Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvem stemmer på hvilke partier?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvem stemmer på hvilke partier?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvem stemmer på hvilke partier?
Undervisningsopplegg for videregående skole Metodisk bakgrunnsinformasjon: På oppdrag fra Stortingets administrasjon, har valgforskerne ved Institutt for samfunnsforskning regnet ut hvordan Stortingets sammensetning kunne blitt i perioden 2013 – 2017, dersom utelukkende bestemte grupper i samfunnet stemte i stortingsvalget 2013. Utregningene som tar for seg aldersgrupper og kjønn er basert på Valgundersøkelsen (2013, Institutt for samfunnsforskning og Statistisk sentralbyrå). Dette er en landsrepresentativ intervjuundersøkelse blant norske statsborgere i alderen 18 – 79 år, og læreren kan eventuelt finne mer informasjon i boka Valg og velgere, skrevet av Bernt Aardal og Johannes Bergh (red.) og utgitt i Se også Valgundersøkelsen Dokumentasjons- og tabellrapport, utgitt av Statistisk sentralbyrå. Utregningene som tar for seg landsdeler er basert på faktiske valgresultater i de ulike landsdelene, hentet fra Statistisk sentralbyrå. For mens kjønn og alder ikke registreres når vi avgir stemme, og derfor må undersøkes ved hjelp av andre forskningsmetoder, registreres naturlig nok hvor stemmen avgis. Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Telemark, Vestfold og Østfold regnes som Østlandet, Aust-Agder og Vest-Agder som Sørlandet, Hordaland, Møre og Romsdal, Rogaland og Sogn og Fjordane som Vestlandet, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag som Midt-Norge og Finnmark, Nordland og Troms som Nord-Norge.

2 Oversikt over hvor mange representanter partiene har på Stortinget.

3 Men hvordan ville Stortinget sett ut dersom bare utvalgte grupper i samfunnet stemte?

4 Som forarbeid til oppgavene kan det være nyttig å lese om hvordan Stortinget velges og hvordan en regjering dannes. Se gjerne denne korte  animasjonsfilmen om temaet. Oppgaver om aldersbaserte velgergrupper: Se på oversikten over hvordan Stortinget ville sett ut dersom bare de mellom år hadde stemt. Hva kan dette fortelle om hvilke politiske saker som er viktige for de yngste velgerne? På hvilke måter skiller dette Stortinget seg fra virkelighetens Storting? Hvorfor tror du det er slik? Sammenlign aldersgruppene og (evt. 60+). Hva er de største forskjellene mellom disse generasjonene av velgere?

5

6

7

8

9 Som forarbeid til oppgavene kan det være nyttig å lese om hvordan Stortinget velges og hvordan en regjering dannes. Se gjerne denne korte  animasjonsfilmen om temaet. Oppgaver om regionsbaserte velgergrupper: Se på oversikten over hvordan Stortinget ville sett ut dersom bare folk bosatt i samme landsdel som deg selv hadde stemt. Hvilke partier er det sannsynlig at hadde dannet regjering dersom Stortinget så slik ut? Se på oversiktene for de fem landsdelene. Hvordan kan forskjellene forklares? Se om du kan finne historiske, økonomiske, kulturelle eller næringsmessige forklaringer.

10

11

12

13

14 Som forarbeid til oppgavene kan det være nyttig å lese om hvordan Stortinget velges og hvordan en regjering dannes. Se gjerne denne korte  animasjonsfilmen om temaet. Oppgaver om kjønnsbaserte velgergrupper: Se på oversikten over hvordan Stortinget ville sett ut dersom bare kvinner hadde stemt. Hvilke partier er det sannsynlig at hadde dannet regjering dersom Stortinget så slik ut? Sammenlign oversiktene over hvordan kvinner og menn stemmer. Hva er de viktigste politiske forskjellene? Hvorfor tror du det er slik?

15


Laste ned ppt "Hvem stemmer på hvilke partier?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google