengig av tilgang på høy kompetanse og risikovillig kapital Oslo har 53% av alle landets arbeidsplasser innen IKT, men bare 26% av landets arbeidsplasser Denne type næringer er viktige da de regnes som ”framtidsnæringer”

Høgere utdanning Tilgang på høgere utdanning påvirker unge menneskers flyttemønster Universitetsbyer og andre byer med godt tilbud innen høgere utdanning, samt et bredt spekter av arbeidsplasser vinner kampen om de under 35 år Periferien og småbyene uten høgere utdanning taper

Fordeling av siv.ing/siv.øk Den regionale fordelingen av sivilingeniører og siviløkonomer er geografisk skjev Dette er av stor betydning for innovasjonsevnen i næringslivet Oslo/Akershus har nærmere halvparten av alle landets siv.ing/siv.øk Stavanger, Bergen, Trondheim har mer enn sin relative andel Resten av landet lav andeler, spesielt de mest perifere regionene

Tilnærminger Hva skaper regional ulikhet? Økonomisk vekst er den viktigste forklaringsfaktoren ”Trickle down” eller ”cumulativ causation” (Knox og Marston) I Norge har den økonomiske veksten forsterket tilflytting til regionsentra og storbyer siden 1980-tallet Perifere områder har tapt arbeidsplasser og innbyggere