Vegetasjon i hagen og boligmiljøet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fotografering av gravminner i praksis
Advertisements

Forelesning mars 2008 LAA 234 Landskapsanalysemetoder 2008
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Miljørådgiver i grønn hverdag
Grunner for å beskjære frukttrær
Virkemidler og komposisjon
Naturen som lekeplass for barnehagen
DIKT virkemidler.
Landskapstilpasning og krav til teknisk infrastruktur
Lunder.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Vegetasjon i hagen og boligmiljøet
Bruk av borettslagsmodellen for mennesker med funksjonsnedsettelser
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
ROM I SLOTTSPARKEN FOR BOSTEDSLØSE
PARIS BILDER FOR Å ILLUSTRERE EN SAMMEN- HENG MELLOM 3 SETT AV STRUKTURER; BEBYGGELSES -STRUKTUR GRØNN- STRUKTUR INFRA- STRUKTUR.
FAGUS Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren.
Vurdering av statistiske analysemetoder brukt i Læringslabens undersøkelser i videregående skole i Rogaland.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Generelt om Randaberg Kommunen
Individuell bevisstgjøring Talent, - og ferdighetsliste
Turene i November har gått til:
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Sak 28/12 Advokat Torhild Sæther
Mangfold og fellesskap
Øving 2 – Elektronisk papir Ny teknologi (se ) Elektronisk blekk Bedre egenskaper enn dagens.
Hva er en artikkel?.
Makrofunksjon på kamera
Elise Nordskag Rådgiver areal og plan Bykle kommune
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Brattås skole Brattås skole ligger på Nøtterøy. Brattås skole ble bygget i Skolen er en 1-7 skole med 180 elever fordelt på åtte klasser. Skolen.
Ved et veiskille? Landskonferansen 2003 Studieforbundet natur og miljø.
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
LokMR og musikklokaler – registrering og utbedring av romakustikk.
Kommuneplanen Del av en planstrategi (fra 2012) Samfunnsdel Arealdel Handlingsdel (fra 2012)
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Fysisk aktivitet.
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Møte med rådgivere Akershus 1 Master i landskapsarkitektur- 5årig Bachelor i landskapsingeniør Møte med.
Innledning til: Tilsyn, hva finner vi av avvik og hvordan lukke disse avvikene? Regelverk og veileder; § 3a og rapport fra ROS.
LYRIKK Ordet lyrikk kommer opprinnelig fra det greske ordet lyra – ”dikt sunget til lyrespill” Utarbeidet av Sissel Vestre.
Skriving i begynneropplæringa
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
PRESENTASJON AV FORSLAG
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
Befaring – Ytre Vikna Vindmøllepark 19. oktober
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Fugler Noen grunnleggende opplysninger. Læringsmål for emnet: Du skal vite hva en trekkfugl er Du skal vite hvorfor trekkfugler flyr sørover om vinteren.
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Avfallshåndtering Som et eksempel på begrepet bærekraftig utvikling Ekskursjonsted og læringsarenaer.
Oktober måned med hovedfokus på høsten og barn i andre land har vi nå lagt bak oss. Vi har studert hva som skjer i naturen om høsten- vinden som har tatt.
Fremtiden er elektrisk
SMÅ SCENER En liten reise gjennom det vakre landet vårt. Der vi besøkte 7 bibliotek, snakket med bibliotekarer, noen ganger kultursjefer, andre ansatte.
Legg elektrisk anlegg i eit modellrom
Månedens pedagogiske tips: Lag dere en god november!
Fag / tema Digital kompetanse som støtte og verktøy i ulike fag på ulike trinn Trinn 3.trinn og oppover Elever skal få trening i å se mulighetene ved å.
Fag / tema VÆRET Naturfag Trinn 3. trinn
Vannrakett med fallskjerm
Bygg kompakt og godt isolert
Sak Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage
Per – Erik Torp Seniorrådgiver, Husbanken
Forside/oversikt Fag / tema Kunst og Håndverk Trinn Ungdomstrinnet
Detaljregulering Bertramjordet Borettslag
Valgfaget design og redesign
Livets historie.
Forside/oversikt Fag / tema Naturfag Trinn 4.trinn
Utskrift av presentasjonen:

Vegetasjon i hagen og boligmiljøet Del 1 VEGETASJONSELEMENTENE av Edle Liebe landskapsarkitekt mnla

Vegetasjonselementene

”Kunsten å trives” - Idekatalogen http:// idekatalogen.hageselskapet.no og www. hageselskapet.no Hageselskapet har utarbeidet Idekatalogen i samarbeid med A/L Norske boligbyggelags Landsforbund og Husbanken med formål å skape grønnere, frodigere og mer brukervennlige utearealer i borettslag. De fleste av bladene har fagstoff med like stor relevans for privathager. ”Kunsten å trives” - Idekatalogen

Denne presentasjonen er ment å inspirere til videre lesing av bladet: 2:12 Vegetasjonselementenes betydning ”Kunsten å trives” - Idekatalogen

Vegetasjonselementene Hva menes med vegetasjonselement? Hovedgruppene, beskrivelse Hageplanlegging – gode råd

Hva menes med vegetasjonselement? Vegetasjon ved boligen omfatter i store trekk trær, busker, gras og blomster. Med vegetasjonselement menes en bestanddel av hagen for eksempel bruksplen, rosebed, buskfelt eller frittstående trær. En bevisstgjøring av hvilke oppgaver hvert vegetasjonselement fyller gjør det lettere å foreta gode plantevalg når en hage skal opparbeides eller fornyes. Et buskfelt kan eksempelvis fylle flere funksjoner; skjerme mot vind, trafikk og mot innsyn fra naboer. Etter funksjon og formål kan en inndele vegetasjonen i boligmiljøet i fem hovedgrupper etter mønster fra Magne Bruun (professor ved UMB, Universitetet for miljø og biovitenskap.) Inndelingen omhandler et menneskeskapt miljø og tar ikke for seg naturmark. Vegetasjonselementene

Vegetasjonselementene Flotte trær kan eksempelvis gi et viktig bidrag til en hages eller et grøntanleggs identitet samtidig som de danner en ramme om anlegget, skjermer mot vind, regulerer luftfuktigheten og gir nødvendig skygge.

Dekorasjons-plantninger Hovedgruppene Rammeplantninger Frittstående trær Lunder Markdekke Dekorasjons-plantninger

Rammebeplantninger

En rammeplantning er en sammenhengende beplantning av busker og/eller trær som skaper en ramme om hele eller deler av hagen eller et areal i grøntanlegget. De fungerer som ”vegger” i de ”rommene” man ønsker å etablere. Rammeplantninger Romavgrensning Rammeplantningen skal være romdannende dvs. sammenhengende med høyde over øyehøyde for voksne (ca. 1,7 m), ha levirkning og skjerme for innsyn og trafikk. Blir høyden mer enn 3 m, får man gjerne problemer med skyggesoner i små hager.

Viktige egenskaper: Buskbelter, frie og klipte hekker Buskene må være ”tette” helt ned til bakken av hensyn til skjerming mot vind og kald trekk, ha sterk greinstruktur som holder seg opprett og kreve lite vedlikeholdsbeskjæring. En rammeplantning skal fungere i mange år og må være hardfør. Eksempler på hardføre hekker: Junisøtmispel, sibirertebusk, amerikahagtorn, sibirhagtorn, skjermleddved og småbladlind. Rammeplantninger

Trerekker Trerekker kan benyttes som rammeplantninger for større hager. De er mest aktuelle på fellesarealer i boligområder f.eks. skjerming rundt en ballplass, en slette eller et større lekeareal. Trerekker har også til oppgave å skape en rolig og helhetlig bakgrunn. Dersom trærne skal gi hel vegg-virkning og levirkning, må det plantes trær med greiner helt ned til bakken. Rammeplantninger

Frittstående trær Frittstående trær Frittstående trær

Frittstående trær Den estetiske verdien av frittstående trær er svært viktig. Trærne opptrer som kulisse eller skulptur, gir kontrast av natur mellom hus og kan i stor grad formidle opplevelse av årstidsvariasjoner. Trær kan danne ramme og bakgrunn om hus det vil si dempe dominerende fasader og knytte bygningsmiljøet til omkringliggende landskap. Ta vare på eksisterende trær! Nyplantninger vil sjelden få samme estetiske verdi som store, eksisterende trær.

Små trær Hagtorn, prydeple, syrin, rosemandel, einer, barlind og tuja. Når man skal plante trær i en liten hage, må man ta hensyn til plassen man har til rådighet. Avstand til husvegg, sol/ skygge, naboforhold, utsikt og fremtidig behov for beskjæring er viktig å tenke på. Sibirlønn, på bildet, er et tre/ stor busk som blir 5-6 m og egner seg som et lite tuntre. Andre eksempler på små trær er arter av: Hagtorn, prydeple, syrin, rosemandel, einer, barlind og tuja. Frittstående trær