Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

ÅSATRO Gud = ås, flertall – æser

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "ÅSATRO Gud = ås, flertall – æser"— Utskrift av presentasjonen:

1 ÅSATRO Gud = ås, flertall – æser
De ofret dyr til gudene for å sikre at kornet ble modent, og at dyr og mennesker fikk mange barn. Verden ble kalt Midgard, og midt i lå Åsgard der gudene bodde. Midgard ble omkranset av Midgardsormen, utenfor lå verdenshavet, og aller ytterst var Utgard (Jotunheimen) der jotnene (troll) holdt til.

2 ÅSATRO - ODIN Krigsguden og sjefen over alle guder.
Langt skjegg, og bare ett øye. To ravner, Hugin og Munin, som blir sendt ut i verden etter nyheter. En hest, Sleipner, med åtte bein og som kan løpe gjennom lufta og over land og hav. Odin er far til blant andre TOR og BALDER.

3 ÅSATRO - TOR Sterkere enn faren (Odin) og veldig modig.
Jordbrukets, bøndenes og andre frie menns gud. Tordengud, som kjører over himmelen med kjerre når det tordner. Tors hammer heter MJØLNER, og når Tor kaster den i lufta lyner det. Den kommer tilbake av seg selv.

4 ÅSATRO - BALDER Vakker, klok, snill og veldig populær.
Moren hans, FRIGG, var så redd for ham at hun fikk alt og alle i hele verden til å love å ikke skade ham, men glemte å spørre mistelteinen. LOKE (Balders fiende) fikk vite det, og fikk Balders blinde bror til å skyte ham med pil lagd av misteltein. Han tålte alt annet, men ikke denne, og dermed døde han.

5 ÅSATRO - FRØY Fruktbarhetsguden som sørget for rike avlinger og barnefødsler. Han hadde et stort skip som heter Skibladner, og som hadde plass til alle guder, vognene og hestene deres. Når Frøy ikke seilte skipet, ble det så lite at det fikk plass i lommen hans.

6 ÅSATRO - FRØYA Kjærlighetsguden og tvillingsøsteren til Frøy.
Vakreste kvinnen som fantes. Ble forlatt av mannen sin, og gråt seg i søvn hver kveld. Gråt tårer av ekte gull.

7 ÅSATRO - VALHALL Plassen der de døde kom. Odin bodde i Valhall.
Der samlet han alle døde krigere til daglige kampøvelser. Ble de drept, kunne de likevel reise seg igjen, like hele.

8 ÅSATRO – RAGNAROKK Katastrofen som ville føre til verdens ende.
Loke (av jontunslekt) vil styre skipet NAGLFAR, bygd av døde menns negler, og om bord er det jotner som truer menneskene med ild og is. Midgardsormen som slynger seg rundt jorda (i havet) er en av Lokes sønner. I denne siste kampen skal ormen slåss med Tor, og det vil ende med døden for begge to. Fenrisulven (den andre av Lokes sønner) skal sluke Tor. Alle vil dø, mennesker, jotner og guder. Jorda forsvinner i ild og røyk. Noen fortalte at en ny, vakrere jord skulle stige opp av havet.


Laste ned ppt "ÅSATRO Gud = ås, flertall – æser"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google