Transfusjon.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ENERGIOMSETNINGEN.
Advertisements

BEVIS I DENNE ART-TIMEN VAR DU SPESIELT BRA DU VISTE DATO: _______.
Føtomaternell Blødning Diagnostikk
Helse og sykdomsbegrepet
Dag 4, fremmøtekontroll Fremmøte registreres ved at:
Hva skjer med pasienten i Tromsø? Avstanden i Nord-Norge er stor, MEN folketallet er over dobbelt så stort i Oslo som i Troms og Finnmark til sammen.
Retesting av Syfilis i Oslos blodgiverkorps
Antistoffer og komplementsystemet PBB281 august 2004
Påvisning av antistoff, identifisering og forlik
8A Bioteknologi og genteknologi
Ormebehandling av hund og katt
CMV infeksjon og CMV sykdom hos pasienter som er nyretransplantert
Andre blodtypesystemer inkludert antigener med høy og lav insidens
ABO immunisering  hyperbilirubinemi
KØH Døgnopphold Østre Agder
INFEKSJON Forårsaket av bittesmå mikroorganismer som er usynlig for øyet, som invaderer og formerer seg i kroppen. Vanlig infeksjon – rettet mot et lokalt.
Sykepleie til pasienter med Blodsykdommer
STRESSRESPONS.
Kikhoste Mikrobiologisk diagnostikk
Kan nye blodtester erstatte tuberkulinprøven for påvisning av tuberkulosesmitte? Folkehelseinstituttets smitteverndager Oslo 31. mai og 1 juni 2006 Brita.
Hepatitt C- et helseproblem også i Norge.
Cytokiner og reguleringsmekanismer Del I
BI3010-H05 Populasjonsgenetikk Halliburton Kap.2 Genetisk variasjon KVANTIFISERING AV GENETISK VARIASJON Vi fokuserer her på diploide individer og frekvensen.
Hvorfor ikke reise med små barn til eksotiske destinasjoner.
Dengue feber og Japansk encefalitt
ABO - uforlikelig transplantasjon
INFEKSJONSFORSVARET. 3 Grupper infeksjonsforsvar:
Dag 5, fremmøtekontroll Fremmøte registreres ved at:
vidundermedikamentene??
Akutte leukemier Hvor er vi dag? Peter Meyer Seksjonsoverlege Avdeling Blod og kreftsykdommer Stavanger Universitetssykehus.
Dag 4, fremmøtekontroll Fremmøte registreres ved at:
Nina Gulbrandsen Avdeling for blodsykdommer Oslo Universitetssykehus
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
Oppsummering av immunologikurs
Hva er myelomatose og hvorfor er det så vanskelig å kurere?
Immunsystemet Beskyttelse ved infeksjon
IFNgamma baserte tester for TB: Hva vet vi nå ?
Blodet og immunsystemet
Immunologisk beskyttelse
Kurs i immunologi Dag 2, 4 og 5 er obligatoriske og omhandler blodtypeserologi. Dag 1 og 3 omhandler viktige immunologiske metoder.
Tuberkulose Forekomst – Trender- Blodprøve
Dag 5, fremmøtekontroll Fremmøte registreres ved at:
Indikasjoner for transfusjon ved kirurgisk blødning
Bilirubin og Lysbehandling
Hvordan-hva-hvorfor-hvem? Delirium - akutt forvirring, ett varsel på akutt sykdom, med fokus på den eldre pasienten Sykepleier Anette Halseth Carlmar,
Stamcelletransplantasjon ved Multippel Sklerose Lars Bø Nasjonal kompetansetjeneste for MS Nevrologisk avdeling Haukeland universitetssykehus Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.
VELKOMMEN SOM BLODGIVER Blodbanken, Sykehuset Levanger September 2015.
Elementer til infeksjonsforsvaret Yury Kiselev førsteamanuensis.
Organdonasjon. Transplantasjon av organer Personer som gir bort et organ kaller vi en giver eller en donor Ved organsvikt kan organer fra et annet menneske.
Nina Gulbrandsen Avdeling for blodsykdommer Oslo Universitetssykehus Myelomatose Bristol 6/
Indikasjoner for blodtransfusjon Aurora Espinosa Overlege Avd. for Immunologi og transfusjonsmedisin St. Olavs Hospital.
Myelomatose Aymen Bushra Ahmed. MD. PhD Seksjonsoverlege- Hematologisk seksjon Haukeland Universitetssykehus.
Anemi Basale aspekter Anders Waage Avdeling for blodsykdommer Trondheim.
MYELOMATOSE / BENMARGSKREFT
NYTT OM MYOSITT Helena Andersson, overlege/stipendiat, Revma avd, OUS.
Akutt og kronisk betennelse Reparasjon
Regionalt standardisert pasientforløp myelomatose
KG Jebsen senter for myelomforskning
Smitteoppsporing, tuberkulose
Allogen stamcelletransplantasjon ved MDS
STAMCELLETERAPI.
Hemostase Fellesbetegnelse på de prosessene som stopper blødning som følge av skade i blodåreveggen Hemostasen er kroppens system for å stoppe blødninger.
Deteksjonsmetoder for Prionprotein
Kapittel 1 Helse og sykdom
Lymfesystemet og Immunforsvaret
Blodet.
Utskrift av presentasjonen:

Transfusjon

Behov for transfusjon Akutt blodtap. Anemi. Trombocytopeni. Hypoproteinemi. Nedsatt konsentrasjon av koagulasjonsfaktorer.

Transfusjon=blodkomponenter Ved å tilføre bestandelen som pasienten har behov for, reduserer vi bivirkninger. Prosessering til blodkomponenter  kan benyttes til flere pasienter. Blodkomponenter kan oppbevares lenger enn tilsvarende bestanddel i fullblod. Reduksjon av infeksjonsfare

Transfusjon av erytrocytter

Blodtypeserologiske undersøkelser av mottager ABO-typing Rh(D)-typing ”Screening” på forekomst av irregulære blodtypeantistoffer i serum. Sånn som Rh-antigener.

Minimumskrav for transfusjon av erytrocytter Blodgiver må være ABO- og Rh-(alle antigenene) typet. Mottager må være ABO- og Rh(D)-typet. Mottager må ikke ha antistoffer rettet mot givers erytrocytter. Man må sikre seg mot forveksling av blodprøver, blodposer og pasienter.

Transplantasjon

Definisjoner Autotransplantasjon: celler eller vev flyttes fra et sted til et annet i samme pasient. For eksempel hudtransplantsjon. Isotransplantasjon: giver og mottager er genetisk identiske. Allotransplantasjon: giver og mottager er genetisk forskjellige individer innen samme art. Xenotransplantasjon: giver og mottager er fra forskjellige arter.

Allotransplantasjon

Alloaktivering av T-lymfocytter Ved transplantasjon av celler og vev kan det forekomme polymorfe varianter av makromolekyler som er forskjellig mellom giver og mottager. Disse kalles alloantigener. Det primære problemet ved allotransplantasjon foreligger på alloantigenene på HLA-molekylene. T-celler har en tendens til å reagere spesielt godt på fremmede HLA-molekyler. Både CD4+ og CD8+T-celler kan være alloreaktive, men det er især CD4+ som vil reagere pga. de klasse II-positive cellene (Pga. de kostimulatoriske molekylene).

Alloaktivering av B-lymfocytter B-celler med spesifisitet for allo-HLA-molekyler vil kunne stimuleres ved allotransplantasjon, motta hjelp fra CD4+T-celler og profilere og utvikle seg til plasmaceller som produserer anti-HLA-antistoffer. Dette blir en indirekte mekanisme, da CD4+T-celler er nødvendige. CD4+T-cellene gjenkjenner allo-HLA-peptidfragmenter presentert på B-cellen (mottagerens) HLA klasse II-molekyler.

Avstøtningsreaksjoner Hyperakutte avstøtningsreaksjoner Preformerte anti-HLA-antistoffer angriper transplantatet og forårsaker vevsskade innen minutter til timer. Akutt avstøtningsreaksjon Alloreaktive B- og T-celler angriper transplantatet innen 5-7 dager. Kronisk avstøtningsreaksjon Alloreaktive T- og B-celler angriper transplantatet gradvis over lengre tid.

Immunosuppressiv behandling Ved allotransplantasjon er vi i dag avhengig av å hemme mottagerens immunsystem. Spesifikk immunsuppresjon hadde vært ønskelig, men det er ennå ikke mulig. I dag må vi altså ty til uspesifikk immunsuppresjon, der vi undertrykker alle lymfocyttene til mottager. Dette har en del uheldige konsekvenser: Økt infeksjonstilbøyelighet Økt sjanse for kreftutvikling Vanligvis benytter man en kombinasjon av følgende medikamenter: Corticosteroider Cytostatika Cyclosporin A Behandlingen er som regel livsvarig.

- Når mottager avstøtes Graft vs. Host Disease - Når mottager avstøtes

Manifestasjon Faktorer som avgjør manifestasjon: Mengden av allogeniske T-celler overført Type GvHD profylakse brukt Alder av donor og mottager Normal flora eller infeksjon av mottager