EGYPTISKE GUDER OG GUDINNER

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vitenskapelsen 1.
Advertisements

Velkommen til Barnas gudstjeneste!
Sprell levende 4.mai 08.
TAKK, GODE GUD FOR ALLE TING (281)
Tro & Tilhøre, Tilbe & Tjene 4 verdier å bygge livet og menigheten på.
Messa for travle familier
Karlsvogna og Kvinnevogna Store Bjørn og Lille Bjørn
Barnegudstjeneste 14.februar 2010
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Gudstjeneste med Skattejakt.
Under regnbuens tegn 1. Mosebok 9, 8-17.
”Ærligere sammen” Anne Brigitta Langmoen Kvelland.
lig velkommen til 4års gudstjeneste i Hof menighetshus
MBS OmsorgsSkolen - Vennesla
Åpenbaringen av Jesus Del 1. Jesu lengsel.
Klassesamfunnet i middelalderen
Bibelskolen Bildøy Bergen
Yggdrasil – verdenstreet.
Velkommen til skolegudstjeneste
Med sekken full av penger!
Cæsar.
lig velkommen til gudstjeneste og juletrefest i Hof menighetshus
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Velkommen til gudstjeneste
Richard Dawkins ”Hvisker du en hemmelig bekjennelse til deg selv? Ville du ikke likt å bli klonet? Jeg har aldri innrømmet det før, men jeg tror jeg ville.
lig velkommen til høsttakkefest med dåp i Botne kirke
Tenn lys. Et lys skal brenne for denne lille jord
Å vokse i erkjennelse og erfaring
Velkommen til stabbegudstjeneste. Velkommen til stabbegudstjeneste.
Hva er vitsen med å gifte seg?
”Vi vil gjerne se Jesus”
Egyptisk kunst og arkitektur
Skattejakt-samling på torsdag
Det gamle egypt AV ANDREAS 5d.
Elizabeth I.
Velkommen til lysmesse
Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han! Velsignet Davids sønn som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høye, hosianna, Davids sønn! Velsignet,
Velkommen til Barnas gudstjeneste!
8.mars 09 Barnegudstjeneste Velkommen til
845 – Guds sønn steg ned å tjene
God morgen.
Et drageeventyr Av barna på Soria Moria.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
Johannes 21,1-14.
Matteus 2,1-12.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”. Forandring fryder Ap.gj. 9,1-20 Saulus fnyste ennå av trusler og mord mot Herrens disipler. Han gikk til ypperstepresten.
Lukas 9,57-62, Jesus krever alt
Yggdrasil – Verdenstreet. Del 2.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Matt 1:23: Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel - det betyr: Med oss er Gud. For et barn er oss født, en sønn.
Bibeltime på Sørlandssommer 2014
”Skapt i Kristus” Efeserne 2,1-13
Og.
“Disippel-høring”.
ÅSATRO Gud = ås, flertall – æser
Johannes 3, påsken i Det Gamle Testamentet
JESUS FRA ” LANDSBYGDA ” I M IDDELHAVS - SAMFUNNET Problemet med å beskrive Jesus Hvilke modeller bruker vi? Hvilke forutsetninger har vi mht menneske-
Gammelegyptisk religion Saphinaz-Amal Naguib. Predynastisk tid ca fvt Arkaisk tid (1.-2- dynasti) ca fvt Det Gamle Riket (3.-6.
Kapittel 13 I begravelse.
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Følg det lammet! En taleserie om Johannes Åpenbaring. Åpenbaringen åpenbart
Hva er egentlig en menighet -og hva er vår oppgave.
APG 1,8 MEN DERE SKAL FÅ KRAFT NÅR DEN HELLIGE ÅND KOMMER OVER DERE, OG DERE SKAL VÆRE MINE VITNER I JERUSALEM OG HELE JUDEA, I SAMARIA OG LIKE TIL JORDENS.
Kolosserbrevet 1,1-1,23 fra BIBELEN GUDS ORD, 1997/2007
EGYPT.
© Nelly Bube/Bibelselskapet
ADAM (1) Det første mennesket. Ble til en levende sjel.
Dommer og Frelser.
Matt  I samme stund kom disiplene til Jesus og sa: Hvem er den største i himlenes rike? 2 Han kalte da et lite barn til seg og stilte det.
Utskrift av presentasjonen:

EGYPTISKE GUDER OG GUDINNER

NUN NUN var urhavets hersker. Fra urhavet steg verden opp. Den første guden skapte seg selv. Det var ATUM.

ATUM Verden steg opp av urhavet som en haug. På haugen åpnet det seg en lotusblomst. Ut av blomsten steg guden ATUM. Han skapte seg selv. Han spyttet ut sønnen SHU og nøs ut datteren TEFNUT.

SHU SHU var sønn av Atum og ble spyttet ut av Atums munn. Shu er luftas gud. Shu bærer livets nøkkel, ANKH, i hånden. Shu var gift med sin søster TEFNUT. Barna deres var GEB, Jorden, og NUT, himmelen. Shu gikk mellom Geb og Nut for å hindre at de laget så mange barn.

TEFNUT TEFNUT var datter av ATUM. Tefnut ble nøset ut av Atums nese. Tefnut var søster og kone til SHU. Tefnut var mor til GEB, jorden, og NUT, himmelen.

NUT OG GEB NUT var datter av SHU og TEFNUT. GEB var sønn av SHU og TEFNUT: Nut var himmelen, og GEB var jorden. I starten lå de tett sammen og laget måne og stjerner. Det var barna deres. De ble også foreldre til fire guder.

NUT, GEB OG SHU Shu likte ikke at Nut og Geb lå sammen hele tiden og fikk så mange barn. Derfor løftet han opp NUT slik at det kom LUFT mellom himmel og jord. Shu var jo luftas gud. Hvis Nut og Geb kom sammen igjen, ville det bli kaos og uorden i verden. Når Geb lo, ble det jordskjelv.

DE FIRE BARNA TIL NUT OG GEB VAR OSIRIS, ISIS, SETH OG NEFTHYS

OSIRIS Sønn av GEB og NUT. Gift med sin søster ISIS. Ble farao i Egypt. Isis ble dronning. Ble drept av sin bror SETH. Ble hersker i Dødsriket.

ISIS ISIS var datter av GEB og NUT Gudinne for magi og kvinnelist Gift med sin bror OSIRIS Fant Osiris og fikk hjelp til å puste liv i ham Ble gravid og fødte sønnen HORUS Fant 13 deler av Osiris og satte ham sammen. Fikk hjelp av søsteren NEFTHYS.

SETH SETH var sønn av GEB og NUT. Gift med sin søster NEFTHYS. Sjalu på sin bror OSIRIS og drepte ham. Laget først en vakker kiste og narret Osiris oppi. Senere delte han Osiris opp i 14 deler og spredte delene over hele Egypt.

NEFTHYS Datter av Nut og Geb. Dronning i Dødsriket. På hodet bærer Nefthys hieroglyfen for HUS. Gift med sin bror Seth. Hjalp sin søster Isis å sette sammen de 13 delene av Osiris som hun fant.

HORUS Sønn til Osiris og Isis. Har hodet til en falk. Er himmelguden. Øynene til Horus er solen og månen. Noen ganger er det Horus som blir kalt Solguden. Hathor passer Horus om natten. Kjemper mot sin onde onkel Seth.

ANUBIS Sønn av Nefthys eller Isis. Balsameringens gud. Hodet er et sjakalhode. Den svarte fargen er livets farge – fargen på den fruktbare jorda langs Nilen. Svart er også fargen på huden til mumiene.

MAAT MAAT var gudinne for lov og orden. Hun skapte orden av kaos . Hun er med og veier hjertet til de døde i Dødsriket. Hvis hjertet er tyngre enn MAATs fjær, slipper den døde ikke inn i Dødsriket.

HATHOR Hathor er gudinne for fruktbarhet, glede, kjærlighet og moderskap. Hathor betyr HUSET TIL HORUS, himmelguden. Hathor passer på sola om natten. Noen ganger har Hathor menneskehode, andre ganger har hun kuhode. Sola har plass mellom kuhornene.

RA RA er Solguden. RA har falkehode. RA kjører over himmelen i solbåten sin. Om natten lyser RA i Dødsriket. Om morgenen blir RA ofte avbildet som en SKARABÉ med sola mellom vingene. Noen ganger kalles solguden Atum eller Aton eller Amon-RA. Andre ganger blir HORUS også kalt Solguden.

THOTH Gud for kunnskap og visdom Gud for matematikk, medisin og skriving Hodet er et ibishode Ibis er en fugl med langt nebb

BASTET BASTET var datter av RA. Bastet hadde katteskikkelse. Det ble bygd templer til ære for Bastet. Mange katter ble balsamert, og det er funnet mange mumier av katter i gravene.

SOBEK SOBEK er guden med krokodillehodet. Sobek bærer et fat med rike gaver på hodet. Det er fisk fra Nilen og frukt og grønnsaker som vokser i slammet fra Nilens flom. Krokodillen er også symbol for faraos makt.