Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vannrakett med fallskjerm

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vannrakett med fallskjerm"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vannrakett med fallskjerm
Utskyting

2 Hvordan skyte ut rakettene?
Plant rampen i bakken eller i en bøtte med sand Se til at den står noen lunde rett opp Pass på at den ikke kan velte Hold avstand, minst 3 meter Koble på pumpen og sjekk at utløsningsmekanismen virker

3 Hvordan skyte ut rakettene?
Fold sammen fallskjermen og legg den inn i rakettspissen. Ikke trykk den for hardt inn, for den må lett falle ut når spissen trekkes av raketten oppe i luften. Sjekk at mekanismen fungerer ved å la fallskjermen utløses mens du holder raketten i hånden. Kastes den ut i luften, betyr det at du har gjort det riktig. Fest vognen som kan skli i sporet i rampen fast på raketten ved å spenne den under gummibåndene.

4 Hvordan skyte ut rakettene?
Fyll vann på flasken. Vannmengden må dere bli enige om og eksperimentere dere frem til. Hold en finger foran åpningen og før vognen inn i sporet på skinnen. Før flasken helt ned til koblingen, slipp fingeren og trykk den raskt på plass

5 Hvordan skyte ut rakettene?
Transportsikringen er en liten pinne eller streng som er festet til rampen med en lang tråd. Denne stikkes gjennom sugerøret og over utløservingen slik at den ikke kan vippe ut. Når raketten går ut av rampen, vil sikringen trekkes ut fordi tråden blir stram. Raketten har nå så stor fart at vindtrykket holder vingen inne etter dette, helt til raketten nærmer seg toppen, da vil fallskjermen løses ut fordi farten blir så lav.

6 Hvor høyt går rakettene?
Monter et kamera som er helt nede ved bakken. Vinkle det slik at bakken er helt i ene kanten av bildet, eller helt ute av bildet. Ta bilder mens en person holder en målepinne et stykke fra kamera og markerer ti og ti cm oppover pinnen. Mål avstanden mellom kamera og målepinnen Mål avstanden fra kamera til rakettutskytingsrampen Skyt så opp raketter og ta bilder når rakettene er på topp. Målingen gjøres så ved å sammenligne bildene fra målepinnen med posisjonen til raketten på bildet tatt når raketten var på det høyeste. Høyden til raketten blir da høyden avlest fra målepinnen ganger avstanden til rakettrampen delt på avstanden til målepinnen.

7 Hvor høyt går rakettene?
Sett opp kameraet på skrå oppover. Ha god avstand til utskytingen typisk 30 – 50 meter. Ta bilder når noen peker på målemerker for hver 10. cm på en målepinne stående loddrett f eks 2 meter foran kamera. Du må ikke endre zoomen på kameraet eller flytte kamera etter dette, men målepinne og person kan gå ut av bildet.

8 Hvor høyt går rakettene?
På bildet vil det da ligne illustrasjonen. Ved å lage en ramme med streker på tvers for hver 10 cm, vil en kunne flytte denne rammen inn på bildene hvor en fotograferer rakettene fra samme kamerastilling. Husk at du ikke må flytte kameraet etter at en har laget denne ordningen hvor en ser høyden på målepinnen.

9 Hvor høyt går rakettene?
Her har jeg streket opp på bildet etter målepinnen. Ved å ta vare på strekene og ta bort målepinnen, vil jeg kunne legge strekene over neste bilde med rakett som flyr og vite ved hvilket målepinnmerke raketten hadde sin høyeste stilling.

10 Hvor høyt går rakettene?
På denne målingen ser vi raketten mellom merket for 130 og 140 cm på målepinnen. Jeg hadde 2,1 m avstand mellom kamera og målepinne, og 50,1 m mellom kamera og utskytningsrampen. Regnestykket blir da: 1,34 * 50,1 / 2,1 = 31,9 m høyde. Siden dette er en 3D tegning, kan jeg bekrefte at avlesningene gav en god tilnærming til den eksakte høyden som er 31,5 meter

11 Hvor høyt går rakettene?
For å få gode målinger er det lurt å måle fra flere vinkler og avstander samtidig. Da vil en kunne ta gjennomsnitt og vurdere kvaliteten på målingene opp mot hverandre for eventuelt å utelate dårlige målinger. Før statistikk over Utskytingsnummer hvor mye trykk som ble brukt hvor mye vann som ble brukt hvilken rakett som ble brukt hvilken høyde som ble oppnådd Forsøk å lage tabeller for hvilken vannmengde som er best for hvilket trykk.


Laste ned ppt "Vannrakett med fallskjerm"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google