Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Karlsvogna og Kvinnevogna Store Bjørn og Lille Bjørn

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Karlsvogna og Kvinnevogna Store Bjørn og Lille Bjørn"— Utskrift av presentasjonen:

1 Karlsvogna og Kvinnevogna Store Bjørn og Lille Bjørn

2 Karlsvogna – Store Bjørn Håndtaket ligger i rompa til bjørnen.

3 Det er sjelden å finne Karlsvognen avbildet på stjerne-kart, men på et stjernekart fra 1524 ser den slik ut. Legg merke til at stjernehimmelen er speilvendt.

4 Store Bjørn og Lille Bjørn
Overguden Zevs ble forelsket i kongsdatteren Callisto. De ble kjærester og hun fødte sønnen Arkas. Zevs' kone Hera ble rasende og forvandlet mor og sønn til to bjørner. Zeus satte begge bjørnene opp på himmelen. Der kan du se Store Bjørn og Lille Bjørn den dag i dag. Til slutt fikk Hera likevel sin hevn, for hun nektet bjørnene å gå til hvile under horisonten. Hun satte en bjørnevokter til å passe på dem.

5 Jorden – flat eller kule?
Da halespissen av Lille Bjørn er Nordstjernen, vil stjerner nær de to bjørnene aldri komme under horisonten når folk i Hellas ser på stjernehimmelen. Men grekere som reiste til Egypt, oppdaget at Store Bjørn gikk ned under horisonten. Derfor foreslo grekeren Anaximander ca. 600 f. Kr. at det kunne forklares hvis Jorden var en kule og ikke flat.

6 Bjørner eller vogner? Egypterne oppfattet baken på Store Bjørn som vogna til guden Osiris. Han dro rundt på himmelen med denne vogna. Også folk i nord så vogner i stjernene. Store Bjørn ble til Tors vogn eller Karls vogn og Lille Bjørn til Kvinnevognen med ledestjernen Tir fremst på vognhåndtaket. Nordstjernen, Tir, ble oppfattet som himmelhullet. Gjennom dette hullet kunne sjelene til de døde stige opp til himmelen.


Laste ned ppt "Karlsvogna og Kvinnevogna Store Bjørn og Lille Bjørn"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google