Landsforbundet Mot Stoffmisbruk Kariann Tingstein Generalsekretær Evaluering av rusreformen Veien videre til gode forsvarlige tjenester.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
BRUKERMEDVIRKNING, INDIVIDUELL PLAN OG ANDRE ENKLE TING Lakselv 15 september 2009  Brukerorganisasjon for LARiNord 1 Vidar Hårvik MARBORG.
Advertisements

AD/HD konferansen mai 2006 Anne Marie Willesen sosionom
Slik arbeider jeg med pasientsikkerhet og kvalitet i Sørlandet Sykehus
Åpning av konferansen Tillit til tjenestene? kunnskap og åpenhet i barnevernet og i familievernet Kjell Erik Øie Statssekretær
Kan vi ta livet tilbake? Karl John Amdahl Styreleder
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Om barn og unges mulighet for medvirkning
Pårørendetilbud ved lett traumatisk hjerneskade
Status ” Felles Strategi” Oppfølging av handlingsplan Samarbeidsutvalget 1. september 2011 Kari Bratland Totsås.
samhandlingsforum Brukererfaringer med samhandlingsreformen
Kommunens helsetjenester i samhandlingens tid.
Det sømløse helsevesenet – Erfaringer fra Trondheim
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Harald Aasen Seksjonssjef Grorud Ruspoliklinikk/Psykiatrisk Ungdomsteam Akershus Universitetssykehus HF.
Tilbud til mennesker med Huntington sykdom i Norge
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
«Ferdig rehabilitert, men ikke ferdig»
Fagseminar om samhandling 9. og 10. juni 2010 i Alta.
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
RIO påvirker og utvikler prosessene som skal gi rusavhengige bedre tilbud Et samfunn hvor alle skal få tilrettelagt veien ut av rusrelaterte problemer.
Diagnostikk og behandling av rusmiddelavhengige
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Joachim Bjerkvik
Hverdagsrehabilitering Del 2 Brukerrolle – Tjenesteyterrolle/hjelper
Østre Toten Høstkonferansen 19. – 20. september 2012 Ordfører Hans Seierstad, Østre Toten kommune - livskvalitet ved Mjøsa.
Ambulant oppfølging etter traumatisk hjerneskade
Sunnaas sykehus HF – en vei videre - også for pasientens pårørende
Barnespor i spesialisthelsetjenesten
Generalsekretær Kari Sundby
Presentasjon Av Rusbehandling Midt-Norge HF Dagseminar
”Den Midt-Norske Modellen” Følger av rusreformene
Fellesmøte Helsetilsynet, Pasientombudene og Rusforetaket
Pilotprosjektet samhandling innen helse- og omsorgstjenester Status pr
”Opplæringsprogrammet Pårørende”
Basiskompetanse.
Evaluering av Reisverket
BIKUBEN – Regionalt brukerstyrt senter
KoRus-Øst Kompetansesenter rus - region øst Dobbeltdiagnose et tilbakeblikk og noen blikk framover Amund Aakerholt Lillehammer sept 2010.
Praksiskonsulent konferansen 2007 Anne Karin Lindahl.
Innledning Av Rusbehandling Midt-Norge HF Seminar vurderingsinstansene
Samhandling rundt innsøking til behandling
SMIL – styrket mestring i livet Oslo,
Kommunal- og samfunnsøkonomiske effekter av boligsosial politikk Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning.
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
Oslo Universitetssykehus HF Nærmere barn og unge i Norge har foreldre som sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. Mange av disse barna får.
Hverdagsrehabilitering Del 2 Brukerrolle – Tjenesteyterrolle/hjelper Samarbeidsprosjekt mellom: Froland, Arendal, Risør, Grimstad, Åmli, Tvedestrand og.
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
FoU-dag 4.juni 2014 Copyrights prosjektleder Gunnbjørg Furuset 2013.
Erfaringskonferansen 23. og 24. september 2008 Hilde Rosnes Jensen.
Pasientforløp alkohol
Legens rolle i tverrfaglig samarbeid om pasienter med rusmiddellidelse
PÅRØRENDE KOMPETANSE - er et senter for utvikling, spredning og implementering av pårørendetiltak innen psykisk helse. Pårørende Kompetanse – erfaringsformidling.
Snåsa kommune Samarbeidskonferansen 2007 Hva skjer i kommunene og helseforetaket som påvirker framtidig samhandling? Blir det bedre tjenester og mer samhandling.
Hva kjennetegner god ansvarsgruppe jobbing Rakkestad 19 mars 2015
Helse Finnmark – der sola aldri går ned.... Innretningen på Samhandlingsreformen i Finnmark – synspunkter fra Helse Finnmark HF Presentasjon til Fylkesmøte.
Samhandlingsreformen
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
Huset i Larvik 9 september 1995 Bente Eng.
Å være i prosess Lier kommune Sandefjord
Habilitering av barn og unge – gode aldersoverganger og mestrende familier Oslo, 10. juni 2008 av Ingrid Bjørnstad og Grete Müller.
Samvalg i målavklaringsprosessen under rehabiliteringen Sykehuset Innlandet HF, Divisjon Habilitering og rehabilitering Fagråd 2011.
Evaluering av TSB fusjonen i Helse Midt-Norge i 2013/2014
Forum for rus og psykisk helse i Buskerud Sundvollen 24. oktober 2016
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
Veien videre – oppfølging fra sentrale myndigheter
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Utskrift av presentasjonen:

Landsforbundet Mot Stoffmisbruk Kariann Tingstein Generalsekretær Evaluering av rusreformen Veien videre til gode forsvarlige tjenester

Evaluering av rusreformen POSITIVT Pasientrettigheter/Brukermedvirkning Flere henvises – behovet avdekkes Erfaringsbasert kunnskap verdsettes Brukerne og LMS (frivillige organisasjoner) opplever å bli trukket mer og mer med Pårørende har kommet på dagsordenen Holdningsendring

Evaluering av rusreformen Negativt: Det følger ikke midler nok med reformen Det tar for lang tid å få bygget opp et akseptabelt tilbud – kapasitet og kompetanseheving, samarbeid og forskning Det er store variasjoner fra HF til HF og fra region til region. Hjelper du får avhenger av hvor du bor De skadelidende er de som har et rusproblem og de pårørende

Erfaringer En mors historie – sønnen er 28 år Over 9 år - 16 ulike hjelpeinstanser Sosialkontoret Politiet Kommunal legevakt Fastlegen Mørk Gård Manifestsenteret – kr pr døgn Nordlands psykiatriske sykehus – akuttavdelingen  Rehabilitering 2  Rehabilitering 4  Rus/psykiatri

Erfaringer – mor og sønn på 28 år Psykiatrisk poliklinikk DPS Nordland sykehus somatisk  medisinsk avdeling  Intensiv avdeling Kommunale hjemmetjeneste Rehabiliteringsteam Habiliteringsteam Alle oppholdene endte med konsultasjon etter utskrivelse og billett hjem til mor Fremdeles finnes det ikke et system som fungerer Bortkastede midler

Veien videre til gode forsvarlige tjenester Hvordan få til nødvendige endringer? Arena for samarbeid (fysiske møteplasser) Vilje til samarbeid Verktøy for samarbeid (IP og ansvarsgrupper) Kompetanse på samarbeid Kultur for samarbeid På statlig og kommunalt nivå og mellom nivåene Det er i kommunene vi lever. Rehabilitering skal foregå her og øremerkede midler må sikre rehabiliteringen

Mange ressurser å spille på / trenger noe hjelp • Foreldre • Søsken • Ektefeller • Samboere • Barn av brukerne • Besteforeldre • Fosterforeldre • Venner • Kollegaer Hvem er de pårørende? For hver misbruker berøres mange rundt

Pårørende God hjelp til rusmisbrukeren = god hjelp til pårørende I tillegg – Kom i gang med tilbudene gjennom LMS- sentrene og samarbeid med LMS som har 38 års erfaring i pårørendearbeid Kunnskap forebygger: Samlivsbrudd Smitteeffekt til andre barn i familien Sette pårørende i stand til å møte rusmisbrukeren på en bedre måte- indirekte hjelp til misbrukeren Med grensesetting når det er nødvendig Med hjelpe når det er riktig Forebygge sykemeldinger, uførhet og trygd

Pårørende Styrk pårørendes rettigheter, ikke hindre de i å hjelpe Se på de som den ressursen de er Trekk med pårørende så tidlig som mulig Ta med pårørende i brukerrådene/utvalgene LMS har lang erfaringskompetanse  på både rusmisbrukeren og pårørendearbeid  LMS har mange kompetente pårørende  Pårørende med i Helse Midt-Norge  Var med i Sør, men er ikke invitert med i nytt brukerråd for Helse Sør-Øst. Dette blir feil!

Veien videre til gode forsvarlige tjenester LMS ser mye positivt i modellen Helse Midt- Norge jobber etter med eget foretak på rus De kan vise til gode resultater - en nær fordobling av kapasiteten er oppnådd i forhold til før rusreformen De har et sterkt fokus på rus – bare rus De tar et helhetlig ansvar LMS ønsker flere egne HF på rus LMS ønsker rus som egen spesialitet Større status å arbeide med rus

Veien videre til gode forsvarlige tjenester Konklusjon Sterkt fokus på rus Kartlegging av behov for rusbehandling Arena, vilje, verktøy, kompetanse og kultur for samarbeid, i 1. og 2. linjetjenesten og mellom nivåene Øremerkede midler til rehabiliteringsarbeidet i kommune – et helhetlig tilbud Pårørende med som en ressurs Takk for oppmerksomheten