L IKESTILLINGSPROSJEKT I BARNEHAGENE I E NGERDAL. 2011 -2012 Sømådal barnehage 6 barn Engerdal barnehage24 barn Drevsjø barnehage36 barn.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnas Stasjon – et nettverkstiltak
Advertisements

Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
N Y G IV – OKTOBER 2012 Erfaringer med Ny Giv-prosjektet fra Tæruddalen skole.
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Hvordan arbeide med likestilling og likeverd i barnehagen?
En ring av gull En ring av gull, en riktig stor med plass til alle hender. Der ingen er størst, der ingen er minst, der ingen er først, der ingen er sist.
Vi møter sommeren med respekt og undring… med utgangspunkt i eget ståsted er vi nysgjerrig i møte med * ulike årstider – nye erfaringer *små og store dyr.
Plan for praksis Studieåret FU – 2 Gro Lise Syversen – HIØ, Praksisseminar FU og
Velkommen til Minde skole
Gis gutter og jenter likt handlingsrom i den frie leken?
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
Mobbing i barnehagen?.
MANGFOLD I HVERDAGEN.
Språk og sosialisering
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Velkommen til foreldremøte for neste års første trinn
Prinsesse eller pirat – et fritt valg!
Leken i et samfunnsperspektiv
Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
Ikke lik, men like muligheter 
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Månedsbrev fra Sjøsprøyt April 2011
Onsdag 20. juni 2012.
Kvalitet og brukermedvirkning
Teknologisk påvirkning av barns oppvekst
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
Tjenestestedets navn Barnehager har tiltak som forebygger mobbing HP
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Erfaringer fra HiL ulike samarbeidsprosjekter innen vurdering 3 hovedmodeller Etterutdanning Veiledning av team Undervisningsrekke.
Prinsesse eller pirat -ett fritt valg?
"God bagasje på livets reise."
Kjell Erik Øie Statssekretær
HelART i Ulåsen barnehage
Informasjonsmøte 17. januar 2014
Ilhaugen barnehage Årsplan 2011/2012 Finnmyrveien 7350 BUVIKA Ilhaugen
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
ROGNAN BARNEHAGE GRØNN GUL BLÅ RØD ROSA.
FORELDREMØTE Hommelvik, Grønberg, og Mostadmark barnehage
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Pundslia barnehage Årsplan 2011/2012 Pundslia Barnehage Pundslibakken 7350 BUVIKA Telefon: Epost: Åpningstider:
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Definisjoner.
Velkommen til første foreldremøte på 1. trinn
Betydningsfulle andre / signifikante andre
Dramafaglig prosjektarbeid
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Deltakende læring.
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
Prinsesse eller pirat – et fritt valg? Barnehage 2016.
Linn Evy Iversen Topuz Språkpedagog i Sagelva barnehage Flerkulturelt bibliotekmøte 5. November 2015 SYNLIGGJØRING AV SPRÅKLIG MANGFOLD.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Velkommen til foreldremøte. Stavangerbarnehagen  kompetanse heving av alle ansatte i stavanger kommune sine barnehager.  En felles kompetanse plattform.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage Tema: SOSIAL KOMPETANSE v/ Vigdis, Monica C, Sarah og Karoline Foreldreråd.
Foreldremøte Røyneberg barnehage Sylvi Abrahamsen fagleder/pedagogisk leder.
Nerdrumshagen Barnehage
JORDBÆRVEIEN BARNEHAGE
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Anvendelse av realfag i ulike yrker B – Samarbeid
Vennskap for 1. og 2. klasse.
Døden.
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
Oppstart i barnehagen.
Utskrift av presentasjonen:

L IKESTILLINGSPROSJEKT I BARNEHAGENE I E NGERDAL Sømådal barnehage 6 barn Engerdal barnehage24 barn Drevsjø barnehage36 barn

PROSJEKT ”LIKESTILLING I BARNEHAGENE” Ved Fylkesmannen i Hedmark og Likestillingssenteret. Drevsjø barnehage hadde erfaring fra forrige prosjektrunde i 2010, og ønsket å ha med de andre barnehagene til å fortsette videre arbeid. At en barnehage kunne bidra med erfaring fra prosjektarbeid om likestilling var til nytte for de nye barnehagene ved oppstart. Drevsjø barnehage erfarte hvordan prosjektarbeidet gradvis flyttet vår bevissthet og refleksjon. F. eks fra fokus på de ansattes holdninger til å se barnas egne uttrykk og oppfatninger om kjønn.

M ÅL FOR PROSJEKTARBEIDET I BARNEHAGENE I E NGERDAL. Barnehagene ønsker å gi jenter og gutter like muligheter til å utvikle seg ut i fra sine forutsetninger og interesser, uten at deres muligheter skal begrenses av tradisjonelle kjønnsrolleoppfatninger.

H VA ØNSKET VI Å SE NÆRMERE PÅ ? Hvilke kjønnsrolleforventninger møter barna i våre barnehager. - fra andre barn, ansatte, foreldre eller i bøker, leker og utstyr barnehagemiljøet Behandler vi jenter og gutter likt uavhengig av kjønn? Hvilke oppfatninger om kjønnsroller har gutter og jenter i våre barnehager og hvordan kommer de til uttrykk i lek og aktiviteter?

P ROSJEKTOPPSTART OG PROSESSER Felles samling på Hamar, april 2011 Felles prosjektsøknad, mai 2011 Felles planleggingsdag i Engerdal, Foreldremøter i barnehagene Veiledning til barnehagene Samlinger m teori og veiledning Møter i barnehagenettverket i kommunen hvor også prosjektet har vært har vært med som et tema.

F OKUSOMRÅDER OG METODEVALG Problemstillinger / spørsmålsstillinger Metodevalg Veiledninger og samlinger i 2012 Observasjoner Praksisfortellinger Oppsummeringer og resultater Hva ser vi at prosessene har ført til blant ansatte og foreldre i våre barnehager

P RAKSISFORTELLINGER Korte og enkle notater i hverdagen Hvilke spørsmål og tanker får du når du hører fortellingen? Hvilke opplevelser og tanker tror du barna hadde? Hva opplevde de voksne i fortellingen? Hva kan vi lære av fortellingen? Praksisfortellinger forteller oss mye.

V IDERE ARBEID Hver barnehage har konkrete spørsmålsstillinger å jobbe videre med ut ifra resultater og funn i prosjektet. I barnehagene vil videre arbeid med observasjon, refleksjon og diskusjoner være naturlig fortsettelse. Vi har ønske om å få til et åpent møte om mangfold når det gjelder kjønnsroller, kjønnsidentitet. Vi ønsker å bidra til åpenhet og respekt for at det er mange måter å være gutt og jente på og å være dame og mann på.