Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Klassesamfunnet i middelalderen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Klassesamfunnet i middelalderen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Klassesamfunnet i middelalderen
Konge, adel og kirke Riddere Kjøpmenn og håndverkere Tjenere, fotsoldater og bønder Tiggere Frans av Assissi Det var store forskjeller mellom fattig og rik i middelalderen. De rike var veldig rike, og de bestemte over mange andre. De fattige hadde nærmest ingen ting. Mange av dem slet med sykdom og sult. Det betydde mye hvilken klasse du ble født inn i. Konge, adel og kirke sto øverst. Riddere sto også høyt. Deretter kom kjøpmenn og håndverkere. Mange av dem var rike og hadde det bra. Nederst sto tjenere, fotsoldater og bønder. De rike bestemte over dem, og tok store skatter fra dem. Tiggerne? Dem var det ingen som regnet med. År 0 År 1000 År 2000

2 Helgener i den katolske kirke Tjente Gud Var gode forbilder Går i forbønn for mennesker
I vår Norske kirke har vi ikke egentlig helgener. Det er i den katolske kirke vi finner det. Helgenene var vanlige mennesker som tjente Gud på en spesiell måte. Mange av helgenene ble drept, sånn som for ekspempel St. Lucia. Katolikkene tror at helgenene kan be til Gud for dem, at det hjelper mer enn om de bare ber selv. Det er derfor de ”ber” til helgener.

3 Frans den rike Født i Assissi i Italia i 1182 Rike foreldre
Glad og munter Ville bli ridder og trubadur Frans vokste opp i Nord-Italia, i Assissi, rundt år På den tiden var det mye uro der. Paven og den tyske keiseren sloss om flere store landområder. Da Frans var barn fant han på det utroligste. En gang underholdt på markedsplassen i Assissi. Han kledde seg i en rød og grønn gjøglerdrakt med bjeller i beltet. Folk lo og klappet for den unge tusenkunstneren når han sang og spilte lutt. Den lystige Frans kom fra et hjem som hadde overflod av penger. Faren eide en klesbutikk i byen. Kleshandleren arbeidet hardt. Han kjøpte flott stoffer i andre land og fikk raskt solgt dem i hjembyen. Frans kunne velge og vrake i klær. Han gikk kledd i siste mote. Faren ville at Frans en gang skulle overta butikken. Frans hadde andre drømmer. Han drømte om å bli ridder og trubadur.

4 Planer Ville i korstogene Dro i krig Ble syk
Frans ville aller helst med i Korstogene. Derfor meldte han seg til krig. Han reiste først ut en gang, men ble raskt tatt til fange. Han satt i fangenskap i ett år før han endelig kunne reise hjem, alvorlig syk. Han lå syk i flere måneder. Men fortsatt drømte han om krigen. Og han reiste ut igjen. Nå ble han syk allerede på veien. Vennene fikk ham inn på et vertshus. Men verten var redd for å få smitte i vertshuset. Derfor plasserte han Frans i rommet ved siden av stallen. Lukten der var forferdelig.

5 Stemmen Hva er meningen med livet? Dra til Assissi Bygg opp kirken
Frans grublet mye mens han lå der ute i stallen. Hva var meningen med livet? I en drøm hørte han en stemme si: ”Dra til Assissi, der får du vite hva du skal gjøre.” Etter en søvnløs natt slepte den syke gutten seg tilbake til byen. En dag hørte han stemmen igjen. Da var han inne i en falleferdig kirke utenfor byen. Stemmen sa: ”Bygg opp igjen denne kirken!”

6 Penger… Solgte farens hest Og farens fine stoffer…
Frans begynte å samle inn penger til byggematerialer. Han solgte farens hest. Han solgte også flere fine og dyre stoffer. Frans flyttet hjemmefra. Han sluttet å arbeide i klesbutikken. Faren var på reise da Frans begynte arbeidet med kirken. Det var broren som tok hånd om butikken. Men da faren kom hjem måtte Frans stå til ansvar for det han hadde gjort. Faren var rasende. Han klaget først til retten, og så til biskopen. Han ville ha sønnen dømt, og han ville gjøre ham arveløs.

7 Oppgjøret Krangel hos biskopen Kler av seg Gir faren alt Faren går
Mange mennesker var til stede da far og sønn møtte hverandre hos biskopen. De to kranglet og ble ikke enige. Biskopen rådet Frans til å gi tilbake alt det som tilhørte faren. Plutselig reiste Frans seg. Stille og med strålende øyne sa han til biskopen: ”Jeg forstår at jeg har gjort noe som ikke er rett, og jeg vil gi tilbake pengene. Men ikke bare pengene. Alt hva jeg har fått av faren min skal han få tilbake.” Rolig tok Frans av seg kappen, den flotte drakten sin, skoene og strømpene. Han la tingene og pengene foran faren. Alle reiste seg for å se far og sønn stå rett overfor hverandre. Frans sa skjelvende: ”Fra nå av har ikke min far noen del i meg. Jeg vil fra i dag si: Fader vår, du som er i himmelen.” Faren ble blek av sinne, tok med seg alt, og gikk uten et ord. Frans fikk en gammel grå kappe som biskopens gartner hadde brukt. Kledd i denne kappen forlot han møtet. Da var Frans 25 år gammel.

8 Guds lille fattige Tjene Gud Liv i fattigdom Hjelpe mennesker
Et liv i rikdom lokket ikke Frans lenger. Han mente at det faren stod for ikke stemte med Guds vilje. Frans ville heller leve i fattigdom og hjelpe mennesker enn å leve et liv i rikdom, makt og ære. Han kalte seg ”Guds lille fattige” og gikk kledd i en grå kappe med hette. Frans var en av de få som hjalp de spedalske på den tiden. Han tigget filler av de rike, og dro til de spedalske for å rense sårene deres. Alle hadde rett til Guds kjærlighet mente han.

9 Kjærlighet Guds kjærlighet Mennesker Blomster Dyr og fugler
Syngende vandret Frans omkring blant mennesker, blomster, dyr og fugler. Folk sa at fuglene kjente Frans og snakket med ham gjennom kvitringen sin. Frans elsket alle skapninger og kalte dem Søstre og Brødre.

10 Hos Paven 28 år gammel Til Paven Pavens drøm Ordenen godkjent
Frans var ikke enig med Paven og Kirken i alle ting. Han mente at fattigdom var riktig for hele kirken, ikke bare for munker og nonner. Det var ikke lett for Kirken å være enig i det. Med all sin jord, sine skatter og sine katedraler var Kirken mektig og svært svært rik. Likevel likte Kirken svært mye av det Frans sa og gjorde. 28 år gammel dro Frans med sine ledsagere til pave Innocent III i Roma for å få sin tiggerorden godkjent. Paven syntes først reglene var for streng, men natten før audiensen drømte han at Lateranbasilikaen holdt på å rase sammen, da en enkel mann kom inn og støttet den. Han gjenkjente Frans, og dagen etter godkjente han den første, enkle fransiskanerregelen, Regula Prima

11 Julekrybben Jul i Grecchio 41 år gammel Lagde den første julekrybbe
Viste med det Jesu’ fattigdom og ydmykhet I Frans' siste år skjedde noen av de mest berømte hendelsene i hans liv. Julen 1223, da var Frans 41 år gammel, var Frans i en by som het Grecchio. Der tok han initiativet til den første julekrybben som et tablå med levende figurer. Frans la med dette vekt på Jesusbarnets fattigdom, ydmykhet og uskyld. Bøndene strømmet dit til midnattsmessen. Frans tjenestegjorde som diakon, og ved krybben sang han evangeliet med slik hengivelse at menn gråt. Skikken med julekrybber har nå spredt seg over hele den kristne verden. Den var trolig ikke helt ukjent før Frans' tid, men det var gjennom hans bruk av den at den vant sin enorme popularitet.

12 Frans dør Sykdom og lidelse Dør 45 år gammel Solsangen Sårmerker
Utropt til helgen Frans arbeidet hardt. Han spiste lite, kroppen hans ble svært utslitt og han var mye syk. På slutten hadde han store smerter. Det var midt i de smertene han skrev den vakre Solsangen. Frans dør, bare 45 år gammel. Etter hans død oppdager vennene hans sårmerker på Frans’ hender og føtter. Det er de samme merkene som Jesus fikk da han ble korsfestet. For dem rundt ham ble dette tegn på at Frans hadde kommet så nær Jesus at han til og med hadde fått hans lidelsessår. Bare to år etter sin død ble Frans utropt til helgen.

13 Solsangen Lovet være du, min Herre med alt du har skapt særlig bror Solen, som gir oss dagen, og du gir oss lys ved den. Lovet være du, min Herre, for bror Vinden og for luften og skyene og himmelen og all slags vær, for ved det lar du all din skapning få livets opphold. Lovet være du, min Herre, for søster Jorden, vår mor, som oppholder oss og bærer oss og frembringer frukter og gress og fargerike blomster. Dette er den vakre Solsangen. Les den… Den svært vakre Frans av Assissi’s bønn er ikke skrevet av ham. Den ble skrevet rundt den første verdenskrig. Men det som står i den forteller om hvordan Frans tenkte.

14 Frans av Assissi’s bønn
Herre, gjør meg til et redskap for din fred. La meg bringe kjærlighet der hatet råder. La meg bringe tilgivelse der urett er begått. La meg skape enighet der uenighet hersker. La meg bringe tro der tvilen er sterk. La meg bringe sannhet der usikkerheten råder. La meg bringe lys der mørket har all makt. La meg skape glede der hvor det er sorg. Å Mester, la meg ikke søke så mye å bli trøstet som å trøste. Ikke så meget å bli forstått som å forstå ikke så mye å bli elsket som å elske. For det er ved å gi at vi får. Det er ved å glemme oss selv at vi finner oss selv. Det er ved å tilgi andre at vi selv får tilgivelse. Det er ved å dø at vi står opp til evig liv.

15 Fransiskanerne, Gråbrødrene
Mange fulgte Ordensregel Ikke eie noe Forkynne Mange som hørte Frans tale ble grepet av det han sa og gjorde. Han hadde et vennlig ord og en hjelpende hånd til alle. Flere ville leve som Frans. Han laget derfor en ordensregel for dem. Der fastsatte han at de ikke skulle eie noe. De skulle heller ikke bygge klostre, men vandre rundt blant vanlige folk og forkynne evangeliet. De skulle tjene til livets opphold som dagarbeidere. I nødsfall skulle de tigge for å overleve. Den grå kappen som Frans selv gikk i ble ordenens drakt. Her i Norge ble fransiskanermunkene derfor kalt ”Gråbrødre”. Han startet også den nonneordenen som blir kalt Klarissene.

16 Frans av Assissi, tiggermunk og helgen
Helgen for blant andre Fransiskanermunkene Fattige Kjøpmenn Skipbrudne og straffanger Lamme og blinde Dyrevernorganisasjoner og dyrene Helgnene er gjerne knyttet til noen yrker mer enn til andre. Frans er helgen for mange ulike yrker, blant annet dem du ser over. Hva er fellestrekk mellom dem?

17 Oppgaver Gjør en eller flere disse: Skriv Solsangen, og dekorer.
Skriv Frans av Assissi’s bønn, og dekorer. Lag en tegneserie om Frans. Illustrer til historien om Frans. Kilde:Elisabeth Bakken, Per Bakken og Petter A.Haug : Broene 6, Universitetsforlaget AS Store deler av kommentarteksten er kopiert derfra. Bildene av Giotto er hentet på nettsiden


Laste ned ppt "Klassesamfunnet i middelalderen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google